Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισίδωρος ο Χαρακηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισίδωρος ο Χαρακηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αι. π.Χ.
Χάραξ, πιθανώς η Αντιόχεια ή Χάρακα
Θάνατος1ος αιώνας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεξερευνητής
γεωγράφος
Αξιοσημείωτο έργοΣταθμοί Παρθικοί
Περίοδος ακμής1ος αιώνας π.Χ.[1] και 1ος αιώνας

Ο Ισίδωρος ο Χαρακηνός (λατινικά: Isidorus Characenus‎‎ ήταν Ελληνο-Ρωμαίος γεωγράφος του δεύτερου μισού του 1ου αι. π.Χ. μέχρι το πρώτο μισό 1ου αι. μ.Χ. Έζησε την εποχή του καίσαρα Αυγούστου και ήταν σύγχρονος του Στράβωνα.

Για τον Ισίδωρο είναι γνωστό ότι έγραφε στα ελληνικά και ο τόπος προέλευσής του, ο Χάραξ. Ο μελετητής του Ισίδωρου, Ουίλφρεντ Χάρβεϋ Σοφ (W.H. Schoff)[2] θεωρεί ότι αυτός ο Χάραξ ήταν η Αντιόχεια η Χάρακα η οποία είχε επονομαστεί «Σπασίνου Χάραξ» από τον Ισπαοσίνη, τον σατράπη της Χαρακηνής που είχε διορίσει ο Αντίοχος Δ΄ ο Επιφανής. Επειδή η λέξη χάραξ σήμαινε στρατόπεδο και ήταν κοινό όνομα για περιχαρακωμένους οικισμούς, ο Ισίδωρος θα μπορούσε να προέρχεται και από άλλο τόπο με το ίδιο όνομα.

Έγραψε το έργο «Σταθμοί Παρθικοί», έναν ταξιδιωτικό οδηγό από την Αντιόχεια μέχρι την Ινδία, στο οποίο οι αποστάσεις αναφέρονται σε σχοίνους, αρχαία Αιγυπτιακή μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι (περίπου 40 στάδια των αρχαίων Ελλήνων). Οι αποστάσεις στο έργο του Ισιδώρου αντιστοιχούν σε 4,7-5,5 χλμ ανά σχοίνον.