Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θεοξένα της Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Θεοξένα της Αιγύπτου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Θεόξενα (Αρχαία Ελληνικά)
ΓέννησηΔεκαετία του 290 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΑγαθοκλής
ΓονείςΑγαθοκλής των Συρακουσών και Θεοξένα των Συρακουσών
ΑδέλφιαΑρχάγαρθος της Λιβύης

Η Θεοξένα η Νεότερη (γενν. το 301-298 π.Χ.) ήταν Ελληνίδα των Συρακουσών και ευγενής υψηλής θέσης.

Ήταν κόρη τού Αγαθοκλή τυράννου των Συρακουσών και της τρίτης συζύγου του Θεοξένας της Πρεσβύτερης, κόρης τού Φιλίππου τού Μακεδόνα. Αμφιθαλής αδελφός της ήταν ο Αρχάγαθος ο Λίβυος. Ετεροθαλή αδέλφια της ήταν ο Αρχάγαθος πατήρ και ο Ηρακλείδης (από τον 1ο γάμο τού πατέρα της)· επίσης ο Αγαθοκλής Β΄ και η Λάνασσα (από τον 2ο γάμο τού ιδίου).

Αριστερά νόμισμα με τον Πτολεμαίο Α΄ και τη Βερενίκη Α΄, μάμμη της Θεοξένας την Νεότερης. Δεξιά οκτάδραχμο με τον Πτολεμαίο Β΄ και την αδελφή-σύζυγό του Αρσινόη Β΄, θείο και θεία της Θεοξένας.

Ο πατέρας της έγινε μετά βασιλιάς της Σικελίας. Η μητέρα της ήταν αδελφή τού Μάγα της Κυρήνης και κόρη της Βερενίκης Α΄, κόρης τού Μάγα τού Μακεδόνα. Η Βερενίκη Α΄ έκανε 2ο γάμο με τον Πτολεμαίο Α΄ της Αιγύπτου. Η μητέρα της Βερενίκης Α΄, η Αντιγόνη ήταν ανιψιά τού πανίσχυρου Αντιπάτρου αντιβασιλιά της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας.

Ο πάππος της Φίλιππος ήταν διοικητής φάλαγγας στον στρατό τού Αλεξάνδρου Γ΄ τού Μεγάλου. Όταν ο Φίλιππος απεβίωσε, η σύζυγός του Βερενίκη Α΄ μετέβη στην εξαδέλφη τής μητέρας της Αντιγόνης, την Ευρυδίκη των Αντιπατριδών, σύζυγο τού Πτολεμαίου Α΄. Τελικά η Βερενίκη Α΄ παντρεύτηκε τον Πτολεμαίο Α΄ και απέκτησαν τον Πτολεμαίο Β΄, την Αρσινόη Β΄ και τη Φιλοτέρα.

Η Θεοξένα η Νεότερη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σικελία μαζί με τον αδελφό της. Όταν ο πατέρας τους αισθάνθηκε το τέλος του, ζήτησε να γίνει δημοκρατία στις Συρακούσες και έστειλε τη σύζυγό του Θεοξένα την Πρεσβύτερη και τα δύο τέκνα τους στη μητέρα της στην Αίγυπτο. Ο Αγαθοκλής απεβίωσε το 289 π.Χ. και έτσι τα δύο παιδιά πέρασαν το υπόλοιπο της νεότητάς τους στην Αίγυπτο, στην Αυλή τού Πτολεμαίου Α΄ και μετά τού Πτολεμαίου Β΄.

Κατά τη βασιλεία του ο θείος της Πτολεμαίος Β΄ (βασ. 283-246 π.Χ.) την εξόρισε στη Θηβαΐδα, ίσως στον Κοπτό (νυν Κιφτ). Η Θεοξένα η Νεότερη είχε κατηγορήσει ψευδώς στον Πτολεμαίο Β΄ κάποια πρόσωπα· δεν γνωρίζουμε ποια, διότι ο πάπυρος που καταγράφει το περιστατικό, είναι φθαρμένος στο σημείο που ήταν τα ονόματα. Χρονολογικά το συμβάν συμπίπτει με την εξορία της Αρσινόης Α΄, πρώτης συζύγου τού Πτολεμαίου Β΄, που έγινε το 274/3 π.Χ..

Παντρεύτηκε έναν -αγνώστου σε εμάς ονόματος- άνδρα και απέκτησε τέκνο:

  • Αγαθοκλής πατήρ 3ος αι. π.Χ., ευγενής της Αιγύπτου. Παιδιά του ήταν:
  • ένα ακόμη τέκνο.
  • R.S. Bagnall, Archagathos son of Agathocles, Epistates of Libya, Columbia University Department of Greek & Latin, New York, USA, 1976