ΑΓΝΟ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΑΓΝΟ
Ίδρυση1950
ΙδρυτήςΈ. Α. Σ. Θ.
Διάλυση2014
ΈδραΣταυρούπολη, Θεσσαλονίκη (1950-2003)

Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης (2003-2013)

Τρίκαλα (2023-), Ελλάδα
Περιοχές δραστηρ.Κυρίως Ελλάδα
ΠροϊόνταΓαλακτοκομικά
ΙδιοκτήτηςΕλληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. (2022-)
Υπάλληλοιπερίπου 800 (δεκαετία 80')
300-350 (δεκαετία 2010')
Ιστότοποςhttps://www.agno.gr

Η Βιομηχανία Γάλακτος ΑΓΝΟ Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία παραγωγής φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1950 ως συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος της Ε.Α.Σ.Θ. (Ένωσης Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης) και λίγα χρόνια αργότερα, το 1955, εξελίχθηκε στην πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα, στο πρώτο της εργοστάσιο στη Σταυρούπολη.

Απασχολούσε περίπου 300-350 εργαζόμενους στο εργοστάσιό της στον Λαγκαδά και είχε τεράστιο δίκτυο διανομής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη, Ξάνθη, Ηράκλειο, Χανιά, κ.α..

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ΑΓΝΟ συνέβαλλε σημαντικά από το 1950 στην οικονομία της Ελλάδας με προϊόντα όπως:

Ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που παστερίωσε αλλά και εμφιάλωσε σε χάρτινο μπουκάλι το γάλα της.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΑΓΝΟ αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στην Ελλάδα, ξεκινώντας τις επιχειρηματικές της δραστηριότητές στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης το 1950. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1955, στο εργοστάσιο της Σταυρούπολης έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα παστερίωση γάλακτος και η εταιρία αναπτύσσονταν ραγδαία μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990.[1]

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η ΑΓΝΟ επιχείρησε να κάνει άνοιγμα, το οποίο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς το νέο εργοστάσιο που σχεδίαζε βγήκε εκτός προϋπολογισμού ξεπερνώντας τα 13 δισ. δραχμές. Η κατασκευή του εργοστασίου στον Λαγκαδά ήταν τελευταίας τεχνολογίας και η επένδυση ήταν πάρα πολύ υψηλή, και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες δημιουργήθηκαν μεγάλες οικονομικές πιέσεις προς στην εταιρεία, με αποτέλεσμα η Αγροτική Τράπεζα να θέσει την ΑΓΝΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία το 1999.

Προβολή και Νίκος Γκάλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1987, η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ και ο Νίκος Γκάλης μεσουρανούσε. Η ΑΓΝΟ συνεργάστηκε με το κορυφαίο τότε όνομα του Ελληνικού μπάσκετ, τον Νίκο Γκάλη, θέλοντας να αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή, ο οποίος εμφανιζόταν στη διαφήμιση της ΑΓΝΟ να πίνει γάλα, τρέχοντας σε δρόμους της Θεσσαλονίκης και κάνοντας κόλπα σε ένα γήπεδο μπάσκετ. Το διαφημιστικό γνώρισε τεράστια επιτυχία και η γαλακτοβιομηχανία πέτυχε την προβολή και την αύξηση των πωλήσεων που επιζητούσε. Έκτοτε φήμη της γαλακτοβιομηχανίας επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.[2]

Εξαγορά από την ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003, η εταιρεία πέρασε στον πλειοδότη του διαγωνισμού της ΑΤΕ, της βιομηχανίας Κολιός, με έδρα το Κιλκίς. Η έτερη γαλακτοβιομηχανία της βόρειας Ελλάδας εξαγόρασε την ΑΓΝΟ Α.Ε. τον Ιούνιο του 2003 χωρίς χρέη και με ανθηρή την οικονομική της κατάσταση, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα του εμπορικού Σήματος και την υποστήριξη των καταναλωτών. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν και οι εταιρείες ΜΕΒΓΑΛ, Δέλτα και Τυράς.[3]

Υπό τη Διοίκηση της ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. με την πάροδο του χρόνου, η οικονομική της κατάσταση επιδεινώθηκε και από τον Αύγουστο του 2012 η ΑΓΝΟ άρχισε να δείχνει ασυνέπεια πληρωμών έναντι των πιστωτών της και των οικονομικών υποχρεώσεών της γενικότερα.

Προσπάθειες εξυγίανσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την οικονομική της κατάσταση να χειροτερεύει η ΑΓΝΟ (υπό την διοίκηση της ΚΟΛΙΟΣ) υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας, εκ της οποίας αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την υποβολή της αίτησης εξυγίανσης μέχρι τη συζήτησή της στις 22 Φεβρουαρίου 2013 η ΑΓΝΟ προσπαθούσε να αποπληρώνει επιλεκτικά κάποια από τα χρέη της. Οι όποιες πληρωμές έγιναν σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν μεθοδευμένες με σκοπό η εταιρία να πετύχει τη συνέχιση της λειτουργίας της και να εξασφαλίσει την υποστήριξη των πιστωτών της για την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Το 1999 η εταιρία βγήκε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό και κατοχυρώθηκε στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία απέκτησε τη γαλακτοβιομηχανία έναντι 32 δισ. δραχμών. Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχαν από η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ, με πρόταση ύψους 21 δισ. δραχμών.[4] Η ΑΓΝΟ οδηγήθηκε τελικά στην πτώχευση και το κλείσιμο τον Μάρτιο του 2013.

Αναβίωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού η ΑΓΝΟ Α.Ε. βγήκε σε τρίτο και τελευταίο πλειστηριασμό όπου το τίμημα ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ, ενώ στον τελευταίο, έπεσε στα 7,7 εκατ. Ο όμιλος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων Α.Ε. ήταν ο νικητής του διαγωνισμού για την απόκτηση της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, των εγκαταστάσεών της, του μηχανολογικού εξοπλισμού και το εμπορικού σήματος της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας της Θεσσαλονίκης.[5]

Ο Δημήτρης Σαράντης, πρόεδρος του ομίλου «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.» που απέκτησε πρόσφατα την ΑΓΝΟ, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά εντός του 2023, με μια επένδυση της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ, για να ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή. Μέχρι να ολοκληρωθεί η επένδυση, τα προϊόντα της ΑΓΝΟ θα παράγονται αρχικά στα εργοστάσια του ομίλου στη Θεσσαλία, σε Τρίκαλα και Λάρισα, μαζί με τα brand names Τυράς & Όλυμπος.[6], ενώ τους μήνες Σεπτέμβριο & Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα βήματα της αναβίωσης, με τον Νοέμβριο του 2023, να επιστρέφει το ΑΓΝΟ στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με 21 κωδικούς γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]