Μιχριμάχ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μιχριμάχ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μιχριμάχ Σουλτάνα
Mihrimah Sultan (Cameria).jpg
Μιχριμάχ Σουλτάνα
Περίοδος εξουσίας
7 Σεπτεμβρίου 1566 - 15 Δεκεμβρίου 1574
Προκάτοχος Αϊσέ Χαφσά Σουλτάνα
Διάδοχος Νουρμπανού Σουλτάνα
Οίκος Οσμανιδών
Εθνικότητα Τουρκική
Γέννηση 21 Μαρτίου 1522
Τοπ Καπί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος 25 Ιανουαρίου 1578 (55 ετών)
Τοπ Καπί, Κωνσταντινούπολη
Τόπος ταφής Τέμενος Σουλεϊμανιέ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Πατέρας Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής
Μητέρα Χιουρέμ Σουλτάνα
Σύζυγος Νταμάτ Ρουστέμ Πασάς
Επίγονοι Αϊσέ Χιουμασάχ Σουλτάνα
Σουλτανζάντε Μεχμέτ Μπέη
Σουλτανζάντε Μουράτ Μπέη
Σουλτανζάντε Ορχάν Μπέη
Θρησκεία Ισλάμ

Η Μιχριμάχ Σουλτάνα (Mihrimah Sultan, 21 Μαρτίου 1522 - 25 Ιανουαρίου 1578) ήταν κόρη του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή και της συζύγου του, Χιουρέμ Σουλτάνα. Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1522 στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 1578. Mihr-î-Mâh σημαίνει ήλιος και φεγγάρι.

Η Μιχριμάχ έλαβε τον τίτλο της βαλιντέ σουλτάνας (τουρκ. Valide Sultan), που ισοδυναμεί με το «βασιλομήτωρ», όταν έγινε σουλτάνος ο νεότερος αδερφός της, Σελίμ Β΄, εφόσον η μητέρα τους, Χιουρέμ Σουλτάν, είχε πεθάνει.

Ήταν αδελφή του Σελίμ Β', του Ηγεμόνα Μουσταφά, του Ηγεμόνα Μεχμέτ, του Ηγεμόνα Μπεγιαζίτ, του Ηγεμόνα Τζιχανγκίρ, της Φατμά Σουλτάν και της Ραζιγιέ Σουλτάν.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μιχριμάχ ταξίδεψε σ' ολόκληρη την Οθωμανική Αυτοκρατορία με τον πατέρα της καθώς εκείνος επιτηρούσε τα εδάφη και κατακτούσε νέα. Βρίσκεται γραμμένο στην περσική λογοτεχνία ότι η ίδια ταξίδεψε σε μάχη με τον πατέρα της πάνω σ' ένα αραβικό άλογο που ονομαζόταν Batal, και συγκεκριμένα στη Μάχη της Γκίζας στη βόρεια Αίγυπτο έξω από την Αλεξάνδρεια.

Στην Κωνσταντινούπολη, στις 26 Νοεμβρίου του 1539, σε ηλικία 17 ετών, η Μιχριμάχ Σουλτάν παντρεύτηκε τον Νταμάτ Ρουστέμ Πασά (τουρκ. Damat Rüstem Pasha, Νταμάτ είναι όρος που αποδιδόταν στους γαμπρούς της οθωμανικής δυναστείας) τον Μεγάλο Βεζίρη του Σουλεϊμάν. Η Μιχριμάχ ήταν δυσαρεστημένη με την ένωση αυτή. Η ίδια άκμασε ως προστάτιδα των τεχνών και συνέχισε να ταξιδεύει με τον πατέρα της μέχρι τον θάνατο του συζύγου της.

Το γεγονός ότι πρώτον η Μιχριμάχ ενθάρρυνε τον πατέρα της να ξεκινήσει την εκστρατεία εναντίον της Μάλτας, υποσχόμενη να κατασκευάσει 400 γαλέρες με δικά της έξοδα, ότι δεύτερον όπως και η μητέρα της έγραφε γράμματα στον Βασιλιά της Πολωνίας Σιγισμούνδο τον Δεύτερο, και τρίτον ότι δάνεισε στον αδερφό της Σουλτάνο Σελίμ Β΄ 50.000 χρυσές λίρες μετά το θάνατο του πατέρα της για να καλύψει αυτός τις άμεσες ανάγκες του, αντικατοπτρίζουν την πολιτική ισχύ την οποία είχε.

Η Μιριμάχ δεν ήταν απλώς μία πριγκίπισσα, είχε λάβει τον τίτλο της βαλιντέ σουλτάνας. Στην Οθωμανική Τουρκία, η βαλιντέ σουλτάνα είχε κατά παράδοση πρόσβαση σε υπολογίσιμους οικονομικούς πόρους και συχνά χρηματοδοτούσε σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα. Τα πιο σημαντικά έργα που διεκπεραίωσε η Μιριμάχ Σουλτάν είναι δύο συγκροτήματα τζαμιών στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης που φέρουν το όνομά της. Και τα δύο σχεδιάστηκαν από τον επικεφαλής αρχιτέκτονα του πατέρα της, Μιμάρ Σινάν. Το τζαμί που έχτισε η Μιριμάχ στην Πύλη της Αδριανούπολης, στον δυτικό τοίχο στην παλιά πόλη της Κωνσταντινούπολης, ήταν ένα από τα πιο ευφάνταστα σχεδιάσματα του Σινάν. Το δεύτερο τζαμί ονομάζεται Iskele και βρίσκεται στην περιοχή Ουσκουντάρ (τουρκ. Üsküdar) της Κωνσταντινούπολης.

Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τα δύο αυτά τζαμιά. Λέγεται ότι ο Μιμάρ Σινάν ερωτεύτηκε την Μιριμάχ και έχτισε το μικρότερο τζαμί στην Πύλη της Αδριανούπολης (τουρκ. Edirnekapi) χωρίς την έγκριση του παλατιού, αλλά από δική του βούληση και το αφιέρωσε στον έρωτά του. Ο θρύλος συνεχίζεται λέγοντας ότι την 21η Μαρτίου (όταν η μέρα και η νύχτα έχουν ίδια διάρκεια και είναι η μέρα που γεννήθηκε η Μιριμάχ, ως εκ τούτου και το όνομά της) την ώρα που ο ήλιος δύει, εάν έχει κανείς καθαρή οπτική και στα δύο τζαμιά, θα παρατηρήσει ότι καθώς ο ήλιος δύει πίσω από το μοναδικό μιναρέ του τζαμιού της πύλης της Αδριανούπολης, το φεγγάρι υψώνεται ανάμεσα στους δύο μιναρέδες του τζαμιού του Ουσκουντάρ. Επίσης ο διάσημος αρχιτέκτονας Μιμάρ Σινάν έκτισε το Τέμενος Μιχριμάχ στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της.

Παιδιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μιριμάχ Σουλτάν με τον Ρουστέμ Πασά απέκτησαν 4 παιδιά:

Τάφηκε στο Τέμενος Σουλεϊμανιέ.

Απεικονίσεις στη λογοτεχνία και το λαϊκό πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην τηλεοπτική σειρά Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής η Μιχριμάχ Σουλτάν παίζεται απο την Τουρκάλα ηθοποιό Πελίν Καραχάν.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mihrimah Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αϊσέ Χαφσά Σουλτάνα
Βαλιντέ Σουλτάνα
7 Σεπτεμβρίου 1566 - 15 Δεκεμβρίου 1574
Διάδοχος
Νουρμπανού Σουλτάνα