Ισίδωρος ο Χαρακηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ισίδωρος ο Χαρακηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1ος αι. π.Χ.
Χάραξ, πιθανώς η Αντιόχεια ή Χάρακα
Θάνατος 1ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα εξερευνητής
γεωγράφος
Περίοδος ακμής 1ος αιώνας π.Χ. και 1ος αιώνας

Ο Ισίδωρος ο Χαρακηνός ήταν Ελληνο-Ρωμαίος γεωγράφος του δεύτερου μισού του 1ου αι. π.Χ. μέχρι το πρώτο μισό 1ου αι. μ.Χ. Έζησε την εποχή του καίσαρα Αυγούστου και ήταν σύγχρονος του Στράβωνα.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τον Ισίδωρο είναι γνωστό ότι έγραφε στα ελληνικά και ο τόπος προέλευσής του, ο Χάραξ. Ο μελετητής του Ισίδωρου, Ουίλφρεντ Χάρβεϋ Σοφ (W.H. Schoff)[1] θεωρεί ότι αυτός ο Χάραξ ήταν η Αντιόχεια η Χάρακα η οποία είχε επονομαστεί «Σπασίνου Χάραξ» από τον Ισπαοσίνη, τον σατράπη της Χαρακηνής που είχε διορίσει ο Αντίοχος Δ΄ ο Επιφανής. Επειδή η λέξη χάραξ σήμαινε στρατόπεδο και ήταν κοινό όνομα για περιχαρακωμένους οικισμούς, ο Ισίδωρος θα μπορούσε να προέρχεται και από άλλο τόπο με το ίδιο όνομα.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγραψε το έργο «Σταθμοί Παρθικοί», έναν ταξιδιωτικό οδηγό από την Αντιόχεια μέχρι την Ινδία, στο οποίο οι αποστάσεις αναφέρονται σε σχοίνους, αρχαία Αιγυπτιακή μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι (περίπου 40 στάδια των αρχαίων Ελλήνων). Οι αποστάσεις στο έργο του Ισιδώρου αντιστοιχούν σε 4,7-5,5 χλμ ανά σχοίνον.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]