X-Men: Η Πρώτη Γενιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
X-Men: Η Πρώτη Γενιά
X-Men: First Class
ΣκηνοθεσίαΜάθιου Βων
ΠαραγωγήΛόρεν Σούλερ Ντόνερ, Μπράιαν Σίνγκερ, Σάιμον Κίνμπεργκ και Gregory Goodman
ΣενάριοΆσλι Έντουαρντ Μίλερ, Ζακ Στεντζ, Τζέιν Γκόλντμαν και Μάθιου Βων
Βασισμένο σεX-Men
ΠρωταγωνιστέςΤζέιμς ΜακΑβόι, Μάικλ Φασμπέντερ, Ρόουζ Μπερν, Τζένουαρι Τζόουνς, Όλιβερ Πλατ, Κέβιν Μπέικον, Νίκολας Χουλτ, Τζέισον Φλέμινγκ, Lucas Till, Έντι Γκαθέγκι, Caleb Landry Jones, Ζόι Κράβιτζ, Ματ Κρέιβεν, Ράντε Σερμπέτζια, Ρέι Γουάιζ, Γκλεν Μορσάουερ, Brendan Fehr, Μάικλ Άιρονσαϊντ, Morgan Lily, Χιου Τζάκμαν, Ρεμπέκα Ρομέιν, Τζένιφερ Λόρενς, Άλεξ Γκονζάλες, James Faulkner, Τζέιμς Ρεμάρ, Bill Milner[1], Κόρεϊ Τζόνσον[1], Ludger Pistor[1], Αλεξάντερ Κρούπα[1], Άναμπελ Γουόλις[1], Sasha Pieterse[1], Τζέισον Μπέγκε[1], Τόνι Κάραν[1], Ράνταλ Μπατίνκοφ[1], Ντιμίτρι Γκορίτσας[1], Neil Fingleton[1], Gene Farber[1], Wilfried Hochholdinger[1] και Ντον Κριτς
ΜουσικήΧένρι Τζάκμαν
ΤραγούδιΧένρι Τζάκμαν
ΦωτογραφίαΤζόν Μάθιεσον
ΜοντάζΈντι Χάμιλτον
ΕνδυματολόγοςSammy Sheldon
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox, Marvel Entertainment, RatPac-Dune Entertainment και Ingenious Media
Διανομή20th Century Fox, Netflix και Disney+
Πρώτη προβολή25  Μαΐου 2011[2], 9  Ιουνίου 2011 (Γερμανία)[3], 10  Ιουνίου 2011 (Ρουμανία) και 3  Ιουνίου 2011 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς)[4]
Διάρκεια131 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά

X-Men: Η Πρώτη Γενιά (αγγλικά: X-Men: First Class) είναι αμερικανική περιπετειώδης ταινία παραγωγής 2011. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Μάθιου Βον και το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τους Τζέιν Γκόλντμαν, Άσλεϊ Έντουαρντ Μίλερ και Ζακ Στεντζ. Βασίζεται στους χαρακτήρες της ομάδας υπερηρώων X-Men της Marvel Comics. Είναι η πέμπτη κατά σειρά ταινία X-Men και αποτελεί prequel της αρχικής τριλογίας Χ-Men. Η ταινία αφηγείται το επικό ξεκίνημα των X-Men και αποκαλύπτει μια μυστική ιστορία παγκοσμίου φήμης γεγονότων. Πριν οι μεταλλαγμένοι αποκαλυφθούν στον κόσμο και πριν ο Τσαρλς Εξέβιερ και ο Έρικ Λένσερ πάρουν τα ονόματα Καθηγητής Χ και Magneto, οι δυο τους ήταν νεαροί άνδρες που ανακάλυπταν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά. Στην αρχή ήταν οι καλύτεροι φίλοι και όχι εχθροί και συνεργάζονταν μαζί με άλλους Μεταλλαγμένους ώστε να αποτρέψουν έναν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα. Στη συνέχεια, μια σοβαρή ρήξη μεταξύ τους συνέβη, η οποία οδήγησε στον αιώνιο πόλεμο του Magneto και την Αδελφότητάς του με τον Καθηγητή Χ και τους X-Men του.[5] Πρωταγωνιστούν οι Τζέιμς ΜακΑβόι, Μάικλ Φασμπέντερ, Κέβιν Μπέικον, Τζένουαρι Τζόουνς, Ρόουζ Μπερν, Τζένιφερ Λόρενς, Ζόι Κράβιτζ, Νίκολας Χουλτ και Λούκας Τιλ.

Η παραγωγός Λόρεν Σούλερ Ντόνερ πρωτοσκέφτηκε ένα πρίκουελ βασισμένο στους X-Men στο νεαρό της ηλικίας τους κατά τη διάρκεια της παραγωγής του X-Men 2 (2003) και αργότερα ο παραγωγός Σάιμον Κίνμπεργκ πρότεινε στην 20th Century Fox την κινηματογραφική προσαρμογή της ομότιτλης σειράς κόμικ, αν και η ταινία δεν αποτελεί πιστή μεταφορά. Ο Μπράιαν Σίνγκερ, σκηνοθέτης των δύο πρώτων ταινιών Χ-Men, ασχολήθηκε με το πρότζεκτ το 2009 αλλά μόνο από τη θέση του παραγωγού και του σεναριογράφου καθώς δεν μπορούσε να αναλάβει τη σκηνοθεσία λόγω της συμμετοχής του σε άλλα πρότζεκτ. Ο Μάθιου Βον, που προηγουμένως είχε αναλάβει προσωρινά τη σκηνοθεσία του X-Men: Η Τελική Αναμέτρηση αλλά και του Thor (2011), ανέλαβε να σκηνοθετήσει και συμμετείχε επίσης στο γράψιμο του τελικού σεναρίου. Η παραγωγή του X-Men: Η Πρώτη Γενιά ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, με επιπρόσθετα γυρίσματα να πραγματοποιούνται τον Απρίλιο του 2011, λίγες εβδομάδες πριν την πρεμιέρα της ταινίας τον Ιούνιο του 2011. Τα γυρίσματα έγιναν στην Οξφόρδη, στην Έρημο Μοχάβε και στην Τζόρτζια.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 3 Ιουνίου 2011. Έλαβε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και θεωρείται μια καλογραμμένη και επιτυχημένη αναβίωση της σειράς ταινιών.[6] Εισπρακτικά κινήθηκε ικανοποιητικά αποφέροντας 353,6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[7]

Μια συνέχεια με τίτλο X-Men: Ημέρες ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2014 με τον Μπράιαν Σίνγκερ να επιστρέφει ως σκηνοθέτης και τον Μάθιου Βον να συμμετέχει ως σεναριογράφος και παραγωγός.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην κατεχόμενη Πολωνία του 1944, ο επιστήμονας Δρ. Κλάους Σμιντ παρατηρεί το νεαρό Έρικ Λένσερ να λυγίζει μια μεταλλική πύλη με το μυαλό του όταν το αγόρι αποχωρίζεται τους γονείς του. Στο γραφείο του, ο Σμιντ διατάζει τον Λένσερ να μετακινήσει ένα νόμισμα και σκοτώνει τη μητέρα του όταν αδυνατεί να το κάνει. Γεμάτος θλίψη και θυμό, ο Λένσερ εκδηλώνει τη μαγνητική του δύναμη, σκοτώνοντας δύο φρουρούς και καταστρέφοντας το δωμάτιο. Εν τω μεταξύ σε μια έπαυλη στην Κομητία Γουεσττσέστερ της Νέας Υόρκης, ο νεαρός τηλεπαθητικός Τσαρλς Εξέβιερ γνωρίζει τη νεαρή μεταμορφική Ρέιβεν. Περιχαρής που συναντά κάποιον άλλο "διαφορετικό", την προσκαλεί να ζήσει μαζί με την οικογένειά του ως ανάδοχη αδερφή του.

Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, το 1962 ο Λένσερ προσπαθεί να εντοπίσει τον Σμιντ, ενώ ο Εξέβιερ αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με διατριβή στη μετάλλαξη. Στο Λας Βέγκας, η αξιωματικός της CIA Μόιρα ΜακΤάγκερτ, μεταμφιεσμένη ως στρίπερ, ακολουθεί τον Συνταγματάρχη Χέντρι στο Hellfire Club, όπου βλέπει τον Σμιντ (τώρα γνωστό ως Σεμπάστιαν Σο), την τηλεπαθητική Έμμα Φροστ, τον Ριπτάιντ και τον Αζέιζελ. Υπό την απειλή του Σο, ο Χέντρι υποστηρίζει την αποστολή πυρηνικών πυραύλων στην Τουρκία και αργότερα σκοτώνεται από τον Σο, ο οποίος έχει τη μετάλλαξη να απορροφά ενέργεια.

Η ΜακΤάγκερτ, ψάχνει τον Εξέβιερ για να ζητήσει τη συμβουλή του σχετικά με τη μετάλλαξη και τον πηγαίνει μαζί με τη Ρέιβεν στη CIA όπου πείθουν το διευθυντή Τζον Μακόουν ότι οι μεταλλαγμένοι υπάρχουν και ο Σο είναι απειλή. Άλλοι αξιωματικοί της CIA προσκαλούν τους μεταλλαγμένους στις μυστικές εγκαταστάσεις "Τομέας Χ". Η ΜακΤάγκερτ και ο Εξέβιερ βρίσκουν το Σο την ώρα που ο Λένσερ του επιτίθεται. Ο Εξέβιερ σώζει τον Λένσερ από πνιγμό ενώ ο Σο δραπετεύει. Ο Εξέβιερ πηγαίνει τον Λένσερ στον "Τομέα Χ", όπου γνωρίζουν το νεαρό επιστήμονα Χανκ Μακόι, έναν μεταλλαγμένο με συλλήψιμα πόδια, ο οποίος πιστεύει ότι το DNA της Ρέιβεν μπορεί να είναι η "θεραπεία" για την εμφάνισή τους. Ο Εξέβιερ χρησιμοποιεί τη συσκευή εντοπισμού μεταλλαγμένων του Μακόι, το Σερίμπρο, για να στρατολογήσει μεταλλαγμένους. Μαζί με τον Λένσερ στρατολογούν τη στρίπερ Έιντζελ Σαλβαντόρε. Αργότερα τον οδηγό ταξί Αρμάντο Μούνιοζ, τον αιχμάλωτο στρατού Άλεξ Σάμερς και τον Σον Κάσιντι. Δίνουν στους εαυτούς τους τα παρατσούκλια Δαρβίνος, Χάβοκ και Μπάνσι αντίστοιχα ενώ η Ρέιβεν παίρνει το παρατσούκλι Mystique. Ο Εξέβιερ και ο Λένσερ προσεγγίζουν επίσης τον Wolverine, ο οποίος απορρίπτει την πρότασή τους.

Όταν η Έμμα Φροστ συναντά ένα στρατηγό της Σοβιετικής Ένωσης, οι Εξέβιερ και Λένσερ την αιχμαλωτίζουν και μαθαίνουν το σχέδιο του Σο να ξεκινήσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο και να προκαλέσει την κυριαρχία των μεταλλαγμένων. Εν τω μεταξύ, οι Αζέιζελ, Ριπτάιντ και Σο επιτίθενται στον Τομέα Χ, σκοτώνοντας τους πάντες εκτός από τους μεταλλαγμένους και τους ζητά να πάνε μαζί του. Η Έιντζελ δέχεται και όταν οι Χάβοκ και Δαρβίνος αντεπιτίθενται, ο Σο απορροφά την ενεργειακή έκρηξη του Χάβοκ και τη χρησιμοποιεί για να σκοτώσει το Δαρβίνο. Ο Εξέβιερ πηγαίνει τους μεταλλαγμένους στην έπαυλή του για να προπονηθούν. Στη Μόσχα, ο Σο εξαναγκάζει το στρατηγό να του δώσει τους σοβιετικού πυραύλους που βρίσκονται στην Κούβα. Ο Σο, φορώντας ένας κράνος που αποτρέπει τον Εξέβιερ να διαβάσει το μυαλό του, βρίσκεται με το υποβρύχιό του κάτω από το σοβιετικό ναυτικό για να βεβαιωθεί για την άφιξη των πυραύλων.

Η Ρέιν, πιστεύοντας ότι αρέσει στον Μακόι με τη φυσική της μορφή, του λέει να μην χρησιμοποιήσει τη θεραπεία, αλλά της λέει ότι δεν είναι όμορφη η Ρέιβεν προσπαθεί να σαγηνεύσει τον Λένσερ παίρνοντας τη μορφή διάφορων γυναικών. Ο Λένσερ όμως της λέει ότι είναι όμορφη όπως είναι πραγματικά και τη φιλάει. Ο Μάκοι χρησιμοποιεί πάνω του τη θεραπεία αλλά πηγαίνει στραβά και τον μεταμορφώνει σε ένα μπλε κτήνος. Ο Μακόι πιλοτάρει ένα τζετ για να μεταφέρει τους μεταλλαγμένους και τη ΜακΤάγκερτ. Ο Λένσερ χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να βγάλει στην επιφάνεια το υποβρύχιο του Σο και το ξεβράζει σε ένα κοντινό νησί. Κατά τη διάρκεια της μάχης που θα ακολουθήσει, ο Λένσερ παίρνει το κράνος του Σο, επιτρέποντας στον Εξέβιερ να ακινητοποιήσει τον Σο. Ο Λένσερ λέει στον Σο ότι συμφωνεί με τις απόψεις του σχετικά με τους μεταλλαγμένους αλλά για να εκδικηθεί το θάνατο της μητέρας του, τον σκοτώνει.

Φοβούμενοι τους μεταλλαγμένους, τόσο ο αμερικανικός όσο και ο σοβιετικός στόλος εξαπολύουν πυραύλους εναντίον τους. Ο Λένσερ όμως τους γυρίζει πίσω και τους στέλνει πάνω τους. Ο Εξέβιερ αποτρέπει τον Λένσερ από το να καταστρέψει τους στόλους, αλλά όταν η ΜακΤάγκερτ αρχίζει να τον πυροβολεί, μια σφαίρα χτυπάει τον Εξέβιερ στην σπονδυλική του στήλη. Ο Λένσερ φεύγει με τους Έιντζελ, Ριπτάιντ, Αζέιζελ και Mystique. Ο Εξέβιερ και οι υπόλοιποι μεταλλαγμένοι επιστρέφουν στην έπαυλη, η οποία θα λειτουργεί πλέον ως σχολείο. Η ΜακΤάγκερτ υπόσχεται στον Εξέβιερ να μην αποκαλύψει ποτέ την τοποθεσία τους και φιλιούνται. Σε μια συνέλευση στα γραφεία της CIA, η ΜακΤάγκερτ τους λέει ότι δεν έχει καμία σαφή μνήμη των πρόσφατων γεγονότων. Ο Λένσερ αργότερα ελευθερώνει τη Φροστ και αποκαλεί τον εαυτό του "Magneto".

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής του X-Men 2 (2003), η παραγωγός Λόρεν Σούλερ Ντόνερ σκέφτηκε την ιδέα μιας ταινίας που θα εστίαζε στους X-Men στο νεαρό της ηλικίας τους. Το κόνσεπτ πήρε ζωή κατά τη διάρκεια παραγωγής του X-Men: Η Τελική Αναμέτρηση.[8] Ένας από τους σεναριογράφους του X-Men 3, ο Ζακ Πεν προσελήφθη να γράψει και να σκηνοθετήσει[9] αλλά το πρότζεκτ δεν προχώρησε.[10] Αργότερα το 2007, εξήγησε ότι η αρχική ιδέα ήταν να κάνουμε ένα spin-off των X-Men, με νέους σε ηλικία χαρακτήρες. Αλλά κάποιος έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα... Ήταν ο Μάικ Χαμόι, που δουλέψαμε μαζί στο 'Χ3'. Σκέφτηκε το πως να κάνουμε το νέο X-Men το οποίο δεν είναι αυτό που περιμένατε.[10]

Αφού ο παραγωγός Σάιμον Κίνμπεργκ διάβασε τη σειρά κόμικ X-Men: First Class, πρότεινε στην 20th Century Fox να το μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη. Ωστόσο, ο Κίνμπεργκ δεν ήθελε να ακολουθήσει πιστά το κόμικ καθώς πίστευε ότι δεν ήταν αρκετά φρέσκο όσο αναφορά τις ιστορίες που έχει να πει και επίσης γιατί οι παραγωγοί ήθελαν εισάγουν νέους χαρακτήρες.[8] Η Σούλερ Ντόνερ είπε ότι πρότζεκτ θα έπαιρνε το πράσινο φως να ξεκινήσει παραγωγή αν η ταινία X-Men Origins: Magneto αποδεικνυόταν επιτυχημένη[11] Το 2008 προσελήφθη ο Τζος Σουάρτς για να γράψει το σενάριο, απορρίπτοντας την πιθανότητα να σκηνοθετήσει.[12] Η Fox προσέγγισε τον Οκτώβριο του 2009, τον Μπράιαν Σίνγκερ, σκηνοθέτη των X-Men (2000) και X-Men 2 (2003).[13] Ο Σουάρτς αργότερα είπε ότι ο Σίνγκερ απέρριψε το σενάριό του γιατί ήθελε να κάνει ένα διαφορετικό είδος ταινίας[14] και προτίμησε να γράψει το δικό του σενάριο μαζί με τον Τζέιμι Μος.[13] Εκτός από τον Μος, ο Άσλεϊ Έντουαρντ Μίλερ και ο Ζακ Στεντζ ανέλαβαν να κάνουν αλλαγές στο σενάριο. Ο Μίλερ το σύγκρινε τονικά με τις δύο πρώτες ταινίες του Σίνγκερ.[15]

Το Μάρτιο του 2010, ο Σίνγκερ αποχώρησε από το πρότζεκτ ως σκηνοθέτης αλλά παρέμεινε ως παραγωγός.[16][17] Οι παραγωγοί σκέφτηκαν αρκετούς πιθανούς σκηνοθέτες, αλλά δεν θεώρησαν πιθανό τον Μάθιου Βον επειδή ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο X-Men 3 και μετά αποχώρησε. Αφού είδε την ταινία Kick-Ass (2010) του Βον, ο Κίνμπεργκ αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον Βον.[8] Το Μάιο του 2010, ο ανακοινώθηκε επίσημα ο Βον ως αντικαταστάτης του Σίνγκερ. Μετά την πρόσληψή του, η Fox ανακοίνωσε την ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας στις 3 Ιουνίου 2011[18][19] Ο Βον επιμελήθηκε και το σενάριο μαζί με την παρτενέρ του Τζέιν Γκόλντμαν.[20]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στις 31 Αυγούστου 2010, στην Οξφόρδη της Αγγλίας.[21] Στη συνέχεια η παραγωγή μεταφέρθηκε στα Pinewood Studios[22], στη Τζόρτζια τον Οκτώβριο[23]και στη Λουιζιάνα της Νότιας Καρολίνα[24] Συμπληρωματικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία.[25]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο προϋπολογισμός της ταινίας είναι 160 εκατομμύρια δολάρια.[21][7] Έκανε άνοιγμα στην 1η θέση με 56 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο σαββατοκύριακο.[7] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 146,4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 207,2 εκατομμύρια δολάρια[7]. Παγκοσμίως απέφερε 353,6 εκατομμύρια δολάρια.[7] Σε σύγκριση με τις προηγούμενες ταινίες της σειράς το X-Men: Η Πρώτη Γενιά έκανε το δεύτερο χαμηλότερο άνοιγμα μετά την πρώτη ταινία της σειράς, X-Men (2000)[26] και σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ταινίες της σειράς καταλαμβάνει την 10η θέση τόσο στο αμερικανικό box office όσο και παγκοσμίως.[26]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Screen Actors Guild Awards[27] Καλύτερη Συνολική Ερμηνεία από Κασκαντέρ Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. Freebase Data Dumps. Google.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt1270798/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 20  Αυγούστου 2016.
  4. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt1270798/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2022.
  5. «Two New International Posters for X-Men: First Class». Empire. comingsoon.net. 19 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. [νεκρός σύνδεσμος]
  6. «X-Men: Η Πρώτη Γενιά στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2013. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 «X-Men: Η Πρώτη Γενιά στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2011. 
  8. 8,0 8,1 8,2 "Children of the Atom: Filming X-Men First Class" [Second Genesis] (Featurette). X-Men: First Class Blu-Ray: 20th Century Fox Home Entertainment. 
  9. Douglas, Edward (11 Απριλίου 2006). «Zak Penn on His Potential X-Men Spin-off». SuperheroHype.com. http://www.superherohype.com/features/articles/90651-zak-penn-on-his-potential-x-men-spin-off. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2013. 
  10. 10,0 10,1 Davis, Erik (01/05/2007). «Zak Penn Talks X-Men Spin-Off, Incredible Hulk Casting». Moviefone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-02-07. https://web.archive.org/web/20080207020307/http://www.cinematical.com/2007/05/01/zak-penn-talks-x-men-spin-off-incredible-hulk-casting-with-cine/. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. 
  11. Spelling, Ian (22 Απριλίου 2009). «Magneto prequel still possible, depending on Wolverine». Syfy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-02-12. https://web.archive.org/web/20100212100618/http://scifiwire.com/2009/04/magneto-prequel-still-pos.php. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. 
  12. Siegel, Tatiana and Marc Graser (18 Νοεμβρίου 2008). «Fox, Josh Schwartz mutate 'X-Men'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-11-26. https://web.archive.org/web/20101126232724/http://www.variety.com/article/VR1117996099. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. 
  13. 13,0 13,1 Fleming, Michael (17 Δεκεμβρίου 2009). «Bryan Singer to direct 'X-Men: First Class'». Variety. http://www.variety.com/article/VR1118012931.html. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. [νεκρός σύνδεσμος]
  14. Marshall, Rick (2 Μαρτίου 2010). «Former 'X-Men: First Class' Writer Josh Schwartz Explains His Exit». MTV. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2013. 
  15. Pirrello, Phil (06/05/2010). «Inside X-Men: First Class». IGN (News Corporation). http://movies.ign.com/articles/108/1088179p1.html. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. 
  16. Boucher, Geoff (18 Μαρτίου 2010). «Bryan Singer on 'X-Men: First Class': It's got to be about Magneto and Professor X». Los Angeles Times. http://latimesblogs.latimes.com/herocomplex/2010/03/bryan-singer-and-the-xmen-together-again.html. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. 
  17. Fleming, Mike (26 Μαρτίου 2010). «Bryan Singer Producing 'X-Men: First Class'». Deadline.com. http://www.deadline.com/2010/03/singer-to-producex-men-first-class/. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. 
  18. McClintock, Pamela (05/05/2010). «'X-Men' prequel to open June 4, 2011». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-11-08. https://web.archive.org/web/20121108105708/http://www.variety.com/article/VR1118018752. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. 
  19. Douglas, Edward. «Exclusive Interview with X-Men: First Class Director Matthew Vaughn». Superhero Hype. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2013. 
  20. McClintock, Pamela (8 Ιουλίου 2010). «Fox cast 'X-Men' mutants». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-05-28. https://web.archive.org/web/20110528150058/http://www.variety.com/article/VR1118021527. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. 
  21. 21,0 21,1 Lees, Rebecca (7 Οκτωβρίου 2010). «When the X-Men met the Ox-Men». The Oxford Student. http://oxfordstudent.com/2010/10/07/when-the-x-men-met-the-ox-men/. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. 
  22. Dawtrey, Adam (27 Νοεμβρίου 2010). «Snaring the big Hollywood pictures». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-12-08. https://web.archive.org/web/20101208065902/http://www.variety.com/article/VR1118027580. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 20121. 
  23. Conn, Lesley (9 Σεπτεμβρίου 2010). «X-Men may be landing in Savannah». Savannah Morning News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-09-12. https://web.archive.org/web/20100912204147/http://savannahnow.com/latest-news/2010-09-09/x-men-may-be-landing-savannah. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. 
  24. Conn, Lesley (20 Οκτωβρίου 2010). «X-Men pick Jekyll Island over Tybee Island». Savannah Morning News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-10-24. https://web.archive.org/web/20101024065001/http://savannahnow.com/news/2010-10-21/x-men-pick-jekyll-island-over-tybee-island. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. 
  25. Knowles, Harry (20 Αυγούστου 2010). «So Bryan Singer just called regarding Matthew Vaughn's X-Men: First Class... I'm quite excited now». Ain't It Cool News. http://aintitcool.com/node/46217. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. 
  26. 26,0 26,1 «Franchises X-Men». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2011. 
  27. «The 18th Annual Screen Actors Guild Awards». sagawards.org. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]