Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σήμα του ΕΟΔ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) (στην αγγλική ESA, European Space Agency) είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός με έδρα το Παρίσι. Ορισμένες φορές αποδίδεται λανθασμένα στην ελληνική ως Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕΥΔ).

Δημιουργήθηκε στις 30 Μαΐου του 1975 με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών διαστημικών δραστηριοτήτων, ως αποτέλεσμα της κατανόησης ότι ήταν ασύμφορο να έχει η κάθε χώρα μέλος ένα ξεχωριστό διαστημικό πρόγραμμα και με απώτερο σκοπό να ανταγωνιστεί την τεχνολογική υπεροχή της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα. Έχει 20 κράτη μέλη και 2.000 εργαζόμενους (2011).[1] Αυτά τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα άτομα προέρχονται από όλα τα κράτη μέλη και περιλαμβάνουν επιστήμονες, μηχανικούς, ειδικούς πληροφορικής και διοικητικό προσωπικό.

Κράτη-Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κράτη μέλη δεν είναι αναγκαστικά μέλη της ΕΕ και τούμπαλιν. Ωστόσο υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών.

Αρχικά από το 1975:

  1. Βέλγιο
  2. Δανία
  3. Γερμανία
  4. Γαλλία
  5. Βρετανία
  6. Ιταλία
  7. Ολλανδία
  8. Ελβετία
  9. Σουηδία
  10. Ισπανία

Μετέπειτα:[2]

Η Ουγγαρία, η Εσθονία και η Σλοβενία είναι Συνεργαζόμενα Μέλη από την Ευρώπη. Επιπλέον, ο Καναδάς συμμετέχει επίσης σε ορισμένα προγράμματα, από το 1979, κατόπιν συμφωνιών συνεργασίας.

Χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΔ για το 2005 ήταν €2,977 δισεκατομμύρια και το 2012 έφτασε τα €4,02 δισεκατομμύρια. Κάθε χώρα συνεισφέρει ποσό ανάλογα με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της (ΑΕΠ). Ο Οργανισμός λειτουργεί με βάση τη γεωγραφική ανταπόδοση, δηλ. επενδύει σε κάθε κράτος μέλος, μέσω βιομηχανικών συμβολαίων για διαστημικά προγράμματα, ένα ποσό σχεδόν ισοδύναμο με τη συμβολή κάθε χώρας.

Κέντρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΕΟΔ έχει τέσσερα διαφορετικά κέντρα ώστε το καθένα ξεχωριστά να χειρίζεται διαφορετικά καθήκοντα. Αυτά είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ESTEC) στο Νόρντβαϊκ της Ολλανδίας που έχει ως σκοπό τον σχεδιασμό και ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (ESRIN ), στο Φρασκάτι της Ιταλίας, όπου εκεί συλλέγονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του οργανισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμστατ της Γερμανίας που έχει ως σκοπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά και τέλος το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτικής Αστροναυτών (EAC) στην Κολωνία της Γερμανίας με αντικείμενο την εκπαίδευση αστροναυτών.

Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποια από τα προγράμματα που χειρίζεται ο ΕΟΔ είναι:

Μελλοντικά προγράμματα του ΕΟΔ είναι:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]