Σωτήρης Δογάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σωτήρης Δογάνης
Γέννηση9 Ιουλίου 1968 (1968-07-09) (55 ετών)
Αλώνες Ρεθύμνης
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΠατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή και Εθνικό Ωδείο
Ιδιότητατραγουδιστής
Εν ενεργεία1993–σήμερα
Όργαναφωνή

Ο Σωτήρης Δογάνης (Αλώνες Ρεθύμνης, 9 Ιουλίου 1968[1]) είναι Έλληνας ερμηνευτής, καθηγητής της βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σωτήρης Δογάνης, γεννήθηκε στις Αλώνες Ρεθύμνης, όπου και μεγάλωσε σε περιβάλλον που η καθημερινότητα ήταν συνυφασμένη με το τραγούδι.

Μαζί με τα πρώτα του λόγια άρχισε κι εκείνος να τραγουδά. Δάσκαλοί του και οι ανώνυμοι συντοπίτες του, ως και οι μεγάλοι τροβαδούροι της Κρητικής Μουσικής: Κώστας Μουντάκης, Θανάσης Σκορδαλός, Μανόλης Κακλής και άλλοι, ενώ κυρίαρχο πρότυπο ήταν ο Νίκος Ξυλούρης.

Θεωρείται σήμερα ως μια από τις σημαντικότερες φωνές στο έντεχνο τραγούδι, με προσεγμένη πορεία στην Τέχνη όντας παράλληλα καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και πρωτοψάλτης, φωνή τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με το ύφος του τόπου καταγωγής του, που η έκφρασή της προσωποποιεί τη ρίζα, σε ένα μυστηριακό κράμα των στοιχείων που συνθέτουν την Παράδοση όπως αυτή αναδύεται από το Βυζάντιο και φτάνει στις μέρες μας.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή και είναι πτυχιούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι μουσικές του καταβολές πάντως πηγάζουν, σαφώς από την παράδοση της Κρήτης. Είναι ερμηνευτής του έντεχνου τραγουδιού με ιδιαίτερη αξιοσημείωτη πορεία.

Ζωή - κοινωνική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σωτήρης Δογάνης είναι ερμηνευτής, πρωτοψάλτης, καθηγητής της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, καθώς και διευθυντής της Μικτής Πολυφωνικής Χορωδίας «Οι Μελωδοί».

Μέλος του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος «Αρκάδι», αρχίζει με το τραγούδι του να «ταξιδεύει» ολοένα και πιο μακριά.

Από το 1986 είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών με δεκάδες χορωδιακές συμμετοχές σε Ελλάδα κι εξωτερικό, ενώ υπηρετεί τη Λατρευτική Πράξη επί αναλογίου σχεδόν ανελλιπώς.

Το 1993 είναι η χρονιά - σταθμός του μιας και γνωρίζεται με τον ερμηνευτή της «Ρωμιοσύνης» Γρηγόρη Μπιθικώτση κι έκτοτε τόσο ο «σερ», όσο η Άννα Μπιθικώτση και ο Κώστας Νικολόπουλος είναι οι άνθρωποι που τον οδηγούν στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού όπου συνεργάζεται στο πλευρό αναγνωρισμένων καλλιτεχνών του ελληνικού πενταγράμμου, μια πορεία που το 1996 κορυφώνεται με την κυκλοφορία του πρώτου έντεχνου προσωπικού του δίσκου με τίτλο: «Χορός η ζωή» σε στίχους της Άννας Μπιθικώτση και σε μουσική Κώστα Νικολόπουλου στην οποία συμμετέχει ερμηνευτικά ο ίδιος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ενώ ο διεθνούς φήμης Yanni εμπιστεύεται τη μελωδία «Desire» να σημάνει το ομώνυμο τραγούδι του τίτλου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2000 έως και σήμερα λειτουργεί ως Λαμπαδάριος στον Ι. Ναό Αγ. Τρύφωνος Άνω Γλυφάδας.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τον οδήγησε στο χώρο του έντεχνου ξεκινώντας από τη μπουάτ "Απανεμιά". Συνεργάστηκε σε μουσικές σκηνές και συναυλίες με τους σημαντικότερους ερμηνευτές όπως τους: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πόλυ Πάνου, Βίκυ Μοσχολιού, Γλυκερία, Ελένη Δήμου, Λάκης Χαλκιάς, Αριστείδης Μόσχος κ.ά.

Εργογραφία – δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το 1995 με αφορμή τον πανηγυρικό εορτασμό των 1900 ετών από τη συγγραφή του Θεοπνεύστου Βιβλίου της Αποκαλύψεως στο ιερό νησί της Πάτμου, συμμετείχε ως Άρχων Πρωτοψάλτης έναντι όλων των τελετών του εορτολογίου, στις οποίες παρευρίσκονταν ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, διεθνείς αντιπροσωπείες και σύσσωμη ή πολιτική, στρατιωτική και εκκλησιαστική ηγεσίας της χώρας.
  • Το 2006 κατόπιν πρόσκλησης από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ανέλαβε καθήκοντα Άρχοντος Πρωτοψάλτου στον Ι. Ναό Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ν. Υόρκης για την περίοδο της Αγ. και Μεγάλης Εβδομάδας.
  • Το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό έργο βυζαντινής μουσικής «εν χορδαίς και οργάνοις» με τον τίτλο: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται».
  • Το 2008 ακολούθησε το δεύτερο έργο του βυζαντινής μουσικής σε συνέχεια του πρώτου με τίτλο: «Η Ζωή εν τάφω».

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2001 ως σήμερα είναι ο βασικός ερμηνευτής των περισσοτέρων από 300 μουσικών παραστάσεων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο της λογοτέχνιδας, ποιήτριας και χρονογράφου Άννας Μπιθικώτση, στα μεγάλα έργα της μελοποιημένης ποίησης, όπως και σε αφιερώματα στους σημαντικότερους Έλληνες κλασσικούς ερμηνευτές όπως : Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Νίκος Ξυλούρης κ.ά. και έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς και δήμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγές – Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τον ίδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σωτήρης Δογάνης [1], επίσης [2] Αρχειοθετήθηκε 2011-03-13 στο Wayback Machine. και ως καθηγητής της βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης: [3], [4], [5], [6], [7] και [8][νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λοιπές πηγές - Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σωτήρης Δογάνης: 1.- «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» (2008). [9],[10] 2.- «Η Ζωή εν τάφω»92008). [11], 3.- «Στη Μοναξιά του Πλήθους» (2009), [12], [13] και [14]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GreekDiscography. «GreekDiscography». www.GreekDiscography.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024.