Κάτω Σορβική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κάτω Σορβικά)

Τα κάτω Σορβικά(dolnoserbšćina) είναι μία γλώσσα της Δυτικής Σλαβικής οικογένειας. Ομιλείται από μειονοτικούς πληθυσμούς στην Ανατολική Γερμανία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νότιας Λουσατίας, που βρίσκεται σήμερα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Τα κλασσικα κάτω Σορβικά είναι μία από τις δύο εκδοχές της Σορβικής γλώσσας, η άλλη είναι τα Άνω Σορβικά.

Δίγλωσση πινακίδα στο Κότμπους.

Η κλασσική Κάτω Σορβική αναπτύχθηκε τον 18ο αιώνα και τότε αποσαφηνίστικαν οι γραμματικοί και συντακτικοί της κανόνες, οι οποίοι είναι συσχετισμένοι με την διάλεκτο του Κότμπους.[1] Η κύρια διάλεκτος έχει επηρεασθεί από τα Άνω Σορβικά.

Η Κάτω Σορβική ομιλείται στην ευρύτερη περιοχή του Κότμπους στο Βραδεμβούργο. Οι πινακίδες στην περιοχή είναι σε δύο γλώσσες, και μάλιστα η πόλη του Κότμπους έχει ένα γυμνάσιο στο οποίο διδάσκονται τα Κάτω Σορβικά. Είναι μία γλώσσα που βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης, καθώς οι περισσότεροι φυσικοί ομιλητές της γλώσσας είναι μεγάλης ηλικίας.[2]

Οι ομιλητές της γλώσσας είναι περίπου 7 χιλιάδες.

Ορθογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σορβική αλφάβητος γράφεται με το λατινικό αλφάβητο, αλλά χρησιμοποιεί κάποια ιδαίτερα διακριτικά για να περιγράψει όλους τους ιδιαίτερους ήχους της γλώσσας.

Παράδειγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κάτω Σορβικά: Wšykne luźe su lichotne roźone a jadnake po dostojnosći a pšawach. Woni maju rozym a wědobnosć a maju ze sobu w duchu bratšojstwa wobchadaś. ('Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.) [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rothstein, Björn· Thieroff, Rolf (2010). Mood in the Languages of Europe. Ευρώπη: John Benjamins Publishing. σελ. 376-377. 
  2. «UNESCO Atlas of the World's Languages in danger». www.unesco.org. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2020. 
  3. «Upper and Lower Sorbian language, alphabet and pronunciation». www.omniglot.com. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2020.