Νόνι Λίμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νόνι Λίμα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1 Οκτωβρίου 1956 (1956-10-01) (67 ετών)
Σάο Βισέντε (νησί), Πράσινο Ακρωτήριο
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής

Ο Νόνι Λίμα (πλήρες όνομα: Λεονίλντο Λίμα Μπατίστα) είναι προπονητής ποδοσφαίρου και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. Κατάγεται από το Πράσινο Ακρωτήριο (πορτογαλικά: Cabo Verde), αλλά ζει από το 1976 στην Ελλάδα κι έχει πάρει την ελληνική υπηκοότητα.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νόνι Λίμα γεννήθηκε το 1956 στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου (Capo Verde), τα οποία τότε αποτελούσαν αποικία της Πορτογαλίας.

Στην Ελλάδα ήρθε το 1976 με πορτογαλικό διαβατήριο. Αγωνίστηκε στον Πανιώνιο σε 304 ματς επί δώδεκα συνεχόμενες σεζόν ως το 1988, αποτελώντας ένα από τα βασικότερα και πολυτιμότερα στελέχη του. Αγωνιζόταν ως επιθετικός μέσος αλλά και σε άλλες θέσεις της ομάδας. Οι 304 συμμετοχές του με τον Πανιώνιο τον φέρνουν στην τρίτη θέση στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής μετά τους Κριστόφ Βαζέχα και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, στις συμμετοχές ξένων ποδοσφαιριστών στην ίδια ομάδα.

Με τον Πανιώνιο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1979, πετυχαίνοντας ένα από τα τρία γκολ της ομάδας του στο 3-1 επί της ΑΕΚ. Στο τέλος της καριέρας του έπαιξε για τέσσερις σεζόν στον Χαραυγιακό, στη Β΄ Εθνική.

Στα χρόνια της παραμονής του πήρε την ελληνική υπηκοότητα έπειτα από περιπέτειες, αφού υπήρξε κι αυτός θύμα των διαφόρων παρανόμων ελληνοποιήσεων αθλητών που γίνονταν τότε, με πιο χαρακτηριστική του Χούλιο Λοσάντα. Είναι χαρακτηριστικό πως χρειάστηκε να υπηρετήσει δύο φορές στον ελληνικό στρατό, μία το 1980 και ξανά το 1986.

Δυο σοβαροί τραυματισμοί ανέκοψαν την καριέρα του, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο εντυπωσιακή. Το 1980 σε αγώνα με τη Ρόδο έσπασε τον αστράγαλό του, έπειτα από σκληρό μαρκάρισμα του Γιώργου Γεωργαλή και έμεινε έξω από τα γήπεδα για ένα χρόνο. Λίγο μετά την επάνοδό του σε αγώνα με την ΑΕΚ υπέστη κάταγμα περόνης σε σύγκρουσή του με το Στέλιο Μανωλά, με αποτέλεσμα να μείνει άλλη μια σεζόν εκτός αγώνων και να χρειαστεί εγχείρηση στο εξωτερικό για να γίνει καλά.

Υπήρξε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των συμπατριωτών του και της Ελλάδας. Έφερε πολλούς συγγενείς του στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τον ανιψιό του ποδοσφαιριστή Ντανιέλ Μπατίστα, που αγωνίστηκε στον Εθνικό Πειραιώς, στην ΑΕΚ,στον Ολυμπιακό Πειραιώς και στην Εθνική Ελλάδος, ο μοναδικός έγχρωμος ποδοσφαιριστής που έχει ως τώρα γίνει διεθνής μαζί με τον Ζέκα.

Όταν σταμάτησε να παίζει, ο Λίμα εργάστηκε ως προπονητής σε ομάδες Γ΄ Εθνικής, Δ΄ Εθνικής και τοπικών κατηγοριών. Τη σεζόν 2007-08 ήταν προπονητής στον Ερμή Ερμιόνης. Από το 2011 διατελεί βοηθός προπονητή στον Πανιώνιο.[1],[2]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ως ποδοσφαιριστής
Χρονιές Σύλλογος Συμμετοχές Γκολ
1976-1988 Πανιώνιος 304 23
1988-1992 Χαραυγιακός 107 6

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Λίμα έκλεισε Αρχειοθετήθηκε 2013-12-24 στο Wayback Machine. το 2012 ένα χρόνο βοηθός προπονητή στον Πανιώνιο
  2. Ο Λίμα είναι το 2014 παράλληλα βοηθός στον Πανιώνιο και προπονητής στην Ακαδημία Κούρος