Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άγιος Φρουμέντιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Φρουμέντιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας
Τύρος
Θάνατος383
Αξούμ
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Eορτασμός αγίου30 Νοεμβρίου, 18 Δεκεμβρίου, 27 Οκτωβρίου και 1 Αυγούστου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος (από 328)[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άγιος Φρουμέντιος (... - 383) ήταν ο πρώτος επίσκοπος της Αξώμης και αυτός που έφερε τον Χριστιανισμό στην Αιθιοπία. Ήταν ελληνικής και φοινικής καταγωγής, έμπορος, και είχε γεννηθεί στην Τύρο.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Ρουφίνο, ο Φρουμέντιος μαζί με τον αδελφό του Εδέσιο συνόδεψαν τον θείο τους Μετρόπιο, το 316 περίπου, σε ένα ταξίδι στην Αιθιοπία. Όταν το πλοίο έπιασε σε κάποιο λιμάνι της Ερυθραίας, πειρατές το κατέλαβαν και έσφαξαν όλο το πλήρωμα εκτός τα δύο αγόρια που κατέληξαν σκλάβοι του βασιλιά της Αξώμης. Σύντομα κέρδισαν την εύνοια του βασιλιά και κατέλαβαν ανώτατα αξιώματα, ενώ λίγο πριν πεθάνει ο βασιλιάς τους απελευθέρωσε. Όταν πέθανε ο βασιλιάς, η βασίλισσα τούς παρακάλεσε να μείνουν και να αναλάβουν την εκπαίδευση του ανήλικου διαδόχου Εζάνα. Τα δύο αδέλφια δέχτηκαν και πρώτο μέλημα τους ήταν η διάδοση του Χριστιανισμού.

Όταν ο Εζάνα ενηλικιώθηκε, ο Εδέσιος επέστρεψε στην Τύρο και έγινε ιερέας. Ο Φρουμέντιος συνέχισε την προσπάθεια για την διάδοση του Χριστιανισμού και μάλιστα πήγε στην Αλεξάνδρεια και ζήτησε από τον Πατριάρχη Αθανάσιο να στείλει επίσκοπο και ιερείς στην Αιθιοπία. Ο πατριάρχης[2] θεώρησε τον Φρουμέντιο τον κατάλληλο άνθρωπο για επίσκοπο και τον διόρισε στην θέση αυτή το 328, ή σύμφωνα με άλλους, μεταξύ 340-346. Ο Φρουμέντιος γύρισε στην Αιθιοπία, έφτιαξε επισκοπή, βάπτισε τον βασιλιά Εζάνα και έχτισε πολλές εκκλησίες. Ο λαός τον αποκαλούσε Abba Salama (Πατέρας της Ειρήνης), και έγινε ο πρώτος Abune - τίτλος που δόθηκε στην κεφαλή της Εκκλησίας της Αιθιοπίας.

Ο Φρουμέντιος πέθανε το 383 και μετά τον θάνατο του ανακηρύχθηκε άγιος της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την μνήμη του γιορτάζει στις 18 Δεκεμβρίου[3]. Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του στις 30 Νοεμβρίου, η Ρωμαιοκαθολική στις 27 Οκτωβρίου, και η Εκκλησία της Αιθιοπίας την 1 Αυγούστου.

  1. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. jo2018986686. Ανακτήθηκε στις 18  Δεκεμβρίου 2022.
  2. (Αθανασίου, Epistola ad Constantinum)
  3. «Date of Feast/Consecration as Bishop of Ethiopia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2007. 
  • Martyrologium Romanum, Editio Altera, (Citta del Vaticano: Libreria Editrice Vaticana, 2004), 401