Κυανή Ακτή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°21′54″N 6°50′59″E / 43.36500°N 6.84972°E / 43.36500; 6.84972

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κυανή Ακτή (τοπωνύμιο).
"Quai des États-Unis", Νίκαια, Κυανή Ακτή.

Η Κυανή Ακτή (γαλλικά: Côte d'Azur, οξιτανικά: Còsta d'Azur), γνωστή και ως Γαλλική Ριβιέρα, είναι τμήμα της νοτιοανατολικής ακτής της Γαλλίας που απλώνεται από το Κασί (ανατολικά της Μασσαλίας) μέχρι το Μεντόν και δίπλα στα Ιταλικά σύνορα.

Κατά άλλους το δυτικό όριο της εν λόγω έκτασης είναι η περιοχή στις Κάννες, όπου αποτελούν την έδρα του περίφημου φεστιβάλ που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και αστέρες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης της Κυανής Ακτής

Ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά θέρετρα στον κόσμο, η Κυανή Ακτή συνεχίζει δυτικά από την Ιταλική Ριβιέρα και το Μεντόν διασχίζοντας το Μονακό, τη Νίκαια, την Αντίμπ και τις Κάννες. Αν και πολλοί διαφωνούν, κάποιοι προσθέτουν στην έκταση και πιο δυτικές περιοχές, όπως το Σαιν-Τροπέ και την Υέρ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κυανή Ακτή γνώρισε την πρώτη ακμή ως τουριστικός προορισμός στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ού, όντας δημοφιλής κυρίως ανάμεσα στη βρετανική αριστοκρατία. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ήταν τακτικός επισκέπτης και συχνά διέμενε στη βίλα της Κοκό Σανέλ, όπου και έγραψε τα απομνημονεύματά του. Αρχικά ήταν χειμερινό θέρετρο χάρη στο ήπιο κλίμα του σε σχέση με τη βόρεια Ευρώπη. Τα νεότερα χρόνια μετατράπηκε περισσότερο σε θερινό προορισμό.

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη του λιμανιού Πορκερόλες
Παραλία Κουρτάντ

Πόλεις που συναντά κανείς, από τα δυτικά προς τα ανατολικά:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]