Όρη Μαχένγκε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όρη Μαχένγκε
Χάρτης
ΧώρεςΤανζανία
Χάρτης όπου φαίνονται με κόκκινο τα Όρη της Ανατολικής Αψίδας. Τα Όρη Μαχένγκε διακρίνονται κάτω και δεξιά.

Τα Όρη Μαχένγκε (Mahenge Mountains), είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος της Τανζανίας, ο οποίος αποτελεί κυματιστό οροπέδιο του οποίου το μέσο ύψος είναι περίπου 1000 m, με ανώτατο τα 1400 m στο προστατευόμενο δάσος Muhulu. Βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Ουντζούνγκουα Ορέων, στην Περιοχή Ουλάνγκα (Ulanga District) της Περιφέρειας Μορογκόρο (Morogoro Region).

Εντός της ζώνης επιρροής βρίσκονται επτά προστατευόμενα δάση:[Σημ. 1] το Ligamba, ο Κρημνός Μαχένγκε (Mahenge Escarpment), Mselezi, Muhulu, Myoe, Nawenge και Σάλι (Sali), που συνολικά καταλαμβάνουν μια επιφάνεια περίπου 5.000 εκταρίων.

Το δάσος κυμαίνεται από τα πεδινά, τα υποορεινά δάση και κάποια, αν και είναι συνήθως μικρού μεγέθους και σε μεγάλο βαθμό υποβαθμισμένα.[1] Ολόκληρη η οροσειρά καταλαμβάνει περίπου 50 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο και 25 χιλιόμετρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά.[2]

Βιοποικιλότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεδομένου ότι αποτελεί τμήμα από τα Όρη της Ανατολικής Αψίδας της Τανζανίας, έχει 2 έως 5 ενδημικά σπονδυλωτά δέντρα σε αυτήν την γεωγραφική περιοχή. Το δάσος απειλείται μόνιμα από πυρκαγιές και την παράνομη υλοτομία για την ξυλεία ή την μετατροπή της σε γεωργική γη.

Στο δασικό καταφύγιο Μαχένγκε (Mahenge) (500 εκταρίων), είναι ενδημικό το δέντρο Dombeya amaniensis. Στο προστατευόμενο δάσος Nawenge (700 εκταρίων), είναι ενδημικά τα φυτά Lobelia longisepala, Memecylon schliebenii, Psychotria megalopus και Strptocarpus solenanthus. Σε αρκετά από τα προστατευόμενα δάση κατοικούν ελέφαντες και βουβάλια και το Σάλι (Sali) βρίσκεται στη διαδρομή της μετανάστευσης των ελεφάντων.

Είναι περισσότερο γνωστό για το Δασικό Καταφύγιο Απότομης Κατωφέρειας στον Κρημνό Μαχένγκε (Mahenge Escarpment), 8 χλμ. από την πόλη με την ίδια ονομασία. Η πλήρης ονομασία του είναι: Mahenge Scarp Catchment Forest Reserve και ιδρύθηκε το 1954. Απειλείται από μια μονάδα γραφίτη και ενός ορυχείου ρουμπινιών.[3]

Η ξηρή περίοδος διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Το νερό χάνεται λόγω της ασβεστολιθικής φύσης του εδάφους και εμφανίζεται στα κανάλια των διαφόρων ποταμών τα οποία ευρίσκονται πέριξ του οροπεδίου: Msingizi, Ruaha και Luhombero στο Sali· Mwezeza, Lwamba, Nalwegere, Erasi και Mwero στο Myoe· Mbingu, Chilomba και Mwaya στο Mselezi και Sofi στη Ligamba.[4] Παρά την έλλειψη νερού, αυτή η περιοχή έχει δώσει το όνομα της σε έναν φρύνο, Mertensophryne loveridgei (βάτραχο Μαχένγκε), ενδημικό στην περιοχή αυτή και ο οποίος έχει προσαρμοστεί στα τροπικά ξηρά δάση.

Η κύρια οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων είναι η γεωργία. Οι κύριες καλλιέργειες είναι ο αραβόσιτος, το ρύζι και τα φασόλια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Ligamba όσο και η ονομασία Ligaba, στα Ελληνικά γράφονται ως «Λιγκάμπα». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Λι-γκά-μ-μπα» και όχι ως ««Λι-γκά-μπα» (γιατί δεν είναι Ligaba αλλά Ligamba). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2016. 
  2. Referencia aproximada en Google Earth
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2016. 
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]