Ελληνικά Πετρέλαια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.
Είδος

Ανώνυμη Εταιρεία (

ΧΑΑ: ΕΛΠΕ)
Ίδρυση 1958
Έδρα Αθήνα
Κλάδος Ενέργεια
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, Διύληση πετρελαίου και προϊόντων, Μεταφορά και εμπόριο πετρελαίου, Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Κύκλος εργασιών €9,7 δισ. (2013)[1]
Ενεργητικό €7.177 εκατομύρια (2009)[1]
Πρόσωπα Γιάννης Κωστόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος), Γιάννης Παπαθανασίου (Πρόεδρος)
Υπάλληλοι 3.500 (2013)[2]
Ιστότοπος www.helpe.gr


Τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της Ελλάδας και ένας από τους σημαντικότερους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX: ELPE) και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE: HLPD).

Πρόκειται για κοινοπραξία 9 θυγατρικών εταιριών, καθώς και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων στις οποίες τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν διαφορετικά ποσοστά διοικητικού ελέγχου. Η παρούσα ονομασία ισχύει από το 1998, έπειτα από την αντίστοιχη αναδιάρθρωση και μετονομασία της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου Α.Ε.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Γιάννης Παπαθανασίου και Διευθύνων Σύμβουλος ο Γιάννης Κωστόπουλος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1955 με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ιδρύθηκε στον Ασπρόπυργο Αττικής η πρώτη μονάδα διύλισης πετρελαίου στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛ.Δ.Α.), τα οποία λειτούργησαν για πρώτη φορά το 1958. Στη δημιουργία και κατόπιν ανάπτυξη συνεισέφερε ο εφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος κατείχε και το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών της επιχείρησης (86%) μέχρι το 1976, όταν ο όμιλος που φέρει το όνομα του τις πώλησε στο ελληνικό δημόσιο και από τότε είναι κρατικά.

Με αφορμή την ανεύρεση το 1973-1974 κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου (θέση "Πρίνος"), ιδρύεται το 1975 η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), με σκοπό την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο. Στο μεταξύ η ΕΣΣΟ (ελληνική θυγατρική της ExxonMobil) εγκαταλείπει την Ελλάδα λόγω του αρνητικού κλίματος απέναντι στην εταιρεία λόγω της στήριξης που παρείχε στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Την δεκαετία του 1980 το πανελλήνιο δίκτυο πρατηρίων της ΕΣΣΟ και το διυλιστήριο στη Θεσσαλονίκη εξαγοράζεται από την ΔΕΠ και μετονομάζεται σε ΕΚΟ.

Το 1986 τα ΕΛΔΑ εντάσσονται στον όμιλο της ΔΕΠ και από τον Ιανουάριο του 1998, μετά από μία αναδιάρθρωση, ο όμιλος μετονομάζεται σε Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και ξεκινά η ιδιωτικοποίηση (διάθεση στο κοινό του 23% των μετοχών μέσα από τα χρηματιστήρια της Αθήνας και του Λονδίνου). Την ίδια χρονιά τα ΕΛΠΕ εξαγοράζουν δύο εταιρίες διανομής: την Μαμιδάκης και την Petrolina.

Το 2003 τα ΕΛΠΕ συγχωνεύονται και απορροφούν την Petrola Ελλάς, το τρίτο σε μέγεθος διυλιστήριο στην Ελλάδα, ιδιοκτησίας Λάτση. Ο Όμιλος Λάτση μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης αυξάνει το ποσοστό του στα ΕΛΠΕ από περίπου 8,5% σε 25% καταβάλλοντας €326 εκατομμύρια.

Στο τέλος του 2009 ο Όμιλος Λάτση (μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) κατείχε το 39% των μετοχών των ΕΛΠΕ, το Ελληνικό Δημόσιο 35.5%, ενώ το ευρύ επενδυτικό κοινό 25.5%[3].

Διεθνής επέκταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επέκταση των Ελληνικών Πετρελαίων εκτός ελληνικών συνόρων υπήρξε ραγδαία, τόσο μέσω έμμεσων συμμετοχών όσο και άμεσων εξαγορών.

Δημιούργησε ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια, ξεκινώντας με την εισαγωγή και διανομή πετρελαίου στην Αλβανία το 1999, με την εξαγορά της Global SA. Το 2002 εξαγοράζει το 54,5% της δημόσιας επιχείρησης του Μαυροβουνίου Yugopetrol. Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει την διανομή των λιπαντικών της BP στην Κύπρο εξαγοράζοντας την BP Cyprus, και δημιουργεί δίκτυο πρατηρίων βενζίνης στη Βουλγαρία και τη Σερβία. Το 2004 εξαγοράζει το διυλιστήριο OKTA στην ΠΓΔΜ.

Εκτός Βαλκανίων τα ΕΛΠΕ είναι ενεργά στην Γεωργία μέσω συνεργασίας με τοπικές επιχειρήσεις.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διυλιστήρια και πρατήρια βενζίνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Ελληνικά Πετρέλαια λειτουργούν τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα: στη Θεσσαλονίκη, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο. Αυτά καλύπτουν το 73% του δυναμικού διύλισης της χώρας (το υπόλοιπο 27% ανήκει στην Motor Oil Ελλάς). Επιπλέον λειτουργούν το διυλιστήριο ΟΚΤΑ στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το οποίο προμηθεύεται αργό πετρέλαιο μέσω αγωγών από τη Θεσσαλονίκη και καλύπτει περίπου το 85% των αναγκών της χώρας. Το αργό πετρέλαιο για αυτά τα διυλιστήρια προέρχεται από την Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη και τη Ρωσία. Εξάλλου η εταιρεία λειτουργεί περισσότερα από 1400 πρατήρια βενζίνης στην Ελλάδα, καθώς και 350 πρατήρια στην Αλβανία, στη Γεωργία, στη Σερβία, στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στο Μαυροβούνιο και στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τέλος κατέχει δίκτυο εμπορίας υγραερίου (LPG), ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων και λιπαντικών.

Πετροχημικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όντας η σημαντικότερη εταιρεία παραγωγής πετροχημικών στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν σημαντικό (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων άνω του 50%) μερίδιο της αγοράς. Τα κύρια προϊόντα τους είναι τα πλαστικά, το PVC και το πολυπροπυλένιο, οι αλειφατικοί υδρογονάνθρακες και ανόργανα χημικά όπως η χλωρίνη και το υδροξείδιο του νατρίου. Το τμήμα πετροχημικών είναι μέρος του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης.

Ηλεκτρική Ενέργεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Ελληνικά Πετρέλαια λειτουργούν μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 390MW φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη. Εγκαινιάστηκε το 2005 και διαχειρίζεται από την θυγατρική T-Power. Η επένδυση για αυτή τη μονάδα έφτασε τα €250 εκατομμύρια.

Έρευνα Πετρελαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση το νόμο 2289/95 τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν αποκλειστικό δικαίωμα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε 62000 χλμ² στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει δραστηριότητες και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με ξένες εταιρίες, στην Αλβανία και στη Λιβύη.

Άλλες Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις θυγατρικές της Ελληνικά Πετρέλαια περιλαμβάνονται η ΑΣΠΡΟΦΟΣ (μελέτες και διαχείριση έργων), η εταιρεία παραγωγής φιλμ πολυπροπυλένιου DIAXON, της οποίας το εργοστάσιο βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, και μια εταιρεία μεταφορών. Εξάλλου τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% των μετοχών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της VPI, που παράγει ρεσίνη PET.

Μονάδα Ασπροπύργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΔΑ) βρίσκονται μεταξύ της περιοχής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και του δήμου Ασπροπύργου. Αποτελούν σύνθετο (complex) τύπο διυλιστηρίου. Διαθέτουν μεγάλο αριθμό μονάδων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μονάδα καταλυτικής πυρόλυσης, μονάδα ατμοσφαιρικής απόσταξης, μονάδα απόσταξης κενού, μονάδες αποθείωσης και αναμόρφωσης νάφθας, μονάδες αποθείωσης ντίζελ καθώς και λιμάνι και σταθμοί μεταφόρτωσης.

Η ροή της τεχνολογικής αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού στα ΕΛΔΑ χωρίστηκε σε 5 περιόδους, με πιο σημαντικές την τρίτη και τέταρτη (1976-1983 και 1984-1996 αντίστοιχα). Είναι η πιο εκσυγχρονισμένη βιομηχανία πετρελαίου και λοιπών καυσίμων στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη. Ανάμεσα στη MOTOR OIL των Αγ. Θεοδώρων, στην ΕΚΟ της Θεσσαλονίκης και την PETROLA της Ελευσίνας είναι τα διυλιστήρια με το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό καθώς απασχολούν 1.033 εργαζόμενους.

Πριν τη βιομηχανική ζώνη βρίσκεται η λίμνη Κουμουνδούρου της οποίας δυστυχώς τα νερά είναι μολυσμένα εξαιτίας της λειτουργίας των διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί αισθητά η περιοχή, από άποψη όψεως και δεύτερον από τη μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος κάτι που έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων και διαμαρτυριών στα μέσα ενημέρωσης τη δεκαετία του 1990 για την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής «Νεόκτιστα», των οποίων τα σπίτια βρίσκονται σε αρκετά κοντινή απόσταση από τα διυλιστήρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. - Ετήσια Οικονομική Έκθεση Εταιρικής Χρήσης 2013
  2. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα 3m2010.
  3. «Μετοχική Σύνθεση». Ελληνικά Πετρέλαια. 31 Δεκεμβρίου 2009. http://www.hellenic-petroleum.gr/online/generic.aspx?mid=210. Ανακτήθηκε στις 2010-07-19. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρατικοποίηση των διυλιστηρίων πετρελαίου του Ασπροπύργου.[1]