Eurogames

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Eurogames (σε ελεύθερη μετάφραση: Ευρωπαιχνίδια ή Ευρωαγώνες) ήταν ευρωπαϊκό (ιταλικής παραγωγής) τηλεοπτικό πρόγραμμα το οποίο προβλήθηκε στο ιταλικό Canale 5 από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου 2019. Το παρουσίασε η Ίλαρι Μπλάζι και ο Άλβιν, με διαιτητή τον ολυμπιονίκη Γιούρι Κέκι. Ήταν μια αναθεωρημένη και ανανεωμένη έκδοση των Παιχνιδιών χωρίς σύνορα. Στην Ελλάδα προβάλλεται με παρουσιαστή τον Θέμη Γεωργαντά στον ΣΚΑΪ, τρεις μήνες μετά την αρχική προβολή του στην Ιταλία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2019 κυκλοφορούσαν φήμες για πιθανή αναβίωση των Παιχνιδιών χωρίς Σύνορα. Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν στις 18 Ιουνίου 2019 κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης τύπου της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης (France Télévisions). Η παραγωγή της γαλλικής έκδοσης θα γίνει από την Air Productions του Ναγκί και προβλήθηκε στο δεύτερο κρατικό κανάλι France 2.

Την ίδια στιγμή, η Mediaset ανακοίνωσε ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι της ίδιας μορφής. Ονομάστηκε Eurogames και μεταδόθηκε από το Canale 5 (ιδιόκτητο κανάλι της Μέντιασετ) με παρουσιαστές τους Ίλαρι Μπλάζι και Άλβιν.[1] Αυτή η πρώτη και μοναδική έκδοση παρήχθη από την Mediaset και την Nonpanic. Αποτελείται από έξι επεισόδια (πέντε συν τον τελικό) τα οποία γυρίστηκαν στο πάρκο Τσινετσιτά Ουόρλντ στην Ρώμη, όπου δημιουργήθηκε το σύνολο όλων των παιχνιδιών. Ο χώρος έχει μέγεθος 8000 τετραγωνικών μέτρων. Συμμετέχουν οι εξής χώρες: Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία και Ισπανία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι αποτελείται από εννέα αγωνίσματα, τις οποίες τα έθνη πρέπει να αντιμετωπίσουν κερδίζοντας πόντους. Από αυτά, έξι αντλούν το θέμα τους από τον πολιτισμό και την ιστορία των συμμετεχουσών χωρών. Κάθε χώρα είχε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ένα τζόκερ (επίσημα γνωστό ως τζόλι) σε ένα αγώνισμα που πιστεύει ότι θα τα πάει καλά, διπλασιάζοντας τους πόντους που θα αποκομίσει από το αγώνισμα. Επιπλέον, κάθε έθνος συμμετείχε στο φιλ ρουζ, μια ειδική δοκιμασία όπου κάθε χώρα συμμετέχει μεμονωμένα και στο τέλος οι πόντοι διπλασιάζονται. Στο τέλος του επεισοδίου οι χώρες αγωνίζονταν στο Παιχνίδι των πρωταθλητών, όπου κάθε χώρα επέλεγε τρεις διαγωνιζόμενους οι οποίοι έπρεπε να ανέβουν ένα τείχος στηριζόμενοι σε μια μεταλλική ράβδο χωρίς την δυνατότητα να κινήσουν τα πόδια τους (μπορούσαν να κινήσουν το σώμα τους μόνο από τα γόνατα και πάνω). Η τελευταία δοκιμασία τριπλασίαζε το σκορ.

Παρουσιαστές ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

χώρα παρουσιαστές
 Γερμανία Λούκας Βάντκε
Ελλάδα Ελλάδα Θέμης Γεωργαντάς
Ιταλία Ίλαρι Μπλάζι και Άλβιν
Πολωνία Ουούκας Γκάμροτ
Ρωσία Κάτια Μιρόνοβα
 Ισπανία Λάρα Αλβάρεθ και Χοακίν Πρατ

Βαθμοί ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετέχοντα έθνη: 6
Γερμανία (D) Ελλάδα (GR) Ιταλία (Ι) Πολωνία (PL) Ρωσία (RU) Ισπανία (Ε)
Ημερομηνία προβολής (Ιταλία και
Ελλάδα)
Χώρος διεξαγωγής 1η θέση 2η θέση 3η θέση 4η θέση 5η θέση 6η θέση
1ο επεισόδιο 19 Σεπτεμβρίου 2019
27 Δεκεμβρίου 2019
Τσινετσιτά Ουόρλντ, Ρώμη Μόναχο Σότσι Βαρσοβία Οτράντο Αράντα ντε Ντουέρο Θεσσαλονίκη
2ο επεισόδιο 26 Σεπτεμβρίου
20 Δεκεμβρίου 2019
Αγία Πετρούπολη Φολγκαρία Αμβούργο Μπιαουίστοκ Σπάρτη Σιουδάδ Ροδρίγο
3ο επεισόδιο 3 Οκτωβρίου 2019
29 Δεκεμβρίου 2019
Κολωνία Μόσχα Πόζναν Αστόργκα Κατάνια Κυκλάδες
4ο επεισόδιο 10 Οκτωβρίου 2019
5 Ιανουαρίου 2020
Νυρεμβέργη Σαν Φελίτσε Τσιρτσέο Γκνιέζνο Γεκατερινμπούργκ Μονφόρτε ντε Λέμος Αθήνα
5ο επεισόδιο 17 Οκτωβρίου 2019
12 Ιανουαρίου 2020
Χάκα Πάρμα Κρήτη Νοβοσιμπίρσκ Γιανούφ Λουμπέλσκι Βερολίνο
Τελικός 24 Οκτωβρίου 2019
19 Ιανουαρίου 2020
Μόναχο Κρήτη Αγία Πετρούπολη Σαν Φελίτσε Τσιρτσέο Χάκα Βαρσοβία

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «"Torna su Canale 5 Giochi Senza Frontiere: a condurlo sarà Ilary Blasi"». Il Fatto Quotidiano. 16 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2019.