Όντα Νομπουνάγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όντα Νομπουνάγκα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
織田 信長 (Ιαπωνικά)
Προφορά
Γέννηση23  Ιουνίου 1534[1]
Nagoya Castle (16th century) ή Shobata Castle
Θάνατος21  Ιουνίου 1582[2][1]
former site of Honnō-ji
Αιτία θανάτουΧαρακίρι
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Τόπος ταφήςΧονό-τζι, Sōken-in, Amida-ji και Σόκεν-τζι
Χώρα πολιτογράφησηςAzuchi-Momoyama period
ΘρησκείαΣιντοϊσμός
Nichiren Buddhism
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙαπωνικά[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταντάιμγιο
στρατιωτικός ηγέτης[4]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝο-χίμε
Kitsuno
Kōun-in
d:Q17224750
d:Q17209286
d:Q109120514
d:Q109123196
d:Q17212257
d:Q17224406
d:Q109123248
Harada Naoko
Yutsumaki
d:Q109177237
ΤέκναΌντα Νομπουτάντα
Όντα Νομπουκάτσου
Όντα Νομπουτάκα
Χασίμπα Χιντεκάτσου
Όντα Κατσουνάγκα
Τόκου-χίμε
Φούγιου-χίμε
Τσούρου-χίμε
Όντα Νομπουτάκα
Ofuri[5]
Oda Nobuyoshi
Ei-hime
Genko-in
Getsumyoin
Nobuhide Oda
Nobusada Oda
Nobuyoshi Oda
Nagatsugu Oda
Oda Nobumasa
Oda Hideko
d:Q17230193
Sannomarudono
Jigen-in
ΓονείςΌντα Νομπουχίντε και Ντοτά Γκοζέν
ΑδέλφιαOichi
Oinu no Kata
Oda Nobuhiro
Oda Nobuyuki
Oda Nobukane
Oda Nagamasu
Oda Shinji
Oda Nobutoki
Oda Hidetaka
Oda Nobuteru
Oda Nobuoki
Oda Hidenari
Oda Nagatoshi
Συγγενείςd:Q109016453 (υιοθετημένο τέκνο), Ashikaga Fujin (υιοθετημένο τέκνο), d:Q17217052 (υιοθετημένο τέκνο), d:Q17224089 (υιοθετημένο τέκνο), Ryusho-in (υιοθετημένο τέκνο) και d:Q109180142 (Youzi)
ΟικογένειαOda clan
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςντάιμγιο
Πόλεμοι/μάχεςBattle of Okehazama, Battle of Inō, Siege of Inabayama Castle, Battle of Kannonji Castle, Battle of Anegawa, Battle of Noda-Fukushima, Siege of Shiga, Sieges of Nagashima, Siege of Mount Hiei, Siege of Ichijōdani Castle, Siege of Takaya Castle, Battle of Nagashino, Battle of Tennōji, Battle of Ukino, Battle of Akatsuka, Battle of Kiyosu, Siege of Muraki, Siege of Dōhora, Battle of Kōnoshima, Siege of Okawachi Castle, Siege of Kanegasaki, Siege of Makishima Castle, Siege of Odani Castle, Battle of Kishuu, Siege of Itami, Ishiyama Hongan-ji War και Honnō-ji Incident
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαUdaijin (1577–1578)
Konoe Daisho (1575–1578)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όντα Νομπουνάγκα (ιαπωνικά: 織田信長‎‎) (23 Ιουνίου 1534 - 21 Ιουνίου 1582) ήταν Ιάπωνας πολέμαρχος και σημαντικότατη μορφή της ιαπωνικής ιστορίας. Κραταιός νταΐμιο στα τέλη του 16ου αιώνα, ο Νομπουνάγκα θεωρείται ο πρώτος που οραματίστηκε την ένωση της Ιαπωνίας, υπό την κυριαρχία ενός ισχυρού σογκούν. Ο ίδιος κατάφερε να ελέγξει μόλις το ένα τρίτο της χώρας, αλλά ο διάδοχός του, Τογιοτόμι Χιντεγιόσι, και αργότερα ο Τοκουγκάβα Ιεγιάσου, ολοκλήρωσαν το έργο του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παλιές επαρχίες της Ιαπωνίας 1868, όπου με κόκκινο ξεχωρίζει η επαρχία Owari

Ο Όντα Νομπουνάγκα γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1534, στην επαρχία Οουάρι. Ήταν γιος του Όντα Νομπουχίντε, αναπληρωτή σούγκο (στρατιωτικός διοικητής) της επαρχίας και αρχηγού του Οίκου των Όντα. Ως νεαρός, ο Νομπουνάγκα ήταν γνωστός για την αλλόκοτη συμπεριφορά του (τόσο που του κόλλησαν το παρατσούκλι "ο ανόητος του Οουάρι"), την έλλειψη πειθαρχίας, αλλά και για την κλίση του στα πυροβόλα όπλα, που προσφάτως είχαν εισαχθεί στην Ιαπωνία, από τους Πορτογάλους.

Ενοποίηση της Επαρχίας Οουάρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1551 ο Όντα Νομπουχίντε πεθαίνει απρόσμενα. Ο Νομπουνάγκα ήταν ο νόμιμος κληρονόμος του, αλλά χρειάστηκαν οκτώ χρόνια μαχών και πολιορκιών εναντίον κάθε αντιφρονούντος, ώστε να γίνει αποδεκτός ως κύριος του Οίκου και αργότερα ολόκληρης της επαρχίας. Αυτό καθαυτό το επίτευγμα του Νομπουνάγκα δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό. Σε αντίθεση, όμως, με άλλους διεκδικητές, δεν είχε ως κίνητρο προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά την αποκατάσταση ειρήνης σε όλη την Ιαπωνία.

Πορεία προς το Κιότο και ανάληψη εξουσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νομπουνάγκα, επικρατώντας επί των εχθρών του, απέκτησε ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη. Σ' αυτήν την προσπάθεια είχε τη βοήθεια δύο εξεχόντων στρατιωτικών: του πανούργου Τογιοτόμι Χιντεγιόσι και του νεαρού Τοκουγκάβα Ιεγιάσου. Το 1568 κατευθύνεται προς το Κιότο, έχοντας ήδη επιβάλει τον Ασικάγκα Γιοσιάκι στη θέση του σογκούν. Οι σχέσεις, ωστόσο, ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα καλές και σταδιακά του αφαίρεσε πολλές εξουσίες. Τελικά, το 1573, τον καθαίρεσε και κυβέρνησε ο ίδιος, χωρίς κάποιον επίσημο τίτλο. Μέχρι το 1582, ο Νομπουνάγκα είχε θέσει υπό τον έλεγχό του όλη την κεντρική περιοχή του Χονσού.

Θάνατος και διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίθεση στο Χόννο-τζι

Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, κατευθύνθηκε προς την περιοχή του Τσουγκόκου. Στη διαδρομή κατέλυσε στο Χόννο-τζι, ένα βουδιστικό ναό στο Κιότο. Συνοδευόταν από ολιγομελή ακολουθία, καθώς δεν περίμενε επίθεση στα εδάφη αυτά. Ωστόσο, με μια ξαφνική επίθεση, ο Ακέτσι Μιτσουχίντε, νταΐμιο υποτελής του Νομπουνάγκα, περικύκλωσε το ναό και του έβαλε φωτιά. Εν τέλει, ο Νομπουνάγκα εκτέλεσε χαρακίρι, το πρωί της 21ης Ιουνίου. Είναι πιθανό η προδοτική αυτή ενέργεια να έγινε με προτροπή του Χιντεγιόσι, ο οποίος λίγες μέρες μετά νίκησε στη μάχη του Γιαμαζάκι τον Μιτσουχίντε και έγινε διάδοχος του Νομπουνάγκα. Ο Τοκουγκάβα Ιεγιάσου, αιφνιδιασμένος, πρόβαλε αρχικά αντίσταση, αλλά μην έχοντας άλλη επιλογή, υποτάχθηκε στον Χιντεγιόσι.

Κατά των μοναχών-πολεμιστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήδη από τον 10ο αιώνα, πολλοί βουδιστές μοναχοί δε θεώρησαν ανάρμοστο να είναι ταυτόχρονα και πολεμιστές. Έτσι, αυτοί οι μοναχοί-πολεμιστές, γνωστοί ως σοχέι, μετέτρεψαν τους ναούς τους σε πραγματικά οχυρά, αποκτώντας δύναμη και τεράστιες εκτάσεις γης. Ο Νομπουνάγκα επέδειξε ιδιαίτερο μίσος εναντίον τους και τους αντιμετώπισε με σκληρότητα: έκαιγε τους ναούς τους, έλιωνε τ' αγάλματά τους για να κατασκευάσει κανόνια και έσφαζε ανελέητα τους οπαδούς τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η καταστροφή της μονής Ενριάκου-τζι, όπου θανάτωσε 3.000-4.000 άτομα, και η πυρπόληση της μονής Ισιγιάμα Χόνγκαν-τζι στην Οσάκα, της οποίας οι μοναχοί-πολεμιστές κάηκαν ζωντανοί.

Προσωπικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τένκα Φούμπου

Ο Νομπουνάγκα θεωρείται απ' τις πιο σκληρές και ανελέητες μορφές της ιαπωνικής ιστορίας, λόγω της χρήσης οποιασδήποτε μεθόδου για την κάμψη κάθε αντίστασης. Το σύνθημά του, αποτυπωμένο στα επίσημα έγγραφά του, ήταν Τένκα Φούμπου, δηλαδή "Κυβέρνα την αυτοκρατορία με την ένοπλη δύναμη."

Ο Ιησουίτης ιερέας Λούις Φρόις, ο οποίος είχε γνωρίσει από κοντά τον Νομπουνάγκα, άφησε μια ζωντανή περιγραφή:

"εξαιρετικά πολεμοχαρής...περιφρονεί όλους του άλλους βασιλιάδες και πρίγκιπες της Ιαπωνίας και τους μιλά σα να είναι ταπεινοί υπηρέτες...απεχθάνεται έντονα τις καθυστερήσεις ή τις μακρηγορίες."[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) SNAC. w6bp45f7. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Oda-Nobunaga. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2020.
  4. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. jo20191035161. Ανακτήθηκε στις 19  Δεκεμβρίου 2022.
  5. Ανακτήθηκε στις 3  Οκτωβρίου 2016.
  6. Time-Life Παγκόσμια Ιστορία, Τόμος 14, Εκδόσεις Κ. Καπόπουλος, σ. 15.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Time-Life Παγκόσμια Ιστορία, Τόμος 14, Εκδόσεις Κ. Καπόπουλος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]