Άγιος Ηρωδίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Ηρωδίων
Κοίμηση1ος αιώνας
Εορτασμός4 Ιανουαρίου, 8 Απριλίου και 10 Νοεμβρίου

Ο άγιος Ηρωδίων Ἡρωδιανός, ή Ῥοδίων) ήταν χριστιανός απόστολος, ένας από τους Εβδομήκοντα[1], μάρτυρας και άγιος, ο οποίος έζησε κατά τον 1ο αιώνα[2].

Ήταν συνεργάτης του Απόστολου Παύλου και κάποιοι τον θεωρούν συγγενή του[α]. Ανέπτυξε μεγάλη χριστιανική δράση και για αυτόν τον λόγο οι Ιουδαίοι και Ειδωλολάτρες τον βασάνισαν, λιθοβόλησαν και στο τέλος τον έσφαξαν[2]. Κατά την παράδοση, τον άφησαν θεωρώντας ότι πέθανε, αλλά αυτός συνήλθε και συνέχισε το αποστολικό του έργο.

Θεωρείται επίσκοπος των Πατρών. Σε κάποια συναξάρια θεωρείται ο πρώτος Επίσκοπος μετά τον Απόστολο Ανδρέα[2], ενώ σε άλλες πηγές δεύτερος μετά τον Στρατοκλή. Σύγχυση επικρατεί για το εάν ίδρυσε την Εκκλησία της Υπάτης (Νέων Πατρών) και μαρτύρησε εκεί[5], όπως θέλει η τοπική παράδοση[β]. Τρίτη εκδοχή τον θεωρεί επίσκοπο Πατάρων της Λυκίας.

Ως προς τον μαρτυρικό του θάνατο, υπάρχει και η εκδοχή ότι αυτός συνέβη στη Ρώμη, όπου βρήκε αποκεφαλίστηκε επί Νέρωνος το 54 μ.Χ. μαζί με τον Ολυμπά[6].

Ο Ηρωδίων είναι άγιος της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας. Η Καθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 8 Απριλίου και η Ορθόδοξη στις 28 Μαρτίου[2], στις 10 Νοεμβρίου μαζί με τους άλλους Αποστόλους από τους Εβδομήκοντα Ολυμπά, Σωσίπατρο, Τέρτιο, Έραστο και Κουάρτο[7], αλλά και στις 4 Ιανουαρίου, Σύναξη των Εβδομήκοντα Αποστόλων[8].

Υποσημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αναφέρεται ως συγγενής του Αποστόλου Παύλου διότι στην προς Ρωμαίους επιστολή του γράφει «ἀσπάσασθε Ἡροδίωνα τὸν συγγενῆ μου[3]». Πλην όμως, σε άλλο σημείο της ίδιας επιστολής[4] γράφει: «τῶν συγγενῶν μου κατὰ σάρκα· οἵτινές εἰσιν Ἰσραηλῖται». Χρησιμοποιεί δηλαδή τον όρο «συγγενείς» για όλους τους Ισραηλίτες, καθώς είναι «από το ίδιο γένος».
  2. Ο ιστότοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον αναφέρει ως «επίσκοπο νέων Πατρών», αλλά στο βίο του λέει ότι «έγινε επίσκοπος στην εκκλησία της Πάτρας» και μαρτύρησε εκεί[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος
Στρατοκλής
Επίσκοπος Πατρών Διάδοχος
άγνωστος