Τράπεζα Πειραιώς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.
Piraeus Bank new logo.png
Είδος Ανώνυμη Εταιρεία
Ίδρυση 1916
Έδρα Αμερικής 4, 10564, Αθήνα
Πρόσωπα Μιχάλης Σάλλας (Πρόεδρος), Σταύρος Λεκκάκος (Διευθύνων Σύμβουλος)
Κλάδος Οικονομικές υπηρεσίες
Κέρδη

€20.5 εκατ. (2010)[1]
Υπάλληλοι 24.495 (2013)[1]
Κύκλος εργασιών €1.499 billion (2010)[1]
Όμιλος Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς
Σλόγκαν Σταθερή γιατί κινείται
Ιστότοπος piraeusbank.gr

Η Τράπεζα Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916 και έχει έδρα την Αθήνα. Για πολλές δεκαετίες λειτούργησε ως ιδιωτική Τράπεζα και το 1975 πέρασε υπό κρατικό έλεγχο, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1991. Από το Δεκέμβριο του 1991 που ιδιωτικοποιήθηκε έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη εργασιών, μεγεθών και δραστηριοτήτων. Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς απασχολεί συνολικά 24.495 εργαζόμενους, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων αριθμεί 1.653 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στην Ελλάδα με 30% μερίδιο αγοράς στα δάνεια και 29% στις καταθέσεις είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Διεθνώς έχει παρουσία σε περιοχές της Νοτιοδυτικής Ευρώπης και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα οικονομικά κέντρα του Λονδίνου της Νέας Υόρκης και της Φρανκφούρτης.

Σήμερα, μετά τις εξαγορές της «υγιούς» ΑΤΕbank, της Γενικής Τράπεζας, των εγχώριων τραπεζικών δραστηριοτήτων των Tράπεζας Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Tράπεζας αλλά και την εξαγορά της Millennium Bank Ελλάδας, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου Πειραιώς φτάνει τα €93 δισ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις τα €62 δισ και οι καταθέσεις πελατών τα €55 δισ (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2013).

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει υπηρεσίες στους εξής τομείς: τραπεζικές υπηρεσίες απευθείας προς τον καταναλωτή, μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, αγροτική πίστη, αγορές κεφαλαίου, μισθώσεις (leasing), κτηματομεσιτικές υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις του ναυτιλιακού τομέα, πράσινη τραπεζική, ηλεκτρονική τραπεζική [2].

Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς είναι το διευρυμένο δίκτυο εταιριών με κορμό την Τράπεζα Πειραιώς.

Τράπεζες του ομίλου Πειραιώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρουσία στο εξωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στο εξωτερικό εστιάζεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, διαθέτοντας στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013 ένα δίκτυο 435 καταστημάτων. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στη Ρουμανία με 158 καταστήματα, στη Βουλγαρία με 83 καταστήματα της Piraeus Bank Bulgaria, στην Αλβανία με την Tirana Bank με 56 καταστήματα, στη Σερβία με 42 καταστήματα της Piraeus Bank Beograd, στην Ουκρανία με 38 καταστήματα της Piraeus Bank ICB, στην Κύπρο με 14 καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, στην Αίγυπτο με την Piraeus Bank Egypt με 42 καταστήματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο με ένα κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Λονδίνο και τέλος, στη Γερμανία με ένα κατάστημα στη Φρανκφούρτη, το οποίο προήλθε από την εξαγορά της ATEbank.[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1916: «Banque du Piree» (Πειραιώς Τράπεζα, ΠΤ)
 • 1918: Οι μετοχές της ΠΤ εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
 • 1963: Η ΠΤ εντάσσεται στον Όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας.
 • 1975: Η ΠΤ περιήλθε στην ιδιοκτησία του κράτους.
 • 1991: Το κράτος ιδιωτικοποίησε την ΠΤ και η τράπεζα άλλαξε το όνομά της σε Τράπεζα Πειραιώς (ΤΠ).
 • 1996 Ίδρυση της Tirana Bank στην Αλβανία.
 • 1998: Η ΤΠ απορρόφησε τις δραστηριότητες της τράπεζας Chase Manhattan (2 υποκαταστήματα) και της τράπεζας Crédit Lyonnais στην Ελλάδα. Απέκτησε επίσης το 37% της τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε μια ιδιωτικοποίηση.
 • 1999: Η ΤΠ απόκτησε το 35% της Τράπεζας Χίου. Η ΤΠ επίσης απορρόφησε τις δραστηριότητες της National Westminster Bank στην Ελλάδα.
 • 2000: Η ΤΠ συγχωνεύτηκε με την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και τη Τράπεζα Χίου.
 • 2002: Η ΤΠ απέκτησε το 58% της ETBA (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης) από την Ελληνική κυβέρνηση με την οποία σκόπευε να συγχωνευτεί. Η ΤΠ επίσης προχώρησε σε μια στρατηγική συμμαχία με την ING Group, η οποία απέκτησε το 5% των μετοχών της ΤΠ.
 • 2003: Η ΤΠ ενσωμάτωσε την ΕΤΒΑ.
 • 2006: Η ΤΠ πούλησε πίσω στην ING τις μετοχές που είχε σε μια κοινή επιχείρηση. Συνεργασίες συνεχίζονται μέσω της ασφαλιστικής εταιρείας για τράπεζες ING-PIRAEUS.
 • 2011: Συμπλήρωση 20 χρόνων από την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.
 • 2012: Η ΤΠ απορρόφησε το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕbank) και εξαγόρασε την πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Γενικής Τράπεζας (Geniki bank) από τον γαλλικό τραπεζικό όμιλο Société Générale.
 • 2013: Ολοκλήρωση της εξαγοράς του συνολικού ποσοστού συμμετοχής (100%) της Millennium BCP στη θυγατρική της στην Ελλάδα Millennium Bank S.A., μετά τη λήψη όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων.
 • 2013: Η ΤΠ επελέγη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την απόκτηση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και εξαγόρασε την Millenium Bank από την πορτογαλική μητρική της.[4]

Αναγνώρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πιο πρόσφατη αναγνώριση της Τράπεζας Πειραιώς είναι από το περιοδικό '''The Banker''' που την αναγνώρισε ως την τράπεζα της χρονιάς 2013 για την Ελλάδα.Λόγοι της βράβευσης ήταν ότι παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα της Ελλάδας η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε να γίνει από τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της Ελλάδας σε πρώτη σε μέγεθος καθώς και ότι είχε τον μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών (14.5%). [5]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Piraeus Bank της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).