Μια ξεχωριστή μέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια ξεχωριστή μέρα
ΣκηνοθεσίαΈττορε Σκόλα
ΠαραγωγήΚάρλο Πόντι
ΣενάριοΈττορε Σκόλα
Μαουρίτσιο Κοστάντσο
Ρουτζέρο Μάκκαρι
ΠρωταγωνιστέςΜαρτσέλλο Μαστρογιάννι
Σοφία Λόρεν
Τζον Βέρνον
ΜουσικήΑρμάντο Τροβαϊόλι
ΦωτογραφίαΠασκουαλίνο Ντε Σάντις
ΜοντάζΡαϊμόντο Κροτσιάνι
ΕνδυματολόγοςΕνρίκο Σαμπατίνι
ΔιανομήMassimo Vigliar και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 12/8/1977
Κυκλοφορία1977
Διάρκεια110 λεπτά
ΠροέλευσηΚαναδάς[1] και Ιταλία
ΓλώσσαAγγλικά

Μια ξεχωριστή μέρα (ιταλ. Una giornata particolare) είναι ο τίτλος ιταλικής δραματικής κινηματογραφικής ταινίας παραγωγής 1977 σε σκηνοθεσία και σενάριο Έττορε Σκόλα. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι και η Σοφία Λόρεν[2]. Πρόκειται για μια ιταλοκαναδική συμπαραγωγή που απέσπασε βραβεία όπως τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας[3] και το Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ ήταν υποψήφια και για δυο βραβεία Όσκαρ[4].

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Μαΐου 1938 ο Χίτλερ επισκέπτεται την φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ρώμης ετοιμάζεται για να πάει στην εκδήλωση που έχει οργανωθεί προς τιμήν του. Η Αντονιέτα (Σοφία Λόρεν), μια όμορφη νοικοκυρά, σύζυγος του Εμανουέλε (Τζον Βέρνον) ενός άνδρα με φασιστικές πεποιθήσεις και μητέρα έξι κακομαθημένων παιδιών, ετοιμάζει σύζυγο και παιδιά για την παρέλαση και μένει στο σπίτι για να το τακτοποιήσει. Στην άδεια πλέον πολυκατοικία στην οποία μένει, βρίσκεται και άλλος ένας ένοικος, ο δημοσιογράφος Γκαμπριέλε (Μαρτσέλο Μαστρογιάνι), που είναι ομοφυλόφιλος μάχεται ενάντια στον φασισμό. Κάποια στιγμή ο παπαγάλος της Αντονιέτα το σκάει και πηγαίνει και κάθεται δίπλα από το πρεβάζι του παραθύρου του Γκαμπριέλε. Το περιστατικό αυτό αποτελεί την αιτία για την οποία ο Γκαμπριέλε και η Αντονιέτα γνωρίζονται και περνάνε ολόκληρη τη μέρα μαζί. Οι δυο αυτοί άγνωστοι μέχρι πρότινος άνθρωποι πρόκειται να ανοίξουν τις καρδιές τους ο ένας στον άλλον και να εξομολογηθούν πράγματα που δεν έχουν αποκαλύψει σε κανέναν. Όταν η μέρα τελειώσει όμως οι δυο θα πρέπει να αποχωριστούν, ο Γκαμπριέλε θα συλληφθεί για τη δράση του κατά του φασισμού κι η Αντονιέτα θα πρέπει να συνεχίσει να υπακούει τις διαταγές του συζύγου της.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γυρίστηκε στο μεγαλύτερο της μέρος σε ένα διαμέρισμα, που βρίσκεται στις πολυκατοικίες «Φεντερίτσι», εργατικές κατοικίες που ανεγέρθηκαν κατά τη δεκαετία του '30 με πρωτοβουλία του Μουσολίνι[5], ενώ τα εξωτερικά γυρίσματα αφορούν κυρίως το χώρο γύρω από τις πολυκατοικίες. Η παραγωγή έγινε από τον σύζυγο της Σοφίας Λόρεν, Κάρλο Πόντι, ενώ το σενάριο γράφτηκε από τον σκηνοθέτη της ταινίας Έττορε Σκόλα, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Μαουρίτσιο Κοστάντσο και τον Ρουτζέρο Μάκαρι. Στην ταινία έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο η ανιψιά της Σοφίας Λόρεν και εγγονή του Μουσολίνι, Αλεσάντρα Μουσολίνι, νυν πολιτικός. Η Λόρεν εμφανίστηκε στην ταινία με μακιγιάζ που επιμελήθηκε ο Φραντσέσκο Φρέντα, προκειμένου να πείσει ότι μπορούσε να υποδυθεί τη νοικοκυρά.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας - Κάρλο Πόντι
  • Α΄ Ανδρικού Ρόλου - Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι

Βράβευση:

Βράβευση:

  • Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γαλλικά) CineTV.
  2. «NY Times: A Special Day». NY Times.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2009. 
  3. «The 35th Annual Golden Globe Awards (1978). List of winners and nominees». The Hollywood Foreign Press Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2019. 
  4. «The 50th Academy Awards (1978) Nominees and Winners». oscars.org. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2012. 
  5. «Un borgo nella metropoli. "Una giornata particolare" e "Romanzo di un giovane povero" di Ettore Scola» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]