Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όρνυτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Όρνυτος είναι γνωστοί δύο μυθικοί βασιλείς.

  1. Ήρωας από την Αρκαδία, ηγεμόνας της Τευθίδας. Παρουσιάσθηκε για να πάρει μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας επικεφαλής αρκαδικών πλοίων, αλλά όταν στην Αυλίδα για μήνες τα ελληνικά πλοία δεν μπορούσαν να αποπλεύσουν εξαιτίας της άπνοιας, ο Όρνυτος θέλησε να γυρίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Τότε εμφανίσθηκε μπροστά του η θεά Αθηνά με τη μορφή του Μέλανος και του ζήτησε να μείνει. Αλλά ο ήρωας καταλήφθηκε από θυμό, κτύπησε τη θεά στον θώρακα και επέστρεψε στην Αρκαδία. Εκεί η Αθηνά του παρουσίασε στον ύπνο του τον χτυπημένο θώρακα και όταν ο Όρνυτος ξύπνησε ήταν άρρωστος, ενώ η ίδια νόσος άρχισε να μαστίζει και τη χώρα του. Στο τέλος, σύμφωνα με χρησμό του Μαντείου της Δωδώνης, απαλλάχθηκαν από την αρρώστια όταν έστησαν άγαλμα της θεάς με πληγή στον θώρακα και κόκκινο επίδεσμο.
  2. Βασιλιάς της Φωκίδας, πατέρας του Ναύβολου.
  3. Γιος του Σίσυφου και της Πλειάδας Μερόπης, αδελφός του Γλαύκου, του Άλμου και του Θέρσανδρου και πατέρας του Φώκου και του Θόα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969
  • Αλέξανδρου Ραγκαβή, Λεξικόν της Ελληνικής Αρχαιολογίας, τόμος Β', Εκ του τυπογραφείου των καταστημάτων Ανέστη Κωνσταντινίδη, Εν Αθήναις 1891