Έσερα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έσερα
Rio Esera, Benasque.jpg
ΠηγέςMaladeta
ΕκβολέςΣίνκα
Μήκος99 χιλιόμετρο
ΠαραπόταμοιΙσάβενα

Ο Έσερα (Ésera) είναι ένα ποτάμι στην άνω Αραγωνία, στην Ισπανία και παραπόταμος του ποταμού Σίνκα, που αποτελεί μέρος των καταβολών του ποταμού του Έβρου.

Το όνομά του φαίνεται πως είναι κελτικής καταγωγής, παρόμοιας με εκείνης των ποταμών Ισάρ (Γερμανία - Αυστρία), Jizera (Δημοκρατία της Τσεχίας), Ιζέρ (Γαλλία), Isel (Αυστρία), IJssel (Ολλανδία) και Ιζάρκο (Ιταλία).

Πηγάζει στη βόρεια πλαγιά της οροσειράς της Μαλαδέτα, σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Στην κοιλάδα του ποταμού βρίσκονται γνωστοί δήμοι στην επαρχία της Ουέσκας, όπως το Μπενάσκε και το Κάμπο. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό ποτάμι των Πυρηναίων, που τροφοδοτείται από το λιώσιμο του παγετώνα του Ανέτο και από τις υψηλές βροχοπτώσεις στην κορυφή του, όπου τα νερά του συγκεντρώνονται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην δεξαμενή Paso Nuevo, μεταξύ του Μπενάσκε και του Plan del Hospital, και στη δεξαμενή του Linsoles κοντά στο Ερίστε (Eriste).

Στο Γκράους λαμβάνει μια σημαντική ενίσχυση από νερό από την συμβολή του με τον ποταμό Ισάβενα. Τα νερά του ποταμού συγκεντρώνονται στο φράγμα του Barasona, από το οποίο γεννιέται το κανάλι ύδρευσης της Αραγωνίας και της Καταλονίας.