Κύπελλο Περιφερειών ΟΥΕΦΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κύπελλο Περιφερειών ΟΥΕΦΑ (Coupe des régions de l'UEFA ή UEFA Regions' Cup) είναι μια διεθνής ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση για ερασιτέχνες, στην οποία κάθε χώρα μετέχει με μια μικτή ομάδα ερασιτεχνών από κάποια επαρχία ή περιφέρειά της. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από την τοπική Ε.Π.Σ. που κατακτά το Κύπελλο Περιφερειών ποδοσφαίρου ανδρών της ΕΠΟ. Η διοργάνωση ξεκίνησε το 1999 και διεξάγεται ανά διετία. Την πρώτη διοργάνωση του 1999 κέρδισε η επαρχία Βένετο της Ιταλίας όπως και την πιο πρόσφατη του 2013. Το Κύπελλο Περιφερειών αντικατέστησε κατά κάποιον τρόπο το παλιό Κύπελλο Ερασιτεχνών ΟΥΕΦΑ που είχε διακοπεί από το 1978.

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διοργάνωση δημιουργήθηκε το 1996 καθώς δεν υπήρχε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μετά την διακοπή του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Εθνικών Ομάδων ΟΥΕΦΑ το 1978, λόγω της μικρής ανταπόκρισης του κοινού. Έτσι το Κύπελλο Περιφερειών αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή διοργάνωση ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Η πρωτοτυπία της διοργάνωσης είναι ότι δεν μετέχουν ποδοσφαιρικά σωματεία ούτε Εθνικές ομάδες ερασιτεχνών. Κάθε εθνική ομοσπονδία δηλώνει μια μικτή ερασιτεχνική ομάδα, η οποία αντιπροσωπεύει κάποια επαρχία ή τοπική ένωση, με την προϋπόθεση ότι έχει κερδίσει τη συμμετοχή της έπειτα από αγώνες σε εθνικό επίπεδο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ομοσπονδίες-μέλη της UEFA, αρκεί να διοργανώνουν κάποια σχετική εθνική διοργάνωση για την πρόκριση στο Κύπελλο Περιφερειών της ομάδας που θα συμμετάσχει. Εξαιρούνται τα μικρά κράτη σε πληθυσμό, τα οποία μετέχουν με την Εθνική Ερασιτεχνική τους ομάδα.

Σύστημα διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετοχών η διοργάνωση γίνεται σε τρεις φάσεις. Όλες οι φάσεις διεξάγονται σε ομίλους των τεσσάρων ομάδων, οι αγώνες των οποίων γίνονται στην έδρα κάποιας από τις συμμετέχουσες περιφέρειες σε μορφή τουρνουά τριών αγωνιστικών.

  • Προκριματική φάση: διεξάγεται όταν συμμετέχουν περισσότερες από 32 ομάδες, με σκοπό στην επόμενη φάση να απομείνουν 32. Μετά από κλήρωση κάποιες ομάδες προκρίνονται χωρίς αγώνες κατευθείαν στην ενδιάμεση φάση.
  • Ενδιάμεση φάση: μετέχουν 32 ομάδες χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων και οι πρώτοι κάθε ομίλου (8 ομάδες) προκρίνονται στην τελική φάση.
  • Τελική φάση: διεξάγεται στη χώρα μίας από τις οκτώ ομάδες που έχουν προκριθεί, η οποία αποφασίζεται μετά την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης φάσης. Οι ομάδες χωρίζονται σε δύο ομίλους και οι νικητές παίζουν στον τελικό. Δεν γίνεται αγώνας για την τρίτη θέση.

Οι τελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Διοργανώτρια Κυπελλούχος Φιναλίστ Σκορ τελικού
1999 Ιταλία - Βένετο - Μαδρίτη
3-2 (παρ.)
2001 Τσεχία - Μοραβία - Μπράγκα
2-2 (4-2 πεν.)
2003 Γερμανία - Πεδεμόντιο - Μαιν
2-1
2005 Πολωνία - Βασκονία - Ν.Δ. Σόφια
1-0
2007 Βουλγαρία - Κάτω Σιλεσία Νοτιοανατολική Επαρχία
2-1 (παρ.)
2009 Κροατία - Καστίλλη και Λεόν Ολτένια
2-1
2011 Πορτογαλία - Μπράγκα - Λέινστερ & Μούνστερ
2-1
2013 Ιταλία - Βένετο - Καταλονία
0-0 (5-4 πεν.)
2015 Δημοκρατία της Ιρλανδίας Ανατολική Επαρχία - Ζάγκρεμπ
1-0

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]