Škoda Octavia

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Škoda Octavia
Πρώτη γενιά (1996 - 2010)
Δεύτερη γενιά (2004 - 2013)
Τρίτη γενιά (2012 - 2020)
Τέταρτη γενιά (2020 - σήμερα)
Σύνοψη
Κατασκευαστής Škoda Auto
Μητρική εταιρεία Όμιλος Volkswagen
Παραγωγή1959 — 1971 (το κλασικό μοντέλο)
Σεπτέμβριος 1996 — σήμερα
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεσαίο αυτοκίνητο
Αμάξωμα5-πορτο liftback sedan
5-πορτο station wagon
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, εμπρόσθια κίνηση / τετρακίνηση
Σχετική εξέλιξηVolkswagen Golf
Για το ομώνυμο παλαιότερο μοντέλο, δείτε: Škoda Octavia (1959).

Το Škoda Octavia είναι ένα μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο της κατηγορίας D, που κατασκευάζεται από την τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία Škoda Auto, από τις 3 Σεπτεμβρίου 1996, ενώ με την ίδια ονομασία υπήρξε, το διάστημα 1959 έως 1971, και ένα άλλο μοντέλο της εταιρείας. Από την άνοιξη του 2020, παράγεται η τέταρτη γενιά του. Τα 5 πρώτα χρόνια παραγωγής του, πριν την παρουσίαση του ακόμα μεγαλύτερου Škoda Superb στα τέλη του 2001, υπήρξε και η ναυαρχίδα στην παλέτα της εταιρείας. Το Škoda Octavia πρώτης γενιάς, αποτέλεσε το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που εξελίχθηκε εξ ολοκλήρου από κοινού με τον Όμιλο Volkswagen, στον οποίο η μάρκα εντάχθηκε τον Απρίλιο του 1991.

Σε όλες τις γενιές του, έχει σημειώσει τεράστια εμπορική επιτυχία διεθνώς, και μάλιστα σε αρκετά κράτη της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, καταλαμβάνει την πρώτη θέση των συνολικών πωλήσεων στην κατηγορία του, ενώ σε κάποιες μάλιστα είναι και το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο σε επίπεδο εθνικής αγοράς. Μέχρι την εισαγωγή της τρίτης γενιάς είχαν κατασκευαστεί συνολικά 5 εκατομμύρια αντίτυπα όλων των εκδοχών του Octavia και, διαχρονικά, παραμένει το δημοφιλέστερο μοντέλο της Škoda. Ενδεικτικώς, το 40% των αντιτύπων της Škoda τα τελευταία χρόνια είναι Octavia. Μάλιστα στις 20 Φεβρουαρίου 2020 όλες οι γενιές του μοντέλου, αν συνυπολογιστεί και το κλασικό Škoda Octavia (1959) που είχε παραχθεί σε 365.379 αντίτυπα, έφτασαν τα 7 εκατομμύρια αντίτυπα. Το επετειακό αυτό Octavia κύλησε από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στο Μλάντα Μπόλεσλαβ της Τσεχίας.[1]

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία Octavia (Οκτάβια) προήλθε από το επίσης οικογενειακό μοντέλο Octavia της εταιρείας που κατασκευάστηκε από το 1959 έως το 1971. Τον τίτλο Octavia, που σημαίνει «όγδοη», τον πήρε επειδή επρόκειτο για το όγδοο μοντέλο αυτοκινήτου που κατασκεύασε η τότε υπό κρατικό έλεγχο Škoda.[2] Στα νεότερα χρόνια, από την αναβίωση του ονόματος το 1996 και μετά, έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα σε 4 γενιές.

Εμπορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι νεότερες γενιές του Octavia, έχουν βασιστεί μηχανικά στις αντίστοιχες χρονολογικά γενιές του μικρομεσαίου μοντέλου Volkswagen Golf, αλλά σε επιμηκυμένη εκδοχή της πλατφόρμας αυτής, με το μήκος του Octavia να ξεπερνάει εξ αρχής τα 4,5 μέτρα, μπαίνοντας στα όρια της μεσαίας κατηγορίας D. Για την ακρίβεια, η πρώτη γενιά του είχε μήκος 4,51 μέτρα και μεταξόνιο 2,51 μέτρα, η δεύτερη γενιά είχε μήκος 4,57 μέτρα και μεταξόνιο 2,58 μέτρα, και η τρίτη έφτασε τα 4,66 μέτρα και 2,69 μέτρα αντίστοιχα.

Η τέταρτη και σημερινή γενιά του μοντέλου, έχει μεγαλώσει και άλλο, τόσο στο συνολικό μήκος, που φτάνει πλέον τα 4.689 χιλιοστά, όσο και στο πλάτος, με 1,83 μέτρα. Επίσης, το μεταξόνιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, στα 2.667 - 2.668 χιλιοστά. Η έκδοση Combi, δηλαδή station wagon, είναι 2,2 εκατοστά μεγαλύτερη ως προς το παρελθόν, έχοντας το ίδιο ακριβώς πλάτος με το σεντάν. Αν και το μεταξόνιο παρέμεινε αμετάβλητο, η καλύτερη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων προσφέρει 78 χιλιοστά περισσότερο χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών, ενώ ο ήδη κορυφαίος χώρος αποσκευών αυξήθηκε περαιτέρω, φτάνοντας τα 600 λίτρα (+10 λίτρα) στο sedan και τα 640 λίτρα (+30 λίτρα) στο station wagon.

Επίσης, αντίθετα με τους περισσότερους ανταγωνιστές του, στο Octavia δεν υπήρξε ποτέ εκδοχή hatchback 2 όγκων, παρά μόνο liftback sedan 3 όγκων, δηλαδή είναι σεντάν 3 όγκων, αλλά αντί για ένα κλασικό πορτ-μπαγκάζ, ολόκληρο το πίσω μέρος του οχήματος σηκώνεται, με αποτέλεσμα να είναι 5-πορτο σεντάν (3 όγκων, αλλά με την πρακτική λύση της πέμπτης πόρτας). Ωστόσο, προσφέρεται επίσης, από τον Ιούνιο του 1998, και ως 5-πορτο Combi (station wagon). Ως αποτέλεσμα των δύο αυτών παραγόντων, είχε θεωρηθεί διαχρονικά ότι εμπίπτει στην μεσαία κατηγορία D, αντί της μικρομεσαίας C όπου ανήκει το Golf, ιδίως αν συνυπολογιστούν το μέγεθος και τα επίπεδα εξοπλισμού του Octavia. Αυτή η τοποθέτηση αποφασίστηκε και επίσημα από την Škoda τον Ιούλιο του 2018 να ισχύσει και τυπικά από την 4η γενιά του, λόγω του λίγο μικρότερου Škoda Scala που μπήκε στη μαζική παραγωγή τον Ιανουάριο του 2019 και τοποθετήθηκε απέναντι από το Golf, ενώ το Octavia αναφέρεται πλέον και επίσημα ως μεσαίο μοντέλο της κατηγορίας D.

Διαχρονικά, προσφέρεται και μια έκδοση υψηλών επιδόσεων, με έντονα σπορ πινελιές, γνωστή ως Octavia RS ή Octavia vRS, η οποία έχει στενή μηχανική συγγένεια με το Volkswagen Golf GTI.

Πρώτη γενιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Škoda Octavia πρώτης γενιάς.
Ο πίνακας οργάνων ενός Octavia 1ης γενιάς, μετά την ανανέωση του 2000. Στα παλαιότερα μοντέλα οι αριθμοί ήταν οριζόντιοι, αντί να ακολουθούν την κλίση των κύκλων.

Η πρώτη γενιά μπήκε στη μαζική παραγωγή στις 3 Σεπτεμβρίου 1996, αν και η ανάπτυξη του μοντέλου είχε αρχίσει ήδη από το 1992, δηλαδή 1 έτος μετά την εξαγορά της Škoda από τον όμιλο Volkswagen. Βασίστηκε στην πλατφόρμα του Audi A3, ένα εντελώς νέο αυτοφερόμενο πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε και στο Volkswagen Golf τέταρτης γενιάς που μπήκε στην παραγωγή 1 χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 1997. Το αρχικό Octavia κυκλοφόρησε σε κάποιες αγορές τον Νοέμβριο του 1996, και ειδικότερα στην Ελλάδα έφτασε στις αρχές του 1997, ενώ διατηρήθηκε στην τσεχική παραγωγή έως τον Ιούνιο του 2010 (αν και ειδικότερα στην Ουκρανία παρήχθη από το 2001 έως το 2011). Οι συνολικές πωλήσεις της πρώτης γενιάς έφτασαν τα 1.440.000 αντίτυπα, από τα οποία τα 970.000 ήταν σεντάν και τα 470.000 ήταν station wagon. Ο αεροδυναμικός συντελεστής Cd του Octavia πρώτης γενιάς ήταν 0,31.

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι το αρχικό Octavia είχε εισπράξει αρνητικά σχόλια για πολύ μέτριους χώρους για τα πόδια των πίσω επιβατών σε σύγκριση με άλλα μοντέλα της μεσαίας κατηγορίας, καθώς το μεταξόνιό του ήταν μόλις στα 2,51 μέτρα, ενώ ακόμα λιγότερος ήταν είναι ο «αέρας» για τα κεφάλια τους, λόγω και της κλίσης της οροφής στο πίσω μέρος της. Αντιθέτως ο χώρος αποσκευών ήταν από τους κορυφαίους της κατηγορίας, με χωρητικότητα στα 528 λίτρα (1.328 με αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων) και μάλιστα με σχήμα που ευνοούσε την πλήρη εκμετάλλευσή του, καθώς είχε χαμηλό κατώφλι φόρτωσης και με δυνατότητα ασύμμετρης αναδίπλωσης της πλάτης του πίσω καθίσματος, ενώ ο συνδυασμός σεντάν 3 όγκων, αλλά με την πρακτική λύση της πέμπτης πόρτας, το καθιστούσε άκρως πρακτικό, ιδίως όταν υπήρχε ανάγκη να φορτωθούν ογκώδη αντικείμενα. Αυτή η παράμετρος του χώρου αποσκευών, διατηρήθηκε και στις επόμενες γενιές του και είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσει εξ αρχής μεγάλη απήχηση ως ταξί, και ιδιαίτερα ως ταξί αεροδρομίου, σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Από τον Ιούνιο του 1998, το μοντέλο απέκτησε και εκδοχή station wagon, το Octavia Combi, με όγκο αποσκευών στα 548 λίτρα (1.512 λίτρα με αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων). Επίσης, από το 1999 η πρώτη γενιά απέκτησε και τετρακίνητη έκδοση (4x4), ενώ τον Σεπτέμβριο του 2000 το Octavia πρώτης γενιάς υπέστη ένα εμφανές λίφτινγκ. Από τις αρχές του 2004, το αρχικό Octavia μετονομάστηκε σε Octavia Tour σε ορισμένες αγορές και σε Octavia Drive σε κάποιες άλλες, για να ξεχωρίζει από τη δεύτερη γενιά του, και για 6 έτη συνυπήρξε παράλληλα με τη δεύτερη γενιά.

Δεύτερη γενιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ταμπλό ενός Škoda Octavia RS δεύτερης γενιάς του 2011, με το έξτρα σύστημα δορυφορικής πλοήγησης.

Η δεύτερη γενιά μπήκε στην παραγωγή τον Φεβρουάριο του 2004 και κυκλοφόρησε στις αγορές τον Μάρτιο, και μάλιστα διατέθηκε στην Ελλάδα ως Octavia5 και στην Ινδία ως Laura, σε αντιδιαστολή με την ονομασία της πρώτης γενιάς. Τον Ιανουάριο του 2005 ξεκίνησε η παραγωγή της αντίστοιχης εκδοχής station wagon. Τον Ιανουάριο του 2009, η δεύτερη γενιά υπέστη ένα ελαφρύ λίφτινγκ και μάλιστα η ανανεωμένη αυτή εκδοχή κυκλοφόρησε στην Αίγυπτο ως Škoda Fantasia. Σχεδόν όλα τα Octavia δεύτερης γενιάς κατασκευάστηκαν έως τον Ιανουάριο του 2013, με μοναδική εξαίρεση την έκδοση με τον κινητήρα τουρμποντίζελ «CFHF» 2.0 TDI που είχε ισχύ 81 kW (110 PS) και ροπή 280 N·m, και η οποία διατηρήθηκε στην παραγωγή έως τον Φεβρουάριο του 2013. Οι συνολικές πωλήσεις της δεύτερης γενιάς ξεπέρασαν κατά πολύ αυτές της πρώτης, καθώς έφτασαν τα 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα, από τα οποία τα 1,6 εκατομμύρια ήταν σεντάν και τα 900 χιλιάδες ήταν station wagon.

Τρίτη γενιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τρίτη γενιά του μοντέλου μπήκε στη μαζική παραγωγή τον Νοέμβριο του 2012 και έφτασε στις αντιπροσωπείες τον Φεβρουάριο του 2013, έχοντας αυτή τη φορά την ονομασία Octavia εκ νέου σε όλα τα κράτη διεθνώς. Στις 10 Ιανουαρίου 2017 αποκαλύφθηκε στη Βιέννη μια ελαφρά ανανέωση, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μέσα στον Φεβρουάριο του 2017, με εμφανέστερη διαφορά τους μπροστινούς προβολείς, οι οποίοι έγιναν τότε δίδυμοι τραπεζοειδείς, με ένα ντιζάιν σαν να είχαν διαχωριστεί μεταξύ τους (αν και η σχεδιαστική αυτή ιδέα πυροδότησε σε αρκετούς έντονα αρνητικά σχόλια), καθώς και ένα νέο σύστημα προστασίας των πεζών σε τυχόν πρόσκρουση. Η εμπορική απήχηση της τρίτης γενιάς ήταν λίγο μεγαλύτερη και από τη δεύτερη, καθώς έως τον Φεβρουάριο του 2020 είχε φτάσει τις 2,6 εκατομμύρια πωλήσεις. Μόνο το 2019, η εταιρεία πώλησε 363.700 Octavia τρίτης γενιάς και παρά το γεγονός ότι είχε γίνει πλέον γνωστό ότι η τέταρτη γενιά πλησίαζε.

Τέταρτη γενιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Škoda Octavia τέταρτης γενιάς του 2021.
Το πίσω μέρος του προηγούμενου Škoda Octavia τέταρτης γενιάς.

Η τέταρτη γενιά του Octavia παρουσιάστηκε επίσημα στις 11 Νοεμβρίου 2019 στην Πράγα και μάλιστα αυτό συνέπεσε επίτηδες με την 60ή επέτειο από την έναρξη παραγωγής του κλασικού πρώτου Octavia, ενώ μέσα στο έτος 2020 παρουσιάστηκαν και οι εκδόσεις Octavia Scout και Octavia RS.

Το Octavia τέταρτης γενιάς βασίζεται σε μια εξελιγμένη έκδοση της πλατφόρμας MQB της τρίτης γενιάς και απέκτησε εκ νέου ενιαίους μπροστινούς προβολείς (λόγω των αρνητικών σχολίων που είχαν εισπράξει οι δίδυμοι προβολείς των ετών παραγωγής της τρίτης γενιάς 2017 - 2019), οι οποίοι είναι λεπτοί και μοιάζουν με αυτούς του ανανεωμένου Škoda Superb. Η Škoda έχει ήδη ανακοινώσει ότι το σημερινό Octavia είναι από τα πλέον αεροδυναμικά αυτοκίνητα παγκοσμίως, καθώς ο αεροδυναμικής συντελεστής Cd είναι μόλις 0,24 για το sedan και 0,26 για το station wagon, ενώ το μοντέλο προσφέρει και plug-in υβριδικό κινητήρα. Η μαζική παραγωγή των πρώτων εκδόσεων της τέταρτης γενιάς του Octavia ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και η εμπορική εισαγωγή του αυτοκινήτου στην Ευρώπη, καθώς και ειδικότερα στην Ελλάδα, έγινε μέσα στο καλοκαίρι.

Η επόμενη γενιά του Octavia αναμένεται να παρουσιαστεί το 2024.

Το Octavia στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Škoda Octavia της ΕΛ.ΑΣ. στο Athens Pride το 2009.

Το Škoda Octavia γνώρισε εξαιρετικά μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, χάρη στους μεγάλους χώρους αποσκευών, την πληθώρα εκδόσεων, την ανταγωνιστική του τιμή και το σχετικά χαμηλό κόστος του σέρβις και των ανταλλακτικών του μοντέλου. Οι εκδόσεις TDI (turbodiesel), τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης γενιάς, έχουν γνωρίσει τεράστια απήχηση και ως ταξί, με τη δεύτερη γενιά του να καταλαμβάνει με μεγάλη διαφορά την πρώτη θέση των πωλήσεων ταξί στη χώρα. Επίσης και η τρίτη γενιά του, παρέμεινε σταθερά στην πρώτη θέση των συνολικών πωλήσεων στην μεσαία κατηγορία D, καθώς και στο σύνολο της αγοράς των ταξί, αν και σημείωσε ελαφρώς λιγότερες πωλήσεις ως ταξί σε σύγκριση με τις δύο πρώτες γενιές, καθώς λόγω της οικονομικής ύφεσης υπήρξαν και λίγοι υποψήφιοι αγοραστές που τότε, προσωρινά, στράφηκαν προς το λίγο μικρότερο Škoda Rapid της μικρομεσαίας κατηγορίας C. Η τέταρτη γενιά του Octavia, συνεχίζει την πολύ καλή εμπορική πορεία των προκατόχων του, τόσο ως ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο, όσο και ως ταξί.

Επιπλέον, εξαιρετικά δημοφιλείς στην Ελληνική Αστυνομία υπήρξαν, διαχρονικά, οι εκδόσεις turbo και TSI τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης γενιάς (αντιθέτως, το Octavia τρίτης γενιάς γνώρισε λιγότερη απήχηση και μόνο στην επαρχία, πλην όμως αυτό δεν σχετιζόταν με το μοντέλο, αλλά ήταν αποτέλεσμα της γενικότερης κρατικής αδυναμίας ανανέωσης του στόλου λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας του 2009 - 2018).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Automobil Revue. Katalog 1999, 2000, 2003, 2005
  • ADAC special Gebrauchtwagen Ratgeber 2003. ADAC, Januar 2003. ISBN 3-89905-111-4.
  • Škoda Octavia Betriebsanleitung. Škoda Auto, Oktober 1999.
  • Etzold, Hans Rüdiger: Škoda Octavia II ab 6/04. So wird’s gemacht. ISBN 978-3-7688-1980-0.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]