Νέα Σμύρνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δήμος Νέας Σμύρνης
Δήμος

Έμβλημα

2011 Dimos Neas Smyrnis.png

Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Έδρα Νέα Σμύρνη
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης (2014)
 • Αντιδήμαρχοι Γαλανοπούλου Ελεωνόρα (Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ποιότητας Περιβάλλοντος)
Δεληγιάννη Κλεοπάτρα (Κλαίρη) (Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης)
Κασίμη Ελένη
(Καθαριότητας)
Κονιδάρης Διονύσης(Πρασίνου, Παιδικών Χαρών, Κ.Ε.Π. & Πολιτικών Γάμων)
Συρίγος Πολύδωρος (Νεολαίας, Αθλητισμού, Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αξιοποίησης Εθνικών & Κοινοτικών Προγραμμάτων)
Διοικητική διαίρεση  
 • Αποκ. διοίκηση Αττικής
 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφ. ενότητα Νότιος Τομέας Αθηνών
Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Νομός Αττικής
Έκταση 3,524 km2
Πληθυσμός 73.076 (απογραφή 2011)
Ιστότοπος neasmyrni.gr
Άλσος Ν. Σμύρνης

Η Νέα Σμύρνη είναι ένα από τα νότια προάστια Δήμους της Αθήνας και συνορεύει με τους δήμους Αθηναίων και Δάφνης στα βόρεια, Αγίου Δημητρίου στα ανατολικά, Παλαιού Φαλήρου στα νότια, και Καλλιθέας στα δυτικά. Όριο της Νέας Σμύρνης με την Καλλιθέα είναι η λεωφόρος Συγγρού. Τη Νέα Σμύρνη διασχίζει η γραμμή του τραμ, από τα βόρεια (το Δήμο Αθηναίων) μέχρι τα νότια (το Δήμο Παλαιού Φαλήρου).

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή της σημερινής Νέας Σμύρνης ονομαζόταν στο παρελθόν Ανάλατος, λόγω ενός πηγαδιού με γλυκό νερό που βρισκόταν κοντά στο ναό των Αγίων Θεοδώρων, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο του Πανιωνίου. Στις 24 Απριλίου 1827 έγινε εκεί μάχη μεταξύ Τούρκων και εξεγερμένων Ελλήνων για την ανακατάληψη της Ακρόπολης, γνωστή ως Μάχη Αναλάτου. Στις 14 Φεβρουαρίου 1898 στον Ανάλατο έγινε απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Γεωργίου Α΄. Σε ανάμνηση της διάσωσής του, η Βασίλισσα Όλγα έχτισε το ναό του Αγίου Σώστη. Ο ιερός αυτός Ναός είναι στο Δήμο Αθηναίων αλλά διοικητικά υπάγεται στην ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης[εκκρεμεί παραπομπή].

Η περιοχή άρχισε να κατοικείται στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ μέχρι τότε δεν είχε κατοικηθεί συστηματικά. Τη διέσχιζε η Φαληρική οδός η οποία ένωνε την Αθήνα με το Φάληρο, το αρχαιότερο επίνειο της Αθήνας.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το 1922-1923, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή συνοικισμού για τους πρόσφυγες από τη Σμύρνη στην περιοχή και η οικοδόμησή του άρχισε το 1926. Το 1928 είχε πληθυσμό μόλις 210 κατοίκων. Μεταξύ 1933 η περιοχή αναπτύχθηκε σε πραγματική πόλη με πληθυσμό 6.500 κατοίκων, ο οποίος έφτασε τους 15.000 κατοίκους πριν το 1940. Η Νέα Σμύρνη έγινε Δήμος με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απελευθέρωση, το 1944 και οφείλει το όνομά της στην καταγωγή των προσφύγων κατοίκων της. Μεταπολεμικά η Νέα Σμύρνη ενσωματώθηκε στην Αθήνα που γιγαντώθηκε από την εσωτερική μετανάστευση και επεκτάθηκε προς τα ανατολικά και νότια με αυξανόμενο πληθυσμό.

Θέμα δημιουργίας Νέας Σμύρνης τέθηκε για πρώτη φορά το 1827 στη Γ΄ Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας, χωρίς ωστόσο να υλοποιηθεί: Είχε προηγηθεί αίτημα 283 "ελεύθερων Σμυρναίων" (όπως αυτοπροσδιορίζονταν), οι οποίοι κατοικούσαν στο Ναύπλιο και στην Αθήνα και ζητούσαν "τόπον δια να κατοικήσουν, εγείροντες ιδιαιτέραν Πόλιν". Αυτό το αίτημα εγκρίθηκε, η "Πόλις απεφασίσθη να ονομασθή Νέα Σμύρνη" και η τοποθεσίας της να είναι στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου. Ανδρέας Ζ. Μάμμουκας, Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος, τ. Η΄, Πειραιάς 1839, σ. 139-141 και τ. Θ΄, σ. 6.

Πληθυσμιακή εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Πληθυσμός
1928 210
1933 6.500
1940 15.000
1951 22.074
1961 32.865
1971 42.512
1981 67.408
1991 69.749
2001 73.986
2011 73.076

Διοικητικά θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Σμύρνη υπάγεται διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Ο πληθυσμός της ήταν 73.986 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2001.[1] Δήμαρχος της Νέας Σμύρνης είναι ο Σταύρος Τζουλάκης, ο οποίος εξελέγη στις δημοτικές εκλογές του 2010.

Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 ουδεμία μεταβολή επήλθε στο Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 5.1.Β αυτού.

Άλσος Νέας Σμύρνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Άλσος Νέας Σμύρνης έχει έκταση 50 στρεμμάτων και ο χώρος ορίζεται από τις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου, Κορδελιού και Πατριάρχου Ιωακείμ Γ. Το Άλσος της Νέας Σμύρνης αποτελείται από δέντρα, δασικά κυρίως (χαλέπιος Πεύκη, κουκουναριά, πεύκη τύπου Θάσου, κυπάρισσος κλπ.) σε ποσοστό περίπου 20% και δέντρα καλλωπιστικά σε ποσοστό σχεδόν 20%.Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου χώρου πρασίνου καλύπτεται από υπόροφο θαμνών (βιβούρνο, αβουτήλο, μυόπωρο, πυράκανθος). Σήμερα, τα κωνοφόρα αποτελούν το 60% περίπου του φυτικού δυναμικού. Το φυτικό υλικό του Άλσους χαρακτηρίζεται σχεδόν από μονοκαλλιέργεια και ξηρόφυτο πράσινο φυτεμένο σε πολύ μεγάλη πυκνότητα. Αν και τα τελευταία χρόνια ο ξηροφυτικός χαρακτήρας έχει αλλοιωθεί λόγω αρδεύσεως με αυλάκια. Δύο συντριβάνια συμπληρώνουν την αρχιτεκτονική του άλσους προσθέτοντας και το στοιχείο του νερού. Ολόκληρη η έκταση του Άλσους καλύπτεται από περίφραξη με σιδηρά κιγκλιδώματα.[2]

Σημαντικά κτίρια και τοποθεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Ιωσηφόγλειο ορφανοτροφείο, επί της Συγγρού.
Το καμπαναριό Αγ. Φωτεινής Νέας Σμύρνης, αντίγραφο εκείνου της Σμύρνης που αναστηλώθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση.

Συνοικίες της Νέας Σμύρνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκκλησίες της Νέας Σμύρνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αγία Φωτεινή
  • Αγία Παρασκευή
  • Άγιοι Ανάργυροι
  • Άγιος Χαράλαμπος
  • Άγιος Ανδρέας
  • Άγιοι Θεόδωροι (παλαιοημερολογιτικός)
  • Ταξιάρχες (κοιμητηριακός)

Η Νέα Σμύρνη είναι έδρα ομώνυμης Μητρόπολης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανδρέας Ζ. Μάμμουκας, Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος υπό διαφόρων Εθνικών Συνελεύσεων συνταχθέντα πολιτεύματα, τ. Η΄, Πειραιάς 1839, σ. 139-141.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]