Ίντε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ίντε
Bruecke inde ew-ost.jpg
Indeverlauf.png
ΕκβολέςΡόερ[1]
Μήκος54,1 km
ΠαραπόταμοιSaubach, Omerbach, Otterbach, Wehebach, Vichtbach, Finkelsbach, Iterbach και Rolleftalviadukt
Ό Ίντε στο Κορνελίμουνστερ

Ο Ίντε (γαλλικά: Inde) είναι ένας μικρός ποταμός του Βελγίου καθώς και του βόρειου τμήματος της Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας. Έχει συνολικό μήκος 54 χιλιόμετρα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ίντε είναι αριστερός παραπόταμος του ποταμού Ρόερ, που διαρρέει τμήμα του ανατολικού Βελγίου και τη Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας.

Οι πηγές του βρίσκονται κοντά στο δήμο Ρέρεν, στο ανατολικό Βέλγιο.Ο Ίντε διαρρέει την κοινότητα Άαχεν-Κορνελίμουνστερ, την πόλη Άσβαϊλερ και τον δήμο Ίντεν. Εκβάλλει στον Ρόερ κοντά στην πόλη Τζούλιχ. Τμήμα του ποταμού εκτράπηκε επειδή άνοιξε ορυχείο λιγνίτη στην περιοχή Ίντεν-Λάμερσντορφ το 2003.

Παραπόταμοι του Ίντε είναι τα ρέματα Όμερμπαχ, Όττερμπαχ, Σάουμπαχ, Βίχτμπαχ και Βέχεμπαχ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H ονομασία του ποταμού προέρχεται από το κέλτικο "Ίντα" (Inda). Υπάρχει και ποταμός με το όνομα "Ίντε" στη Γαλλία, o oποίος έχει μήκος 55 χιλιόμετρα και το αρχικό του όνομα ήταν "Ιντέλλα" (Intella).

O ποταμός απέκτησε ιστορική σημασία όταν ο αυτοκράτορας Λουίς ο Πιους ίδρυσε τη μονή Κορνελίμουνστερ σε σημείο της διαδρομής του το 815 μ.Χ.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Inde της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. www.lanuv.nrw.de/fileadmin/lanuv/wasser/pdf/Gewaesserverzeichnis%20GSK3C.xls. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουλίου 2017.