Αγαθοκλής της Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αγαθοκλής της Αιγύπτου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος203 π.Χ.
Αλεξάνδρεια
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο των Πτολεμαίων
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΑγαθοκλής και Οινάνθη της Αιγύπτου
ΑδέλφιαΑγαθόκλεια
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδημόσιος υπάλληλος

O Αγαθοκλής υιός (απεβ. 203/202 π.Χ.) ήταν υπουργός της Αιγύπτου και μαζί με την αδελφή του Αγαθόκλεια ήταν πολύ κοντά στον Πτολεμαίο Δ΄ (βασ. 221-205 π.Χ.). Έγινε επώνυμος ιερέας της λατρείας τού Αλεξάνδρου Γ΄ τού Μεγάλου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Αγαθοκλή πατρός, ευγενούς στην Αίγυπτο και της Οινάνθης, που η καταγωγή της μας είναι άγνωστη. Αδελφή του ήταν η Αγαθόκλεια. Ο πατέρας του ήταν γιος της Θεοξένας της Νεότερης. Η τελευταία ήταν κόρη της Θεοξένας της Πρεσβύτερης, της ετεροθαλούς αδελφής τού Πτολεμαίου Β΄ της Αιγύπτου (βασ. 283-246 π.Χ.).

Αργυρό τετράδραχμο τού Πτολεμαίου Ε΄ της Αιγύπτου, 3ου εξαδέλφου τού Αγαθοκλή υιού. Ο Αγαθοκλής ανέλαβε κηδεμόνας του, όσο ο βασιλιάς ήταν ανήλικος, εκτελέστηκε όμως από το πλήθος.

Η φιλόδοξη μητέρα τους Οινάνθη εισήγαγε τα παιδιά της στον Πτολεμαίο Δ΄. Η Αγαθόκλεια έγινε ερωμένη του. Ο βασιλιάς, αν και το 220 π.Χ. νυμφεύτηκε την αδελφή του Αρσινόη Γ΄, εξακολουθούσε να έχει ευνούμενη την Αγαθόκλεια. Σύμφωνα με σωζόμενες επιγραφές τού 216/5 π.Χ., ο Αγαθοκλής υιός υπηρέτησε ως επώνυμος ιερέας της Πτολεμαϊκής λατρείας τού Αλεξάνδρου Γ΄ τού Μεγάλου. Το 205 π.Χ. απεβίωσε ο Πτολεμαίος Δ΄ και ο Αγαθοκλής και οι οπαδοί του το κράτησαν μυστικό, καθώς έτσι ίσως είχαν την ευκαιρία να αρπάξουν τον βασιλικό θησαυρό. Οι οπαδοί του έκαναν συνωμοσία με τον Σωσίβιο με σκοπό να θέσουν τον Αγαθοκλή στον θρόνο ή τουλάχιστον να τον κάνουν αντιβασιλιά, όσο ήταν ανήλικος ο Πτολεμαίος Ε΄. Με την υποστήριξη τού Σωσίβιου, σκότωσαν την Αρσινόη Γ΄ και ο Αγαθοκλής ενεργούσε ως κηδεμόνας τού νεαρού βασιλιά.

Φαίνεται πως ο Αγαθοκλής, σύντομα σκότωσε τον Σωσίβιο· δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες τού συμβάντος. Το 203/2 π.Χ. οι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας, εξαγριωμένοι από τα αίσχη τού Αγαθοκλή, εξεγέρθηκαν εναντίον του· αρχηγός τους ανέλαβε ο στρατιωτικός διοικητής Τληπτόλεμος. Περικύκλωσαν το ανάκτορο τη νύκτα και εισέβαλαν μέσα. Ο Αγαθοκλής και η σύζυγός του ικέτευαν για συγχώρηση, αλλά μάταια. Ο Αγαθοκλής σκοτώθηκε από τους φίλους του για να γλυτώσει ένα πιο απάνθρωπο τέλος. Η Αγαθόκλεια, οι δύο αδελφές της και η μητέρα τους Οινάνθη κατέφυγαν σε ναό, αλλά σύρθηκαν έξω και εκτέθηκαν απογυμνωμένες στη μανία τού όχλου, που τις έκοψε κομμάτια. Όλοι οι συγγενείς τους κι αυτοί που είχαν κάποιο μερίδιο στον φόνο της Αρσινόης Γ΄, εκτελέστηκαν όμοια. Μαζί με τον Αγαθοκλή απεβίωσε η σύζυγός του και ο γιος τους.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν νυμφευμένος και είχε:

  • έναν γιο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]