Καρδαρίτσι Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°48′49″N 21°50′51″E / 37.81361°N 21.84750°E / 37.81361; 21.84750

Καρδαρίτσι
Καρδαρίτσι is located in Greece
Καρδαρίτσι
Καρδαρίτσι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
Περιφερειακή ΕνότηταΑρκαδίας
ΔήμοςΓορτυνίας, Δημοτική Κοινότητα Καρδαριτσίου Αρκαδίας
Δημοτική ΕνότηταΚοντοβάζαινας
Δημοτική ΚοινότηταΚαρδαριτσίου
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
Υψόμετρο900 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος54
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας220 15

Το Καρδαρίτσι είναι χωριό του Νομού Αρκαδίας, στην Δημοτική Ενότητα Κοντοβάζαινας του Δήμου Γορτυνίας.[2]

Σύμφωνα με στοιχεία από την Απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 41 κατοίκους, ενώ κατά την προηγούμενη απογραφή αυτήν του 2001 είχε πληθυσμό 108 κατοίκους.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Αφροδίσιου Όρους και σε υψόμετρο περίπου 880 μέτρων.[3] Η θέση του οικισμού προσφέρει θέα προς την γύρω περιοχή, ενώ τριγύρω του υψώνονται οι κορυφές του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Κωνσταντίνου.

Γειτνιάζει με τα χωριά και τους οικισμούς: Βελημάχι, Σούδελη, Αποσκιά στα βορειοανατολικά, Άγιος Νικόλαος, Παραλογγοί στα βόρεια, Πέτας στα βορειοδυτικά, Βιδιάκι στα νοτιοδυτικά· ενώ σε σχετικά κοντινή απόσταση βρίσκονται τα χωριά και οι οικισμοί: Πελέκι, Βούτσης στα νότια-νοτιοανατολικά, Μοναστηράκι στα νότια, Κοντοβάζαινα στα νοτιανατολικά, καθώς και τα Τριπόταμα της Αχαΐας στα βορειοανατολικά.

Η Τοπική Κοινότητα Καρδαριτσίου συνορεύει με την Τ.Κ. Παραλογγών στα βόρεια και βορειοδυτικά, την Τ.Κ. Βελημαχίου σε όλο το ανατολικό τμήμα της, την Τ.Κ. Μοναστηρακίου στα νότια, και την Τ.Κ. Βιδιακίου στα ανατολικά και νοτιοανατολικά.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοπική οικονομία βασίζεται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού απασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία και την γεωργία.

Λοιπά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό διαθέτει κοινοτικό κατάστημα, δίπλα στο οποίο βρίσκεται τοποθετημένος ένας ανδριάντας του οπλαρχηγού της Επανάστασης του 21, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και βρίσκεται χτισμένη στο νότιο τμήμα του οικισμού. Παλαιότερα στο Καρδαρίτσι λειτουργούσε και Δημοτικό Σχολείο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]