Ουέσκα (επαρχία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ουέσκα είναι μια επαρχία της βόρειας Ισπανίας, στην αυτόνομη κοινότητα της Αραγωνίας. Συνορεύει με τις επαρχίες Σαραγόσα και Λιέιδα, με την αυτόνομη κοινότητα της Ναβάρρας, όπως και με την Γαλλία προς την οροσειρά των Πυρηναίων ορέων η οποία αποτελεί και το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο χωρών.

Η πρωτεύουσα της είναι η Ουέσκα ενώ άλλες πόλεις στην επαρχία της περιλαμβάνουν το Μονθόν, την Χάκα, το Μπαρμπάστρο, το Σαμπινιάνιγο και την Φράγα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαρχία της Ουέσκας περιλαμβάνει σημαντικό τμήμα των Ισπανικών Πυρηναίων ορέων όπως και αρκετές κοιλάδες και πεδιάδες. Αποτελεί δημοφιλή ορεινό τουριστικό προορισμό τόσο τους χειμερινούς μήνες λόγω των χιονοδρομικών κέντρων της περιοχής όπως είναι το Θερλέρ, το Φορμιγάλ, η Παντικόσα, το Κανταντσού και το Αστούν, αλλά και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου κυρίως λόγω του εθνικού πάρκου της κοιλάδας της Ορδέσα και του Μόντε Περδίδο, του Φυσικού Πάρκου των Δυτικών Κοιλάδων, του Φυσικού πάρκου της οροσειράς και των φαραγγιών της Γουάρα, των παραδοσιακών ορεινών οικισμών στα Πυρηναία όρη, αλλά και των φημισμένων οινοποιείων της περιοχής Σομοντάνο στους πρόποδες των Πυρηναίων. Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης και πολλά ιστορικά τουριστικά αξιοθέατα όπως μεσαιωνικά κάστρα, μονές και εκκλησίες ρομανικής αρχιτεκτονικής από την εποχή του Βασιλείου της Αραγωνίας.

Ανθρωπογεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος με τους 10 μεγαλύτερους δήμους της επαρχίας βάσει πληθυσμού σύμφωνα με την απογραφή του 2017: [1]

Δήμος Πληθυσμός
1 Ουέσκα 52.223
2 Μονθόν 17.166
3 Μπαρμπάστρο 16.907
4 Φράγα 15.024
5 Χάκα 12.889
6 Μπινέφαρ 9.391
7 Σαμπινιάνιγο 9.254
8 Σαρινιένα 4.155
9 Ταμαρίτε 3.507
10 Γκράους 3.334