Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλα στο θείο...

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Έλα στο θείο)
Έλα στο θείο...
Τίτλοι αρχής της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΝίκος Τσιφόρος
ΠαραγωγήΦιλοποίμην Φίνος
ΣενάριοΝίκος Τσιφόρος
ΠρωταγωνιστέςΣμαρούλα Γιούλη
Νίκος Σταυρίδης
Μίμης Φωτόπουλος
Γιάννης Ιωαννίδης
Σπεράντζα Βρανά
Λέλα Πατρικίου
Νίκος Βασταρδής
ΜουσικήΓιώργος Μαλλίδης
ΤραγούδιΦώτης Πολυμέρης
Ντούο Χάρμα
Παπαδάκης
ΦωτογραφίαΓιόζεφ Χεπ
Βοηθός:
Αριστείδης Καρύδης-Φουκς
ΣκηνογραφίαΦαίδων Μολφέσης
Εταιρεία παραγωγήςΦίνος Φιλμ
Πρώτη προβολή6 Δεκεμβρίου 1950 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία11 Απριλίου 2006 (DVD)
Διάρκεια86΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το Έλα στο θείο... είναι Ελληνική κωμική ταινία του 1950[1] σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Τσιφόρου. Πρωταγωνιστούν οι Σμαρούλα Γιούλη, Νίκος Σταυρίδης και Μίμης Φωτόπουλος

Ένας μεγαλομπακάλης, ο Χαρίλαος Ντούκουρας (Γιάννης Ιωαννίδης), θέλει να παντρέψει τον τεμπέλη ανιψιό του, Αντώνη (Νίκος Σταυρίδης), με μια γυναίκα της δικής του επιλογής για να τον νοικοκυρέψει.

Διαβάζει στην εφημερίδα μια αγγελία για συνοικέσιο η οποία όμως μπερδεύεται με μιαν άλλη αγγελία για την πώληση μιας ραπτομηχανής. Ο μπακάλης και ο ανιψιός πηγαίνουν να γνωρίσουν την υποψήφια νύφη εκεί που πωλείται η ραπτομηχανή. Εκεί γνωρίζουν τη Λούλα (Σμαρούλα Γιούλη), αδελφή του Φώτη (Μίμης Φωτόπουλος), την οποία περνούν για την υποψήφια νύφη. Η Λούλα συναινεί αρχικά στον γάμο που προτείνεται, επειδή ο Φώτης έχει πολλά οικονομικά προβλήματα και θέλει να τον βοηθήσει. Είναι, όμως, ερωτευμένη με έναν υπάλληλο του Χαρίλαου, τον Κώστα (Νίκος Βασταρδής). Παράλληλα, ο Αντώνης σχετίζεται με τη Νανά (Σπεράντζα Βρανά), μια σχέση που ποτέ δεν πρόκειται να εγκρίνει ο Χαρίλαος.

Στο τέλος, χάρη στο λάθος της αγγελίας, όλα τα πρόσωπα της ιστορίας βρίσκουν το καθένα τον άνθρωπο που τους ταιριάζει.

Η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 6 Δεκεμβρίου 1950. [2] Κόβοντας 124.740 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 3η θέση ανάμεσα σε 13 ταινίες της ίδιας σεζόν. [3] Κυκλοφόρησε και σε μορφή ντιβιντί στις 11 Απριλίου 2006. [4]

Πρόκειται για την πρώτη κινηματογραφική ταινία στην οποία εμφανίζονται τόσο ο Νίκος Σταυρίδης όσο και η Σπεράντζα Βρανά. [4]

Τα επαγγέλματα του εργολάβου και του μεσίτη αναδεικνύονται μέσα από την ταινία ως τα νέα επαγγέλματα υψηλής κερδοφορίας[5] κατά την εποχή που άρχιζε να ανθίζει η οικοδομική δραστηριότητα στην Αθήνα.

  1. Παπαναστασίου, Αναστασία (2008). Η ιστορική διάσταση του αρχαίου τοπίου: η Κοσμητεία Τοπίου. Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ. σελ. 29. 
  2. Finos Film - 'Έλα Στο Θείο' (1950), http://finosfilm.com/movies/view/11, ανακτήθηκε στις 2021-08-18 
  3. «Έλα στο θείο (1950-1951)». 5 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2021. 
  4. 4,0 4,1 «Έλα στο Θείο... (1950) ⋆ Filmy.gr». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2021. 
  5. Βαδαλούκας, Νικόλαος (2009). Αναπαραστάσεις αστικού τοπίου στον ελληνικό κινηματογράφο. Η περίπτωση της πόλης των Ιωαννίνων. Ιωάννινα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. σελ. 32. 
  • Τριανταφυλλίδης, Ιάσων (2000). Ταινίες για Φίλημα: Ένα αφιέρωμα στον Φιλοποιμένα Φίνο και τις ταινίες του. Αθήνα: Εξάντας εκδοτική. σελ. 60. ISBN 9789602564561. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]