Ξεριάς Άργους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο ποταμός Ξεριάς όπως φαίνεται από την γέφυρα στον δρόμο Άργος - Κορίνθου στο Άργος.

Ο Ξεριάς (αρχαία ονομασία: Χάραδρος) είναι χείμαρρος του νομού Αργολίδας. Το αρχαίο του όνομα ήταν Χάραδρος,[1] το οποίο χρησιμοποιείται περιστασιακά ακόμη αν και η σύγχρονη ονομασία του είναι η πιο κοινή. Ο χείμαρρος δεν πρέπει να συγχέεται με άλλους ποταμούς με το ίδιο σύγχρονο ή αρχαίο όνομα. Με το αρχαίο του όνομα, περιγράφεται στην Περιγραφή της Ελλάδας του Παυσανία (2.25.2).

Γεωλογία και υδρολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ξεριάς πηγάζει από τον ορεινό όγκο του Αρτεμισίου-Κτενία στην δυτική Αργολίδα (με πηγές στο Κρυονέρι και στην Κρύα Βρύση)[2]. Κατεβαίνει στο Μερκούρι όπου και δημιουργεί μία μικρή κοιλάδα και έπειτα μετατρέπεται σε φαράγγι απο τα Σπαναίικα μέχρι την Χούνη. Ρέει ανατολικά προς το Άργος, όπου σχηματίζει το βόρειο όριο της πόλης και στη συνέχεια στρέφεται νότια και μετά ανατολικά. Είναι γενικά ξηρός όλο τον χρόνο και έχει νερό μόνο όταν βρέχει έντονα και με μεγάλη διάρκεια. Συναντά τον Ίναχο στα νοτιοανατολικά της πόλης και εκβάλλουν μαζί στον Αργολικό Κόλπο στη Νέα Κίο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1.  (Αγγλικά) Smith, William, επιμ. (1854). «Argos». Dictionary of Greek and Roman Geography. 1. Λονδίνο: John Murray, σσ. 200-201. 
  2. «Χάραδρος (Ξεριάς)». ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. 24 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]