ΜΕΤΚΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
ΜΕΤΚΑ (Μεταλλικαί Κατασκευαί Ελλάδος ΑΕ)
Είδος

Ανώνυμη Εταιρεία (

ΧΑΑ: METKK)
Ίδρυση 1962
Έδρα Αρτέμιδος 8, Μαρούσι
Κλάδος Βιομηχανικά Προϊόντα & Υπηρεσίες
Κέρδη € 88 εκατ. (2012)
Ενεργητικό € 763 εκατ. (2012)
Υπάλληλοι 470 (end 2012)
Ιστότοπος www.metka.gr

Η ΜΕΤΚΑ (Μεταλλικαί Κατασκευαί Ελλάδος ΑΕ) είναι μια διεθνής εταιρεία κατασκευής ολοκληρωμένων έργων υψηλής τεχνογνωσίας στους τομείς Ενέργειας, Υποδομών και Άμυνας, με έδρα στην Ελλάδα.

Η ΜΕΤΚΑ δραστηριοποιείται κυρίως στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με εξειδίκευση σε υψηλής απόδοσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με τεχνολογία Συνδυασμένου Κύκλου.

Ιδρύθηκε το 1962 και το 1973 οι μετοχές της εταιρείας εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σήμερα η εταιρεία συμμετέχει και στο δείκτη FTSE/Χ.Α. 20.

Η ΜΕΤΚΑ είναι μία από τις λίγες εταιρείες που έχουν ταξινομηθεί στην υψηλότερη κατηγορία των αναδόχων κατασκευής μεγάλων δημοσίων έργων στην Ελλάδα.

Η εταιρεία είναι μέλος του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος.


Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1962 - 1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΜΕΤΚΑ ιδρύθηκε το 1962 στη Νέα Ιωνία Βόλου και λειτούργησε υπό τη διεύθυνση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΟΒΑ, μετέπειτα ΕΤΒΑ), μέχρι το 1971, οπότε και ιδιωτικοποιήθηκε.

Το 1964, το εργοστάσιο παραγωγής μεταλλικών κατασκευών της ΜΕΤΚΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του και οι δραστηριότητές του σχετίζονται κυρίως με την κατασκευή μεγάλων και σύνθετων μεταλλικών και μηχανολογικών έργων.

Το 1973 οι μετοχές της εταιρείας εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ακολούθησε μια σειρά σημαντικών εξαγορών που ανέδειξαν τη ΜΕΤΚΑ σε κατασκευαστή έργων μεγάλης κλίμακας. Η ΜΕΤΚΑ εκτελεί τα πρώτα της έργα στο εξωτερικό.

1980 - 1998[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1980 η εταιρεία απορρόφησε την τεχνική εταιρεία TECHNOM Α.Ε., αποκτώντας τη δυνατότητα κατασκευής και συναρμολόγησης αντικειμένων σε βιομηχανικό επίπεδο, καθώς και ανάληψης και εκτέλεσης δημοσίων έργων μεγάλης κλίμακας.

Το 1989 ακολούθησε η εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Κατεργασίας Χάλυβος ΑΕ, με διακριτικό τίτλο SERVISTEEL, και με το σύγχρονο αυτοματοποιημένο εξοπλισμό της, η ΜΕΤΚΑ άρχισε την βιομηχανοποίηση μετάλλων (ανατινάξεις, κοπή, διάτρηση).

Μετά από 39 συναπτά έτη λειτουργίας, η ΜΕΤΚΑ ανοίγει νέους τομείς δραστηριοποίησης, όπως: ενέργεια, άμυνα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαγωγές και διυλιστήρια.

1998 - 2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο Ιούλιο του 1998 έως Ιανουάριο του 1999, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος απέκτησε σταδιακά επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία και στις αρχές του 1999 η εξαγορά ολοκληρώθηκε επισήμως.

Τον Δεκέμβριο του 1999, η ΜΕΤΚΑ προχώρησε σε εξαγορά μεριδίου 40% της ΕΚΜΕ. Η εταιρεία ασχολείται κυρίως με το σχεδιασμό και την κατασκευή μονάδων στην πετροχημική και ενεργειακή βιομηχανία.

Το 2006 η ΜΕΤΚΑ εξαγοράζει την ΕΛΕΜΚΑ, μια εταιρεία που ειδικεύεται σε έργα πολιτικού μηχανικού.

2009 μέχρι σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009, ιδρύθηκε η Power Projects Limited, η θυγατρική εταιρεία της ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία.

Λειτουργικές Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα της εταιρείας είναι στην Αθήνα και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της βρίσκονται στις πόλεις του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.

Η METKA είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες και εστιάζεται κυρίως στην εξυπηρέτηση των αναγκών των διεθνών αγορών, κυρίως στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]