Καλλιθέα Βοιωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°18′31.0″N 23°26′35.9″E / 38.308611°N 23.443306°E / 38.308611; 23.443306

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Καλλιθέα.
Καλλιθέα
Καλλιθέα is located in Greece
Καλλιθέα
Καλλιθέα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή ΕνότηταΒοιωτίας
ΔήμοςΤανάγρας
Δημοτική ΕνότηταΤανάγρας
Γεωγραφία
ΝομόςΒοιωτίας
Υψόμετρο330
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΜουσταφάδες
Ο Άγιος Γεώργιος στην Καλλιθέα

Η Καλλιθέα είναι χωριό του νομού Βοιωτίας. Αποτελεί μία από τις τέσσερις Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Τανάγρας, η οποία έως το 2010 αποτελούσε τον καποδιστριακό Δήμο Τανάγρας. Βρίσκεται 16 χιλιόμετρα ανατολικά της Θήβας και 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σχηματαρίου. Από το 2011 ανήκει στον νέο καλλικρατικό Δήμο Τανάγρας. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται σε 752 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Σίδες, δηλαδή Ροδιές καθώς ευδοκιμούν στην περιοχή, ενώ επί Τουρκοκρατίας λεγόταν Μουσταφάδες, πιθανότατα από το όνομα κάποιου τούρκου άρχοντα της περιοχής.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία του χωριού, όπως και των υπολοίπων χωριών του δήμου, στηρίζεται κυρίως στη γεωργία, τη μεταποίηση και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα αφενός, μόλις 70 χιλιόμετρα, κι αφετέρου η εύφορη και αποδοτική πεδιάδα δίπλα στον Ασωπό που εκτείνεται εμπρός του, εξειδίκευσαν το χωριό σε έναν από τους μεγαλύτερους τροφοδότες αγροτικών προϊόντων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών. Οι καλλιέργειες μετά το 1960, περίπου, είναι εντατικές τόσο σε δημητριακά (σκληρό σιτάρι, κριθάρι, βρώμη κτλ.) όσο και σε ζαρζαβατικά (ντομάτες, μπάμιες, φασόλια, πιπεριές). Καλλιεργούνται επίσης πατάτες και κρεμμύδια, όσο και βιομηχανική ντομάτα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μουσταφάδες. Η μετονομασία του σε Καλλιθέα έγινε το 1953. Στην προφορική παράδοση κυκλοφορεί ότι στην περιοχή του χωριού Πύργος ήταν εγκατεστημένος Τούρκος αξιωματούχος ή μεγιστάνας της περιοχής ονόματι Μουσταφάς, αλλά ακόμη κι αυτό είναι αμφισβητήσιμο. Μουσταφάς στην αραβική γλώσσα σημαίνει αυτός που ξεχωρίζει, ο διαπρεπής.

Σημάδια από αρχαιολογικές έρευνες πιστοποιούν ότι η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων, χωρίς αυτό να σημαίνει ακριβώς στο ίδιο σημείο. Σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων γύρω από το σημερινό χωριό υπάρχουν δείγματα οικισμών, όπως στην περιοχή Λυκούρσι (νοτιοδυτικά), στην περιοχή Κούρτανι νότια και στην περιοχή Μετόχι (δυτικά). Στην κορυφή επίσης του βουνού Σωρός δυτικά του σημερινού χωριού, υπάρχουν δείγματα Κυκλώπειων τειχών Μυκηναϊκής περιόδου. Ολλανδή αρχαιολόγος,[εκκρεμεί παραπομπή] που έκανε πρόσφατα έρευνες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, ανέφερε ότι ο σημερινός ναός είναι χτισμένος πάνω σε αρχαίο και σπάνιο ναό της θεάς Ήρας. Λέγεται ότι η αρχαία ονομασία του χωριού είναι Σίδες, που σημαίνει Ροδιές. Πράγματι στη περιοχή ευδοκιμούν πολύ οι ροδιές, αν και σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο για οικιακή κατανάλωση.

Εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος. Ο Ιερός Ναός άρχιζε να κτίζεται το 1923 από τούς κατοίκους του χωριού, είναι κατασκευασμένος από ντόπια κίτρινη πέτρα και αποτελεί το κεντρικότερο σημείο του χωριού. Ο κοιμητηριακός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή και είναι ο παλιότερος ναός, εορτάζει στις 26 Ιουλίου. Άλλα εξωκλήσια είναι: η Αγία Άννα (25 Ιουλίου), ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης (29 Απριλίου), οι άγιοι Ταξιάρχες (8 Νοεμβρίου), η Αγία Τριάδα (κινητή εορτή), Παναγία Μεσοσπορίτισσα (21 Νοεμβρίου), η Αγία Μαρίνα η Μεγαλομάρτυς (16 Ιουλίου).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τσεβά Γ., Η ιστορία της Θήβας και της Βοιωτίας, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θηβαίων, Θήβα 2006