Αγέλη (κυνοειδή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι αγέλες λύκων συχνά λειτουργούν συνεργάσιμα, όπως σε αυτό το κυνήγι βίσονα στο Εθνικό Πάρκο Γιέλοουστοουν.
Αγέλη από κογιότ στο Εθνικό Πάρκο Γιέλοουστοουν
Κυνηγετική αγέλη λυκαόνων
Κατανομή μεγέθους αγέλης του λυκάονος.

Αγέλη είναι μια κοινωνική ομάδα ομοειδών κυνιδών. Δεν διαμορφώνουν αγέλες όλα τα είδη κυνιδών· όπως για παράδειγμα, μικροί κυνίδες όπως η κόκκινη αλεπού. Το μέγεθος της αγέλης και η κοινωνική συμπεριφορά μέσα στις αγέλες ποικίλλουν μεταξύ των ειδών.

Συμπεριφορά αγέλης σε συγκεκριμένα είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λυκάονες (Lycaon pictus) ζουν και κυνηγούν σε αγέλες. Τα αρσενικά βοηθούν στο μεγάλωμα των νεογνών και παραμένουν με την αγέλη τους όλη τους τη ζωή, ενώ τα θηλυκά αφήνουν την εκ γεννήσεως αγέλη τους στην ηλικία των δυόμισι ετών περίπου για να ενωθούν με μία αγέλη χωρίς θηλυκά. Τα αρσενικά ξεπερνούν τα θηλυκά σε μία αγέλη και συνήθως μόνο ένα θηλυκό αναπαράγεται με όλα τα αρσενικά. Οι λυκάονες δεν θέλουν να έχουν εδαφική κυριαρχία, και κυνηγούν συνεργάσιμα στις αγέλες τους, καταδιώκουν μεγάλα θηράματα και τα ξεσχίζουν. Συνεργάζονται στη φροντίδα των τραυματισμένων και αρρώστων μελών της αγέλης καθώς και των νεαρών.[1]

Οι γκρίζοι λύκοι (Canis lupus) ζουν συνήθως σε αγέλες που αποτελούνται από τους ενήλικες γονείς και τους απογόνους τους των ίσως τελευταίων 2 ή 3 ετών. Οι ενήλικοι γονείς συνήθως δεν σχετίζονται και άλλοι μη σχετικοί λύκοι μερικές φορές μπορεί να ενταχθούν στην αγέλη.[2] Οι λύκοι συνήθως κυνηγούν σε αγέλες, αλλά κυνηγούν μόνοι τους τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες όταν υπάρχει αφθονία στα θηράματα. Βρίσκονται τόσο στην Ευρασία όσο και στη Βόρεια Αμερική.

Τα μελανόραχο τσακάλια (Canis mesomelas) στη μεσημβρινή και ανατολική Αφρική και τα κογιότ (Canis latrans) που βρίσκονται μόνο στη Βόρεια Αμερική έχουν έναν μοναδικό μακροχρόνιο σύντροφο, αλλά συνήθως κυνηγούν μόνα τους ή σε ζευγάρια.[3][4] Επ' αμφοτέρων οι δύο γονείς φροντίζουν για τα νεαρά, και οι γονείς και οι παρόντες απόγονοί τους είναι η αγέλη. Περιστασιακά συνεργάζονται σε μεγαλύτερες αγέλες για να κυνηγήσουν μεγάλα θηράματα.

Ο αιθιοπικός λύκος (Canis simensis) έχει διαφορετική κοινωνική συμπεριφορά από τον γκρίζο λύκο: τα μέλη της αγέλης κυνηγούν μόνα τους για τρωκτικά, και ενώνονται κυρίως για να υπερασπιστούν την επικράτειά τους από άλλες αγέλες.[5]

Η κοινωνική δυναμική και η ιεραρχία μιας αγέλης γκρίζων λύκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ο Μοναχικός Λύκος
 • Οι Άλφα (Αναπαραγωγικό Ζευγάρι)
 • Οι Βήτα
 • Λύκοι Μέσης Κατάταξης
 • Οι Ωμέγα
 • Τα Κουτάβια

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Animal Diversity Web. «Lycaon pictus: Information». University of Michigan. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2008. 
 2. L. David Mech. «Schenkel's Classic Wolf Behavior Study Available in English». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2008. ...Schenkel’s 1947 “Expressions Studies on Wolves”, the study that gave rise to the now outmoded notion of alpha wolves. That concept was based on the old idea that wolves fight within a pack to gain dominance and that the winner is the “alpha” wolf. Today we understand that most wolf packs consist of a pair of adults called “parents” or “breeders,” and their offspring. 
 3. Animal Diversity Web. «Canis mesomelas: Information». University of Michigan. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2008. 
 4. «Coyotes 101 – CoyoteSmart». www.coyotesmarts.org. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2018. 
 5. «Ethiopian Wolf». Animal Info. 7 Μαρτίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2015.