Škoda Octavia

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Škoda Octavia
Skoda Octavia I front 20080213.jpg 1η γενιά (1996 - 2011)
Skoda Octavia (II, Facelift) – Frontansicht, 12. Juni 2011, Wülfrath.jpg 2η γενιά (2004 - 2013)
Skoda Octavia 2.0 TDI Elegance (III) – Frontansicht, 22. März 2014, Düsseldorf.jpg 3η γενιά (2012 - σήμερα)
Κατασκευαστής Flag of the Czech Republic.svg Škoda Auto
Παραγωγή 1959 — 1971
Σεπτέμβριος 1996 — σήμερα
Κατηγορία Μεσαίο αυτοκίνητο
Αμάξωμα 5-πορτο liftback
5-πορτο station wagon
Διαμόρφωση Κινητήρας μπροστά, εμπρόσθια κίνηση / τετρακίνηση
Σχετική εξέλιξη Volkswagen Golf

Το Škoda Octavia είναι ένα μικρομεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο, που παράγεται από την τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία Škoda Auto, από τον Σεπτέμβριο του 1996. Από τις αρχές του 2013, κυκλοφορεί η τρίτη γενιά του. Τα 5 χρόνια παραγωγής του, πριν την εμφάνιση του ακόμα μεγαλύτερου Škoda Superb στα τέλη του 2001, υπήρξε η ναυαρχίδα στην παλέτα της εταιρείας. Το Škoda Octavia πρώτης γενιάς, αποτέλεσε το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που εξελίχθηκε εξ ολοκλήρου από κοινού με τον όμιλο Volkswagen, στον οποίο η μάρκα εντάχθηκε το 1991.

Σε όλες τις γενιές του έχει σημειώσει τεράστια εμπορική επιτυχία διεθνώς, και μάλιστα σε αρκετά κράτη της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, καταλαμβάνει την πρώτη θέση των συνολικών πωλήσεων στην μικρομεσαία κατηγορία c, ενώ σε κάποιες μάλιστα είναι και το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο σε επίπεδο εθνικής αγοράς.

Ονομασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία Octavia προήλθε από το επίσης οικογενειακό μοντέλο της φίρμας που κατασκευάστηκε από το 1959 έως το 1971.

Στα νεότερα χρόνια, έχει κυκλοφορήσει σε τρεις γενιές:

  • Η πρώτη γενιά μπήκε στην παραγωγή στις 3 Σεπτεμβρίου 1996, αν και η ανάπτυξη του μοντέλου είχε αρχίσει το 1992, δηλαδή 1 έτος μετά την εξαγορά της Škoda από τον όμιλο Volkswagen, και βασίστηκε στην πλατφόρμα του Volkswagen Golf τέταρτης γενιάς. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1996 και διατηρήθηκε στην παραγωγή έως τον Νοέμβριο του 2010, ενώ ήδη από το 1998 είχε αποκτήσει και εκδοχή station wagon, το Octavia Combi, Επίσης, από το 1999 η πρώτη γενιά απέκτησε και τετρακίνητη έκδοση. Από το 2004, το αρχικό Octavia μετονομάστηκε σε Octavia Tour σε ορισμένες αγορές, για να ξεχωρίζει από τη δεύτερη γενιά του, και για 6 έτη συνυπήρξε παράλληλα με τη δεύτερη γενιά.
  • Η δεύτερη γενιά εισήχθη τον Μάρτιο του 2004 και μάλιστα διατέθηκε στην Ελλάδα ως Octavia5 και στην Ινδία ως Laura, σε αντιδιαστολή με την ονομασία της πρώτης. Κατασκευάστηκε έως το 2013.
  • Η τρίτη γενιά μπήκε στην παραγωγή τον Νοέμβριο του 2012 και έφτασε στις αντιπροσωπείες τον Φεβρουάριο του 2013, έχοντας αυτή τη φορά την ονομασία Octavia σε όλα τα κράτη διεθνώς.

Εμπορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και οι τρεις γενιές του Octavia, έχουν βασιστεί μηχανικά στις αντίστοιχες χρονολογικά γενιές του μικρομεσαίου Volkswagen Golf, αλλά σε επιμηκυμένη εκδοχή της πλατφόρμας αυτής, με το μήκος του Octavia να ξεπερνάει εξ αρχής τα 4,5 μέτρα, μπαίνοντας στα όρια της μεσαίας κατηγορίας D. Για την ακρίβεια, η πρώτη γενιά του είχε μήκος 4,51 μέτρα, η δεύτερη γενιά 4,57 μέτρα και η τρίτη έφτασε τα 4,66 μέτρα.

Škoda Octavia της ΕΛ.ΑΣ. στο Athens Pride το 2009.

Επίσης, αντίθετα με τους περισσότερους ανταγωνιστές του, δεν υπήρξε ποτέ εκδοχή hatchback 2 όγκων, παρά μόνο liftback 3 όγκων και μάλιστα 5-πορτο, αν και προσφέρεται επίσης και ως 5-πορτο station wagon. Ως αποτέλεσμα των δύο αυτών παραγόντων, θεωρείται διαχρονικά ότι εμπίπτει στην μεσαία κατηγορία D, αντί της μικρομεσαίας C όπου ανήκει το Golf, ιδίως αν συνυπολογιστούν το μέγεθος και τα επίπεδα εξοπλισμού του Octavia.

Διαχρονικά, προσφέρεται και μια έκδοση υψηλών επιδόσεων, με έντονα σπορ πινελιές, γνωστή ως Octavia RS ή Octavia vRS, η οποία έχει στενή συγγένεια με το Volkswagen Golf GTI.

Το Octavia στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Škoda Octavia γνώρισε εξαιρετικά μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, χάρη στους μεγάλους χώρους αποσκευών, την πληθώρα εκδόσεων και την ανταγωνιστική του τιμή. Οι εκδόσεις TDI (turbodiesel), τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης γενιάς, έχουν γνωρίσει τεράστια απήχηση και ως ταξί, με τη δεύτερη γενιά του να καταλαμβάνει με διαφορά την πρώτη θέση των πωλήσεων ταξί στη χώρα. Επίσης, και η τρίτη γενιά του παραμένει στην πρώτη θέση των συνολικών πωλήσεων στην μεσαία κατηγορία D, αν και σημείωσε κάπως λιγότερες πωλήσεις ως ταξί σε σύγκριση με τις δύο πρώτες γενιές, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές στράφηκαν προς το λίγο μικρότερο Škoda Rapid της μικρομεσαίας κατηγορίας C.

Επιπλέον, εξαιρετικά δημοφιλείς στην Ελληνική Αστυνομία είναι, διαχρονικά, οι εκδόσεις turbo και TSI - παρομοίως, τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης γενιάς, και είναι πολύ πιθανό να γίνει και με το Octavia τρίτης γενιάς.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]