Πομερανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το ιστορικό κέντρο της πόλης Στετίνο (Δ. Πομερανία) παρά τις εκβολές του Όντερ

Η Πομερανία ή Πομμερανία (στη γερμανική γλώσσα Πόμμερν, Pommern) ήταν μια εδαφική έκταση χώρας που εκτεινόταν εκατέρωθεν των οχθών του ποταμού Όντερ στην περιοχή που άλλοτε εκτεινόταν η Βορειοανατολική Γερμανία και η Βορειοδυτική Πολωνία, και που ορίζονταν από Β. από τη Βαλτική θάλασσα και από Ν. από τον ποταμό Βιστούλα.

Πίνακας περιεχομένων

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έδαφος της Πομερανίας αποτελεί χαμηλή πεδιάδα με σχετικά φτωχά αμμώδη εδάφη αλλά και με εκτεταμένα δάση πεύκων και πολλές φυσικές λίμνες. Ο δε ποταμός Όντερ ρέει προς Β. και εκβάλλει στη Βαλτική, διαιρώντας έτσι τη χώρα σε Δυτική (ή εγγύς) Πομερανία και σε Ανατολική (ή "πέρα") Πομερανία. Παλαιότερα τα δύο αυτά τμήματα τ΄ αποκαλούσαν επίσης "εντεύθεν Πομερανία" (τη δυτική) και "εκείθεν Πομερανία" (την ανατολική). Ο ορυκτός πλούτος της περιοχής χαρακτηρίζεται φτωχός.
Κυριότερες δραστηριότητες των κατοίκων ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Κυριότερες καλλιέργειες και παραγωγή στη περιοχή είναι η σίκαλη, η βρώμη, τα ζαχαρότευτλα, το κριθάρι, το σιτάρι και κτηνοτροφικά προϊόντα. Οι κυριότερες βιομηχανίες αφορούν διατήρηση και κατεργασία αλιευμάτων και κρεάτων.

Σημαντικότερες πόλεις της Πομερανίας είναι το Στετίνο (ή Τσέτσιν), που βρίσκεται στις εκβολές του Όντερ με σημαντικά ναυπηγεία, η Στράλσουντ, και η Γκράιφσβαλντ με βιομηχανίες λιπασμάτων, πυρείων, χάρτου και χρωμάτων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Πομερανία οφείλεται στη σλαβική φυλή των Πομερανών οι οποίοι κατά τον 5ο αιώνα φέρονται να κατοίκησαν την περιοχή, μεταξύ Όντερ και Βιστούλα, που προηγουμένως κατοικούσαν Κελτικές και Τευτονικές φυλές. Από το 1062 μέχρι το 1637 οι Πομερανοί διοικούνταν από δικούς τους Δούκες που επανειλημμένα είχαν συγκρουσθεί με τους εκλέκτορες του Βραδεμβούργου.
Με την ειρήνη της Βεστφαλίας η Σουηδία έλαβε την "Εντεύθεν Πομερανία" (δυτική), το δε Βραδεμβούργο την "Εκείθεν Πομερανία".
Το 1815 ολόκληρη η Πομερανία περιήλθε στη Πρωσία.
Το 1919 με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών δημιουργήθηκε ο Πολωνικός Διάδρομος με συνέπεια η Πομερανία ν΄ αποτελέσει γερμανική επαρχία της οποίας η έκταση έφθανε τα 31.142 τ.χλμ. Το 1939 ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 2.405.000 περίπου.
Τέλος, το 1945 κατά τη Διάσκεψη του Πότσδαμ το μεγαλύτερο τμήμα της Πομερανίας, δυτικά του Όντερ, αποδόθηκε στο Μεκλεμβούργο και περιελήφθη στη ρωσική ζώνη κατοχής, το δε Στσέτσιν (Στετίνο) και το ανατολικότερο του Όντερ έδαφος κατελήφθη από τους Πολωνούς όπου και αποτελεί σήμερα διοικητική περιφέρεια της Πολωνίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ. 16ος, σελ.267.