Κάστρο Μπαλμόραλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάστρο Μπαλμόραλ
Balmoral Castle
Χάρτης
Είδοςestate, μουσείο, εξοχική κατοικία[1], κήπος[2] και σατώ
ΑρχιτεκτονικήΣκωτική Βαρονική αρχιτεκτονική
ΔιεύθυνσηBallater AB35 5TB[3]
Γεωγραφικές συντεταγμένες57°2′27″N 3°13′49″W
Διοικητική υπαγωγήΑμπερντήνσαϊρ
ΤοποθεσίαΡόγυαλ Ντήσαϊντ
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο[4]
Έναρξη κατασκευής1390
ΙδιοκτήτηςΡοβέρτος Β΄ της Σκωτίας, Αλβέρτος της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα, Εδουάρδος Η΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και Κάρολος Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου
ΑρχιτέκτοναςΓουίλιαμ Σμιθ και Τζον Σμιθ
Προστασίαδιατηρητέο κτίριο κατηγορίας A (από 2010)[5]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Κάστρο Μπαλμόραλ (αγγλικά: Balmoral Castle), είναι μία μεγάλη ιδιοκτησία στο Ρόγιαλ Ντήσαϊντ, στο Αμπερντήνσαϊρ της Σκωτίας, που ανήκει στον Κάρολο Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου. Βρίσκεται κοντά στην κώμη Κράθι, 14 χλμ. δυτικά του Μπάλατερ και 80 χλμ. δυτικά του Αμπερντίν.

Το Μπαλμόραλ είναι μία από τις κατοικίες της βρετανικής βασιλικής οικογένειας από το 1852, όταν το κτήμα και το αρχικό του κάστρο αγόρασε ο Αλβέρτος, σύζυγος της Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου, από την οικογένεια Φαρκούαρσον. Λίγο αργότερα το σπίτι βρέθηκε να είναι πολύ μικρό (το βασιλικό ζεύγος είχε 9 παιδιά) και ανατέθηκε η οικοδόμηση του σημερινού κάστρου Μπαλμόραλ. Αρχιτέκτονας ήταν ο Γουίλιαμ Σμίθ του Αμπερντίν και τα σχέδιά του τροποποιήθηκαν από τον πρίγκιπα Αλβέρτο. Το Μπαλμόραλ ήταν ιδιωτική ιδιοκτησία της βασίλισσας και δεν αποτελεί μέρος των Ιδιοκτησιών του Στέμματος. Ως εκ τούτου, ακόμη και η αστυνομία χρειάζεται ειδική άδεια για να εισέλθει στο Μπαλμόραλ, ενώ όσοι επιθυμούν να ψαρέψουν στην περιοχή υποχρεούνται να πληρώσουν μέχρι και 630 λίρες τη μέρα.[6]

Το κάστρο είναι ένα παράδειγμα της σκωτικής αρχιτεκτονικής και ταξινομείται από το «Ιστορικό Περιβάλλον της Σκωτίας» ως κτήριο κατηγορίας A. Το νέο κάστρο ολοκληρώθηκε το 1856, ενώ το παλαιό κάστρο κατεδαφίστηκε λίγο μετά.

Η ιδιοκτησία Μπαλμόραλ έχει προσθήκες από διαδοχικά μέλη της βασιλικής οικογένειας και τώρα καλύπτει μία έκταση περίπου 50.000 έικρ (200.000 στρέμματα). Είναι ένα αγρόκτημα εργασίας, που περιλαμβάνει χερσότοπους αγριόγαλων, δασική έκταση και αρόσιμη γη, καθώς και διαχειριζόμενα κοπάδια ελαφιών, βοοειδών των Χάιλαντ και πόνι.

Στο κάστρο Μπαλμόραλ, άφησε την τελευταία της πνοή στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ σε ηλικία 96 ετών.[7][8]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγράφτηκε πρώτα ως Μπατσμόραλ το 1451, όπου το πρώτο συνθετικό είναι το γαελικό μποθ, που σημαίνει «καλύβα».[9] Το δεύτερο μέρος του ονόματος είναι αβέβαιο, αλλά μπορεί να προέρχεται από το πικτικό *mor, που σημαίνει «μεγάλος» και *ial, "ανοικτός χώρος" (βλ. ουαλικά mawr-ial).[10]

Μετά το 1830 ο σερ Ρόμπερτ Γκόρντον έκανε σημαντικές αλλαγές στο αρχικό κάστρο. Λιθογραφία του Γιόζεφ Κρήχουμπερ, 1846'.
Λεπτομέρεια του κρατικού πορτρέτου της Βικτωρίας από τον Τζορτζ Χέιτερ, 1837.
To Κάστρο Μπαλμόραλ: ένας κεντρικός πύργος, παρόμοιος με εκείνον του κάστρου Κρέιγκιβαρ, είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό του κάστρου και σε αυτόν συνδέεται ένα μεγάλο εξοχικό σπίτι με πυργίσκους.
Το Κάστρο Μπαλμόραλ, ζωγραφισμένο από τη βασίλισσα Βικτώρια το 1854, κατά την κατασκευή του.
Photograph of a seated Victoria, dressed in black, holding an infant with her children and Prince Albert standing around her
Με τα εννέα παιδιά τους το 1857. Από αριστερά προς τα δεξιά: Αλίκη, Αρθούρος, πρίγκιπας Αλβέρτος, Εδουάρδος, Λεοπόλδος, Λουίζα, βασίλισσα Βικτώρια κρατώντας τη Βεατρίκη, τον Αλφρέδος, τη Βικτώρια και την Ελένη.
Το Μπαλμόραλ το 1890-1900.
Μνημείο για τον πρίγκιπα Αλβέρτο. Ιδιοκτησία Μπαλμόραλ.
Ο Εδουάρδος Ζ΄ χαλαρώνει στο κάστρο Μπαλμόραλ. Φωτογραφία από τη σύζυγό του Αλεξάνδρα, π. 1907–1908
H με επάλξεις πύλη των αμαξών (porte cochère). Η κατασκευή, που ονομάζεται και «πρόπυλο για τις άμαξες», είναι στεγασμένη για να προστατεύει τους επισκέπτες από τις κακές καιρικές συνθήκες.
Η βορειοδυτική γωνία του Κάστρου Μπαλμόραλ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Canmore. 31144/balmoral-castle.
  2. vocaleyes.co.uk/research/heritage-access-2022/benchmark/. Ανακτήθηκε στις 8  Φεβρουαρίου 2023.
  3. Mapping Museums. museweb.dcs.bbk.ac.uk/Museum/mm.hha.164.
  4. vocaleyes.co.uk/research/heritage-access-2022/benchmark/. Ανακτήθηκε στις 9  Φεβρουαρίου 2023.
  5. Historic Environment Scotland ID.
  6. «Βασίλισσα Ελισάβετ: Στο φως η μυστική ασυλία της από 160 νόμους». Cretalive. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  7. «Royals arrive at Balmoral Castle as Queen Elizabeth II dies». www.cbsnews.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  8. Archive, View Author· feed, Get author RSS (8 Σεπτεμβρίου 2022). «Inside Balmoral Castle, where Queen Elizabeth died at 96». New York Post (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  9. A. D. Mills, A Dictionary of British Place Names (Oxford: Oxford University Press, 2011), s.v.
  10. MacBain, Alexander (1922). Place names Highlands & Islands of Scotland. σελ. 156. 

Bιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]