Όντα Νομπουτάκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όντα Νομπουτάκα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
織田信孝 (Ιαπωνικά)
Γέννηση22  Απριλίου 1558
Θάνατος21  Ιουνίου 1583
Αιτία θανάτουΧαρακίρι
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Τόπος ταφήςNoma-daibō
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣαμουράι
Οικογένεια
ΓονείςΌντα Νομπουνάγκα και d:Q17224750
ΑδέλφιαΤσούρου-χίμε
Φούγιου-χίμε
Τόκου-χίμε
Όντα Νομπουτάντα
Όντα Νομπουκάτσου
Χασίμπα Χιντεκάτσου
Όντα Κατσουνάγκα
Όντα Νομπουτάκα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαντάιμγιο
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όντα Νομπουτάκα (織田 信孝, 1559–1583) ήταν σαμουράι και μέλος της οικογένειας Όντα. Υιοθετήθηκε ως επικεφαλής της φυλής Κάνμπε, η οποία διοίκησε τη μεσαία περιοχή της επαρχίας Ίσε και έτσι ονομαζόταν επίσης Κάνμπε Νομπουτάκα (Kanbe Nobutaka) (神戸信孝).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νομπουτάκα ήταν ο τρίτος γιος του Όντα Νομπουνάγκα και ονομαζόταν Σαν Σίτσι (三七), πιθανώς επειδή γεννήθηκε την έβδομη ημέρα του τρίτου μήνα, στο ιαπωνικό σεληνιακό ημερολογιακό σύστημα. Η μητέρα του ήταν μια παλλακίδα που ονομαζόταν Σακάσι (坂氏). Μια θεωρία λέει ότι ο Νομπουτάκα γεννήθηκε στην πραγματικότητα είκοσι ημέρες νωρίτερα από τον δεύτερο γιο του Νομπουνάγκα, Όντα Νομπουκάτσου, αλλά δηλώθηκε αργότερα από τη γέννηση του Νομπουκάτσου στον Νομπουνάγκα και έτσι αναγνωρίστηκε ως ο τρίτος γιος. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, πιστεύεται επίσης ότι η χαμηλή θέση των γονέων της μητέρας του έπαιξε επίσης έναν παράγοντα.

Το 1568, αφού ο Νομπουνάγκα έλεγξε την επαρχία Ίσε, ο Νομπουτάκα εγκαταστάθηκε ως επικεφαλής της φυλής Κάνμπε, η έδρα της οποίας ήταν το Κάστρο Κάνμπε, κοντά στη σημερινή Σουζούκα, στο νομό Μίε. Τον επόμενο χρόνο, ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Νομπουκάτσου, έγινε υιοθετημένο μέλος της φυλής Κιταμπατάκε και κυβέρνησε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή της νότιας επαρχίας Ίσε . Ο Νομπουτάκα αναφέρθηκε από ιεραποστόλους ότι είχε καλύτερο χαρακτήρα από τον παλαιότερο Νομπουκάτσου, αλλά ήταν χαμηλότερος στην ιεραρχία και κατείχε λιγότερη περιοχή από αυτόν.

Το 1577, πολιόρκησε το Κάστρο Ότα (κοντά στην τοποθεσία του σημερινού Κάστρου Βακαγιάμα) και νίκησε την εξέγερση του βουδιστή Τζόντο Σινσού (Σαΐκα Ίκκι) στην επαρχία Κίι.

Το 1582, ο Νομπουτάκα διατάχθηκε να ηγηθεί ενός στρατού κατά του Σικόκου και είχε υπό τη διοίκηση του υπηρέτες όπως ο Νίβα Ναγκαχίντε και ο Τσούντα Νομπουσούμι, ο οποίος ήταν γιος του μικρότερου αδελφού του Νομπουνάγκα, Νομπουγιούκι.

Θάνατος του Νομπουνάγκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ ετοίμαζε τον στρατό του να διασχίσει τη θάλασσα στο Σακάι, ο Νομπουνάγκα πέθανε στο Χοννό-τζι κατά τη διάρκεια επίθεσης από τον Ακέτσι Μιτσουχίντε. Ο Νομπουτάκα γύρισε πίσω και στην Οσάκα, σκότωσε τον Νομπουσούμι, ο οποίος ήταν παντρεμένος με μια κόρη του Μιτσουχίντε. Ενώ η υποψία του Νομπουτάκα είχε κάποια λογική, δεν είχαν εμφανιστεί στοιχεία, που θα συνέδεαν τον Νομπουσούμι με το Μιτσουχίντε. Στη συνέχεια, ο Νομπουτάκα προσχώρησε στον Χασίμπα Χιντεγιόσι, που είχε επιστρέψει από τη δική του εκστρατεία και πολέμησαν τις δυνάμεις του Ακέτσι στη Μάχη του Γιαμαζάκι. [1]

Στη συνέχεια, ο Νομπουτάκα και ο αδελφός του Όντα Νομπουκάτσου μάλωσαν για τη διαδοχή του Νομπουνάγκα σε ένα συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο Κιγιόσου . Τότε ο Όντα Χιντενόμπου ανακηρύχθηκε κληρονόμος.[2]

Ο Νομπουτάκα κέρδισε την επαρχία Μίνο, όπου ο μεγαλύτερος γιος, Όντα Νομπουτάντα είχε κυβερνήσει πριν από το θάνατό του από τον Μιτσουχίντε, αλλά αυτό ήταν ακόμα πολύ μικρό από αυτό που ήλπιζε να κερδίσει.

Σύγκρουση με τον Χιντεγιόσι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1583, αργότερα συμμάχησε με τον Σιμπάτα Κατσουίε και τον Τακιγκάβα Καζουμάσου, για να ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον του Χιντεγιόσι, αλλά ενώ ο Νομπουτάκα περικυκλώθηκε στο Κάστρο Γκίφου από τον Νομπουκάτσου, ο Κατσουίε έχασε τη μάχη του Σιζουγκατάκε, επίσης ο Καζουμάσου έχασε στο Καμεγιάμα και ο Νομπουτάκα παραδόθηκε.[2]

Ο Νομπουτάκα στάλθηκε στο Νταϊμιντότζι στο Νόμα, στην κομητεία Τσίτα, στην επαρχία Οβάρι, όπου ο Μιναμότο νο Γιοσιτόμο είχε δολοφονηθεί στο τέλος της περιόδου Χεϊάν.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπό την πίεση των Χιντεγιόσι και Νομπουκάτσου, αυτοκτόνησε.[2] Δίνονται δύο ημερομηνίες, 19 Ιουνίου και 21 Ιουνίου για τον θάνατό του.

Το βακά του, που συνέθεσε πριν πεθάνει ήταν το εξής:

昔より 主を討つ身の 野間なれば
Mukashi yori Shuu o Utsu Mi no Noma nareba
報いを待てや 羽柴筑前
Mukui o Mateya Hashiba Chikuzen

Είναι ένα εκδικητικό ποίημα που θα μεταφραζόταν ως, Είχες σκοτώσει αυτόν, που είχες υπηρετήσει / μακάρι να σε χτυπήσουν οι θεοί, Χασίντα Χιντεγιόσι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Turnbull, Stephen (2010). Toyotomi Hideyoshi. Oxford: Osprey Publishing. σελ. 24,27. ISBN 9781846039607. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Sansom, George (1961). A History of Japan, 1334-1615. Stanford: Stanford University Press. σελ. 311-313. ISBN 0804705259. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Oda Nobutaka στο Wikimedia Commons