Ίναχος (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίναχος (ποταμός)
ΠηγέςΛύρκειο
ΕκβολέςΑργολικός κόλπος
ΕτυμολογίαΊναχος
Μήκος37 χλμ
ΠαραπόταμοιΞεριάς Άργους

Ο Ίναχος[1] ή Πάνιτσα είναι ο μεγαλύτερος χείμαρρος του νομού Αργολίδας στο Δήμο Άργους-Μυκηνών. H λέξη Ίναχος, προέρχεται από την Ινδοευρωπαϊκή ρίζα ακw: νερό. Το στοιχείο "αχ" ή "ακ" προέρχεται από την παραπάνω ρίζα και απαντάται και αλλού: π.χ. Αχελώος, Αχέρων, Αξιός. Από την Ινδοευρωπαϊκή ρίζα ακw: νερό προέρχεται και η λατινική λέξη aqua.[2] To νεώτερο όνομά του Πάνιτσα ή Μπάνιτσα είναι σλάβικο.[3] Πηγάζει είτε από το Αρτεμίσιο ή από το Λύρκειο όρος κι εκβάλλει στον Αργολικό Κόλπο καταλήγοντας στη Νέα Κίο. Διανύει μία διαδρομή 38 χλμ. Στην Τουρκοκρατία στις εκβολές του υπήρχε ο μύλος Μπερμπέρ Αλή και τα στάσιμα νερά του ποταμού σχημάτιζαν εκτεταμένα έλη.

Σύμφωνα με τη μυθολογία η λέξη Ίναχος ήταν το τρίτο όνομα του ποταμού. Στην αρχή ονομαζόταν Καρμάνωρ, μετά Αλιάκμονας από τον ομώνυμο κάτοικο της Τίρυνθας, που σε μια κρίση τρέλας έπεσε στον ποταμό. Ύστερα, ονομάστηκε ο ποταμός Ίναχος από τον ομώνυμο ήρωα. Ο Ίναχος ήταν πατέρας της Ιούς. Ο Δίας είδε μια μέρα την Ιώ και την ερωτεύτηκε. Όταν ο πατέρας της Ίναχος προσπάθησε να κυνηγήσει τον Δία, που είχε αρπάξει την Ιώ, ο Δίας έστειλε μια Ερινύα, την Τισιφόνη, που τον βασάνισε τόσο μέχρι που τον έσπρωξε στον ποταμό, που λεγόταν Αλιάκμονας μετονομάζοντάς τον σε Ίναχο.[4][5]

Στο παρελθόν ο ποταμός ήταν σημαντικότατος και διέσχιζε περιμετρικά τα τείχη του Άργους. Πιστεύεται ότι μετά από μια μεγάλη πλημμύρα, ο ποταμός κατέβασε τους ανθρώπους στα πεδινά, δίνοντας ζωή στην αργολική πεδιάδα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ίναχος ποταμός». Terrabook. 
  2. «Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας». www.greek-language.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2020. 
  3. Δάρμος, Κωνσταντίνος (17 Δεκεμβρίου 2014). «Ίναχος (Καρμάνωρ, Αλιάκμων, Πάνιτσα) – Ποταμός Αργολίδας». Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού. 
  4. «Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας». www.greek-language.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2020. 
  5. «ΙΝΑΧΟΣ». users.sch.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2020. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κωνσταντίνος Π. Δάρμος, Οι Αρχαίοι Ποταμοί της Αργολίδας, Έκδοση: Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού, Άργος 2013, ISBN 978-960-9650-05-2
  • Ελληνική Μυθολογία, Οι ήρωες, τοπικές παραδόσεις, τόμος 3, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1986. σελ. 164-165.