Ιωάννης Παπαρρόδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Παπαρρόδου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1904
Λαμία
Θάνατος1941
Δισπηλιό
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός

Ο Ιωάννης Παπαρρόδου υπήρξε Έλληνας στρατιωτικός, ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πανελληνιονίκης χιονοδρόμος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1904 στη Λαμία. Σπούδασε στην Σχολή Ευελπίδων και το 1923 στις 29 Σεπτεμβρίου εξήλθε ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Το 1930 μετατέθηκε στο μόνιμο Επιστημονικό προσωπικό της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, στην αρχή ως διοικητής του 1ου τάγματος χιονοδρόμων (με δύναμη 300 ανδρών, αποτελούμενο από εθελοντές αθλητές-σκιέρ, που ο ίδιος, κατόπιν επαφών με ελληνικούς ορειβατικούς συλλόγους, οργάνωσε το Δεκέμβριο του 1940 σε τρεις λόχους, που εκπαιδεύτηκαν στο Μέτσοβο[1]) της 21 Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού στην περιοχή Πόγραδετς.[2] Αργότερα έγινε Διοικητής της 21ης Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού. Πολέμησε στα υψώματα "669", "Μνήμα της Γριάς" και "Μπουράτο", ενώ το τμήμα του συνεισέφερε στην κατάληψη της Κορυτσάς, πολεμώντας στην πρώτη γραμμή. Το τάγμα του ήταν υπεύθυνο για ιχνηλατήσεις, με περιπολίες για την πρόληψη εχθρικής διείσδυσης. Κατά την σύμπτυξη από το αλβανικό μέτωπο λόγω της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα, ως Διοικητής της παραπάνω μοίρας, διατάχθηκε και κατέλαβε αρχικά στρατηγικές θέσεις στα υψώματα νοτιοανατολικά της κωμόπολης Μανιάκοι Καστοριάς, κοντά στο Δισπηλιό. Έπειτα πολέμησε εναντίον γερμανικών μηχανοκίνητων στρατιωτικών τμημάτων στην Μάχη της στενωπού της Κλεισούρας. Σκοτώθηκε στις 15 Απριλίου 1941 στο Άργος Ορεστικό,[3] κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν μετά το μεσημέρι οι γερμανικές δυνάμεις που κινούνταν στην περιοχή και, συγκεκριμένα, προς τη μεριά των χωριών Μηλίτσα και Αμπελόκηποι.

Ο Παπαρρόδου ήταν αθλητής χειμερινών αγώνων και είχε διακριθεί στο χιονοδρομία στους Πανελλήνιους Αγώνες του 1935.[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χρήστος Στρυφτός, εφημερίδα "Εθνική Ηχώ", φύλλο Νοεμβρίου 2020: "Οι Έλληνες σκιέρ του 1940"
  2. «Τχης (ΠΒ) Παπαρρόδου Ιωάννης». Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2021. 
  3. Αγώνες και νεκροί του Ελληνικού Στρατού κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 1940-1945. Αθήνα: Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού/ΓΕΣ. 1990. σελ. 39. 
  4. «Η ελληνική παρουσία στους Χειμερινούς». in.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2011.