Σαιν-Τροπέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°16′11″N 6°38′19″E / 43.26972°N 6.63861°E / 43.26972; 6.63861

Σαιν-Τροπέ
Πανοραμική άποψη της πόλης.

Σημαία

Σφραγίδα

Έμβλημα
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήκαντόνιο του Σαιν-Τροπέ, διαμέρισμα του Ντραγκινιάν και Βαρ
Ταχυδρομικός κώδικας83990[1]
Κωδικός Κοινότητας83119[2]
Πληθυσμός3.578 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση11,18 km²[4]
Υψόμετρο15 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σαιν-Τροπέ
43°16′11″N 6°38′19″E
Ιστότοποςhttps://www.saint-tropez.fr/[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Λογαριασμός στο YouTube
Δειλινό στο λιμάνι του Σαιν-Τροπέ

Το Σαιν-Τροπέ (οξιτανικά: Sant Tropetz, γαλλικά Saint-Tropez) είναι μια κοινότητα στο διαμέρισμα της Βαρ στη Νότια Γαλλία, στην ευρύτερη περιοχή της Κυανής Ακτής. Διάσημο για τους λαμπερούς και πλούσιους επισκέπτες του, αποκαλείται συχνά «η Μαρμπέγια της Γαλλίας». Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σύμφωνα με την απογραφή του 1999 στους 5.542 κατοίκους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι θρύλοι για τον κόλπο του Σαν-Τροπέ ανάγονται πολλούς αιώνες πίσω. Ένας από αυτούς λέει ότι το όνομα προέκυψε από ένα χριστιανό μάρτυρα (παραφθορά του ονόματός του) από τα χρόνια της βασιλείας του Νέρωνα, τον Άγιο Τορπέ ('Αγιο Απόστολο Τρόφιμο). Αυτός αρνούμενος να απαρνηθεί την πίστη του αποκεφαλίστηκε και πέταξαν το πτώμα του σε μια βάρκα μαζί με ένα κόκκορα και ένα σκύλο. Η βάρκα αυτή παρασύρθηκε από τα ρεύματα και προσάραξε στο σημείο όπου είναι σήμερα ο κόλπος και η πόλη.

Στο διάστημα από το 1470 έως το 1672 την πόλη κυβερνούσαν ανεξάρτητοι άρχοντες προερχόμενοι από τις διάφορες συντεχνίες και εκλεγμένοι απευθείας από τους κατοίκους της πόλης. Ο άρχοντες είχαν το προνόμιο να συγκροτήσουν τον δικό τους στρατό και το 1637 κατάφεραν να απωθήσουν τα Ισπανικά γαλιόνια. Η πόλη δεν κατέβαλε φόρους και δεν ήταν υπό την εξουσία του Γαλλικού κράτους. Εντούτοις τα προνόμια αυτά αφαιρέθηκαν από τον βασιλιά Λουδοβίκο τον 14ο και η πόλη έκτοτε πέρασε στον έλεγχο της Γαλλίας.

Στη δεκαετία του '20 το Σαιν-Τροπέ άρχισε να προσελκύει διεθνείς προσωπικότητες της μόδας και άλλες διασημότητες. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα στις 15 Αυγούστου του 1944, η παραλία της πόλης ήταν το κύριο σημείο απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στην επιχείρηση εισβολής στη Νότια Γαλλία. Με το πέρας του πολέμου γίνεται το καλοκαιρινό καταφύγιο τον Γάλλων υπαρξιστών, αλλά είναι η δεκαετία του '50 και η συμβολή της Μπριζίτ Μπαρντό που θα χαρίσουν στην πόλη τη διεθνή της ακτινοβολία. Η σειρά ταινιών του Λουί ντε Φινές, Ο Χωροφύλακας του Σαιν-Τροπέ, θα την κάνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου.

Τοπικό χρώμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λιμάνι του Σαιν-Τροπέ

Χτισμένη πάνω στα καταγάλανα νερά του κόλπου, η εκσυγχρονισμένη αυτή εκδοχή μια τυπικής μεσαιωνικής πόλης, είναι γνωστή για τα αναρίθμητα πολυτελή σκάφη αναψυχής που δένουν στο λιμάνι της απέναντι στα παραλιακά καφέ. Τουρίστες από όλες τις εθνικότητες και ακριβά σπορ αμάξια περιδιαβαίνουν τους δρόμους της.

Η νυχτερινή ζωή είναι έντονη και μπορεί κανείς συχνά να πετύχει ελικόπτερα που προσγειώνονται προκειμένου να μεταφέρουν τους υψηλούς καλεσμένους στα πριβέ πάρτι που διοργανώνονται σε κάποια από τις πολυάριθμες πολυτελείς βίλες.

Έχει ήσυχες, απομακρυσμένες αλλά και πολυπληθείς παραλίες. Σε μερικές από αυτές επιτρέπεται ο γυμνισμός.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε χρόνο, στις αρχές του Οκτωβρίου, πραγματοποιείται στον κόλπο του Σαιν-Τροπέ μια ρεγκάτα. Πολλά ιστιοφόρα, μεταξύ των οποίων και παλιά κλασσικά γιοτ μέχρι 50 μέτρα, μαζεύονται και παρέχουν στους τουρίστες ένα εξαιρετικό θέαμα. Πολλοί μάλιστα σπεύδουν τη συγκεκριμένη περίοδο αποκλειστικά για αυτή την εκδήλωση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]