Άννα Μπιθικώτση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα Μπιθικώτση
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Άννα Μπιθικώτση (Ελληνικά)
Γέννηση24  Ιουλίου 1960
Περιστέρι Αττικής
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταποιητής, συγγραφέας και στιχουργός
ΣύζυγοςΚώστας Νικολόπουλος
ΓονείςΓρηγόρης Μπιθικώτσης
ΑδέλφιαΓρηγόρης Μπιθικώτσης
Αναστασία Μπιθικώτση

Η Άννα Μπιθικώτση είναι Ελληνίδα ποιήτρια, συγγραφέας, στιχουργός, παραγωγός και χρονογράφος.

Πατέρας της Άννας Μπιθικώτση ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και μητέρα της η πρώτη του γυναίκα, η Θεόκλεια. Η Άννα Μπιθικώτση γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής.

Aποφοίτησε με άριστα από τις Σχολές Καλογραιών, Καλών Τεχνών και «Βελουδάκη». Συγκεκριμένα υπήρξε απόφοιτος της Σχολής Ορθοδόξων Καλογραιών «Θεομήτωρ», της Σχολής Καλών Τεχνών και της Σχολής μοντελίστ «Βελουδάκη».

Σύζυγος της είναι ο συνθέτης και τραγουδοποιός Κώστας Νικολόπουλος και έχει δυο κόρες.

Η Άννα Μπιθικώτση ευαισθητοποιημένη στο χώρο των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής τους παιδείας με πολλές παραστάσεις. Ασχολήθηκε με τα κοινά, με αφορμή τις δραστηριότητές της, αναφερόμενη στο Φάρο Τυφλών Ελλάδας, στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών Ελλάδας, στο Β΄ Θεραπευτήριο Χρονίως Πασχόντων Σκαραμαγκά, στο Ίδρυμα Χανσενικών Αγίας Βαρβάρας, στο Αντικαρκινικό «Μεταξά», στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στις κλειστές Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και αλλού.

Σε συνέχεια της δράσης της αυτής και της ενασχόλησης με τα κοινά, υπήρξε υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, στον συνδυασμό «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας» το 2010, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ πολιτεύθηκε με τη Νέα Δημοκρατία ως υποψήφια βουλευτής στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2007 και τις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2009.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ως ποιήτρια, το 2001 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Καστανιώτη» την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο: «Αντί σιωπής» η οποία σήμερα βρίσκεται στην 16η έκδοση. Το Μάη του 2001 «ζωντανεύει» επί σκηνής στο θέατρο «Κ. Δανδουλάκη» τις σελίδες του βιβλίου της σε μορφή μουσικής παράστασης.
  • Ως συγγραφέας, το 2006 κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» το βιβλίο της, με τον τίτλο: «Από το ημερολόγιό μου … Γρηγόρης Μπιθικώτσης 1922 – 2005».
  • Ως αρθρογράφος, αρθρογραφεί από το 2002 στην ημερήσια εφημερίδα «Αδέσμευτο Τύπο» έχοντας τη δική της στήλη με τον τίτλο «Αντί σιωπής».
  • Ως παραγωγός, κυκλοφόρησε από τις Μουσικές Εκδόσεις «Σείστρον» τα μουσικά έργα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής του ερμηνευτή, καθηγητή Βυζαντινής μουσικής Σωτήρη Δογάνη, με τον τίτλο: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…» και η «Η Ζωή εν τάφω…».

Λαϊκή Ορχήστρα «Άννα Μπιθικώτση»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα Μπιθικώτση είναι επίσης ιδρυτής, δημιουργός, της Λαϊκής Ορχήστρας «Άννα Μπιθικώτση», με την οποία τακτικά ζωντανεύει επί σκηνής -σε μορφή μουσικής παράστασης- τις σελίδες των βιβλίων της.

Αποτέλεσμα αυτής της δημιουργίας, η πραγματοποίηση, από το καλοκαίρι 2001 έως σήμερα, σειράς 300 και πλέον συναυλιών, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, λαμβάνοντας χώρα σε κορυφαία Φεστιβάλ, στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων πολλών Δήμων ανά την Ελλάδα, σε στρατόπεδα και ιδρύματα, όπως επίσης και για τον Απόδημο Ελληνισμό στο εξωτερικό, συνήθως με είσοδο ελεύθερη για το κοινό (μεταξύ αυτών εκείνη για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας την 1η Αυγούστου του 2004 στο Καρπενήσι, αλλά και εκείνη για τη βραδιά τιμής στους Χρυσούς Ολυμπιονίκες στη Δραπετσώνα).

Σημαντικοί σταθμοί του έργου της υπήρξαν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004 και στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Με τα λογοτεχνικά της κείμενα συμμετέχει με Ελληνικές Χορωδίες σε παγκόσμια χορωδιακά Φεστιβάλ.

Το 2005 πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Εργογραφία – δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορά στη σύγχρονη περίοδο (2007-σήμερα):

  • Τον Μάιο του 2007 παρουσιάζει με τον καθηγητή Βυζαντινής μουσικής, πρωτοψάλτη και ερμηνευτή Σωτήρη Δογάνη στα πλαίσια της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την θεμελίωση του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος Πειραιά υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολις Πειραιώς, αφιέρωμα με τον τίτλο «Από το Βυζάντιο στην Παράδοση και την μελοποιημένη ποίηση» που λάμπρινε με την παρουσία ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
  • Το 2007 και το 2008 έχει την επιμέλεια παραγωγής στα Βυζαντινά μυσταγωγικά δισκογραφικά έργα του Σωτήρη Δογάνη: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» και «Η Ζωή εν Τάφω», συμμετέχοντας και δια των απαγγελιών των ποιημάτων της «Γιε μου» και «Να την θυμάστε τούτη τη νύχτα».
  • Το 2008 επανέρχεται στο χώρο της έντεχνης δισκογραφίας με το άλμπουμ «Στη Μοναξιά του Πλήθους» με ερμηνευτές τον Σωτήρη Δογάνη και Βασίλη Σκουλά.
  • Τον Ιανουάριο του 2009 παρουσιάζει στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση με τη μουσική παράσταση που φέρει τον τίτλο: «Όταν οι ποιητές μιλούν, τα αηδόνια σωπαίνουν» με τον ερμηνευτή της Τρίτης ανθολογίας του Γιάννη Σπανού, Κώστα Καράλη, τον Σωτήρη Δογάνη και την Αντιγόνη Μπουνά.
  • Τον Φεβρουάριο του 2009 κυκλοφορεί το δεύτερο έντεχνο προσωπικό άλμπουμ του Σωτήρη Δογάνη με τον γενικό τίτλο «Στη Μοναξιά του Πλήθους», με την ευγενική συμμετοχή του Βασίλη Σκουλά, σε μουσική Μιχάλη Τερζή και ενορχήστρωση Μιχάλη Νικολούδη, στο οποίο υπογράφει τους στίχους και φέρει την καλλιτεχνική επιμέλεια.
  • Το καλοκαίρι του 2009 ταξιδεύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό οι μουσικές της παραστάσεις: «Γρηγόρης Μπιθικώτσης 1922 – 2005» και «Μ΄ ένα τραγούδι μου θα σου θυμίσω» με ερμηνευτές τους: Ελένη Δήμου, Κώστας Καράλης, Σωτήρης Δογάνης και τη Λαϊκή Ορχήστρα «Άννα Μπιθικώτση». Την διεύθυνση είχε ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Στρατηγός.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Άννα Μπιθικώτση, έχουν τιμήσει για την προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα, Δήμοι, Χορωδίες, Λιμενικές αρχές, Ιδρύματα, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Νέας Υόρκης «Hellas FM» και η UNESCO.

Πηγές – Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την ίδια και την οικογένειά της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύντομο Βιογραφικό ως υποψηφίας Βουλευτού της Ν.Δ. [1][νεκρός σύνδεσμος] Άννα Μπιθικώτση: Μισή αλήθεια από την εκπομπή «Στην υγεία μας» [2] διαβάστε περισσότερα: [3] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ...από την Άννα Μπιθικώτση [4]

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το βιβλίο: "Αντί σιωπής" [5][νεκρός σύνδεσμος] και [6][νεκρός σύνδεσμος] Για το βιβλίο: "Από το Ημερολόγιό μου ... - Γρηγόρης Μπιθικώτσης 1922-2005" [7]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άννα Μπιθικώτση (Η ζωή του Γρηγόρη Μπιθικώτση μέσα από τα μάτια της πρωτότοκης κόρης του. [8][νεκρός σύνδεσμος] Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ. [9]

Συνεντεύξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα Μπιθικώτση απαντά στο «Ερωτηματολόγιο του Προυστ» [10] Αρχειοθετήθηκε 2010-11-26 στο Wayback Machine. Εφημερίδα: Αδέσμευτος τύπος: [11]

Λοιπές πηγές - Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ... [12] Συναυλία για τον Γ. Μπιθικώτση στη Στυλίδα... [13] 90 χρόνια Μπιθικώτσης 1922-2012 [14] YouTube: [15] Συναυλία Άννας Μπιθικώτση στην Ιτέα «Μ΄ ένα τραγούδι μου θα σου θυμίσω…» Κυριακή 18/7/10 [16][νεκρός σύνδεσμος] Η Άννα Μπιθικώτση και ο Σωτήρης Δογάνης στο "Σπίτι του Πολιτισμού" [17][νεκρός σύνδεσμος] Άλλες δραστηριότητες: [18], [19] και [20] Αθήνα, πόλη της ζωής μας (δημοτικός συνδυασμός)[21]