Iron Man 3

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Iron Man 3
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΣέιν Μπλακ
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
ΣενάριοΝτρου Πιρς
Σέιν Μπλακ
Βασισμένο σεIron Man
των Σταν Λι
Ντον Χεκ
Λάρι Λίμπερ
Τζακ Κίρμπι
ΠρωταγωνιστέςΡόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ
Γκουίνεθ Πάλτροου
Ντον Τσιντλ
Γκάι Πιρς
Ρεμπέκα Χολ
Στέφανι Ζιόστακ
Τζέιμς Μπαντζ Ντέιλ
Τζον Φαβρό
Μπεν Κίνγκσλεϊ
Ηθοποιοί φωνήςΠολ Μπέτανι
ΜουσικήΜπράιαν Τάιλερ
ΤραγούδιΜπράιαν Τάιλερ
ΦωτογραφίαΤζον Τολ
ΜοντάζΤζέφρι Φορντ
Πίτερ Σ. Έλιοτ
ΕνδυματολόγοςLouise Frogley
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures[N 1]
Πρώτη προβολή14 Απριλίου 2013
(Grand Rex)
3 Μαΐου 2013 (ΗΠΑ)
Διάρκεια131 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$200 εκατομμύρια[2]
Ακαθάριστα έσοδα$1.215 δισεκατομμύριο[3]
ΠροηγείταιIron Man 2 (Iron Man franchise)
Οι Εκδικητές (MCU franchise)
ΈπεταιThor 2: Σκοτεινός Κόσμος (MCU franchise)

Το Iron Man 3 είναι αμερικάνικη περιπετειώδης ταινία με υπερήρωες παραγωγής 2013, βασισμένη στον ομώνυμο ήρωα των Marvel Comics. Η παραγωγή της ταινίας ανήκει στα Marvel Studios, με τη διανομή να γίνεται από τη Walt Disney Studios Motion Pictures.[N 1] Αποτελεί συνέχεια των ταινιών Iron Man (2008) και Iron Man 2 (2010) και την έβδομη ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel (MCU). Την ταινία σκηνοθέτησε ο Σέιν Μπλακ, ενώ το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Ντρου Πιρς. Σε αυτήν πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στον ρόλο του Τόνι Σταρκ / Iron Man, πλαισιωμένος από τους Γκουίνεθ Πάλτροου, Ντον Τσιντλ, Γκάι Πιρς, Ρεμπέκα Χολ, Στέφανι Ζιόστακ, Τζέιμς Μπαντζ Ντέιλ, Τζον Φαβρό και Μπεν Κίνγκσλεϊ. Στο Iron Man 3, ο Τόνι Σταρκ παλεύει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που επέφεραν τα γεγονότα των Εκδικητών στη ζωή του, κατά τη διάρκεια μια εθνικής εκστρατείας τρομοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, της οποίας ηγείται ο μυστηριώδης Mandarin.

Μετά την κυκλοφορία του Iron Man 2 τον Μάιο του 2010, ο Φαβρό, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει την ταινία, αποφάσισε να μην επιστρέψει στη θέση του σκηνοθέτη για την τρίτη ταινία και, τον Φεβρουάριο του 2011, προσελήφθη ο Μπλακ τόσο για να την σκηνοθετήσει, όσο και για να γράψει το σενάριο. Το σενάριο τελικά έγραψε μαζί με τον Πιρς, και οι δυο τους επέλεξαν να το κάνουν πιο χαρακτηρο-κεντρικό και επικεντρώθηκαν σε στοιχεία θρίλερ, χρησιμοποιώντας επίσης κομμάτια από την ιστορία «Extremis» του Γουόρεν Έλις. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο του 2012, συμπληρώθηκε το καστ της ταινίας με τους Κίνγκσλεϊ, Πιρς και Χολ να κατέχουν ρόλους κλειδιά. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 23 Μαΐου και κράτησαν μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2012, ενώ έλαβαν χώρα κυρίως στα στούντιο EUE/Screen Gems στο Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνα. Επιπρόσθετα γυρίσματα έγιναν σε διάφορες τοποθεσίες της Βόρειας Καρολίνα, καθώς και στη Φλόριντα, στο Λος Άντζελες και στην Κίνα, για την οποία δημιουργήθηκε μία ειδική εκτεταμένη εκδοχή. Τα οπτικά εφέ ανέλαβαν 17 εταιρίες.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Grand Rex στο Παρίσι στις 14 Απριλίου 2013, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησε στις 3 Μαΐου 2013 ως η πρώτη ταινία της Δεύτερης Φάσης του MCU. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στις αίθουσες στις 25 Απριλίου 2013.[6] Η ταινία έλαβε θετικές κριτικές για τις σκηνές δράσεις και την ερμηνεία του Ντάουνι. Απετέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία στο box office, με συνολικά έσοδα παγκοσμίως πάνω από $1.2 δισεκατομμύρια, κάνοντάς την τη δεύτερη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις για το 2013 και τη δέκατη έκτη που σημείωσε έσοδα πάνω από 1 δισεκατομμύριο. Την περίοδο της κυκλοφορίας της, έγινε επίσης η πέμπτη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις όλων των εποχών, ενώ το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής ήταν η έκτη ταινία με το μεγαλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών. Ήταν υποψήφια για Όσκαρ και βραβείο BAFTA στην κατηγορία «Καλύτερα Οπτικά Εφέ».

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999, ο Τόνι Σταρκ συναντά τη Μάγια Χάνσεν, εφευρέτρια μιας πειραματικής αναγεννητικής θεραπείας με το όνομα Extremis, η οποία επιτρέπει την αναγέννηση ακρωτηριασμένων άκρων. Ο Άλντριτς Κίλιαν, ένας τραυματισμένος επιστήμονας, τους προσφέρει συνεργασία, αλλά ο Σταρκ τον απορρίπτει. Τον Δεκέμβριο του 2012, εφτά μήνες μετά τη μάχη στη Νέα Υόρκη, ο Σταρκ υποφέρει από μετατραυματικό στρες εξαιτίας των όσων έζησε τότε[N 2] και περνάει αρκετό χρόνο κατασκευάζοντας δεκάδες νέες στολές Iron Man.

Μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων, που φέρονται να γίνονται από τον Mandarin, έχουν μπερδέψει τις μυστικές υπηρεσίες λόγω έλλειψης στοιχείων. Όταν Χάπι Χόγκαν τραυματίζεται σοβαρά σε μια τέτοια επίθεση, ο Σταρκ απειλεί στην τηλεόραση τον Mandarin αποκαλύπτοντας τη διεύθυνσή του, κι εκείνος επιτίθεται στο σπίτι καταστρέφοντάς το. Ο Σταρκ καταφέρνει να δραπετεύσει από το σπίτι φορώντας μια νέα - πειραματική ακόμα - στολή Iron Man, την οποία ο J.A.R.V.I.S. οδηγεί στο Τενεσί. Ωστόσο, η ενέργεια της στολής δεν είναι αρκετή για να επιστρέψει ο Σταρκ στην Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα ο κόσμος να τον θεωρεί νεκρό.

Στο Τενεσί, ο Σταρκ συναντά τον δεκάχρονο Χάρλεϊ, ο οποίος τον βοηθά να ερευνήσει τα συντρίμμια μιας από τις εκρήξεις του Mandarin. Ανακαλύπτει πως οι «βομβαρδισμοί» πυροδοτήθηκαν από στρατιώτες που είχαν εκτεθεί στο Extremis και τα σώματά τους ανατινάχθηκαν, επειδή δεν ήταν συμβατά με τη θεραπεία, και οι εκρήξεις αποδόθηκαν λανθασμένα σε τρομοκρατική συνωμοσία για να καλυφθούν οι ατέλειες του Extremis. Ο Σταρκ έρχεται σε σύγκρουση με πράκτορες του Mandarin, ενώ ο Κίλιαν απαγάγει την Ποτς. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνεχίζουν να ψάχνουν τον Mandarin, με τον Τζέιμς Ρόουντς να πέφτει σε παγίδα και να του κλέβει τη στολή ο Κίλιαν.

Με τη βοήθεια του Χάρλεϊ, ο Σταρκ εντοπίζει τον Mandarin στο Μαϊάμι και διεισδύει στην έδρα του. Εκεί ανακαλύπτει πως ο Mandarin είναι ένας ηθοποιός με το όνομα Τρέβορ Σλάτερι, ο οποίος αγνοεί τα όσα έγιναν «στο όνομά του». Ο Κίλιαν, ο οποίος χρησιμοποίησε την έρευνα της Χάνσεν και την επέκτεινε σε τραυματισμένους βετεράνους πολέμου, αποκαλύπτει πως εκείνος είναι ο πραγματικός Mandarin. Αφού αιχμαλωτίζει τον Σταρκ, του αποκαλύπτει πως έχει χορηγήσει το Extremis στην Ποτς με την ελπίδα πως ο Σταρκ θα τον βοηθήσει να φτιάξει τις ατέλειες του Extremis. Η Χάνσεν προσπαθεί να σταματήσει τον Κίλιαν, αλλά την σκοτώνει.

Ο Σταρκ καταφέρνει να απελευθερωθεί και μαζί με τον Ρόουντς, ανακαλύπτουν πως ο Κίλιαν θα επιτεθεί στο Air Force One και στον Πρόεδρο Έλις, χρησιμοποιώντας τη στολή που έκλεψε. Ο Σταρκ καταφέρνει να εξουδετερώσει τον Σάβιν που φοράει τη στολή, αλλά ο Κίλιαν απαγάγει τον Έλις. Σταρκ και Ρόουντς τον εντοπίζουν σε ένα κατεστραμμένο πετρελαιοφόρο, όπου ο Κίλιαν σκοπεύει να τον σκοτώσει σε ζωντανή σύνδεση. Στο πετρελαιοφόρο, ο Σταρκ προσπαθεί να σώσει την Ποτς και ο Ρόουντς τον Πρόεδρο. Για ενισχύσεις, ο Σταρκ καλεί στη μάχη όλες τις στολές Iron Man που έφτιαξε, τις οποίες καθοδηγεί ηλεκτρονικά ο J.A.R.V.I.S.. Ο Ρόουντς μεταφέρει τον Πρόεδρο σε ασφαλές μέρος, ενώ ο Σταρκ ανακαλύπτει πως η Ποτς έχει επιβιώσει από τη διαδικασία του Extremis, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να την πιάσει πριν πέσει στο κενό. Αντιμετωπίζει τον Κίλιαν και τον παγιδεύει μέσα σε μια στολή Iron Man, την οποία ανατινάζει, χωρίς ωστόσο να τον σκοτώσει. Η Ποτς, η οποία επέζησε της πτώσης λόγω Extremis, παρεμβαίνει στη μάχη και σκοτώνει τον Κίλιαν.

Ο Σταρκ διατάζει τον J.A.R.V.I.S. να καταστρέψει όλες τις εναπομείναντες στολές, ενώ ο Σλάτερι συλλαμβάνεται. Με τη βοήθεια του Σταρκ, τα αποτελέσματα του Extremis στην Ποτς σταθεροποιούνται κι εκείνος παίρνει την απόφαση να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει τα θραύσματα που υπάρχουν ακόμα κοντά στην καρδιά του. Καθώς πετάει στη θάλασσα τον αντιδραστήρα τόξου που είχε στο στήθος, λέει πως ακόμα και χωρίς αυτόν, πάντα θα είναι ο Iron Man.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ως Τόνι Σταρκ/Iron Man:
    Ένας δισεκατομμυριούχος που αποκαλεί τον εαυτό του ιδιοφυΐα, playboy και φιλάνθρωπο, ο οποίος έχει στην κατοχή του μια μηχανική στολή πανοπλία (Iron Man) την οποία ο ίδιος δημιούργησε. Ο Σταρκ αγωνίζεται να ξεπεράσει την εμπειρία που είχε στους Εκδικητές, όπου έφτασε κοντά στον θάνατο,[8][9] υποφέροντας από κρίσεις πανικού. Κάνοντας την τρίτη ταινία Iron Man, ο Ντάουνι είπε: «Η αίσθησή μου για [την τρίτη ταινία] είναι πως πρέπει να τα αφήσουμε όλα ανοικτά - ό,τι κι αν αυτό σημαίνει στο τέλος. Μπορείς να επιλέξεις πολλά διαφορετικά σημεία αναχώρησης για αυτό».[10] Στο ότι ακολουθεί τα γεγονότα των Εκδικητών, ο Ντάουνι είπε πως «προσπαθήσαμε να είμαστε πρακτικοί, σε ένα μετα-Εκδικητών κόσμο. Ποιες είναι οι προκλήσεις του τώρα; Ποιοι είναι οι περιορισμοί που μπορεί να έχει τώρα; Και ποιου είδους απειλή θα μπορούσε να τον κάνει, ως συνήθως, να αγνοήσει αυτούς τους περιορισμούς;»[11] Ο σεναριογράφος Ντρου Πιρς συνέκρινε τον Τόνι με έναν Αμερικανό Τζέιμς Μποντ, λέγοντας πως οι δύο τους είναι «ήρωες με μια αίσθηση κινδύνου για αυτούς, και απρόβλεπτοι», ακόμα κι αν ο Σταρκ ήταν ένας «ελεύθερος πράκτορας» αντί μια φιγούρα εξουσίας όπως ο Μποντ. Παρομοίωσε επίσης τον Τόνι με τους πρωταγωνιστές των ταινιών της δεκαετίας του 1970, όπως για παράδειγμα την ταινία Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία, όπου «οι ιδιοσυγκρασίες των ηρώων είναι το τι τους έκανε συναρπαστικούς».[12]
  • Γκουίνεθ Πάλτροου ως Βιρτζίνια «Πέπερ» Πότς:
    Η κοπέλα του Σταρκ, μακροχρόνια συνεργάτης του και νυν Πρόεδρος της εταιρίας του, Stark Industries.[8][13] Η Πάλτροου λέει για τη σχέση του χαρακτήρα της με τον Τόνι: «[Ακόμα] λατρεύει τον Τόνι, αλλά είναι απολύτως ενοχλημένη και αγανακτισμένη μαζί του. Είναι μπλεγμένος σε έναν φαύλο κύκλο».[14] Ο Κέβιν Φάιγκι σχολίασε σχετικά με τον ρόλο της Πέπερ στην ταινία: «Το ερωτικό τρίγωνο σε αυτή την ταινία είναι πραγματικά ανάμεσα στον Τόνι, την Πέπερ και τις στολές. Ο Τόνι, η Πέπερ και η εμμονή του με αυτές τις στολές, η εμμονή του με την τεχνολογία». Ο Φάιγκι δήλωσε επίσης πως η ταινία χρησιμοποιεί τον χαρακτήρα για να παίξει το χαρτί «κοπέλα σε κίνδυνο» και θέτει το ερώτημα: «Είναι η Πέπερ σε κίνδυνο ή η Πέπερ είναι ο σωτήρας;»[15]
  • Ντον Τσιντλ ως Αντισυνταγματάρχης Τζέιμς "Ρόουντι" Ρόουντς/Iron Patriot:
    Ο καλύτερος φίλος του Σταρκ και ο σύνδεσμος της Stark Industries με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στο τμήμα των εξαγορών. Ο Ρόουντς χρησιμοποιεί την επανασχεδιασμένη/αναβαθμισμένη στολή που φορούσε ωςWar Machine, έχοντας πάνω ένα σχέδιο στα χρώματα της αμερικανικής σημαίες, σχέδιο παρόμοιο με τη στολή Iron Patriot από τα κόμικ.[9] Ο Φάιγκι είπε σχετικά με τον Ρόουντς και τη στολή: «Η ιδέα στην ταινία είναι πως μια κόκκινη, άσπρη και μπλε στολή αποτελεί μια έντονη δήλωση, και έτσι πρέπει να είναι. Με τον Ρόουντι να είναι κατά πολύ αυτός που δέχεται τις εκκεντρικότητες του Τόνι, μπορείς να το δεις αυτό και να θυμηθείς την εμπιστοσύνη και τη φιλία που υπάρχει μεταξύ τους με αυτό το εξαιρετικό στυλ buddy-cop ταινίας του Σέιν Μπλακ».[16] Στην ταινία, ο πρόεδρος ζητάει από τον Ρόουντι να πάρει το παρατσούκλι «Iron Patriot» και την κόκκινη, άσπρη και μπλε στολή, έτσι ώστε να είναι ο «Αμερικανός ήρωας» της κυβέρνησης ως απάντηση στα γεγονότα που συνέβησαν στους Εκδικητές.[17]
  • Γκάι Πιρς ως Άλντριτς Κίλιαν:
    Ο δημιουργός του ιού Extremis[18] και ιδρυτής και ιδιοκτήτης του επιστημονικού και αναπτυξιακού οργανισμού Advanced Idea Mechanics (A.I.M.),[19] ο οποίος υιοθετεί το όνομα του Mandarin.[20][21] Ο Κίλιαν αναπτύσσει το Extremis για να θεραπεύσει τη δική του αναπηρία, το οποίο εκτός των αναγεννητικών θεραπευτικών ικανοτήτων του, του δίνει επίσης και υπεράνθρωπη δύναμη και την ικανότητα να παράγει υπερβολική θερμότητα. Η παρατεταμένη έκθεση στο Extremis, του δίνει επίσης τη δυνατότητα να εκπνέει φωτιά. Μιλώντας για τον ρόλο του, ο Πιρς είπε: «Αισθάνομαι λίγο περισσότερο σαν να πειραματίζομαι στο τι θα ήθελα να κάνω αυτή την περίοδο, αλλά ακόμα δεν ξέρω αν θα ήθελα να υποδυθώ έναν υπερήρωα, αφού υποδύομαι έναν διαφορετικό τύπου χαρακτήρα σε αυτή την ταινία ... Η βασική διαφορά ήταν πως όταν έκανα την ταινία Η μηχανή του χρόνου, βρισκόμουν ουσιαστικά σε ολόκληρη την ταινία, μια πραγματικά εξαντλητική εμπειρία. Οι ταινίες Προμηθέας και Iron Man είναι τύπου κάμεο πράγματα, έτσι η εμπειρία του να είσαι στα γυρίσματα ... εννοώ, σε κάποιο επίπεδο, είναι δύσκολο επειδή νιώθεις σαν να είσαι λίγο ξένος. Δεν ζεις πραγματικά την εμπειρία που ζεις όταν βρίσκεσαι στο γύρισμα όλη μέρα, κάθε μέρα με όλους».[22] Ο Πιρς περιέγραψε τον χαρακτήρα του ως έναν άντρα «που ήρθε σε αυτόν τον κόσμο με έναν αριθμό φυσικών αναπηριών. Ποτέ δεν αποδέχτηκε όμως αυτούς τους περιορισμούς και πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή να προσπαθεί να τους ξεπεράσει με όποιο τρόπο μπορούσε. Η επιμονή και η τυφλή αποφασιστικότητά του να πολεμήσει για μια καλύτερη ζωή εκλαμβάνεται από κάποιους ως εκνευριστική, καθώς συχνά τον κάνουν να φαίνεται στους άλλους αποκρουστικός. Απλά δεν θα αποδεχτεί τη μοίρα του και το να είναι τόσο έξυπνος όσο είναι, τον έχει οδηγήσει στο να αλλάξει πραγματικά και να γίνει ένας διαφορετικός άνθρωπος».[19] Ο Σέιν Μπλακ προσδιόρισε: «Εν τέλη, σας δίνουμε τον Mandarin, τον πραγματικό, αλλά είναι ο Γκάι Πιρς με το μεγάλο τατουάζ δράκου στο στήθος του».[20] Πρόσθεσε: «Θα μου έδιναν ποτέ μια λευκή επιταγή και είπαν 'Πήγαινε σπάσε κάτι' ή 'Πήγαινε και κατέστρεψε μια μακροχρόνια σύμβαση που οι θαυμαστές των κόμικ υποστήριζαν για χρόνια;' Όχι. Αλλά θα πουν: 'Ας σπάσουμε κάτι μαζί'. Έτσι είναι εντάξει να σκέφτεσαι αυτά τα τρελά πράγματα, αυτές τις τραβηγμένες ιδέες ... Απλά πρέπει οι άνθρωποι της Marvel να βρίσκονται στο δωμάτιο».[20]
  • Ρεμπέκα Χολ ως Μάγια Χάνσεν:
    Μια γενετίστρια της οποίας η δουλειά βοήθησε τον Κίλιαν να δημιουργήσει το Extremis.[9][23][24] Η Χολ είπε πως η Χάνσεν θα ήταν ένας «δυνατός γυναικείος χαρακτήρας» και περιέγραψε την απόφασή της να πάρει τον ρόλο λέγοντας: «Αποφάσισα να συμμετέχω στον Iron Man 3 επειδή δεν είχα κάνει ποτέ πριν μια ταινία όπου έπρεπε να βιαστούμε να ολοκληρώσουμε και μετά να περιμένουμε. Ακόμα και οι ταινίες που είχα κάνει σε στούντιο έγιναν σε μικρά στούντιο ή ήταν ανεξάρτητες. Τις αγαπώ αυτές, αλλά ο Iron Man είναι με κάποιο τρόπο αναζωογονητικός επειδή είναι κάτι εκτός της σφαίρας των εμπειριών μου».[25] Η Χολ επιβεβαίωσε πως ο ρόλος του χαρακτήρα της είχε μειωθεί εξαιρετικά στο τελικό προϊόν λέγοντας: «Υπέγραψα για να κάνω κάτι που ήταν ένας ουσιαστικός ρόλος. Δεν ήταν τελείως ο κακός-υπήρχαν αρκετές φάσεις πάνω σε αυτό-αλλά υπέγραψα να κάνω κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που τελικά κατέληξα να κάνω».[26]
  • Τάι Σίμπκινς ως Χάρλεϊ Κίνερ:
    Ένα δεκάχρονο παιδί που ζει στο Ρόουζ Χιλ της πολιτείας Τενεσί.[9][27] Βοηθάει τον Τόνι Σταρκ όταν εκείνος κάνει διάρρηξη στο γκαράζ του σπιτιού του για να επιδιορθώσει την στολή του. Αργότερα τον βοηθάει να ερευνήσει τα διάφορα περιστατικά που σχετίζονται με το Extremis. Ο Σίμπκινς επανέλαβε τον ρόλο του ως Χάρλεϊ με μια κάμεο εμφάνιση στην ταινία Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη, όπου βρισκόταν ανάμεσα σε όσους παρευρέθηκαν στην κηδεία του Σταρκ. Ο Σίμπκινς δήλωσε πως έχει συμφωνία με τα Marvel Studios να εμφανιστεί σε τρεις ταινίες.[28]
  • Στέφανι Ζιόστακ ως Έλεν Μπραντ:
    Μια βετεράνος πολέμου η οποία γίνεται δολοφόνος μετά την έκθεσή της στο Extremis.[9][27] Περιγράφοντας την Μπραντ, η Ζιόστακ λέει: «... [Το Extremis] ήταν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Μιλήσαμε σχετικά με το τι σε κάνει να νιώθεις και σχεδόν σε κάνει μια πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του εαυτού σου, όλες οι αδυναμίες σου και οι ικανότητές σου - απλά όλα βελτιώνονται. Το είδα ως πολύ απελευθερωτικό, σχεδόν γίνεσαι ο πραγματικός εαυτός σου και ο φανταστικός εαυτός σου σε ένα».[29] Οι σεναριογράφοι οραματίστηκαν αρχικά την Μπραντ ως τον πιστό ακόλουθο του Κίλιαν, η οποία θα επέστρεφε σε όλη την ταινία για να πολεμήσει τον Τόνι, αλλά τελικά αυτός ο ρόλος ανατέθηκε στον Έρικ Σάβιν.[30]
  • Τζέιμς Μπαντζ Ντέιλ ως Έρικ Σάβιν:
    Ο ενδυναμωμένος με Extremis πιστός ακόλουθος του Κίλιαν.[9][31] Ο Ντέιλ δήλωσε πως ο χαρακτήρας του στην ταινία ήταν «ελαφρώς βασισμένος» στην εκδοχή του χαρακτήρα στα κόμικ.[32] Σύμφωνα με τον Ντέιλ, «Ο Μπεν Κίνγκσλεϊ είναι το στόμα. Ο Γκάι Πιρς είναι ο εγκέφαλος. Εγώ είμαι ο μυς».[33]
  • Τζον Φαβρό ως Χάπι Χόγκαν:
    Ο πρώην σωματοφύλακας και οδηγός του Τόνι Σταρκ ο οποίος τώρα δουλεύει ως επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας της εταιρίας Stark Industries. Ο Φαβρό, ο οποίος είχε διπλό ρόλο ως σκηνοθέτης και ηθοποιός στις προηγούμενες δύο ταινίες Iron Man, είπε πως το να συμμετέχει στην νέα ταινία ήταν «σαν να ήταν ένας περήφανος παππούς που του δίνεται η ευκαιρία να παίξει με το μωρό, αλλά δεν χρειάζεται να του αλλάξει τις πάνες».[34]
  • Μπεν Κίνγκσλεϊ ως Τρέβορ Σλάτερι:
    Ένας Βρετανός ηθοποιός τον οποίο προσέλαβε ο Κίλιαν για να υποδυθεί τον Mandarin, έναν τρομοκράτη που παρεμβαίνει σε ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις και απεικονίζεται ως ο ηγέτης της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης «Τα Δέκα Δακτυλίδια».[9][35][36] Ο Κίνγκσλεϊ γύριζε την ταινία Η Εκδίκηση του Ender όταν πήρε τον ρόλο και είπε πως «Σύντομα θα είμαι με όλους και θα συζητήσουμε την εμφάνιση και την αίσθηση και την κατεύθυνση του χαρακτήρα. Είναι πολύ νωρίς ακόμα αλλά είμαι ενθουσιασμένος που θα συμμετέχω».[37] Σχετικά με την ερμηνεία του, ο Κίνγκσλεϊ δήλωσε: «Ήθελα μια φωνή που θα τάρασσε το Δυτικό κοινό. Ήθελα μια φωνή που θα ακουγόταν πολύ πιο ντόπια και οικεία - μια οικειότητα όπως τη φωνή ενός δασκάλου ή ενός ιεροκήρυκα. Ο ρυθμός και ο τόνος ενός ένθερμου, σχεδόν πράου, δασκάλου - που προσπαθεί να εκπαιδεύσει τον κόσμο για το δικό του καλό».[38] Ο Mandarin ήταν να εμφανιστεί αρχικά στην πρώτη ταινία Iron Man, αλλά κρατήθηκε για μια συνέχεια καθώς οι δημιουργοί ένιωσαν πως ήταν «πολύ φιλόδοξος για μια πρώτη ταινία».[39] Σχετικά με τον χαρακτήρα, ο Φάιγκι δήλωσε: «Ο Mandarin είναι ο πιο διάσημος εχθρός [του Iron Man] στα κόμικ κυρίως επειδή βρίσκεται τριγύρω τον περισσότερο καιρό. Αν κοιτάξεις, δεν υπάρχει απαραίτητα μια οριστική ιστορία για τον Mandarin στα κόμικ. Έτσι, είχε να κάνει πραγματικά με την ιδέα».[16] Ο Σέιν Μπλακ εξηγεί πως ο Mandarin του Κίνγκσλεϊ δεν είναι Κινέζος στην ταινία όπως στα κόμικ, προκειμένου να αποφευχθεί το στερεότυπο του Fu Manchu: «Δεν λέμε πως είναι Κινέζος, λέμε πως, στην πραγματικότητα, έχει έναν μανδύα τριγύρω του με κινεζικά σύμβολα και δράκους επειδή αντιπροσωπεύει την εμμονή του με τον Σουν Τσου κατά τη μελέτη του πάνω σε διάφορες αρχαίες τέχνες πολέμου». Οι σκηνοθέτες αναφέρθηκαν επίσης στον χαρακτήρα του Συνταγματάρχη Κουρτς από την ταινία Αποκάλυψη, Τώρα! ως επιρροή για τον χαρακτήρα.[40] Τα βίντεο όπου ο Mandarin δίνει ιστορικό υπόβαθρο στις επιθέσεις εξέφρασαν τον τρόπο με τον οποίο προέκυψε ως προϊόν «μιας δεξαμενής σκέψης ανθρώπων στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν έναν σύγχρονο τρομοκράτη».[30] Έτσι, ο Mandarin «αντιπροσωπεύει με ένα τρόπο κάθε τρομοκράτη» από την τακτική των εξεγέρσεων στη Νότια Αμερική μέχρι τα βίντεο του Οσάμα μπιν Λάντεν.[40]

Ο Πολ Μπέτανι επαναλαμβάνει τον ρόλο του από προηγούμενες ταινίες ως J.A.R.V.I.S., το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του Σταρκ.[27] Ο Άσλεϊ Χάμιλτον υποδύεται τον Τάγκαρτ, έναν από τους στρατιώτες που έλαβαν το Extremis.[41] Ο Γουίλιαμ Σάντλερ έχει τον ρόλο του Προέδρου Έλις[27][42] (πήρε το όνομά του από τον Γουόρεν Έλις, ο οποίος έγραψε το κόμικ «Extremis» που επηρέασε κυρίως την ιστορία της ταινίας)[43] και ο Μιγκέλ Φέρερ τον ρόλο του Αντιπροέδρου Ροντρίγκεζ.[44] Ο Άνταμ Πάλι υποδύεται τον Γκάρι, έναν κάμεραμαν που βοηθάει τον Σταρκ.[45] Ο Σάουν Τουμπ επαναλαμβάνει τον ρόλο του ως Γιένσεν από την πρώτη ταινία Iron Man κάνοντας μια σύντομη κάμεο εμφάνιση[46] και ο Σταν Λι κάνει επίσης μια κάμεο εμφάνιση ως ένας από τους κριτές σε διαγωνισμό ομορφιάς.[47] Η Ντέιλ Ντίκι υποδύεται την κυρία Ντέιβις, τη μητέρα ενός από τους στρατιώτες που ανατινάχθηκαν λόγω του Extremis με αποτέλεσμα ο κόσμος να τον θεωρεί τρομοκράτη.[48] Ο Γουανγκ Χουετσί εμφανίζεται για πολύ μικρή διάρκεια ως Δρ. Γου στην εκδοχή της γενικής κυκλοφορίας της ταινίας.[49] Μια εκδοχή όμως της ταινίας που δημιουργήθηκε ειδικά για την κυκλοφορία στην Κίνα, περιλαμβάνει επιπρόσθετες σκηνές με τον Δρ. Γου και μια εμφάνιση από την Φαν Μπίνγκμπινγκ ως μία από τις βοηθούς του.[50][51] Ο Μαρκ Ράφαλο κάνει μια κάμεο εμφάνιση χωρίς το όνομά του να εμφανίζεται στους τίτλους τέλους, επαναλαμβάνοντας τον ρόλο του ως Μπρους Μπάνερ από την ταινία Οι Εκδικητές σε μια σκηνή μετά τους τίτλους τέλους της ταινίας.[52] Οι κωμικοί Μπιλ Μαρ και Τζόαν Ρίβερς,[53][54] καθώς και ο συμπαρουσιαστής της τηλεοπτικής σειράς Fashion Police, Τζορτζ Κοτσιόπουλος,[55] έχουν κάμεο εμφανίσεις υποδυόμενοι τους εαυτούς τους στα αντίστοιχα δικά τους τηλεοπτικά προγράμματα του πραγματικού κόσμου, όπως επίσης και οι δημοσιογράφοι Τζος Έλιοτ,[56] Μέγκαν Χέντερσον,[57] Πατ Κίρναν[58] και Τόμας Ρόμπερτς.[59]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Ειλικρινά, ο τρόπος του να κάνεις ένα τρίτο μέρος μιας σειράς ταινιών, αν είστε ποτέ σε αυτή τη θέση καθώς είμαι αρκετά τυχερός εγώ να είμαι, είναι να βρεις έναν τρόπο με τον οποίο δεν έγιναν οι δύο πρώτες. Πρέπει να βρεις έναν τρόπο όπου η ιστορία η οποία αναδύεται βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και, μέχρι τη στιγμή που θα ολοκληρώσεις το τρίτο μέρος, να είναι κάτι που θα μοιάζει με το αποκορύφωμα μιας τριλογίας. Έχει να κάνει με το 'Πώς δεν έχει ακόμα ειπωθεί ολόκληρη η ιστορία;' και πιστεύω πως φτάνουμε εκεί. Πιστεύω πως πραγματικά βρήκαμε τρόπους να κάνουμε την ταινία οργανική και καινούρια, βασισμένοι στο τι προηγήθηκε, και γι'αυτό είμαι χαρούμενος.»

Σέιν Μπλακ, σκηνοθέτης του Iron Man 3, μιλώντας για την ταινία.[11]

Μετά την κυκλοφορία του Iron Man 2, μια σύγκρουση μεταξύ της Paramount Pictures, η οποία κατείχε τα δικαιώματα διανομής για συγκεκριμένες ταινίες της Marvel, και της Walt Disney Company, του τότε νέου εταιρικού γονέα της Marvel Entertainment, «θόλωσε» τη συμφωνία διανομής και το πότε θα γινόταν αυτή σε πιθανή τρίτη ταινία.[60] Στις 18 Οκτωβρίου 2010, τα Walt Disney Studios συμφώνησαν να πληρώσουν την Paramount τουλάχιστον $115 εκατομμύρια για τα παγκόσμια δικαιώματα διανομής του Iron Man 3,[61] με τις Disney, Marvel και Paramount να ανακοινώνουν ως ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας την 3η Μαΐου 2013.[62]

Ο σκηνοθέτης των Iron Man και Iron Man 2, Τζον Φαβρό, είπε τον Δεκέμβριο του 2010 πως δε θα σκηνοθετούσε τον Iron Man 3, επιλέγοντας να σκηνοθετήσει την ταινία Magic Kingdom. Παρέμεινε ως εκτελεστικός παραγωγός του σκηνοθέτη Τζος Γουίντον στην ταινία Οι Εκδικητές (2012), αλλά και στον Iron Man 3.[63][64] Επίσης το 2010, ο Ντάουνι προσέγγισε τον Σέιν Μπλακ, ο οποίος τον είχε σκηνοθετήσει το 2005 στην ταινία Φιλιά και Σφαίρες, για να γράψει και να σκηνοθετήσει την ταινία.[65] Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Μπλακ εισήλθε στις τελευταίες συζητήσεις για να αναλάβει το πρότζεκτ[66][67] και τον Μάρτιο ανακοινώθηκε πως ο Ντρου Πιρς, τον οποίο η Marvel είχε αρχικά προσλάβει για το σενάριο του Runaways, θα δούλευε μαζί με τον Μπλακ πάνω στο σενάριο.[68] Ο Ντάουνι είπε: «Το να αναλάβει ο Σέιν Μπλακ να γράψει και να σκηνοθετήσει τον Iron Man 3 για μένα είναι βασικά η μόνη μετάβαση που θα μπορούσε να γίνει από τον Φαβρό στο 'επόμενο πράγμα', κάτι που ο Φαβρό και το κοινό και η Marvel κι εγώ θα μπορούσαμε ποτέ να υπογράψουμε».[10]

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπλακ περιέγραψε τη δική του οπτική για την ταινία ως να μην είναι «δύο άντρες με στολές που πολεμούν ο ένας τον άλλον», αλλά περισσότερο σαν ένα «στυλ Τομ Κλάνσυ θρίλερ», με τον Iron Man να πολεμά κακούς του πραγματικού κόσμου.[67] Ο Ντρου Πιρς πρόσθεσε πως θα απέφευγαν τη μαγεία και το διάστημα, με τον Iron Man 3 να είναι «ένα τεχνολογικό θρίλερ που διαδραματίζεται σε έναν πιο πραγματικό κόσμο από αυτόν τον Εκδικητών». Οι δυο τους πέρασαν χρόνο συζητώντας τα θέματα και τις εικόνες και τις ιδέες τους πριν ξεκινήσουν να γράφουν το σενάριο.[12] Καθώς έγραφαν, το επίκεντρο ήταν να αποφύγουν σκηνές με απλή αφήγηση, κάνονας κάθε στιγμή να ωθεί προς άλλα αφηγηματικά σημεία. Χρησιμοποιήθηκαν κάποια στοιχεία από τα κόμικ ακόμα και με διαφορετική έννοια, όπως το να κάνουν τον Ρόουντς να φορέσει στη στολή Iron Patriot του Νόρμαν Όσμπορν και να δώσουν σε κάποιους χαρακτήρες ονόματα από ανθρώπους άσχετους με το Σύμπαν της Marvel, όπως ο Έρικ Σάβιν και ο Τζακ Τάγκαρτ.[30]

Η πλοκή της ταινίας επηρεάστηκε κυρίως από το «Extremis», την ιστορία κόμικ που γράφτηκε το 2005-2006 από τον Γουόρεν Έλις.[43] Οι πρώτες δύο πράξεις θα παρέμεναν επικεντρωμένες στον χαρακτήρα, αλλά σύμφωνα με τα λόγια του Μπλακ «πιο ταραχώδεις, φρενήρεις και μεγάλης κλίμακας» για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους ως συνέχεια, με την τρίτη πράξη να πηγαίνει για περισσότερη και υπερβολική δράση, κάτι που ο Πιρς περιέγραψε ως: «δίνοντας την αίσθηση μιας όπερας». Η μεσαία πράξη συγκρίθηκε με την ταινία Τα ταξίδια του Σάλιβαν έχοντας τον Τόνι να συναντά διάφορους ανθρώπους στο ταξίδι του, και οι σεναριογράφοι βεβαιώθηκαν να μην κάνουν τους χαρακτήρες πολύ όμοιους. Το αρχικό πρόχειρο του σεναρίου είχε τη Μάγια Χάνσεν να ηγείται της οργάνωσης των κακών, με τον Mandarin και τον Κίλιαν να αναδύονται ως ανταγωνιστές σε μετέπειτα εκδοχές του σεναρίου. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας για το σενάριο, ο Πιρς πρότεινε ο Mandarin να ήταν ψεύτικος και ο Μπλακ συμφώνησε με αυτό κάνοντάς τον ηθοποιό, τον οποίο με τη σειρά του ο Πιρς ολοκλήρωσε ως χαρακτήρα ως έναν υπερβολικό Βρετανό καλλιτέχνη σκηνής. Ο Μπλακ εξήγησε: «Ποιος θα ήταν αρκετά ηλίθιος ώστε να δηλώσει πως είναι ένας διεθνής τρομοκράτης; Αν είσαι έξυπνος, ανεξάρτητα του ποιου καθεστώτος είσαι μέρος, θα έβαζες μια μαριονέτα να το κάνει κι θα παρέμενες στο σπίτι σου». Έτσι, ο Κίλιαν θα έκρυβε τον Σλάτερι στο «δικό του σπίτι αδελφότητας, σαν κάποιου είδους κατ'οίκον περιορισμό σχετιζόμενο με ναρκωτικά» για να κρατηθεί το μυστικό.[30]

Σύμφωνα με τον Μπλακ, η αποκάλυψη του πραγματικού κακού να είναι η Χάνσεν ήταν «σαν τη σειρά Remington Steele, πιστεύεις πως ο άντρας είναι ο κακός, αλλά στο τέλος η γυναίκα ήταν αυτή που κινούσε τα νήματα». Ο ρόλος αυτός τελικά μεταφέρθηκε στον Κίλιαν εξαιτίας των ενστάσεων των στελεχών της Marvel Entertainment, οι οποίοι ανησυχούσαν για την προφανή απώλεια που θα είχαν στα προϊόντα της ταινίας, αν ο κακός ήταν γυναίκα. Οι ρόλοι αρκετών άλλων μεγάλων γυναικείων χαρακτήρων είχαν επίσης μειωθεί στο τελικό προϊόν σε σύγκριση με τα πρώτα πρόχειρα του σεναρίου.[69]

Τόσο το άνοιγμα της ταινίας όσο και το κλείσιμο είχαν δουλευτεί στο να γίνουν με διάφορους τρόπους. Αρχικά, θα ξεκινούσε με μια αναδρομή στην παιδική ηλικία του Τόνι. Αργότερα, όπως στον Iron Man, θα ξεκινούσε με τον τρόπο in medias res, με τον Τόνι να προσγειώνεται στο Τενεσί με μια φωνή αφήγησης να εξηγεί το πώς έφτασε εκεί, μέχρι που κατέληξαν στην τελική εκδοχή. Για τη σκηνή μάχης στην κλιμάκωση της ταινίας, αρχικά σκέφτονταν η Μπραντ να εμφανιζόταν με τον παραδοσιακό τρόπο που συμβαίνει στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, όπου ο κακός επιστρέφει για να εκδικηθεί τους ήρωες. Αντί αυτού, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο τον Κίλιαν και να έχουν την Πέπερ, η οποία είχε κακοποιηθεί προηγουμένως, να προκαλέσει την ήττα του ως έναν τρόπο ποιητικής δικαιοσύνης. Ο τελευταίος μονόλογος του Τόνι είχε γραφτεί αρχικά να τελειώνει με το «Είμαι ο Τόνι Σταρκ», ως μια απάντηση στο τέλος της πρώτης ταινίας, αλλά τελικά άλλαξε στο «Είμαι ο Iron Man» για να ενισχυθούν οι μυθικές ιδιότητες.[30] Σχετικά με το ότι η ταινία διαδραματίζεται την περίοδο των Χριστουγέννων, ο Μπλακ είπε: «Θεωρώ είναι η αίσθηση του αν κάνεις κάτι σε μια κλίμακα ενδιαφέροντος που εμπλέκει ένα ολόκληρο σύμπαν χαρακτήρων, ένας τρόπος να τους ενώσεις είναι να τους έχεις όλους να βιώσουν μια κοινή εμπειρία. Υπάρχει κάτι σχετικό με τα Χριστούγεννα το οποίο ενώνει τους πάντες και τοποθετεί ήδη ένα σκηνικό μέσα στο σκηνικό, το οποίο όπου κι αν είσαι, βιώνεις αυτό τον κόσμο μαζί με όλους. Θεωρώ επίσης πως απλά υπάρχει κάτι ευχάριστο σχετικά με αυτό για μένα». Ο Πιρς πρόσθεσε πως θα ήθελε να δει μια τρίτη ταινία Iron Man να διαδραματίζεται τα Χριστούγεννα λέγοντας πως: «όταν λες μια ιστορία όπου θα οδηγήσει τους χαρακτήρες σε απόσταση, έχει μεγαλύτερη απήχηση αν το κάνεις τα Χριστούγεννα, καθώς επίσης κι αν λες μια ιστορία για μοναχικούς χαρακτήρες. Αυτή η μοναξιά αυξάνεται τα Χριστούγεννα». Ο Μπλακ ένιωσε επίσης πως ο χαρακτήρες του Χάρλεϊ Κίνερ ενσάρκωνε το Φάντασμα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος για τον Σταρκ.[70]

Προ-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2011, τα Marvel Studios ήρθαν σε συμφωνία τα γυρίσματα να γίνουν κυρίως στα στούντιο EUE/Screen Gems στο Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνα. Συζητήσεις έγιναν και για το να γίνει η παραγωγή στο Μίσιγκαν, αλλά το Γραφείο Κινηματογράφου του Μίσιγκαν δεν έδινε τα ίδια κίνητρα όσον αφορούσε την εφορία.[71] Τον Απρίλιο του 2012, ο Μπεν Κίνγκσλεϊ άρχισε τις συζητήσεις για να υποδυθεί έναν κακό στο Iron Man 3.[35] Την επόμενη εβδομάδα, ο παραγωγός Κέβιν Φάιγκι αποκάλυψε πως η ταινία Iron Man 3 θα ξεκινούσε γυρίσματα στη Βόρεια Καρολίνα «σε πέντε εβδομάδες» και είπε πως «είναι μια ταινία απόλυτα επικεντρωμένη στον Τόνι Σταρκ ... εμπνευσμένη κατά πολύ από το πρώτο μισό της ταινίας Iron Man ... Ξεγυμνωμένος τελείως, στριμωγμένος στον τοίχο, να πρέπει να χρησιμοποιήσει το μυαλό του για να βγει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Δεν μπορεί να καλέσει τον Θορ, δεν μπορεί να καλέσει τον Captain America, δεν μπορεί να καλέσει τον Νικ Φιούρι και δεν μπορεί να αναζητήσει στον ουρανό το Helicarrier για βοήθεια».[72] Λίγες μέρες αργότερα, η Walt Disney Company στην Κίνα, τα Marvel Studios και η DMG Entertainment ανακοίνωσαν τη συμφωνία συμπαραγωγής του Iron Man 3 στην Κίνα. Η DMG χρηματοδότησε εν μέρει την παραγωγή στην Κίνα μαζί με τη Marvel, και χειρίστηκε τα θέματα της συμπαραγωγής. Επίσης, ήταν αυτή που έκανε τη διανομή της ταινίας στην Κίνα παράλληλα με την Disney.[73][74]

Την επόμενη εβδομάδα, ο Γκάι Πιρς μπήκε στις τελικές συζητήσεις για να υποδυθεί τον Άλντριτς Κίλιαν, έναν χαρακτήρα που εμφανίζεται στην ιστορία του κόμικ «Extremis».[18] Ο Κινέζος σταρ Άντι Λο ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις για να βρίσκεται στην ταινία ως ένας Κινέζος επιστήμονας και παλιός φίλος του Σταρκ, ο οποίος έρχεται για να τον βοηθήσει.[75] Ο Λο απέρριψε τον ρόλο και έτσι προσελήφθη ο Γουανγκ Χουετσί.[76][77] Η Τζέσικα Τσάστεϊν ξεκίνησε επίσης συζητήσεις για κάποιο ρόλο στην ταινία,[78] αλλά αποχώρησε λόγω άλλων υποχρεώσεων που συγκρούονταν με τον προγραμματισμό.[23] Τον Μάιο, η Ρεμπέκα Χολ προσλήφθηκε στη θέση της Τσάστεϊν[23] και ο ρόλος της περιγράφηκε ως «μια επιστήμονας που παίζει ζωτικό ρόλο στη δημιουργία μιας νανοτεχνολογίας, γνωστής ως Extremis».[24] Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο Τζέιμς Μπαντζ Ντέιλ προσλήφθηκε για τον ρόλο του Έρικ Σάβιν,[31] ο Άσλεϊ Χάμιλτον για τον ρόλο του Τάγκαρτ (Firepower)[41] και ο Φαβρό θα επαναλάμβανε τον ρόλο του ως Χάπι Χόγκαν από τις πρώτες δύο ταινίες.[79] Οι Στέφανι Ζιόστακ και Γουίλιαμ Σάντλερ προστέθηκαν επίσης στο καστ, με τον Σάντλερ να έχει τον ρόλο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτείων.[42][80] Παρά τα δημοσιεύματα πως η Κόμπι Σμόλντερς θα επαναλάμβανε τον ρόλο της ως Μαρία Χιλ από την ταινία Οι Εκδικητές,[81] η ίδια έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter πως αυτό δεν ίσχυε.[82] Σύμφωνα με τον Ντρου Πιρς, η Εμίλια Κλαρκ είχε αρχικά προσληφθεί για έναν άγνωστο ρόλο πριν γίνουν οι αλλαγές στο σενάριο.[83]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λιμάνι του Ουίλμινγκτον ήταν η τοποθεσία όπου έγιναν τα γυρίσματα της μάχης στο πετρελαιοφόρο κατά την κλιμάκωση της ταινίας.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στο Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνα στις 23 Μαΐου 2012 στα στούντιο EUE/Screen Gems,[84] υπό τον τίτλο Caged Heat.[85] Ο φωτογράφος της ταινίας Τζον Τολ, επέλεξε για πρώτη φορά στην καριέρα του να δουλέψει με ψηφιακές κάμερες, καθώς τις θεώρησε πιο κατάλληλες για μια παραγωγή γεμάτη με οπτικά εφέ. Χρησιμοποίησε κυρίως την κάμερα Arri Alexa.[86] Από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου 2012, τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στην Δήμο Κάρι της Βόρειας Καρολίνα, στα γραφεία της εταιρίας Epic Games[87] και στο SAS Institute,[88] με ένα τεράστιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο να στήνεται στο γκαζόν μπροστά από το κτίριο.[89] Μια σκηνή γυρίστηκε επίσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ουίλμινγκτον.[84] Το λιμάνι του Ουίλμινγκτον εξυπηρέτησε ως η τοποθεσία των γυρισμάτων για τη μάχη στο πετρελαιοφόρο κατά την κλιμάκωση της ταινίας, μαζί με τη δημιουργία ενός σκηνικού που αναπαριστούσε την αποβάθρα, για καλύτερη λήψη ήχου.[30] Το σπίτι που καταρρέει γυρίστηκε με τη βοήθεια διάφορων υδραυλικών μηχανισμών πάνω σε μια πλατφόρμα giubo, η οποία μπορούσε να λυγίσει και να μοιραστεί στα δύο. Όλο το υλικό από το εσωτερικό είχε πρακτικά εφέ, συμπεριλαμβανομένων των συντριμμιών και των εκρήξεων, με τα γραφικά μέσω υπολογιστή να χρησιμοποιούνται μόνο για την προσθήκη της εξωτερικής όψης του σπιτιού και της στολής του Iron Man.[90][91]

Από τις 19 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου 2012, τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στην πόλη Όουκ Άιλαντ, για να «κινηματογραφηθούν εναέριες λήψεις πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό».[92] Αυτές οι λήψεις έγιναν για τη σκηνή όπου ο Iron Man σώζει τους ανθρώπους που πέφτουν από το Air Force One πάνω από το Μαΐάμι, για την οποία το αρχικό πλάνο ήταν να γίνει σε πράσινη οθόνη αλλά αυτό άλλαξε κι έγινε χρησιμοποιώντας πραγματικούς αλεξιπτωτιστές, καθώς ο σκηνοθέτης του δεύτερου συνεργείου γνώριζε την ομάδα ελεύθερης πτώσης της εταιρίας Red Bull. Γραφικά από υπολογιστή χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να προστεθούν τα σύννεφα, το κατεστραμμένο αεροπλάνο και ματ πίνακες της ακτογραμμής της Φλόριντα στο φόντο, να αντικατασταθεί ένας από τους αλεξιπτωτιστές με τη στολή του Iron Man και να εφαρμοστεί κάποιο ψηφιακό σύνθετο το οποίο συνδύασε διαφορετικές λήψεις των αλεξιπτωτιστών, τοποθετώντας τους στο ίδιο πλάνο.[93] Αρχές Αυγούστου 2012, έγιναν γυρίσματα στην πόλη Ρόουζ Χιλ,[94] της οποίας το όνομα ενσωματώθηκε στο σενάριο ως την πόλη που επισκέφτηκε ο Σταρκ στο Τενεσί.[91] Στις 14 Αυγούστου, η ηθοποιός Ντέιλ Ντίκι είπε πως ανήκε στο καστ της ταινίας και πως εκείνη την περίοδο γύριζε τις σκηνές της.[48] Την επόμενη μέρα, η παραγωγή σταμάτησε επειδή ο Ντάουνι υπέστη έναν τραυματισμό στον αστράγαλο.[95] Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ο Μπλακ και ο Πιρς έκαναν κάποιες περαιτέρω διασκευές στο σενάριο πριν ξαναρχίσουν τα γυρίσματα στις 24 Αυγούστου.[96][97]

Το καστ και το συνεργείο άρχισε να καταφτάνει στη Φλόριντα την 1η Οκτωβρίου για να γυριστούν σκηνές στην πόλη Ντάνια Μπιτς και γύρω από τη Νότια Φλόριντα.[98] Την ίδια μέρα, ο Ντάουνι επέστρεψε στα γυρίσματα μετά τον τραυματισμό του.[99] Αρχές Οκτωβρίου, γυρίστηκαν σκηνές σε ένα πιστό αντίγραφο του εστιατορίου στο Μαλιμπού, Neptune's Net,[100] καθώς επίσης και στο Μουσείο και στους Κήπους Vizcaya.[101] Στις 10 και 11 Οκτωβρίου, γυρίστηκαν κάποιες σκηνές κατά τη διάρκεια της μέρας μέσα στο Miami Beach Resort στο Μαϊάμι Μπιτς.[102] Η παραγωγή επέστρεψε στο Ουίλμινγκτον στα μέσα Οκτωβρίου για κάποια επιπλέον γυρίσματα.[103] Τα γυρίσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου στο Ουίλμινγκτον.[104]

Τα γυρίσματα στο Πεκίνο ξεκίνησαν στις 10 Δεκεμβρίου και ήταν προγραμματισμένα να ολοκληρωθούν μια εβδομάδα αργότερα, στις 17 Δεκεμβρίου 2012.[49] Τα γυρίσματα στην Κίνα δεν περιελάμβαναν το βασικό καστ και συνεργείο.[104] Τον Ιανουάριο του 2013, δημοσιεύτηκε πως ένα συνεργείο της ταινίας με επικεφαλής τον Σέιν Μπλακ, θα ξεκινούσαν ανίχνευση περιοχής στις πόλεις Χαϊντεραμπάντ και Μπανγκαλόρ της Ινδίας, μεταξύ 20 και 24 Ιανουαρίου.[105] Επίσης τον Ιανουάριο, ο Τσιντλ επιβεβαίωσε πως κάποια επαναληπτικά γυρίσματα λάμβαναν χώρα στο Μανχάταν Μπιτς στην Καλιφόρνια.[106] Γυρίσματα έγιναν επίσης την εβδομάδα της 23ης Ιανουαρίου 2013 στο Κινέζικο Θέατρο Γκράουμαν στο Χόλυγουντ.[107] Ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια των επαναληπτικών γυρισμάτων αφορούσε τον Mandarin, με τον Ντρου Πιρς να λέει πως στα αρχικά στάδια, ο χαρακτήρας «δεν έμοιαζε αρκετά αληθινός - δεν υπήρχε η αίσθηση πως ήταν [μέρος του] πραγματικού κόσμου, κυρίως επειδή απλά κοιτούσε χαμηλά και απειλούσε τον κόσμο».[12]

Μετά-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρις Τάουνσεντ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας για τα οπτικά εφέ της ταινίας, η οποία περιείχε πάνω από 2000 λήψεις με οπτικά εφέ και τα οποία έγιναν από 17 στούντιο συμπεριλαμβανομένων των Weta Digital, Digital Domain, Scanline VFX, Trixter, Framestore, Luma Pictures, Fuel VFX, Cantina Creative, Cinesite, The Embassy Visual Effects, Lola, Capital T, Prologue και Rise FX.[90] Ο Τάουνσεντ είπε πως από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι την ολοκλήρωση της δουλειάς τον Απρίλιο, πέραν της μίας μέρας που έκαναν διακοπή, το συνεργείο δούλευε εφτά μέρες την εβδομάδα από 14-18 ώρες την ημέρα.[108]

Τα στούντιο Digital Domain, Scanline VFX και Trixter δούλεψαν το καθένα σε ξεχωριστές λήψεις με τη στολή Mark 42, με διαφορετικά ψηφιακά μοντέλα. Μοιράστηκαν ωστόσο κάποια από τα αρχεία τους για να διασφαλίσουν τη συνοχή ανάμεσα στις λήψεις. Για τις στολές Mark 42 και Iron Patriot, το στούντιο Legacy Effects κατασκεύασε κάποια μέρη των στολών, τα οποία φορέθηκαν από τους ηθοποιούς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Ο Τάουνσεντ εξήγησε πως «Κατά κανόνα θα γυρίζαμε σκηνές με τον Ρόμπερτ να φοράει μια μαλακιά στολή και θα προσθέταμε επίσης δείκτες παρακολούθησης στο παντελόνι του για να καταγράφουν τις κινήσεις του. Επίσης, ο Ρόμπερτ φορούσε ειδικά παπούτσια ή στεκόταν σε ένα κουτί ώστε να έχει το σωστό ύψος - ο Iron Man έχει ύψος περίπου 1.95m. Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος χρησιμοποιήσαμε πολλαπλές κάμερες μάρτυρες, όπως η Canon C300s, και είχαμε δύο ή τρεις να κινούνται και να ακολουθούν κάθε σημείο που υπήρχε ένας Iron Man ή ένας χαρακτήρας Extremis». Οι καλλιτέχνες μελέτησαν φωτογραφικά τη χρονική περίοδο που χρειάζονταν για να αποσυντεθούν φρούτα και λαχανικά καθώς και φυσικά φαινόμενα όπως το Βόρειο Σέλας, ως αναφορά για το εφέ των χαρακτήρων Extremis που φλέγονταν.[90] Για τα χαρακτηριστικά προβολής του εσωτερικού του σώματος, οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από απεικονιστικές τεχνικές όπως την αναγνώριση διαγνωστικών προτύπων MRI και τη θεωρία γραφημάτων, και ειδικά από το connectogram, ένα κυκλικό γράφημα που χαρτογραφεί όλες τις συνδέσεις της λευκής ουσίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.[109]

Η παραγωγή της ταινίας καθυστέρησε μετά τον τραυματισμό του Ντάουνι, έτσι για συγκεκριμένες λήψεις αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν κάποιο σωσία. Ο Τάουνσεντ εξήγησε πως «Η ομάδα των επικεφαλής των VFX συγκεντρώθηκαν σε ένα δωμάτιο αμέσως μετά το περιστατικό για να προσπαθήσουν να διαπιστώσουν ποιες σκηνές θα μπορούσαν να γυρίσουν χωρίς τον Ρόμπερτ». Έτσι, συγκεκριμένες λήψεις γυρίστηκαν με κάποιο σωσία, ενώ για άλλες το στούντιο Weta Digital δημιούργησε έναν ψηφιακό σωσία.[108]

Η συνολική διάρκεια της ταινίας πριν το μοντάζ ήταν τρεις ώρες και 15 λεπτά, με τη διάρκειά της μετά το μοντάζ να μειώνεται στα 130 λεπτά (119 χωρίς του τίτλους),[30] κάνοντάς την τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία Iron Man από τις τρεις που παράχθηκαν.[43] Η ταινία μετατράπηκε επίσης σε μορφή 3D κατά τη διάρκεια της μετά-παραγωγής[110] και υπέστη ψηφιακή επεξεργασία για την κυκλοφορία της σε IMAX.[111] Η εταιρία Todd-AO έκανε τη μίξη του ήχου σε μορφή Dolby Atmos για ενίσχυση της εντυπωσιακής εμπειρίας.[112]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη μουσική επένδυση της ταινίας συνέθεσε ο Μπράιαν Τάιλερ, ο οποίος υπέγραψε για να το κάνει τον Οκτώβριο του 2012.[113] Σύμφωνα με τον Τάιλερ, τον προσέγγισαν περισσότερο για τις «θεματικές» μουσικές του επενδύσεις όπως αυτές στις ταινίες Το παιχνίδι που άφησε εποχή, Σχολή Ναυτικών Δοκιμών: Annapolis και Partition, παρά για τις πιο «σύγχρονες» δράσης όπως αυτές στη σειρά ταινιών Fast & Furious, με τον Κέβιν Φάιγκι να ζητά ένα θέμα που θα ήταν αναγνωρίσιμο και θα εμπεριείχε αυτούς τους δραματικούς τόνους.[114] Για την επίτευξη του «βαθιού θεματικού συστατικού με μια δυνατή μελωδία», η μουσική επένδυση εμπεριέχει κυρίως ορχηστρικούς ήχους. Το βασικό θέμα για τον Iron Man επικεντρώνεται σε κλάξον και τρομπέτες,[115] έτσι ώστε να είναι «και εμβατήριο και ύμνος». Ο Τάιλερ ανέφερε πως η δουλειά του Τζον Γουίλιαμς στην ταινία Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ως επιρροή και η νύξη για το «Well of Souls» στην ταινία επηρέασε την κεντρική ιδέα για το Extremis. Όπως θεώρησε ο Τάιλερ, έπρεπε να ενισχυθεί η πνευματική πλευρά αφού είχαν «μια τεχνολογία τόσο προηγμένη που πλησίαζε τη μαγεία». Αντανακλώντας την ανάμικτη προσωπικότητα του Mandarin, το θέμα του χαρακτήρα ήταν θρησκευτική μουσική «η οποία δανείζεται στοιχεία από πολλές κουλτούρες», από «Μοναχικά, Γκόθικ και Χριστιανικά άσματα μέχρι μουσική από τη Μέση Ανατολή».[114] Η ηχογράφηση της μουσικής επένδυσης έγινε με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου στα στούντιο Abbey Road.[115] Ο Τάιλερ είναι ο τρίτος κύριος συνθέτης που επένδυσε μουσικά μια ταινία Iron Man μετά τους Ραμίν Τζαγουάντι στον Iron Man και Τζον Ντέμπνεϊ στον Iron Man 2.

Μαζί με το soundtrack άλμπουμ του Τάιλερ, η Hollywood Records κυκλοφόρησε επίσης κι ένα ξεχωριστό άλμπουμ εμπνευσμένο από την ταινία, με τον τίτλο Heroes Fall. Το άλμπουμ αυτό περιλαμβάνει δώδεκα πρωτότυπα τραγούδια εναλλακτικής και ίντι ροκ, με μόνο ένα από αυτά να ακούγεται στην ταινία, το «Some Kind of Joke» του συγκροτήματος Awolnation.[116]

Προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2012, στη Διεθνή Comic-con του Σαν Ντιέγκο, μια νέα στολή Iron Man από την ταινία, η Mark XLII, είχε τοποθετηθεί στην έκθεση για τους θαυμαστές, μαζί με τις Marks I-VII από τις πρώτες δύο ταινίες Iron Man και τους Εκδικητές.[117] Ένα πάνελ διεξήχθη κατά τη διάρκεια του οποίου οι Σέιν Μπλακ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Ντον Τσιντλ, Τζον Φαβρό και Κέβιν Φάιγκι συζήτησαν για την ταινία και προβλήθηκαν αρκετά λεπτά από την ταινία.[34] Η πρώτη διαφήμιση για την ταινία στην τηλεόραση προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του Super Bowl XLVII στο CBS στις Ηνωμένες Πολιτείες.[118] Στις 25 Μαρτίου 2013, η Marvel και η Disney αποκάλυψαν στην επίσημη σελίδα του Iron Man στο Facebook στολές που ο Σταρκ είχε φτιάξει πριν τα γεγονότα της ταινίας.[119] Τον Ιανουάριο του 2013, τα Marvel Comics κυκλοφόρησαν ένα κόμικ δύο τευχών το οποίο έγραψαν οι Χρίστος Γκέιτζ και Γουίλ Κορόνα Πίλγκριμ, ενώ τα σχέδια έκαναν οι Στιβ Κερθ και Ντρου Γκεράσι. Η ιστορία του κόμικ διαδραματίζεται μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ταινίας Iron Man και επικεντρώνεται στον χαρακτήρα War Machine, αποκαλύπτοντας γιατί απουσίαζε κατά τη διάρκεια της μάχης στη Νέα Υόρκη που είδαμε στην ταινία Οι Εκδικητές.[120]

Όπως και στις δύο πρώτες ταινίες, η Audi παραχώρησε για άλλη μια φορά διάφορα οχήματα της εταιρίας της για τις ανάγκες της ταινίας, λαμβάνοντας τοποθέτηση προϊόντος σε αυτήν.[121] Η Oracle επέστρεψε επίσης από τον Iron Man 2, επιδεικνύοντας τους Oracle Cloud και Oracle Exadata servers.[122] Πλάσμα τηλεοράσεις Verizon FiOS και TCL και τηλέφωνα Alcatel εμφανίζονται επίσης στην ταινία,[123] ενώ στις σκηνές που προβλήθηκαν αποκλειστικά στην Κίνα εμφανίζονται ένας γερανός Zoomlion και ένα γάλα Yili.[124] Συμφωνίες προώθησης κλείστηκαν επίσης με την αλυσίδα εστιατορίων Subway και την εταιρία Schwan Food,[123] ενώ υπήρξαν και συνδέσεις με την Lego,[125] τις φιγούρες Hasbro,[126] καθώς και το παιχνίδι Iron Man 3: The Official Game σε κινητό από την Gameloft.[127]

Η Disney προώθησε επίσης την ταινία στα θεματικά της πάρκα. Το μουσείο Innoventions στην Disneyland φιλοξενούσε έκθεση της εταιρίας του Τόνι Σταρκ, Stark Industries, ξεκινώντας από τις 13 Απριλίου, και ο Μαύρος Σιδηρόδρομος του σιδηροδρομικού συστήματος του Walt Disney World έλαβε έναν Iron Man σχεδιασμό στην εξωτερική του όψη.[128][129] Η έκθεση, που έφερε τον τίτλο Iron Man Tech Presented by Stark Industries, περιελάμβανε την ίδια σειρά στολών που είχαν εκτεθεί και το 2012 στην Διεθνή Comic-con του Σαν Ντιέγκο, τις Marks I-VII και την καινούρια Mark XLII. Επιπρόσθετα, υπήρχε ένα παιχνίδι προσομοιωτή, το «Become Iron Man», το οποίο χρησιμοποιούσε ενός είδους Kinect τεχνολογία και επέτρεπε στον παίκτη να εισέλθει σε μια κινούμενη Mark XLII στολή και να λάβει μέρος σε μια σειρά «δοκιμασιών», όπου μπορούσε να πυροβολεί με τις ακτίνες του Iron Man και να πετάει μέσα στο εργαστήριο του Τόνι Σταρκ. Το παιχνίδι καθοδηγεί ο J.A.R.V.I.S., του οποίου και πάλι χάρισε τη φωνή ο Πολ Μπέτανι. Η έκθεση περιελάμβανε επίσης και μικρότερες παρουσιάσεις με κράνη και πανοπλίες κορμού από προηγούμενες ταινίες, καθώς και το γάντι και τη μπότα από μια σκηνή δράσης του Iron Man 3.[130]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και η Γκουίνεθ Πάλτροου στην πρεμιέρα της ταινίας στο Grand Rex στο Παρίσι, τον Απρίλιο του 2013.

Ο Iron Man 3 διανεμήθηκε παγκοσμίως από τη Walt Disney Studios Motion Pictures[N 1] με εξαίρεση την Κίνα, όπου η διανομή έγινε από την DMG Entertainment και τις Γερμανία και Αυστρία, όπου η διανομή έγινε από την Tele München Group.[73] Η Κινεζική εκδοχή της ταινίας προσέφερε έξτρα υλικό, το οποίο φτιάχτηκε αποκλειστικά για το Κινεζικό κοινό.[51] Αυτή η εκδοχή περιέχει τέσσερα περισσότερα λεπτά ταινίας, με τη σκηνή όπου ο Τόνι συναντά τον Δρ. Γου να είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια, μια έξτρα σκηνή όπου ο Δρ. Γου βρίσκεται στο τηλέφωνο με τον J.A.R.V.I.S. καθώς ο Iron Man φαίνεται στην οθόνη του κινητού του, καθώς και μια έξτρα σκηνή όπου ο Δρ. Γου προετοιμάζεται για την χειρουργική επέμβαση στον Σταρκ μαζί με τη Φαν Μπίνγκμπινγκ, η οποία υποδύεται τη βοηθό του.[131] Το έξτρα υλικό περιέχει επίσης τοποθέτηση προϊόντος από διάφορα Κινεζικά προϊόντα.[132]

Η πρεμιέρα της ταινίας έλαβε χώρα στο Grand Rex στο Παρίσι στις 14 Απριλίου 2013, με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και την Γκουίνεθ Πάλτροου να παρευρίσκονται.[133][134] Αν και η πρεμιέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 17 Απριλίου, τελικά έγινε την επόμενη μέρα εξαιτίας του ότι στις 17 Απριλίου έγινε η κηδεία της πρώην Πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία απεβίωσε λίγες μέρες νωρίτερα.[135] Οι Ντάουνι, Μπεν Κίνγκσλεϊ και Ρεμπέκα Χολ ήταν παρόντες στην προβολή της ταινίας στο Odeon Leicester Square του Λονδίνου.[136] Η πρεμιέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε στο El Capitan Theatre στο Λος Άντζελες στις 24 Απριλίου.[137] Η ταινία έκανε πρεμιέρα σε 46 χώρες το τριήμερο 22-24 Απριλίου,[138] με την ευρεία κυκλοφορία στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 4253 αίθουσες να γίνεται μια εβδομάδα αργότερα.[139] Οι κινηματογράφοι Regal Cinemas, AMC Theatres και Carmike Cinemas έθεσαν την προπώληση εισιτηρίων σε αναμονή, δύο εβδομάδες πριν την πρεμιέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κινηματογράφοι βρίσκονταν σε διαφωνία με τη Disney, αφού επιθυμούσαν μεγαλύτερο μερίδιο από την πώληση εισιτηρίων από αυτό που είχαν ως τώρα, βασιζόμενο σε μεγάλο βαθμό στις προβλεπόμενες πωλήσεις που θα είχε ο Iron Man 3 το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής. Ο κινηματογράφος Carmike ήταν ο πρώτος που κατέληξε σε συμφωνία με την Disney.[140] Αργότερα δημοσιεύτηκε πως και ο κινηματογράφος Cinemark Theatres είχε σταματήσει επίσης την προπώληση εισιτηρίων και πως τα Regal Cinemas είχαν αφαιρέσει όλα τα προϊόντα προώθησης της ταινίας από τις εγκαταστάσεις τους.[141] Στις 25 Απριλίου 2013, οι Regal, AMC και Disney τελείωσαν τη διαμάχη τους, κάτι που επέτρεψε στους κινηματογράφους να προχωρήσουν και πάλι στην προπώληση εισιτηρίων.[142][143]

Οι προβολές IMAX ξεκίνησαν στις 25 Απριλίου 2013 διεθνώς και στις 3 Μαΐου στις Ηνωμένες Πολιτείες.[111] Η ταινία προβλήθηκε σε επιλεγμένες χώρες σε μορφή 4DX, έχοντας στροβοσκοπικά φώτα, κεκλιμένα καθίσματα, άνεμο να φυσάει και ομίχλη και εφέ οσμών.[144][145] Στην Ιαπωνία, με την κυκλοφορία της ταινίας, η τεχνολογία άνοιξε την πρώτη της αίθουσα 4DX στο Korona World Theatre στην πόλη Ναγκόγια.[146] Η ταινία Iron Man 3 αποτελεί την πρώτη ταινία της Δεύτερης Φάσης του MCU.[147]

Home media[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Iron Man 3 κυκλοφόρησε από την Walt Disney Studios Home Entertainment σε ψηφιακή μορφή για λήψη στις 3 Σεπτεμβρίου 2013. Έπειτα, ακολούθησε η κυκλοφορία σε Blu-ray, 3D Bly-ray, DVD, ψηφιακό αντίγραφο και βίντεο κατά παραγγελία (video on demand) στις 24 Σεπτεμβρίου 2013.[148] Η κυκλοφορία home video περιλαμβάνει και την ταινία μικρού μήκους της Marvel (One-Shot) Agent Carter με πρωταγωνίστρια την Χέιλι Άτγουελ στον ρόλο της Πέγκι Κάρτερ από την ταινία Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America.[149]

Ο Iron Man 3 έκανε το ντεμπούτο του φτάνοντας στην κορυφή των πωλήσεων σε DVD και Blu-ray στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ βρέθηκε στη δεύτερη θέση των ενοικιάσεων, πίσω από την ταινία Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ.[150] Είχε έσοδα περισσότερα από $82 εκατομμύρια από τις πωλήσεις home media στις Ηνωμένες Πολιτείες.[151]

Η ταινία συμπεριλήφθηκε επίσης σε ένα πακέτο 13 δίσκων με τον τίτλο «Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel: Η Συλλογή της Δεύτερης Φάσης», το οποίο περιείχε όλες τις ταινίες της δεύτερης φάσης από το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Κυκλοφόρησε στις 8 Δεκεμβρίου 2015.[152]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Iron Man 3 είχε έσοδα $409 εκατομμύρια στη Βόρεια Αμερική και $805.8 εκατομμύρια σε άλλες χώρες, φτάνοντας συνολικά τα $1.215 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, ξεπερνώντας και τις δύο προηγούμενες ταινίες Iron Man μαζί. Παγκοσμίως, έγινε η πέμπτη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις, η δεύτερη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις για το 2013,[153] η δεύτερη ταινία του MCU με τις περισσότερες εισπράξεις (πίσω από τους Εκδικητές)[154] και η ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις της σειράς ταινιών Iron Man,[155] καθώς και η τέταρτη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις που είναι βασισμένη σε κόμικ και υπερήρωες.[156][157] Πέτυχε το έκτο μεγαλύτερο άνοιγμα Σαββατοκύριακου παγκοσμίως με $372.5 εκατομμύρια.[158] Το Σαββατοκύριακο 3-5 Μαΐου 2013, η ταινία απέκτησε το ρεκόρ με τις περισσότερες εισπράξεις σε IMAX παγκοσμίως με $28.6 εκατομμύρια.[159] Την 23η μέρα προβολής στις αίθουσες, ο Iron Man 3 έγινε η έκτη ταινία της Disney και η 16η συνολικά που έφτασε το $1 δισεκατομμύριο.[160] Είναι η πρώτη ταινία Iron Man που είχε έσοδα πάνω από $1 δισεκατομμύριο κι έγινε η δεύτερη ταινία της Marvel που το πέτυχε αυτό μετά τους Εκδικητές[43] και η τέταρτη που έφτασε σε αυτό το σημείο το γρηγορότερο. Ως μέρος της συμφωνίας διανομής που έκανε το 2010 η Disney με την Paramount Pictures, η Paramount έλαβε το 9% των εισπράξεων του Iron Man 3.[161] Βάζοντας μαζί όλα τα έσοδα και τα έξοδα της ταινίας, το Deadline Hollywood υπολόγισε το διαδικτυακό κέρδος της ταινίας να είναι $391.8 εκατομμύρια.[162]

Μέχρι το τέλος της πρώτης μέρας προβολής, ο Iron Man 3 είχε έσοδα $68.9 εκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένα και τα $15.6 εκατομμύρια από τις μεταμεσονύχτιες προβολές της Πέμπτης),[139] πετυχαίνοντας το δέκατο έβδομο μεγαλύτερο άνοιγμα μιας μέρας.[163] Μέχρι το τέλος του πρώτου Σαββατοκύριακου προβολής, η ταινία έφτασε τα $174.1 εκατομμύρια έσοδα, κάνοντάς την τη δεύτερη ταινία με το μεγαλύτερο άνοιγμα Σαββατοκύριακου όλων των εποχών (πίσω από τους Εκδικητές). Από το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση το πρώτο Σαββατοκύριακο, το 55% ήταν πάνω από 25 χρονών και το 61% άντρες, ενώ μόνο το 45% των εσόδων προερχόταν από τις 3D προβολές. Τα έσοδα του πρώτου Σαββατοκύριακου από τις προβολές IMAX έφτασαν τα $16.5 εκατομμύρια.[164] Ήταν στην κορυφή του box office για δύο συναπτά Σαββατοκύριακα και πέτυχε να φτάσει στην τέταρτη θέση της λίστας ταινιών με τα περισσότερα έσοδα κατά τη διάρκεια του δεύτερου Σαββατοκύριακου προβολής με $72.5 εκατομμύρια.[165]

Η ταινία κέρδισε $13.2 εκατομμύρια την πρώτη μέρα προβολής (Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013) από 12 χώρες.[166] Μέχρι την Κυριακή, 28 Απριλίου, είχε έσοδα από τις πέντε πρώτες μέρες προβολής $198.4 εκατομμύρια από 42 χώρες.[167] Τα έσοδα της ταινίας για το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής περιλαμβάνουν και τα $7.1 εκατομμύρια από τις προβολές σε IMAX.[168] Έθεσε ρεκόρ ανοίγματος στις Φιλιππίνες (ξεπεράστηκε από την ταινία Άνθρωπος από ατσάλι), στην Ταϊβάν,[166] στη Σιγκαπούρη, στο Βιετνάμ, στη Μαλαισία,[169] στην Κίνα,[170] στην Ουκρανία,[171], στη Ρωσία και ΚΑΚ,[172] ρεκόρ μιας ημέρας και πρώτης μέρας προβολής σε Ταϊλάνδη και Νότια Αφρική,[173] καθώς επίσης και ρεκόρ μιας ημέρας στο Χονγκ Κονγκ.[174] Έκανε επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα σε Αργεντινή (πίσω από την ταινία Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 2).[175] Η ταινία έκανε ρεκόρ ανοίγματος Σαββατοκύριακου στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, στη Λατινική Αμερική και σε ανεξάρτητες χώρες συμπεριλαμβανομένων των Αργεντινής (ξεπεράστηκε πρώτα από την ταινία Μαχητές των Δρόμων 6),[176] Ισημερινού,[177] Χονγκ Κονγκ, Ινδονησίας, Βιετνάμ, Ταϊβάν, Φιλιππίνων, Μαλαισίας, Σιγκαπούρης,[167] Ταϊλάνδης, Νότιας Αφρικής και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.[171] Πέτυχε επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα Σαββατοκύριακου σε Μεξικό,[178] Βραζιλία[179] και Ρωσία και ΚΑΚ.[172] Στην Ινδία είχε το δεύτερο καλύτερο άνοιγμα Σαββατοκύριακου για Χολιγουντιανή ταινία μετά την ταινία The Amazing Spider-Man.[180] Για προβολές IMAX τέθηκαν ρεκόρ ανοίγματος Σαββατοκύριακου σε Ταϊβάν, Ολλανδία, Βραζιλία και Φιλιππίνες.[168] Αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική ταινία σε Ινδονησία, Μαλαισία[181] και Βιετνάμ[182] και τη δεύτερη μεγαλύτερη εισπρακτική ταινία σε Σιγκαπούρη και Φιλιππίνες (πίσω από τους Εκδικητές).[183] Εκτός Βορείου Αμερικής ήταν στην κορυφή του box office για τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα.[184]

Στην Κίνα, όπου έλαβε χώρα μέρος της παραγωγής, η ταινία έκανε ρεκόρ μεταμεσονύκτιων προβολών με $2.1 εκατομμύρια, καθώς επίσης και ρεκόρ μίας ημέρας και ανοίγματος με $21.5 εκατομμύρια (πρώτη μέρα προβολής).[170] Μέχρι την πρώτη Κυριακή προβολής, η ταινία είχε συνολικά έσοδα $64.1 εκατομμύρια,[185] κάνοντας το άνοιγμα στην Κίνα το μεγαλύτερο για την ταινία, ακολουθούμενο από αυτά των Ρωσίας και ΚΑΚ με $23.1 εκατομμύρια και των Ηνωμένου Βασιλείου, Ιρλανδίας και Μάλτας με $21.2 εκατομμύρια.[186] Με τα συνολικά έσοδα να φτάνουν τα $124 εκατομμύρια,[187] ήταν η Αμερικανική ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις στην Κίνα για το 2013 και η αγορά με τις περισσότερες εισπράξεις μετά τη Βόρεια Αμερική, ακολουθούμενες από τις αγορές των Νότιας Κορέα ($64.2 εκατομμύρια) και Ηνωμένου Βασιλείου, Ιρλανδίας και Μάλτας ($57.1 εκατομμύρια).[182][186]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει στην ταινία ποσοστό αποδοχής 79% βασισμένο σε 314 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας διαβάζουμε: «Με τη βοήθεια του χαρισματικού της πρωταγωνιστή, κάποιων εντυπωσιακών σκηνών δράσης και μερικών ακόμα εκπλήξεων, η ταινία Iron Man 3 είναι μια έξυπνη, διασκεδαστική περιπέτεια και μια δυνατή προσθήκη στην ταινιοθήκη της Marvel».[188] Η σελίδα συλλογής κριτικών Metacritic έδωσε στην ταινία 62/100 βασισμένη σε 44 κριτικές, με την ένδειξη «γενικά ευνοϊκές κριτικές».[189] Η ψηφοφορία κοινού στο CinemaScore έδωσε στην ταινία έναν μέσο βαθμό «A» σε μια κλίμακα από A+ μέχρι F, τον ίδιο βαθμό που είχαν και οι δύο προηγούμενες ταινίες Iron Man.[164]

Στην κριτική του για το περιοδικό The Hollywood Reporter, ο Τοντ ΜακΚάρθι είπε: «Έπειτα από την τελευταία του ταινία το 2010 όπου παραλίγο να τρακάρει και να καεί, ο Iron Man επιστρέφει ανανεωμένος κι έτοιμος για δράση σε αυτή την πνευματική τρίτη ταινία ... [η οποία] επωφελείται αφάνταστα από το ανεπανάληπτο και γρήγορο χιούμορ του συν-σεναριογράφου και σκηνοθέτη Σέιν Μπλακ».[190] Αποκαλώντας την ταινία «πιο σκοτεινή και πιο σοβαρή από τις δύο προηγούμενες», ο Κένεθ Τουράν από την εφημερίδα Los Angeles Times έδωσε εύσημα στον Μπλακ «που άλλαξε αυτόν τον τόνο του αξίας πάνω από δισεκατομμυρίου franchise προς το καλύτερο, ενώ κράτησε τον ίδιο ηθοποιό ως Τόνι Σταρκ. ... Υπάρχει επίσης και λίγο από το σήμα κατατεθέν χιούμορ και συμπεριφορά του Μπλακ στην ταινία, σε πράγματα όπως η άχρηστη αναφορά στην κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας Ο Επαναστάτης της Νύχτας και ένας αστείος χαρακτήρας ο οποίος έχει κάνει τατουάζ στο χέρι του τον Τόνι Σταρκ. Ο Μπλακ και η παρέα του δίνουν όλα όσα διαθέτουν στο κοινό και, παρόλο που το αποτέλεσμα δε δουλεύει πάντα, η πλειοψηφία αυτού πετυχαίνει τον σκοπό του και η προσπάθεια του [Μπλακ] να είναι διαφορετικός και να δημιουργήσει απρόσμενες εξελίξεις πάντα εκτιμάται».[191] Ο Ράφερ Γκουζμάν από την εφημερίδα Newsday χαρακτήρισε τον Iron Man ως «τον αντι-Μπάτμαν, γεμάτος ενθουσιασμό και με καυστικά σχόλια όλη την ώρα. Είναι επίσης, ξαφνικά, περισσότερο φιλικός προς την οικογένεια. Κάποιες από τις καλύτερες στιγμές της ταινίας είναι αυτές που ο Σταρκ μοιράζεται με τον μικρό Χάρλεϊ (Τάι Σίμπκινς), ο οποίος χλευάζει το δέσιμο της σχέσης πατέρα-γιου που αναπτύσσουν ενώ προσποιείται πως συμβαίνει».[192] Το περιοδικό Psychology Today συμπέρανε πως η ταινία παρουσίασε με ακρίβεια τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες που έχει ο Τόνι Σταρκ.[193] Ο Μάικλ Αρμπάιτερ από τη σελίδα Hollywood.com επαίνεσε την ταινία ως «την πρώτη αληθινή ταινία δράσης-κωμωδία της Marvel», σχολιάζοντας πως «η συντροφιά του Τόνι με τον προέφηβο ιδιοφυΐα στην τεχνολογία Χάρλεϊ Κίνερ είναι μία γιγαντιαία στιγμή υπερήρωα/ξεκαρδιστική 90s συμμαχία με παιδί (ακόμα και το όνομα του παιδιού είναι Χάρλεϊ Κίνερ ... υπάρχει κάτι πιο 90s συμμαχία με παιδί στο άκουσμα αυτού;)».[194]

Ο Νικ Ντε Σεμλίεν του Βρετανικού κινηματογραφικού περιοδικού Empire είχε επικρίσεις για την ταινία, παρά το ότι τη βαθμολόγησε με 4/5. Βρίσκοντάς την «αιχμηρή με εξυπνάδα, θάρρος, καρδιά και εκρηκτικά στολίδια», είπε πως οι κακοί «υπερστρατιώτες που μπορούν να αναγεννήσουν μέρη του σώματός τους και να επιβιώσουν από εκπληκτικές ζημιές είναι ενδιαφέρον οπτικά ... αλλά το κίνητρό τους είναι σκοτεινό και μη πειστικό».[195] Παρομοίως, ο Τζόσουα Ρόθκοπφ από το περιοδικό Time Out της Νέας Υόρκης έδωσε στην ταινία 3/5 λέγοντας: «Ο Μπλακ ανέβασε μαζικά τη λεκτική πυγμαχία και κράτησε την ευρεία εφευρετικότητα του κόμικ κατά νου. ... Οι πιο εκπληκτικές εκπλήξεις του Μπλακ έχουν τις ρίζες τους στη φήμη που απέκτησε τη δεκαετία του 1980 για την αναθεώρηση χαρακτήρων και είναι απλά πολύ καλή για να την καταστρέψει εδώ». Αλλά, έθεσε το ερώτημα: «Γιατί, στο τέλος, καταλήξαμε στην αποβάθρα - στο σκοτάδι - για μια από αυτές τις κλιμακώσεις που περιέχουν αιωρούμενους ναυτιλιακούς γερανούς; Η ενέργεια της ταινίας αιμορραγεί· είναι σαν οι παραγωγοί να φοβόντουσαν πως το κοινό θα αντιδρούσε πως δεν υπήρχε αρκετή ψηφιακή μη πραγματικότητα».[196]

Αντιδρώντας πιο αρνητικά, ο Στίβεν Γουίτι από την εφημερίδα The Star-Ledger βρήκε την ταινία «μελαγχολικά απολαυστική» για τα οπτικά εφέ αλλά είπε: «Υπάρχει κάτι κενό σχετικά με την ταινία. Όπως οι στολές του Τόνι, είναι λαμπερή και γυαλισμένη. Αλλά αυτή τη φορά, δεν υπάρχει κανείς μέσα ... Αυτή η ταινία δεν έχει ούτε τον συναισθηματισμό της πρώτης ούτε τους φανταχτερούς κακούς της δεύτερης ... Η σχέση του Τόνι με την κοπέλα του, Πέπερ Ποτς, βρίσκεται σε κίνδυνο για ανεξήγητο λόγο - και έπειτα απλά διορθώνεται. Ένα υποθετικά χαριτωμένο παιδί που λειτουργεί ως συνεργός - ένα πραγματικό σημάδι συγγραφικής απόγνωσης - εμφανίζεται, και μετά εξαφανίζεται».[197] Ο Μάικλ Φίλιπς από την εφημερίδα Chicago Tribune το επανέλαβε αυτό λέγοντας: «σε μια χαρούμενη κυνική προσπάθεια για το προεφηβικό κοινό (πολύ μικρό ηλικιακά για τη βία του Iron Man 3 θα έλεγα), ένα 8χρονο παιδί (Τάι Σίμπκινς) που δέχεται μπούλινγκ γίνεται φίλος και συνεργός του Σταρκ - κάποιες φορές και ο σωτήρας του ... Ο Σταρκ δεν χρειάζεται πλέον να είναι μέσα στη στολή του Iron Man. Είναι σε θέση να ενεργεί ως Iron Man τηλεκατευθύνοντας τις στολές όταν αυτό είναι απαραίτητο. Κάπως έτσι είναι επίσης και η ταινία. Είναι ένα ευπρεπές blockbuster με υπερήρωες, αλλά περισσότερο τηλεκατευθυνόμενο και αόριστα μεταχειρισμένο. Σε αυτό το σημείο, ακόμα και με τις αναλαμπές χιούμορ του Μπλακ, τα μηχανήματα λίγο ή πολύ φροντίζονται από μόνα τους, προσφέροντας χονδρικά το μισό από το πρόσχαρο πνεύμα και την απόλαυση της πρώτης ταινίας Iron Man».[198]

Βραβεία & υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Βραβεία Κατηγορία Υποψήφιοι Αποτέλεσμα
2013 Βραβεία Golden Trailer[199] Καλύτερο στο Show Iron Man 3 «Not Afraid» Νίκη
Τρέιλερ Καλοκαιρινού Blockbuster 2013 Iron Man 3 «Not Afraid» Νίκη
Καλύτερη Δράση Iron Man 3 «Not Afraid» Υποψηφιότητα
Καλύτερη Επεξεργασία Ήχου Iron Man 3 «Not Afraid» Υποψηφιότητα
Καλύτερη Τηλεοπτικό σποτ Καλοκαιρινού Blockbuster 2013 Iron Man 3 «Escape» Υποψηφιότητα
Κινηματογραφικά και Τηλεοπτικά Βραβεία BMI[200] Μουσική Ταινίας Μπράιαν Τάιλερ Νίκη
Βραβεία Teen Choice[201][202] Ταινία Δράσης Iron Man 3 Νίκη
Άντρας Ηθοποιός Ταινίας Δράσης Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ Νίκη
Γυναίκα Ηθοποιός ταινίας Δράσης Γκουίνεθ Πάλτροου Υποψηφιότητα
Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας/Φαντασίας Iron Man 3 Υποψηφιότητα
Άντρας Ηθοποιός Ταινίας Επιστημονικής Φαντασίας/Φαντασίας Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ Υποψηφιότητα
Γυναίκα Ηθοποιός Ταινίας Επιστημονικής Φαντασίας/Φαντασίας Γκουίνεθ Πάλτροου Υποψηφιότητα
Κακός Ταινίας Μπεν Κίνγκσλεϊ Υποψηφιότητα
Χημεία σε Ταινίας Ντον Τσιντλ και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ Υποψηφιότητα
2014 Βραβεία People's Choice[203] Αγαπημένη Ταινία Iron Man 3 Νίκη
Αγαπημένος Ηθοποιός σε Ταινία Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ Υποψηφιότητα
Αγαπημένη Ηθοποιός σε Ταινία Γουίνεθ Πάλτροου Υποψηφιότητα
Αγαπημένο Ντουέτο Ταινίας Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ & Γκουίνεθ Πάλτροου Υποψηφιότητα
Αγαπημένη Ταινία Δράσης Iron Man 3 Νίκη
Αγαπημένος Σταρ σε Ταινία Δράσης Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ Νίκη
Βραβεία Critics' Choice[204] Καλύτερη Ταινία Δράσης Iron Man 3 Υποψηφιότητα
Καλύτερος Ηθοποιός σε Ταινία Δράσης Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ηθοποιός σε Ταινία Δράσης Γκουίνεθ Πάλτροου Υποψηφιότητα
Καλύτερα Οπτικά Εφέ Κρίστοφερ Τάουνσεντ, Γκάι Γουίλιαμς, Έρικ Νας και Νταν Σούντικ Υποψηφιότητα
Βραβεία Visual Effects Society[205] Εξαιρετικά Οπτικά Εφέ σε Ταινία που Βασίζεται σε Εφέ Κρίστοφερ Τάουνσεντ, Μαρκ Σόπερ, Γκάι Γουίλιαμς και Μπράιαν Γκριλ Υποψηφιότητα
Εξαιρετικά Δημιουργημένο Περιβάλλον σε Ταινία Τζον Στίβενσον-Γκάλβιν, Γκρεγκ Νοτζέλμαν, Πολ Χάρις και Τζάστιν Στόκτον (για το Ναυπηγείο) Υποψηφιότητα
Εξαιρετική Εικονική Φωτογραφία σε Ταινία Μαρκ Σμιθ, Άαρον Γκίλμαν, Θέλβιν Καμπέζας και Γκεράρντο Ραμίρεζ Υποψηφιότητα
Εξαιρετική Σύνθεση σε Ταινία Μάικλ Μαλόνεϊ, Φράνσις Πουθανανγκάντι, Τζάστιν Βαν Ντερ Λεκ, Χάουαρντ Καμπάλφιν (για τη σκηνή «Barrel of Monkeys» - διάσωση στον αέρα) Υποψηφιότητα
Εξαιρετική Σύνθεση σε Ταινία Ντάρεν Πο, Στέφανο Τριβέλι, Τζοσάια Χάουισον και Ζακ Ζαούμπι (για τη σκηνή επίθεσης στο σπίτι) Υποψηφιότητα
Βραβεία Golden Reel[206] Καλύτερη Επεξεργασία Ήχου: Ηχητικά Εφέ & Foley σε Ταινία Μαρκ Στόκινγκερ και Άντριου ΝτεΚριστοφάρο Υποψηφιότητα
Βραβεία Cinema Audio Society[207] Εξαιρετικό Επίτευγμα στη Μίξη Ήχου σε Ταινία Live Action Χοσέ Αντόνιο Γκαρσία, Μάικλ Πρέστγουντ Σμιθ, Μάικλ Κέλερ, Τζόουλ Ιγουατάκι, Γκρέγκορι Στιλ και Τζέιμς Άσγουιλ Υποψηφιότητα
Όσκαρ[208] Καλύτερα Οπτικά Εφέ Κρίστοφερ Τάουνσεντ, Γκάι Γουίλιαμς, Έρικ Νας και Νταν Σάντικ Υποψηφιότητα
Βραβεία Kids' Choice[209] Αγαπημένη Ταινία Iron Man 3 Υποψηφιότητα
Αγαπημένος Buttkicker Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ Νίκη
Αγαπημένος Ηθοποιός σε Ταινία Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ Υποψηφιότητα
Βραβεία Location Managers Guild of America[210] Εξαιρετικό Επίτευγμα από Επαγγελματική Τοποθεσία σε Ταινία Ιλτ Τζόουνς Νίκη
Βραβεία Saturn[211][212] Καλύτερη Μεταφορά Κόμικ σε Ταινία Iron Man 3 Νίκη
Α' Αντρικός Ρόλος Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ Νίκη
Β' Αντρικός Ρόλος Μπεν Κίνγκσλεϊ Νίκη
Καλύτερη Ερμηνεία από Νεότερο Ηθοποιό Τάι Σίμπκινς Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μουσική Μπράιαν Τάιλερ Υποψηφιότητα

Θέματα και ανάλυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Iron Man 3 επικεντρώνεται στη σύγχρονη εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και τις συνέπειες αυτής.[213] Όπως και η πρώτη ταινία Iron Man, αφορά το στρατιωτικό–βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ. Ο βασικός ανταγωνιστής, ο Κίλιαν, προσπαθεί να καταλάβει την κυβέρνηση της χώρας και να επωφεληθεί από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας ως αντιπερισπασμό έναν ηθοποιό που παρουσιάζεται ως κακός, τον Mandarin. Η υποτιθέμενη διαφαινόμενη απειλή αποσπά την προσοχή του κόσμου από τις ενέργειες του Κίλιαν, ενώ η αφήγηση της διαρκούς απειλής κάνει και τον πόλεμο κερδοφόρο.[213] Χρησιμοποιώντας τον Σταρκ ως μεταφορά της αμερικανικής κοινωνίας, η Τσάρλι Τζέιν Άντρες από την ιστοσελίδα Gizmodo σημειώνει πως η ταινία διαφέρει στο πώς απεικονίζει τη χώρα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ταινίες της τριλογίας· ενώ οι προηγούμενες είχαν να κάνουν με την ενοχή της καταστροφής περιοχών ξένων χωρών, η τρίτη ταινία έχει να κάνει με το αίσθημα της αδυναμίας, στο ότι μια αξιόπιστη, πλούσια και ατομικιστική διασημότητα όπως ο Σταρκ δεν μπορεί να βρει έναν ισχυρό τρομοκράτη όπως ο Mandarin.[214]

Ο Mandarin, ένας κεκαλυμμένος αντίπαλος ο οποίος ουσιαστικά δεν είναι απειλητικός, αντιπροσωπεύει την ξενοφοβική εικόνα που έχουν οι Αμερικανοί προς τους πολίτες της Μέσης Ανατολής[213] και το πώς κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό τον φόβο για να δημιουργήσει και να περάσει επιβλαβείς πολιτικές.[215] Τα χαρακτηριστικά που φέρει ο Mandarin είναι αυτά που αναμένονται από τον κόσμο για έναν τρομοκράτη, όπως το μεγάλο γένι, τα στρατιωτικά παντελόνια και τα σχόλια που κάνει στα μέσα με τα οποία καταδικάζει τις ΗΠΑ. Η ανατροπή πως ο Mandarin είναι ουσιαστικά απατεώνας παίζει επίσης με την ευρετική διαθεσιμότητα του κοινού, κάνοντάς τους να σκεφτούν αν κάποιος αποτελεί ή όχι κίνδυνο.[213]

Η ταινία Iron Man 3 αποτελεί μέρος μίας τάσης, στην εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ταινιών με υπερήρωες που αποτελούνται από ευάλωτους, αδύναμους υπερήρωες και περίπλοκους ανταγωνιστές με ρεαλιστικά κίνητρα.[215] Ο ψυχολόγος και συγγραφέας Δρ. Τράβις Λάνγκλεϊ, θεωρεί πως ο Σταρκ πληροί όλα τα κριτήρια του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες και, όπως οι άνθρωποι που πάσχουν από μετατραυματικό στρες στην πραγματική ζωή, αρνείται πως πάσχει από αυτό.[216] Ο Σταρκ έχει τα συμπτώματα της διαταραχής, όπως κρίσεις πανικού, υπερεπαγρύπνηση, συχνούς εφιάλτες και την αδυναμία να βρίσκεται ανάμεσα σε πολύ κόσμο,[213][216] μια εικόνα που αποκλίνει από τις περισσότερες απεικονίσεις όχι μόνο υπερηρώων, αλλά και ισχυρών αντρών γενικά, όταν δεν είναι τραυματισμένοι από επικίνδυνες καταστάσεις που βίωσαν.[213]

Μέλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιθανή συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2013, ο Μπλακ δήλωσε πως το πρώτο συμβόλαιο του Ντάουνι με τα Marvel Studios, το οποίο είχε λήξει μετά την κυκλοφορία του Iron Man 3, μπορεί να επεκτεινόταν έτσι ώστε ο ηθοποιός να μπορεί να εμφανιστεί σε μια δεύτερη ταινία Εκδικητών και τουλάχιστον ακόμα μία ταινία Iron Man. Είπε: «Υπήρχε μεγάλη συζήτηση σχετικά με αυτό: 'Είναι η τελευταία Iron Man ταινία για τον Ρόμπερτ;' Κάτι μου λέει πως δεν θα είναι και θα τον δούμε σε μια τέταρτη ή πέμπτη ταινία».[217] Τον Απρίλιο του 2013, ο Τσιντλ δήλωσε πως ο Iron Man 3 θα μπορούσε να είναι η τελευταία ταινία της σειράς λέγοντας: «Η πόρτα παραμένει πάντα ανοικτή σε τέτοιου είδους ταινίες, ειδικά όταν πάνε τόσο καλά εισπρακτικά. Γνωρίζω πως υπήρχε η συζήτηση να κάνουμε σίγουρα αυτή σωστά και αν δούλευε, θα μπορούσε να είναι η τελευταία. Υπάρχει χώρος για να γίνουν περισσότερα με αυτούς τους χαρακτήρες. Φτάνουμε σε ένα γλυκό σημείο με τον Τόνι και τον Ρόουντι, έτσι κι αλλιώς».[218] Τον Σεπτέμβριο του 2014, σχετικά με μια τέταρτη ταινία, ο Ντάουνι είπε: «Δεν υπάρχει κάποια στα σχέδια ... Όχι, δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για τέταρτο Iron Man».[219] Τον Απρίλιο του 2016, ο Ντάουνι δήλωσε πως είναι ανοικτός στο να επαναλάβει τον ρόλο του σε μια πιθανή τέταρτη Iron Man ταινία.[220] Μετά τον θάνατο του Τόνι Σταρκ στην ταινία Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (2019), ο συν-σεναριογράφος Στίβεν ΜακΦίλι είπε: «Θα είχατε ήδη την ταινία Iron Man 4 αν επρόκειτο για άλλα στούντιο», παρατηρώντας πως το να σκοτώσει η Marvel τον χαρακτήρα αποτελούσε μία τολμηρή κίνηση.[221] Τον Ιανουάριο του 2020, όταν ρωτήθηκε αν θα επαναλάμβανε τον ρόλο του ως Iron Man, ο Ντάουνι σημείωσε: «Ναι, τα πάντα μπορούν να συμβούν... Όσον με αφορά, έχω κρεμάσει τα παπούτσια μου και είμαι εντάξει στο να το αφήσω πίσω... Είναι δύσκολο να το κάνεις».[222]

Marvel One-Shot[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: All Hail the King

Τον Φεβρουάριο του 2014, η Marvel κυκλοφόρησε την ταινία μικρού μήκους (One-Shot) All Hail the King μαζί με τα home media της ταινίας Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μπεν Κίνγκσλεϊ, επαναλαμβάνοντας τον ρόλο του ως Τρέβορ Σλάτερι. Στην ταινία συνεχίζεται η ιστορία του Σλάτερι από το τέλος της ταινίας, αποκαλύπτοντας πως ένας «αληθινός» Mandarin υπάρχει όντως μέσα στο MCU.[223]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ως μέρος της συμφωνίας μεταφοράς των πνευματικών δικαιωμάτων διανομής των ταινιών Οι Εκδικητές και Iron Man 3 από την Paramount Pictures στα Walt Disney Studios,[4] το λογότυπο της Paramount εμφανίζεται στους τίτλους αρχής της ταινίας, στο προωθητικό υλικό και στα προϊόντα.[5] Ωστόσο, η Walt Disney Studios Motion Pictures είναι η μόνη εταιρία που εμφανίζεται στους τίτλους τέλους της ταινίας.
  2. Όπως απεικονίζεται στην ταινία του 2012 Οι Εκδικητές.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Iron Man 3». British Board of Film Classification. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2019. 
  2. 2013 Feature Film Study (Report). FilmL.A. Inc., p. 11. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-04-21. https://web.archive.org/web/20180421215304/https://www.hollywoodreporter.com/sites/default/files/custom/Embeds/2013%20Feature%20Study%20Corrected%20no%20Watermark%5B2%5D.pdf. Ανακτήθηκε στις 2019-07-03. 
  3. «Iron Man 3 (2013)». Box Office Mojo (Amazon.com). Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2019. 
  4. Graser, Marc (2011-08-11). «Why Par, not Disney, gets 'Avengers' credit». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-12. https://www.webcitation.org/62NajSZYC?url=http://www.variety.com/article/VR1118044282. Ανακτήθηκε στις 2019-07-03. 
  5. Stewart, Andrew (2013-05-10). «Paramount's Super Payoff for 'Iron Man 3'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-04-05. https://www.webcitation.org/6gXwwQkxy?url=http://variety.com/2013/film/news/iron-man-3-paramount-disney-1200479325/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-03. 
  6. «Iron Man 3 (2013)». cine.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2019. 
  7. Lussier, Germain (30 Σεπτεμβρίου 2013). «'Captain America: The Winter Soldier' Takes Place Two Years After 'The Avengers'». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2019. 
  8. 8,0 8,1 «Marvel Studios Begins Production on Iron Man 3». Comingsoon.net. Marvel Studios. 4 Ιουνίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 «Iron Man 3 Characters». Marvel.com. 18 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2013. 
  10. 10,0 10,1 Boucher, Geoff (18 Αυγούστου 2011). «'Iron Man 3' and Robert Downey Jr. start Shane Black era». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. 
  11. 11,0 11,1 Radish, Christina (15 Ιουλίου 2012). «Comic-Con: Robert Downey Jr., Don Cheadle, Shane Black and Kevin Feige Talk 'Iron Man 3', How 'The Avengers' Impacts the Film, Iron Patriot and More». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  12. 12,0 12,1 12,2 Harding, Oscar (30 Μαΐου 2013). «Iron Man 3 Exclusive Interview: Screenwriter Drew Pearce Talks The Mandarin Controversy, Mission Impossible 5, Sherlock Holmes 3 & More!». WhatCulture. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  13. «Iron Man 3: Under the Armor with Kevin Feige Pt. 2». Marvel.com. 2013-04-03. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-04-24. https://www.webcitation.org/6G7kgZcpC?url=http://marvel.com/news/story/20345/iron_man_3_under_the_armor_with_kevin_feige_pt_2. Ανακτήθηκε στις 2013-04-03. 
  14. «'Iron Man 3' Cast and Director Shane Black Offer Character and Plot Details». ScreenRant. 2013-02-26. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-11-27. https://www.webcitation.org/6LRDWS9DV?url=http://screenrant.com/iron-man-3-characters-plot-details/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-04. 
  15. Bryson, Carey (2013-03-14). «Kevin Feige: On Iron Man 3, Pepper Potts, and Marvel's Family Appeal». About.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-04-24. https://www.webcitation.org/6G7kXDjMk?url=http://kidstvmovies.about.com/od/IronMan3/a/Kevin-Feige-On-Iron-Man-3-Pepper-Potts-And-Marvels-Family-Appeal.htm. Ανακτήθηκε στις 2013-03-14. 
  16. 16,0 16,1 «Producer Kevin Feige Talks 'Iron Man 3', How It Relates to 'The Avengers', The Mandarin, Iron Patriot, and More». Empire via Collider. 2012-11-26. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-12-15. https://www.webcitation.org/6Cv8N9mCH?url=http://collider.com/iron-man-3-avengers-mandarin-iron-patriot/213638/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  17. Keyes, Rob (23 Μαρτίου 2013). «Iron Man 3: The Story Behind Rhodey & The Iron Patriot Armor». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  18. 18,0 18,1 Graser, Marc; Kroll, Justin (2012-04-20). «Guy Pearce bonds with 'Iron Man 3'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APHN98XU?url=http://www.variety.com/article/VR1118052904. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  19. 19,0 19,1 «Iron Man 3: Under the Armor with Guy Pearce». Marvel.com. 2013-03-22. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-03-23. https://www.webcitation.org/6FKyoT3FD?url=http://marvel.com/news/story/20330/iron_man_3_under_the_armor_with_guy_pearce. Ανακτήθηκε στις 2013-03-23. 
  20. 20,0 20,1 20,2 Breznican, Anthony (2013-05-04). «'Iron Man 3' does WHAT to The Mandarin? – Spoiler Analysis». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-04-09. https://www.webcitation.org/77W1vmsvC?url=https://ew.com/article/2013/05/04/iron-man-3-mandarin-spoiler/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  21. Risley, Matt (6 Φεβρουαρίου 2014). «All Hail The King: Drew Pearce Interview». GamesRadar+. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  22. Buchanan, Kyle (2012-08-30). «Guy Pearce on Lawless, Prometheus, and Finely Calibrated Camp». New York / Vulture.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APR6KGUq?url=http://www.vulture.com/2012/08/guy-pearce-prometheus-and-camp.html. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  23. 23,0 23,1 23,2 Kit, Borys (2012-05-08). «Rebecca Hall in Talks to Join 'Iron Man 3'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APHXtR3J?url=http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/iron-man-3-rebecca-hall-321727. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  24. 24,0 24,1 Graser, Marc; Sneider, Jeff (2012-05-08). «Rebecca Hall nabs female lead in 'Iron Man 3'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APNqEX6X?url=http://www.variety.com/article/VR1118053703. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  25. Wieselman, Jarett (17 Αυγούστου 2012). «What Scares Rebecca Hall?». Entertainment Tonight. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  26. Daniell, Mark (13 Σεπτεμβρίου 2016). «Rebecca Hall says Marvel reduced her part in 'Iron Man 3'». Toronto Sun. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  27. 27,0 27,1 27,2 27,3 «Iron Man 3 Notes» (PDF). Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-03-18. https://www.webcitation.org/6FDaeOvSA?url=http://i.annihil.us/u/prod/avengersmovie/ironman3/fullsite1/pdf/Iron_Man_3_Notes.pdf. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  28. Burlingame, Russ (11 Μαΐου 2013). «Iron Man 3 Exclusive: Ty Simpkins Talks Cut Kiss Scene & 3 Picture Deal». Comicbook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  29. «Stephanie Szostak Iron Man 3 'Brandt'» (Video). Dailymotion. 18 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  30. 30,0 30,1 30,2 30,3 30,4 30,5 30,6 Black, Shane; Pearce, Drew (2013). Audio commentary for Iron Man 3. Iron Man 3 Blu-Ray: Walt Disney Home Entertainment.
  31. 31,0 31,1 Fleming, Mike (2012-05-16). «James Badge Dale In 'Iron Man 3' Talks». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APMXYALI?url=http://www.deadline.com/2012/05/james-badge-dale-in-iron-man-3-talks/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  32. Vineyard, Jennifer (2012-10-15). «You Haven't Seen Every New Costume in Iron Man 3 Yet». New York / Vulture.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-10-18. https://www.webcitation.org/6BVn4nfWr?url=http://www.vulture.com/2012/10/you-havent-seen-every-new-costume-in-iron-man-3.html. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  33. Friedman, Roger (2012-12-01). «James Badge Dale Will Play Lee Harvey Oswald's Brother». Showbiz411. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-02-20. https://www.webcitation.org/6EaETp85Y?url=http://www.showbiz411.com/2012/12/01/james-badge-dale-will-play-lee-harvey-oswalds-brother. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  34. 34,0 34,1 «Marvel at Comic-Con: Robert Downey Jr., Kevin Feige, Shane Black, Jon Favreau, Don Cheadle, Edgar Wright». Deadline Hollywood. 14 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  35. 35,0 35,1 Kit, Borys (2012-04-09). «Ben Kingsley in Talks to Join 'Iron Man 3'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APHEz9cb?url=http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/ben-kingsley-iron-man-3-robert-downey-jr-jon-favreau-309693. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  36. Truitt, Brian (26 Οκτωβρίου 2012). «Ben Kingsley makes for a scary Mandarin in 'Iron Man 3'». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  37. Douglas, Edward (2012-05-06). «Exclusive: Sir Ben Kingsley's Iron Man 3 Character Still Being Developed». Superherohype.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APOiFbWv?url=http://www.superherohype.com/news/articles/170511-exclusive-sir-ben-kingsleys-character-still-in-qearly-stagesq. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  38. Ryan, Mark (29 Απριλίου 2013). «Ben Kingsley, 'Iron Man 3' Star, On The Challenges of Playing The Mandarin». Huffington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  39. Douglas, Edward (2008-04-29). «Exclusive: An In-Depth Iron Man Talk with Jon Favreau». SuperheroHype.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-02-28. https://www.webcitation.org/6El0hpzSY?url=http://www.superherohype.com/features/articles/96427-exclusive-an-in-depth-iron-man-talk-with-jon-favreau. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  40. 40,0 40,1 Doty, Meriah (2013-03-05). «'Iron Man 3': The Mandarin's origins explained!». Yahoo!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-04-24. https://www.webcitation.org/6G7kTeCSl?url=http://movies.yahoo.com/blogs/movie-talk/iron-man-3-mandarin-origins-explained-164713346.html. Ανακτήθηκε στις 2019-07-04. 
  41. 41,0 41,1 Sneider, Jeff; Graser, Marc (2012-05-24). «Ashley Hamilton in talks for 'Iron Man 3'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APHdufH5?url=http://www.variety.com/article/VR1118054630. Ανακτήθηκε στις 2019-07-05. 
  42. 42,0 42,1 Plumb, Ali (2013-03-06). «28 Must-Pause Moments From The New Iron Man 3 Trailer». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-03-12. https://www.webcitation.org/6F4Swkuvn?url=http://www.empireonline.com/features/iron-man-3-trailer-breakdown/p4. Ανακτήθηκε στις 2013-03-12. 
  43. 43,0 43,1 43,2 43,3 «Film Facts». Spotlight on FiOS. Σεπτέμβριος–Οκτώβριος 2013. σελ. 5. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  44. «Miguel Ferrer, star of NCIS: Los Angeles and Iron Man 3, dies aged 61». The Daily Telegraph. 20 Ιανουαρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  45. Vary, Adam B. (6 Μαΐου 2013). «How 'Happy Endings' Star Adam Pally Ended Up In "Iron Man 3"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  46. Harris, Scott (6 Μαΐου 2013). «'Iron Man 3': 7 Things You May Have Missed the First Time Around». Next Movie. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  47. Johnson, Scott (6 Σεπτεμβρίου 2017). «Stan Lee Apologizes In Regards To Iron Man 3». Comicbook.com. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  48. 48,0 48,1 Morrow, Terry (2012-08-14). «Bearden native plugs into 'Iron Man 3' role». Knoxville.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APZS9sDA?url=http://blogs.knoxnews.com/telebuddy/archives/2012/07/knoxville-celebrities-dale-dickey-iron-man-3-robert-downey-jr.shtml. Ανακτήθηκε στις 2012-09-03. 
  49. 49,0 49,1 Finke, Nikki (2012-12-09). «'Iron Man 3' Casts China's Wang Xuequi As New 'Dr Wu': Beijing Filming Starts Monday». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-02-220. https://www.webcitation.org/6EaE9FktD?url=http://www.deadline.com/2012/12/iron-man-3-casts-chinese-actor-wang-xuequi-as-new-dr-wu-character-filming-in-beijing-starts-monday/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-05. 
  50. «Fan Bingbing joins 'Iron Man 3'». China Internet Information Center. 5 Ιανουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  51. 51,0 51,1 Zakarin, Jordan (29 Μαρτίου 2013). «Marvel to Release Special Chinese Cut of 'Iron Man 3'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  52. «IAR Exclusive: Mark Ruffalo Talks Marvel Cameos and the Future of The Hulk». IAmRogue.com. 12 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  53. Schwerdtfeger, Conner (17 Ιανουαρίου 2018). «Shaq Would Love To Join The MCU, And He Already Knows What He Wants To Do». Cinema Blend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  54. «The best ever cameos in a Marvel film». NME. 30 Μαΐου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  55. Thangevelo, Debashine (10 Απριλίου 2014). «Exclusive: Fashion Police's George». IOL. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  56. «The MCU Ranked: 'Iron Man 3'». House of Geekery. 3 Ιανουαρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  57. «"Iron Man 3" Star Megan Henderson». Chicago Tribune. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2018. 
  58. Olekinski, Johnny (6 Νοεμβρίου 2016). «Local anchor is Hollywood's favorite go-to newsman». New York Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  59. D'Addario, Daniel (23 Ιουλίου 2014). «When it comes to gay characters, TV's not that much better than movies». Salon. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  60. Frankel, Daniel (10 Μαΐου 2010). «Will There Be an 'Iron Man 3' – and Whose Will It Be?». The Wrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  61. Frankel, Daniel (18 Οκτωβρίου 2010). «Breaking: Disney to Distribute 'Iron Man 3' and 'The Avengers'». The Wrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  62. Ward, Kate (18 Οκτωβρίου 2010). «'Iron Man 3' to come to theaters in 2013». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019. 
  63. «Jon Favreau Talks Iron Man 3 and Avengers Success». FilmFodder.com. 2012-05-14. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APHhBjBt?url=http://afterthecut.com/2012/05/14/jon-favreau-talks-iron-man-3-and-avengers-success/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-06. 
  64. Sneider, Jeff (14 Δεκεμβρίου 2010). «No Favreau? 10 Directors Who Could Take Over 'Iron Man 3'». The Wrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019. 
  65. Svetkey, Benjamin (13 Μαΐου 2016). «'Lethal Weapon' Wunderkind (and Former Party Boy) Shane Black Is Back ... and Still Looking for Action». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019. 
  66. Finke, Nikki· Fleming, Mike (17 Φεβρουαρίου 2011). «Shane Black To Direct Marvel's 'Iron Man 3'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019. 
  67. 67,0 67,1 «Shane Black talks direction of Iron Man 3 and whether or not to expect more Marvel cameos!». Ain't It Cool News. 7 Μαρτίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019. 
  68. Fleming, Mike (31 Μαρτίου 2011). «Marvel Taps Its 'Runaways' Scribe Drew Pearce To Write 'Iron Man 3' Script». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019. 
  69. Ryan, Mike (16 Μαΐου 2016). «Shane Black On 'The Nice Guys,' Mel Gibson, And Why A Female 'Iron Man 3' Villain's Gender Changed». Uproxx. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019. 
  70. Sciretta, Peter (30 Απριλίου 2013). «Why 'Iron Man 3' is a Christmas Movie». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019. 
  71. «Michigan Loses Iron Man 3 to North Carolina». Superherohype.com. 27 Σεπτεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019. 
  72. Weintraub, Steve (12 Απριλίου 2012). «Kevin Feige Talks 'Thor 2', 'Captain America 2', 'Iron Man 3', the 'Avengers' Sequel, 2014 and 2015 Releases, Another 'Hulk' Sequel, and a Lot More!». Collider.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019. 
  73. 73,0 73,1 «Marvel's 'Iron Man 3' to Be Co-Produced in China». The Walt Disney Company Chin via Business Wire. 16 Απριλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019. 
  74. Coonan, Clifford (16 Απριλίου 2012). «'Iron Man 3' to be a Chinese co-production». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019. 
  75. «Is Andy Lau Going to be Cast as The Mandarin in "Iron Man 3?" EDIT: NOT The Mandarin but Tony Stark's Friend». Neonpunch.com. 2012-04-24. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APOHmeom?url=http://www.neonpunch.com/is-andy-lau-going-to-be-cast-as-the-mandarin-in-iron-man-3/. Ανακτήθηκε στις 2012-04-20. 
  76. «Stark rejection: Andy Lau turns down role in Iron Man 3». China Times. 2012-06-22. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APXEQF31?url=http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.aspx?id=20120622000010&cid=1104. Ανακτήθηκε στις 2012-09-03. 
  77. Shuai, Liu (2012-09-03). «Wang Xueqi Confirmed for 'Iron Man 3'». Chinesefilms.cn. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APZwWWc3?url=http://www.chinesefilms.cn/141/2012/09/03/141s11732.htm. Ανακτήθηκε στις 2019-07-10. 
  78. Kit, Borys (2012-04-23). «Jessica Chastain in Talks to Join 'Iron Man 3'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APHTJtSY?url=http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/jessica-chastain-iron-man-3-315188. Ανακτήθηκε στις 2019-07-10. 
  79. Lang, Brent (2012-05-25). «Jon Favreau Won't Direct 'Iron Man 3,' But He Will Play Happy Hogan Again». The Wrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APSmuQs3?url=http://www.thewrap.com/movies/column-post/jon-favreau-wont-direct-iron-man-3-he-will-play-happy-hogan-again-41656. Ανακτήθηκε στις 2019-07-10. 
  80. Fleming, Mike (2012-07-14). «Stephanie Szostak Joins Cast Of 'Iron Man 3': Comic-Con». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APQscHE1?url=http://www.deadline.com/2012/07/stephanie-szostak-joins-cast-of-iron-man-3-comic-con/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-10. 
  81. Finn, Natalie (2012-06-28). «New Hero Cameo? Villain Reveal? Which Iron Man 3 Secrets Will Be Revealed at Comic-Con?!». E!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APT0en2R?url=http://www.eonline.com/news/326792/new-hero-cameo-villain-reveal-which-iron-man-3-secrets-will-be-revealed-at-comic-con. Ανακτήθηκε στις 2019-07-10. 
  82. «All though it would be fun I'm not in IM3, I think there was some confusion because I'm shooting the movie Safe Haven right next door in NC». Cobie Smulders via verified Twitter page. 5 Αυγούστου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019. 
  83. Hood, Cooper (24 Μαΐου 2019). «Iron Man 3 Writer Reveals Emilia Clarke Originally Appeared Before Script Changes». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019. 
  84. 84,0 84,1 Foss, Cassie (2012-06-04). «Fans get a sneak peek from the set of 'Iron Man 3'». Star-News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APUadPjb?url=http://wilmonfilm.blogs.starnewsonline.com/10602/fans-get-a-sneak-peak-from-the-set-of-iron-man-3/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-10. 
  85. Foss, Cassie (2012-04-12). «Casting calls set up for 'Caged Heat' film». Star-News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APLyTgru?url=http://www.starnewsonline.com/article/20120412/ARTICLES/120419888. Ανακτήθηκε στις 2012-09-03. 
  86. «John Toll, ASC Relies on Codex for Iron Man 3». Codex Digital. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2014. 
  87. Carlson, Jonathan (2012-06-04). «'Iron Man 3' shoot comes to Epic Games in Cary». NBC-17. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APUPYSXW?url=http://www2.nbc17.com/entertainment/2012/jun/04/16/iron-man-3-filming-cary-week-ar-2330290/. Ανακτήθηκε στις 2012-09-03. 
  88. Zanga, Caitlin (24 Μαΐου 2013). «Explore where 'Iron Man 3' was created». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019. 
  89. Heffernan, Sloane (2012-06-04). «'Iron Man 3' starts filming at Cary's Epic Games». WRAL-TV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APVHZSVC?url=http://www.wral.com/entertainment/story/11168839/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-10. 
  90. 90,0 90,1 90,2 Failes, Ian (6 Μαΐου 2013). «'Iron Man 3': more suits to play with». FX Guide. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019. 
  91. 91,0 91,1 Iron Man 3 Unmasked. Iron Man 3 Blu-Ray: Walt Disney Home Entertainment. 2013.
  92. Foss, Cassie (2012-07-20). «'Iron Man 3' skydivers, crew filming aerial drops over ocean». Star-News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APVQipu9?url=http://www.starnewsonline.com/article/20120720/ent/120729962. Ανακτήθηκε στις 2012-09-03. 
  93. Iron Man 3 Unmasked. Iron Man 3 Blu-Ray: Walt Disney Home Entertainment. 2013.
  94. «'Iron Man 3' filming locations in Rose Hill and Wilmington N.C. through September 7, 2012». On Location Vacations. 31 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019. 
  95. «Robert Downey Jr. Injured on Set of 'Iron Man 3'». MSN. 15 Αυγούστου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2012. 
  96. Han, Angie (2012-08-21). «Sequel Bits: 'Avengers 2', 'Iron Man 3', 'Dumb and Dumber 2', 'Machete Kills', 'Fast Six', 'Evil Dead', 'The Hobbit'». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-09-03. https://www.webcitation.org/6APZauncG?url=http://www.slashfilm.com/sequel-bits-avengers-2-iron-man-3-dumb-and-dumber-2-machete-kills-fast-six-evil-dead-the-hobbit/. Ανακτήθηκε στις 2012-09-03. 
  97. Weiner, David (24 Απριλίου 2013). «Broken Ankle No Big Thing for Downey as 'Iron Man'». Entertainment Tonight. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2014. 
  98. Satchell, Arlene (2012-09-11). «Iron Man 3 to film in Dania, nearby areas». Sun Sentinel. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-04-24. https://www.webcitation.org/6G7kJnnaM?url=http://articles.sun-sentinel.com/2012-09-11/business/fl-iron-man-3-broward-filming-20120911_1_film-office-local-film-crews-florida-s-film. Ανακτήθηκε στις 2012-09-11. 
  99. Nealey, Joshua (1 Οκτωβρίου 2012). «Robert Downey Jr returns to 'Iron Man 3' set after injury». Hypable.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019. 
  100. Breznican, Anthony (2012-10-02). «'Iron Man 3' back underway after Robert Downey Jr. injury». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-10-04. https://www.webcitation.org/6BApQkG6K?url=http://insidemovies.ew.com/2012/10/02/iron-man-3-back-underway/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-10. 
  101. Sentenac, Hannah (2012-10-04). «Iron Man 3: Robert Downey Jr., Don Cheadle, and Guy Pearce on Location in Miami». Miami New Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-10-04. https://www.webcitation.org/6BApSGddp?url=http://blogs.miaminewtimes.com/cultist/2012/10/draft_iron_man_3_filmmakers_ha.php. Ανακτήθηκε στις 2019-07-10. 
  102. Brooks, Kathy (2012-09-21). «Miami Beach No. LTC #240–2012 – Upcoming Filming in Miami Beach» (PDF). Miami Beach Government. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-02-20. https://www.webcitation.org/6Ea5IZv4x?url=http://web.miamibeachfl.gov/WorkArea/DownloadAsset.aspx?id=72026. Ανακτήθηκε στις 2013-02-20. 
  103. Foss, Cassie (2012-10-22). «'Iron Man 3' star visits Battleship North Carolina». Star-News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-10-23. https://www.webcitation.org/6BdTyfq5Y?url=http://wilmonfilm.blogs.starnewsonline.com/11622/iron-man-3-star-visits-battleship-north-carolina/. Ανακτήθηκε στις 2012-10-23. 
  104. 104,0 104,1 Catlett, Cacky (7 Νοεμβρίου 2012). «Filming for 'Iron Man 3' wraps in Hollywood East». WWAY-TV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2012. 
  105. Baksi, Dibyojyoti (2013-01-07). «Indian techies to rescue Iron Man?». Hindustan Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-02-20. https://www.webcitation.org/6EaEcN0Oq?url=http://www.hindustantimes.com/Entertainment/Hollywood/Indian-techies-to-rescue-Iron-Man/Article1-986141.aspx. Ανακτήθηκε στις 2013-01-07. 
  106. Radish, Christina (2013-01-12). «Don Cheadle Talks HOUSE OF LIES Season 2, IRON MAN 3, Shane Black, the Success of FLIGHT, and More». Collider.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-02-20. https://www.webcitation.org/6EaEkf42T?url=http://collider.com/don-cheadle-house-of-lies-season-2-iron-man-3/223806/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-10. 
  107. McNary, Dave (2013-01-22). «'Iron Man 3' shoots at Chinese Theater». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-02-20. https://www.webcitation.org/6Ea7Mb58E?url=http://www.variety.com/article/VR1118064992/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-10. 
  108. 108,0 108,1 Hellard, Paul (7 Μαΐου 2013). «'Iron Man 3' – Production Focus». CG Society. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2019. 
  109. Barbas, Helen (Οκτώβριος 2017). «VR, AR, MR Simulations and Inspirations from 'Iron Man 3'». Στο: Goncalves, Paulo J.S., επιμ. European Simulation and Modelling Conference, p. 26. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-12-13. https://web.archive.org/web/20171213011305/http://helenabarbas.net/papers/2017_VR_AR_MR_Simulation_IronMan_H_Barbas.pdf. Ανακτήθηκε στις 2019-07-11. 
  110. Goldberg, Matt (15 Οκτωβρίου 2012). «'Ant Man' Set for November 6, 2015; 'Iron Man 3' and 'Thor: The Dark World' Confirmed for 3D; Disney Announces More Release Dates and Changes». Collider.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2019. 
  111. 111,0 111,1 Vlessing, Etan (2013-01-22). «Marvel's 'Iron Man 3' to Get Imax Release». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 2013-02-20. https://www.webcitation.org/6EaEpNP5J?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/marvel-s-iron-man-3-414238. Ανακτήθηκε στις 2019-07-11. 
  112. Giardina, Carolyn (14 Φεβρουαρίου 2013). «'Oblivion,' 'The Croods,' 'Monsters University,' 'Iron Man 3' Will Get Atmos Treatment». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2019. 
  113. «Brian Tyler to Score 'Iron Man 3'». Film Music Reporter. 2012-10-11. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-10-11. https://www.webcitation.org/6BLUYKL12?url=http://filmmusicreporter.com/2012/10/11/brian-tyler-to-score-iron-man-3/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-11. 
  114. 114,0 114,1 Daniel Schweiger (29 Απριλίου 2013). «Audio: On The Score With Bryan Tyler». Film Music Magazine (Podcast). Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2019. 
  115. 115,0 115,1 «Marvel Music/Hollywood Records Presents Marvel's Iron Man 3 Original Motion Picture Score Soundtrack Available on April 30th». Marvel Entertainment. 4 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2018. 
  116. «Heroes Fall Album of Music Inspired By Marvel's "Iron Man 3" Set For Release April 30». Walt Disney Records. 28 Μαρτίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  117. Perry, Spencer (14 Ιουλίου 2012). «Comic-Con: See the All New Iron Man 3 Armor!». Superherohype.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  118. Patten, Dominic (28 Ιανουαρίου 2013). «Super Bowl XLVII To Air 6 Studio Film Ads». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  119. «Iron Man 3 Reveals Mark XXXIII and XL Armors». ComingSoon.net. 25 Μαρτίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  120. Hunt, James (2 Ιανουαρίου 2013). «Iron Man 3 Prelude No. 1». Comic Book Resources. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  121. «Audi Celebrates the U.S. Premiere of Iron Man 3». Audi of America. 25 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2014. 
  122. Beyers, Tim (10 Μαΐου 2013). «2 Reasons to Believe Tony Stark Would Buy Oracle Stock». The Motley Fool. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  123. 123,0 123,1 Seitz, Patrick (3 Μαΐου 2013). «Iron Man swoops in to help Verizon, Audi, Subway, TCL». Investors.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2014. 
  124. Lei, Tu (14 Μαΐου 2013). «Getting noticed». Global Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  125. Carle, Chris (3 Μαΐου 2013). «Iron Man 3 LEGO: A Closer Look». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  126. Weintraub, Steve (9 Φεβρουαρίου 2013). «Toy Fair 2013: Images and Info on Iron Man 3, Transformers, Kre-o G.I. Joe, and More». Collider.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  127. Saltzman, Mark (2 Μαΐου 2013). «'Iron Man 3': Official game soars to App Store». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  128. Glover, Erin (28 Μαρτίου 2013). «Iron Man Tech Presented by Stark Industries Coming to Innoventions at Disneyland Park». The Disney Parks Blog. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  129. «'Iron Man 3' monorail wrapper debuts at Disney World:». Central Florida News. 25 Μαρτίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2013. 
  130. Goldman, Eric (12 Απριλίου 2013). «Disneyland Introduces Their First Marvel Exhibit with Iron Man Tech». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  131. christhegeek517 (10 Φεβρουαρίου 2019). «Iron Man 3: Theatrical Blu-ray Vs. Chinese Theatrical Version». Bootleg Comparisons (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  132. Tsui, Clarence (1 Μαΐου 2013). «'Iron Man 3' China-Only Scenes Draw Mixed Response». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  133. «Gwyneth Paltrow at The 'Iron Man 3' Red Carpet Premiere: Pepper Potts Goes Floral (PHOTOS)». The Huffington Post. 14 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  134. Brinaire, Jack (22 Απριλίου 2013). «"Iron Man 3": les coulisses de la première mondiale». La Nouvelle République du Centre-Ouest (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  135. Kemp, Stuart (12 Απριλίου 2013). «'Iron Man 3' U.K. Premiere Pushed Back for Margaret Thatcher Funeral». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  136. «Iron Man 3 Stars Hit London Premiere». MTV UK. 19 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  137. Clark, Noelene (24 Απριλίου 2013). «'Iron Man 3' Hollywood red carpet premiere: Watch it live». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2013. 
  138. Stewart, Andrew (25 Απριλίου 2013). «'Iron Man 3' Ignites Summer B.O. Overseas». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  139. 139,0 139,1 Subers, Ray (2013-05-03). «Forecast: 'Iron Man 3' in Line for One of the Biggest Openings Ever». Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/news/?id=3680&p=.htm. Ανακτήθηκε στις 2019-07-12. 
  140. Finke, Nikki (16 Απριλίου 2013). «'Iron Man 3' Tickets Not on Sale Yet By Some Theater Chains Because of Dispute With Disney: Movie Due May 3rd». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  141. Verrier, Richard (24 Απριλίου 2013). «Regal pulls marketing materials for 'Iron Man 3'». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2013. 
  142. Finke, Nikki (25 Απριλίου 2013). «AMC And Disney End Renegotiation Dispute: Advance Ticket Sales For 'Iron Man 3' Begin». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  143. Verrier, Richard (25 Απριλίου 2013). «Regal makes peace with Disney on 'Iron Man 3'». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2013. 
  144. «Cinepolis Online – Iron Man 3 4DX Esp». Cinepolis. Cinepolis. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2013. 
  145. «Iron Man 3 – Major Cineplex (see the 'system type' section)». Major Cineplex. Major Cineplex Group Plc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  146. Blair, Gavin (16 Απριλίου 2013). «'Iron Man 3' to Become First Film to Play in 4DX Format in Japan». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  147. McEwan, Cameron K.· Longridge, Chris (7 Αυγούστου 2019). «Marvel's 'Phases' explained: What goes when & why». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
  148. Latchem, John (28 Ιουνίου 2013). «'Iron Man 3' Bows Digitally Sept. 3, on Disc Sept. 24». Home Media Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2013. 
  149. Keyes, Rob (25 Ιουνίου 2013). «'Iron Man 3' Blu-ray To Include Agent Carter Short Film». ScreenRant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  150. Arnold, Thomas K. (2 Οκτωβρίου 2013). «'Iron Man 3' Debuts at No. 1 on Home Video Sales Charts». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  151. «Iron Man 3 gross». the-numbers.com. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  152. Goldberg, Matt (23 Οκτωβρίου 2015). «'Marvel Cinematic Universe: Phase Two Collection' Unveiled; Contains First Look at Phase 3». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  153. «2013 Yearly Box Office Results». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  154. «Avengers Movies at the Box Office». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  155. «Iron Man Movies at the Box Office». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  156. «Comic Book Adaptation». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  157. «Superhero». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  158. «All Time Worldwide Opening Weekend Records». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  159. «Global: 'Iron Man 3' $28.6M Biggest IMAX Wekeend in History». Boxoffice.com. 2013-05-06. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-12-03. https://web.archive.org/web/20131203013849/http://www.boxoffice.com/latest-news/2013-05-06-global-iron-man-3-286m-biggest-imax-wekeend-in-history. Ανακτήθηκε στις 2013-05-08. 
  160. Finke, Nikki (2013-05-17). «Update: 'Iron Man 3' Box Office Crosses $1B Global And $300M Domestic». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-17. https://www.webcitation.org/6GgjbVoJh?url=http://www.deadline.com/2013/05/iron-man-3-set-to-cross-1b-global-and-300m-domestic-benchmarks-on-thursday/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-13. 
  161. Miller, Daniel (2013-05-10). «Disney's 'Iron Man 3' also a boon for Paramount». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-02-27. https://www.webcitation.org/6NhxhTBNw?url=http://www.latimes.com/entertainment/envelope/cotown/la-et-ct-disneys-iron-man-3-also-a-boon-for-paramount-20130509,0,6611834.story. Ανακτήθηκε στις 2019-07-13. 
  162. Fleming Jr, Mike (21 Μαρτίου 2014). «2013 Most Valuable Blockbuster Tournament Tip-Off – #1 'Iron Man 3' Vs. #16 'The Conjuring'; #8 'Gravity' Vs. #9 'Man Of Steel'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  163. «Opening Day Records at the Box Office». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  164. 164,0 164,1 Subers, Ray (2013-05-05). «Weekend Report: 'Iron Man 3' Takes Off with Second-Highest Opening Ever». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-11-27. https://www.webcitation.org/6LR7wWBji?url=http://boxofficemojo.com/news/?id=3682&p=.htm. Ανακτήθηκε στις 2019-07-13. 
  165. «Top Grossing Movies in Their 2nd at the Box Office». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  166. 166,0 166,1 McClintock, Pamela (2013-04-25). «Box Office Report: 'Iron Man 3' Scores $13.2 Million Opening Day Overseas». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-04-27. https://www.webcitation.org/6GCSsGYqw?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/box-office-report-iron-man-446492. Ανακτήθηκε στις 2019-07-13. 
  167. 167,0 167,1 McClintock, Pamela (2013-04-28). «Box Office Report: 'Iron Man 3' Opens to Massive $198.4 Million Overseas, Bigger Than 'Avengers'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-02. https://www.webcitation.org/6GK0WX1uQ?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/iron-man-3-opens-massive-448006. Ανακτήθηκε στις 2019-07-13. 
  168. 168,0 168,1 «Marvel's 'Iron Man 3' Opens at $7.1 Million in 113 International IMAX Theatres». Boxoffice.com. 2013-04-29. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-01. https://web.archive.org/web/20130501170624/http://www.boxoffice.com/latest-news/2013-04-29-marvels-iron-man-3-opens-at-71-million-in-113-international-imaxr-theatres. Ανακτήθηκε στις 2013-05-02. 
  169. Finke, Nikki (2013-04-28). «'Iron Man 3' Breaking Records Overseas: $195.3M». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-02. https://www.webcitation.org/6GK0idN5u?url=http://www.deadline.com/2013/04/iron-man-3-opens-big-internationally-13-2m/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-13. 
  170. 170,0 170,1 «Updated: China: 'Iron Man 3' Breaks All Opening Day Records». Boxoffice.com. 2013-05-02. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-06. https://web.archive.org/web/20130506114307/http://www.boxoffice.com/latest-news/2013-05-01-china-iron-man-3-sets-new-record-for-midnight-shows. Ανακτήθηκε στις 2013-05-03. 
  171. 171,0 171,1 «Global: 'Iron Man 3' Domestic Premiere Pushes $680.1M Global Cume». Boxoffice.com. 2013-05-05. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-09. https://web.archive.org/web/20130509011533/http://www.boxoffice.com/latest-news/2013-05-05-global-iron-man-3-domestic-premiere-pushes-6801m-global-cume. Ανακτήθηκε στις 2013-05-08. 
  172. 172,0 172,1 Kozlov, Vladimi (2013-05-08). «'Iron Man 3' Sets Box Office Records in Russia». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-08. https://www.webcitation.org/6GSrNKN4u?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/iron-man-3-sets-box-519419. Ανακτήθηκε στις 2019-07-13. 
  173. «Updated: Global: 'Iron Man 3' Crosses $300M». Boxoffice.com. 2013-05-02. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-04-05. https://www.webcitation.org/6gXunCTbe?url=http://pro.boxoffice.com/latest-news/2013-05-01-global-iron-man3-closes-in-on-250m. Ανακτήθηκε στις 2013-05-02. 
  174. Chu, Karen (2013-05-20). «'Iron Man 3' Passes $13 Million in Hong Kong; Becomes All-time Third Highest Grossing Film». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-06-06. https://www.webcitation.org/6HAzFPv7s?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/iron-man-3-passes-13-525384. Ανακτήθηκε στις 2019-07-13. 
  175. McClintock, Pamela (2013-04-26). «Box Office Report: 'Iron Man 3' Scores Early Foreign Total of $36.5 Mil». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-04-27. https://www.webcitation.org/6GCSwLTEw?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/box-office-report-iron-man-447246. Ανακτήθηκε στις 2019-07-14. 
  176. McClintock, Pamela (2013-05-27). «Box Office Report: 'Fast 6' No. 1 With $300 Million Globally; 'Hangover III' Sputters». The Hollywood Reporter (Prometheus Global Media). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-27. https://www.webcitation.org/6GwFoJvia?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/box-office-report-fast-6-558856. Ανακτήθηκε στις 2019-07-14. 
  177. «Ecuador All Time Opening Weekends». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  178. «Global: 'Iron Man 3' $198.4M Shatters Records, 'Croods' Crosses $300M Cume». Boxoffice.com. 2013-04-29. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-04-28. https://web.archive.org/web/20130428233939/http://www.boxoffice.com/latest-news/2013-04-25-global-iron-man-3-breaks-single-day-records-opens-overseas-with-132m-wednesday. Ανακτήθηκε στις 2013-05-02. 
  179. «'Iron Man 3' Scores Second-Highest Ever Opening Weekend in Brazil». Boxoffice.com. 2013-05-01. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-06-15. https://archive.today/20130615074852/http://www.boxoffice.com/brazil/2013-05-01-iron-man-3-scores-second-highest-ever-opening-weekend-in-brazil. Ανακτήθηκε στις 2013-05-02. 
  180. Sheikh, Aminah (28 Απριλίου 2013). «'Iron Man 3' earns Rs. 30 crore in opening weekend in India». Livemint. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  181. «GLOBAL: 'Iron Man 3' Reaches $949M; 'Star Trek Into Darkness' Opens In 7 Markets For $31.7M». 2013-05-12. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-06-07. https://web.archive.org/web/20130607222847/http://www.boxoffice.com/latest-news/2013-05-12-global-iron-man-3-reaches-949-million. Ανακτήθηκε στις 2013-05-12. 
  182. 182,0 182,1 Kaufman, Amy (2013-05-17). «'Iron Man 3' makes $1 billion worldwide, $300 million domestically». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-17. https://www.webcitation.org/6GgyWyvVW?url=http://www.latimes.com/entertainment/envelope/cotown/la-et-ct-box-office-iron-man-3-makes-billion-dollars-20130517,0,1558725.story. Ανακτήθηκε στις 2019-07-14. 
  183. «Walt Disney Studios announces Domestic, International, and Global record-setting year of $4.73 Billion». boxoffice.com. 2013-01-02. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-01-02. https://web.archive.org/web/20140102204209/http://www.boxoffice.com/latest-news/2013-12-31-the-walt-disney-studios-crosses-3b-internationally-for-first-time. Ανακτήθηκε στις 2014-01-02. 
  184. Subers, Ray (2013-05-12). «Weekend Report: 'Gatsby' Great, But 'Iron Man' Leads Again». http://www.boxofficemojo.com/news/?id=3684&p=.htm. Ανακτήθηκε στις 2019-07-14. 
  185. «'Iron Man 3' Debuts With Record-Setting $64M Opening Week». 2013-05-08. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-12-02. https://web.archive.org/web/20131202235502/http://www.boxoffice.com/china/2013-05-08-iron-man-3-opens-with-record-setting-64m-opening-week. Ανακτήθηκε στις 2013-05-17. 
  186. 186,0 186,1 «Iron Man 3 (2013) - International Box Office Results». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  187. Bai Shi (Beijing Review) (9 Φεβρουαρίου 2014). «Hollywood Takes a Hit». english.entgroup.cn. EntGroup Inc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  188. «Iron Man 3 (2013)». Rotten Tomatoes. Fandango Media. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  189. «Iron Man 3 Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  190. McCarthy, Todd (23 Απριλίου 2013). «'Iron Man 3': Film Review». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  191. Turan, Kenneth (2 Μαΐου 2013). «Review: 'Iron Man 3' Smartly Reboots the Suit Midflight». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  192. Guzman, Rafer (1 Μαΐου 2013). «'Iron Man 3' Review: Fresh and Funny». Newsday. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  193. Langley, Travis (4 Μαΐου 2013). «Does Iron Man 3's Hero Suffer Posttraumatic Stress Disorder?». Psychology Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  194. Arbeiter, Michael (5 Μαΐου 2013). «Iron Man 3 Is Marvel's First True Action-Comedy». Hollywood.com. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  195. De Semlyen, Nick. «Iron Man 3». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2013. 
  196. Rothkopf, Joshua (30 Απριλίου 2013). «Iron Man 3: Movie Review». Time Out New York. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  197. Whitty, Stephen (29 Απριλίου 2013). «'Iron Man 3' Review: A Franchise Starts to Get Rusty». The Star-Ledger. Newark, New Jersey. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  198. Phillips, Michael (30 Απριλίου 2013). «'Iron Man 3': High Anxiety for Tony Stark». Chicago Tribune. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2013. 
  199. «Disney, 'Iron Man 3' Dominate 2013 Golden Trailer Awards». Deadline Hollywood. 5 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  200. «Cliff Martinez and Top Composers Honored at the 2013 BMI Film & TV Awards». BMI. 16 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  201. Ng, Philiana (22 Μαΐου 2013). «Teen Choice Awards: 'Twilight: Breaking Dawn – Part 2' Leads First Wave of Nominees». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  202. Atkinson, Katie (11 Αυγούστου 2013). «2013 Teen Choice Awards: Miley Cyrus, 'Glee,' 'Twilight' win big». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  203. «People's Choice Awards 2014: The winners list». CNN. 9 Ιανουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  204. Gray, Tim (16 Δεκεμβρίου 2013). «Critics Choice Awards: '12 Years,' 'American Hustle' Earn 13 Nominations Each». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  205. Bacardi, Francesca (2014-01-14). «'Gravity' Tops Visual Effects Society Nominations». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-02-28. https://www.webcitation.org/6Nib82eEx?url=http://variety.com/2014/film/news/gravity-tops-visual-effects-society-nominations-1201056211/. Ανακτήθηκε στις 2019-07-14. 
  206. Bacardi, Francesca (15 Ιανουαρίου 2014). «Sound Editors Announce 2013 Golden Reel Nominees». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  207. Cohen, David S. (14 Ιανουαρίου 2014). «Cinema Audio Society Noms Zig Where Others Zag». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  208. Brown, Tracy (16 Ιανουαρίου 2014). «Oscar nominations 2014: The complete list». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2014. 
  209. Couch, Aaron· Washington, Arlene (29 Μαρτίου 2014). «Nickelodeon's Kids' Choice Awards: The Winners». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  210. «'Game of Thrones,' 'The Secret Life of Walter Mitty,' 'Iron Man 3' Win Top Honors At First Annual Location Managers Guild Awards». Deadline Hollywood. 29 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  211. Johns, Nikara (25 Φεβρουαρίου 2014). «'Gravity,' 'The Hobbit: The Desolation of Smaug' Lead Saturn Awards Noms». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  212. Cohen, David S. (27 Ιουνίου 2014). «Saturn Awards: A Genre Reunion and More Gold for 'Gravity'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  213. 213,0 213,1 213,2 213,3 213,4 213,5 Rekdal, Andreas (21 Οκτωβρίου 2013). «Ethics on Film: Discussion of 'Iron Man 3'». Carnegie Council for Ethics in International Affairs. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
  214. Anders, Charlie Jane (3 Μαΐου 2013). «Iron Man 3: The Fall (and Rise) of Tony Stark». Gizmodo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
  215. 215,0 215,1 Hagley, Annika· Harrison, Michael (22 Απριλίου 2014). «The amazing renaissance of the superhero post 9/11». The Conversation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
  216. 216,0 216,1 Langley, Travis (4 Μαΐου 2013). «Does Iron Man 3's Hero Suffer Posttraumatic Stress Disorder?». Psychology Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
  217. Keyes, Rob (1 Μαρτίου 2013). «Shane Black Teases Robert Downey Jr.'s Return For Iron Man 4 & 5». Screen Rant. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  218. Hewitt, Chris (2013-04-24). «Don Cheadle Talks Iron Man 3». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-04-27. https://www.webcitation.org/6GCThACLK?url=http://www.empireonline.com/interviews/interview.asp?IID=1672. Ανακτήθηκε στις 2013-04-24. 
  219. Khatchatourian, Maane (7 Σεπτεμβρίου 2014). «Robert Downey Jr: No Plans for 'Iron Man 4'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  220. Melrose, Kevin (27 Απριλίου 2016). «Robert Downey Jr. Hints at "Iron Man 4": "I Could Do One More"». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  221. Breznican, Anthony (20 Νοεμβρίου 2019). «How the Avengers: Endgame Writers Made Life-and-Death Decisions». Vanity Fair. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
  222. Wakeman, Gregory (10 Ιανουαρίου 2020). «Iron Man could return to the MCU, admits Robert Downey Jr». Yahoo!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
  223. Breznican, Anthony (9 Ιανουαρίου 2014). «Marvel One-Shot: First Look at Ben Kingsley's Mandarin encore in 'All Hail the King' short film -- EXCLUSIVE». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]