Κατάλογος Βρετανών μοναρχών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Βρετανική μοναρχία είναι ο άμεσος διάδοχος αυτών της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας.

Tο Βασιλικό Έμβλημα του Ηνωμένου Βασιλείου ( όπως εκτίθεται εκτός της Σκωτίας) από την άνοδο της Βασίλισσας Βικτωρίας το 1837, παρουσιάζοντας το έμβλημα της Αγγλίας στο πρώτο και τέταρτο τεταρτημόριο, της Σκωτίας στο δεύτερο, και της Ιρλανδίας στο τρίτο.

Έχουν υπάρξει 12 μονάρχες του Μεγάλης Βρετανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας δημιουργήθηκε στις 1 Mαΐου 1707 με τη συγχώνευση του Βασιλείου της Αγγλίας και του Βασιλείου της Σκωτίας, που είχε υπάρξει σε προσωπική ένωση υπό τον Οίκο των Στιούαρτ από τις 24 Μαρτίου 1603. Στις 1 Ιανουαρίου 1801 η Μεγάλη Βρετανία συγχωνεύθηκε με το βασίλειο της Ιρλανδίας για να δημιουργήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας. Αφού το μεγαλύτερο τμήμα της Ιρλανδίας εγκατέλειψε την ένωση στις 6 Δεκεμβρίου 1922, στις 12 Απριλίου 1927 το όνομα του τροποποιήθηκε σε Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Βρετανοί μονάρχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Στιούαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγγλία και η Σκωτία εισήλθαν σε νομοθετική και κυβερνητική ένωση στις 1 Μαΐου 1707 υπό τους Νόμους της Ένωσης 1707.

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος Δικαίωμα διαδοχής
Άννα
1 Mαΐου
1707–1714
Αγγλία και Σκωτία
8 Mαρτίου 1702-1707
Anne1705.jpg 6 Φεβρουαρίου 1665
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
κόρη του Ιακώβου Β΄ και της Άννας Χάιντ[1]
Γεώργιος της Δανίας
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
28 Ιουλίου 1683
17 παιδιά[1]
1 Aυγούστου 1714
Kένσινγκτον
49 ετών[1]
Χάρτα των Δικαιωμάτων 1689

Οίκος του Ανόβερου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Οίκος του Ανόβερου

Η Ανοβεριανή διαδοχή προέκυψε ως αποτέλεσμα του Νόμου του Συμβιβασμού 1701, που πέρασε από το Αγγλικό Κοινοβούλιο. Σε ανταπόδοση για την πρόσβαση στις Αγγλικές φυτείες στη Νότια Αμερική, η Ανοβεριανή διαδοχή και η Ένωση επικυρώθηκαν από το Σκωτικό Κοινοβούλιο το 1707.

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος Δικαίωμα διαδοχής
Γεώργιος Α΄
1 Aυγούστου
1714–1727
King George I by Sir Godfrey Kneller, Bt.jpg 28 Mαΐου 1660
Λάινεσλος
γιος του Ερνέστου Αυγούστου, Εκλέκτορα του Μπρούνσβικ-Λίνεμπουργκ και της Σοφίας του Ανόβερου[2]
Σοφία Δωροθέα του Μπρούνσβικ-Λουένεμπουργκ-Τσέλλε
21 Noεμβρίου 1682
2 παιδιά[2]
11 Ιουνίου 1727
Όσναμπρικ
67 ετών[2]
Νόμος της Διευθέτησης 1701
γιος της Σοφίας του Ανόβερου
Γεώργιος Β΄
11 Ιουνίου
1727–1760
King George II by Charles Jervas.jpg 30 Oκτωβρίου 1683
Χέρρενχαουζεν
γιος του Γεωργίου Α΄ και της Σοφίας Δωροθέας του Μπρούνβικ-Λούενεμπουργκ-Κέλλε[3]
Καρολίνα του Άνσμπαχ
22 Αυγούστου 1705
8 παιδιά[3]
25 Οκτωβρίου 1760
Παλάτι του Κένσινγκτον
76 ετών[3]
γιος του προκατόχου
Γεώργιος Γ΄
25 Oκτωβρίου
1760–1820
George III in Coronation Robes.jpg 4 Ιουνίου 1738
Νόρφολκ Χάουζ
γιος του Φρειδερίκου, Πρίγκιπα της Ουαλίας and Πριγκίπισσα Αυγούστα του Σαξ-Γκότα[4]
Καρλόττα του Μέκλενμπουργκ-Στρέλιτς
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
8 Σεπτεμβρίου 1761
15 παιδιά[4]
29 Ιανουαρίου 1820
Κάστρο του Ουίνδσορ
81 ετών[4]
εγγονός του προκατόχου
Γεώργιος Δ΄
29 Ιανουαρίου
1820–1830
George IV van het Verenigd Koninkrijk.jpg 12 Aυγούστου 1762
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
γιος του Γεωργίου Γ΄ και της Καρλόττας του Μέκλενμπουργκ-Στρέλιτς[5]
(1) Μαρία Άννα Φίτζχερμπερτ
Παρκ Λέϊν
15 Σεπτεμβρίου 1785
(2) Καρολίνα του Μπρούνσβικ
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
8 Απριλίου 1795
1 κόρη[5]
26 Ιουνίου 1830
Ουίνδσορ
67 ετών[5]
γιος του προκατόχου
Γουλιέλμος
26 Ιουνίου
1830–1837
William IV by Sir Martin Archer Shee.jpg 21 Aυγούστου 1765
Παλάτι του Μπάκιγχαμ
γιος του Γεώργιου Γ΄ και της Καρλόττας του Μέκλεμπουργκ-Στρέλιτς[6]
Αδελαϊδα του Σαξ-Μάϊνινγκεν
Παλάτι του Κιού
13 July 1818
2 παιδιά[6]
20 Ιουνίου 1837
Κάστρο του Ουίνδσορ
71 ετών[6]
αδελφός του προκατόχου
Βικτώρια
20 Ιουνίου
1837–1901
Victoria in her Coronation.jpg 24 Mαΐου 1819
Παλάτι του Κένσινγκτον
κόρη του Πρίγκιπα Εδουάρδου, Δούκα του Κεντ και του Στράδερν και της Πριγκίπισσας Βικτωρίας του Σαξ-Κόμπουργκ-Σάαλφελντ[7]
Aλβέρτος του Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
10 Φεβρουαρίου 1840
9 παιδιά[7]
22 Ιανουαρίου 1901
Όσμπορν Χάουζ
81 ετών[7]
ανιψιά του προκατόχου

Οίκος του Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και ήταν ο γιος και κληρονόμος της Βικτωρίας, ο Εδουάρδος Ζ΄ κληρονόμησε τα ονόματα του πατέρα του και γι' αυτό προσμετράται ως η εγκαινίαση ενός νέου βασιλικού οίκου.

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος Δικαίωμα διαδοχής
Εδουάρδος Ζ΄
22 Ιανουαρίου 1901 –
6 Mαΐου 1910
Edward VII in coronation robes.jpg 9 Nοεμβρίου 1841
Παλάτι του Μπάκιγχαμ
γιος της Βικτωρίας και του πρίγκιπα Αλβέρτου του Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα[8]
Αλεξάνδρα της Δανίας
Παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου
10 Mαρτίου 1863
6 παιδιά[8]
6 Μαΐου 1910
Παλάτι του Μπάκιγχαμ
68 ετών[8]
γιος της προκατόχου

Οίκος του Ουίνδσορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tο όνομα του οίκου Ουίνδσορ υιοθετήθηκε το 1917, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλαξε από Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα εξαιτίας του αντιγερμανικού αισθήματος κατά την διάρκεια του πολέμου.

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος Δικαίωμα διαδοχής
Γεώργιος Ε'
6 Mαΐου 1910 –
20 Ιανουαρίου 1936
King George V 1911 color-crop.jpg 3 Ιανουαρίου 1865
Μάρλμπορο Χάουζ
γιος του Εδουάρδου Ζ΄ και της Αλεξάνδρας της Δανίας[9]
Mαρία του Τεκ
6 Ιουλίου 1893
παλάτι του Αγίου Ιακώβου
6 παιδιά[9]
20 Ιανουαρίου 1936
Σάντρινγκχαμ Χάουζ
70 ετών[9]
γιος του προκατόχου
Εδουάρδος Η΄
20 Ιανουαρίου –
11 Δεκεμβρίου 1936[10]
A022344.jpg
23 Ιουνίου 1894
Ουάϊτ Λοτζ
γιος του Γεωργίου Ε' και της Μαρίας του Τεκ[10]
Ουόλις Ουόρφιλντ Σίμπσον
Σατό ντε Καντέ (Château de Candé)
3 Ιουνίου 1937
χωρίς παιδιά[10]
28 Mαΐου 1972
Δάσος της Βουλώνης
77 ετών[10]
γιος του προκατόχου
Γεώργιος ΣΤ΄
11 Δεκεμβρίου 1936 –
6 Φεβρουαρίου 1952
King George VI of England, formal photo portrait, circa 1940-1946.jpg 14 Δεκεμβρίου 1895
Σάντρινχαμ
γιος του Γεωργίου Ε΄ και της Μαρίας του Τεκ[10]
Eλισάβετ Μπόους-Λάϊον
Αββαείο του Ουεστμίνστερ
26 Απριλίου 1923
2 παιδιά[10]
6 Φεβρουαρίου 1952
Sandringham House
56 ετών[10]
αδελφός του προκατόχου
Ελισάβετ Β΄
6 Φεβρουαρίου
1952 –
Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg 21 Aπριλίου 1926
Mαίυφαιρ
κόρη του Γεωργίου ΣΤ΄ και της Ελισάβετ Μπόους-Λάϊον[11]
Φίλιππος της Δανίας και της Ελλάδας
Αββαείο του Ουεστμίνστερ
20 Noεμβρίου 1947
4 παιδιά[11]
κόρη του προκατόχου

Χρονοδιάγραμμα των Βρετανών μοναρχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βασιλική αρίθμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξκολουθώντας τους Νόμους της Ένωσης , η βασιλική αρίθμηση των επόμενων μοναρχών συνεχίσθηκε από αυτήν της Αγγλίας.Οι Γουλιέλμος Δ', Εδουάρδος Ζ, Εδουάρδος Η, και η Ελισάβετ Β όλοι παίρνουν τον επόμενο αριθμό στην Αγγλική σειρά. Ως ένα αποτέλεσμα της Σκωτικής αντίθεσης της χρήσης του τίτλου Ελισάβετ Β, προτάθηκε από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ όλοι οι μελλοντικοί μονάρχες να παίρνουν τον επόμενο αριθμό είτε από την Αγγλική είτε τη Σκωτική σειρά, από όποιον ήταν μεγαλύτερος.[12] Αυτός ο νέος κανόνας ήταν σταθερός, με την έννοια ότι αν είχε εφαρμοσθεί από την εποχή της Ένωσης, δεν θα θα είχαν αλλάξει οι βασιλικοί αριθμοί κανενός προηγούμενου μετά την ένωση μονάρχη.

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «thePeerage.com - Person Page 10134». thePeerage.com. http://www.thepeerage.com/p10134.htm#i101338. Ανακτήθηκε στις 2008-09-01. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «thePeerage.com - Person Page 10099». thePeerage.com. http://www.thepeerage.com/p10099.htm#i100988. Ανακτήθηκε στις 2008-09-01. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «thePeerage.com - Person Page 10097». thePeerage.com. http://www.thepeerage.com/p10097.htm#i100968. Ανακτήθηκε στις 2008-09-01. 
  4. 4,0 4,1 4,2 «thePeerage.com - Person Page 10078». thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10078.htm#i100777. Ανακτήθηκε στις 2008-09-01. 
  5. 5,0 5,1 5,2 «thePeerage.com - Person Page 10079». thePeerage.com. http://www.thepeerage.com/p10079.htm#i100788. Ανακτήθηκε στις 2008-09-02. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «thePeerage.com - Person Page 10085». thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10085.htm#i100850. Ανακτήθηκε στις 2008-09-02. 
  7. 7,0 7,1 7,2 «thePeerage.com - Person Page 10065». thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10065.htm#i100648. Ανακτήθηκε στις 2008-09-02. 
  8. 8,0 8,1 8,2 «thePeerage.com - Person Page 10066». thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10066.htm#i100651. Ανακτήθηκε στις 2008-09-03. 
  9. 9,0 9,1 9,2 «thePeerage.com - Person Page 10067». thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10067.htm#i100661. Ανακτήθηκε στις 2008-09-03. 
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 «thePeerage.com - Person Page 10068». thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10068.htm. Ανακτήθηκε στις 2008-09-03. 
  11. 11,0 11,1 «thePeerage.com - Person Page 10070». thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10070.htm#i100699. Ανακτήθηκε στις 2008-09-03. 
  12. Winston Churchill, House of Commons Official Report cols 199-201, 15 April 1953

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]