Χελωνονιντζάκια (τηλεοπτική σειρά, 2012)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χελωνονιντζάκια
ΕίδοςΕπιστημονική φαντασία
Κωμωδία
Υπερήρωας
ΔημιουργοίΣίρο Νιέλι
Τζόσουα Στέρνιν
Τζένιφερ Βεντιμίλια
Βασίζεται σεΧελωνονιντζάκια από τους Κέβιν Ίστμαν και Πίτερ Λερντ
ΠρωταγωνιστέςΤζέισον Μπιγκς (κύκλοι 1–2)
Σεθ Γκριν (κύκλοι 3–5)
Ρομπ Πόλσεν
Σον Άστιν
Γκρεγκ Σίπες
Χουν Λι
Μέι Γουίτμαν
Κέβιν Μάικλ Ρίτσαρντσον
Νόλαν Νορθ
Συνθέτης(ες)Σεμπάστιαν Έβανς ο 2ος
ΓλώσσαΑγγλικά
Αριθμός κύκλων5
Αριθμός επεισοδίων124
Παραγωγή
Εκτέλεση παραγωγήςΤζόσουα Στέρλιν (1ος κύκλος)
Τζένιφερ Βεντιμίλια (1ος κύκλος)
Πίτερ Χάστινγκς (κύκλοι 1–3)
Σίρο Νιέλι
Μπράντον Όμαν (κύκλοι 3–5)
ΠαραγωγήΜακγκρέγκορ Μίντλτον
Διάρκεια22 λεπτά
Εταιρεία παραγωγήςNickelodeon Animation Studio
LowBar Productions
ΔιανομήViacom Media Networks
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςNickelodeon
Nicktoons (5ος κύκλος)
Προβολή28 Σεπτεμβρίου 2012–
12 Νοεμβρίου 2017
Χρονολόγιο
ΠροηγήθηκεΧελωνονιντζάκια (τηλεοπτική σειρά, 2003)
ΑκολούθησεΧελωνονιντζάκια: Η Άνοδος

Τα Χελωνονιντζάκια (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: Teenage Mutant Ninja Turtles) είναι μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων σε υπολογιστή που αναπτύχθηκε από τους Σίρο Νιέλι, Τζόσουα Στέρνιν, Τζένιφερ Βεντιμίλια βασισμένη στους ομώνυμους χαρακτήρες κόμικ που δημιούργησαν οι Κέβιν Ίστμαν και Πίτερ Λερντ. Η σειρά προβλήθηκε στο Nickelodeon στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα από τις 28 Σεπτεμβρίου 2012[1] έως τις 12 Νοεμβρίου 2017.[1] Η παραγωγή του έγινε από τα Nickelodeon Animation Studio και την LowBar Productions. Η Bardel Entertainment διαχειριζόταν τη διάταξη και τις υπηρεσίες κινουμένων σχεδίων υπολογιστή.[2] Η σειρά ξεκινά με τις χελώνες να βγαίνουν από το σπίτι τους στην αποχέτευση για πρώτη φορά. Χρησιμοποιούν την εκπαίδευσή τους στο νινζούτσου για να πολεμήσουν τους εχθρούς τους στη σημερινή Νέα Υόρκη.

Η σειρά ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2009, μετά την είδηση ότι η μητρική εταιρεία του Nickelodeon Viacom είχε αποκτήσει τα δικαιώματα του franchise Χελωνονιντζάκια. Η σειρά δημιουργήθηκε για να προσεγγίσει ένα βασικό κοινό αγοριών ηλικίας 6 έως 11 ετών.

Κατά τους μήνες που οδήγησαν στην πρεμιέρα του, το Nickelodeon και η Playmates Toys κυκλοφόρησαν σειρές εμπορευμάτων με τα νέα σχέδια χαρακτήρων. Η πρεμιέρα με δύο μέρη πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου και 29 Σεπτεμβρίου 2012, φτάνοντας 3,9 εκατομμύρια τηλεθεατές.[3] Οι βαθμολογίες του ντεμπούτου ήταν οι υψηλότερες για μια σειρά κινουμένων σχεδίων του Nickelodeon από το 2009, οδηγώντας σε μια δεύτερη σεζόν τον Οκτώβριο. Ακολούθησαν άλλες τρεις σεζόν. Η πέμπτη και τελευταία σεζόν μετονομάστηκε σε Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles και δεν προβλήθηκε πλήρως στο Nickelodeon, καθώς τα επεισόδια 115–121 έκαναν πρεμιέρα στο αδελφικό του κανάλι Nicktoons.

Τη σειρά ακολούθησε το Χελωνονιντζάκια: Η Άνοδος, που έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2018.[4][5]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δάσκαλος του νινζούτσου, Χαμάτο Γιόσι (Σπλίντερ) μεταφέρει τις τέσσερις χελώνες του στους δρόμους του Μανχάταν όταν συναντά μέλη μιας εξωγήινης φυλής που ονομάζεται Κρανγκ. Κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης με αυτούς τους εξωγήινους, ο Γιόσι και οι χελώνες εκτίθενται στη χημική ουσία των Κρανγκ, που ονομάζεται μεταλλαξογόνο, η οποία αναγκάζει τα οργανικά όντα να υποστούν σημαντικές φυσικές μεταμορφώσεις. Ο Γιόσι παίρνει χαρακτηριστικά ενός καφέ αρουραίου και οι χελώνες παίρνουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Ο Γιόσι αποσύρεται στους υπονόμους της Νέας Υόρκης, όπου μεγαλώνει τις τέσσερις χελώνες ως γιους του και τους μεταδίδει τις γνώσεις του για το νιντζούτσου.

Τώρα έφηβοι, οι χελώνες (Λεονάρντο, Ραφαέλ, Ντονατέλο και Μικελάντζελο) βγαίνουν στην επιφάνεια για πρώτη φορά και μαθαίνουν ότι οι Κρανγκ χρησιμοποιούν το μεταλλαξιογόνο ως μέρος του σχεδίου τους να καταλάβουν τη Νέα Υόρκη. Γίνονται φίλοι με την έφηβη Έιπριλ Ο'Νιλ αφού εκείνη και ο ψυχολόγος πατέρας της Κίρμπι απήχθησαν από τους Κράνγκ. Ο Ντονατέλο, που είναι ερωτευμένος με την Έιπριλ, είναι σε θέση να τη σώσει. Ενώ ο Κίρμπι παραμένει αιχμάλωτος των Κρανγκ, η Έιπριλ γίνεται σύμμαχος των χελωνών, οι οποίες προσπαθούν να τη βοηθήσουν να εντοπίσει τον πατέρα της. Η Έιπριλ εκπαιδεύεται επίσης από τον Σπλίντερ να είναι kunoichi, μια γυναίκα νίντζα.

Αφού μαθαίνει για την παρουσία του Σπλίντερ και των χελωνών στη Νέα Υόρκη, ο θετός αδερφός του Σπλίντερ και μακροχρόνιος εχθρός του, Ορόκου Σάκι (Σρέντερ), ταξιδεύει εκεί από την Ιαπωνία και διατάζει την ομάδα του, τους Foot να εντοπίσουν τον Σπλίντερ και τους γιους του και να βάλουν τέλος στη φυλή τους. Μαθαίνοντας για την παρουσία των Κρανγκ μέσω της υιοθετημένης κόρης του Καράι, ο Σρέντερ συνάπτει συμμαχία με τους εξωγήινους για να καταστρέψει τους αμοιβαίους εχθρούς τους στη Hamato Clan.

Οι χελώνες ανακαλύπτουν αργότερα ότι οι Κρανγκ ήρθαν στη Γη από τη Διάσταση Χ και έχτισαν την έδρα τους με μια εταιρεία που ονομάζεται TCRI και σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το μεταλλαξιογόνο για να μετατρέψουν τη Γη σε πλανήτη κατάλληλο για τη φυλή τους. Αφού οι χελώνες σώσουν τον Κίρμπι, οι Κράνγκ εισβάλλουν στη Νέα Υόρκη, αλλά οι χελώνες και η Έιπριλ βγαίνουν θριαμβευτές όταν στέλνουν το Technodrome, το πλοίο του ηγέτη των Κρανγκ, Κρανγκ Πράιμ, να πέσει στη θάλασσα. Εν τω μεταξύ, ο Σπλίντερ μάχεται με τον Σρέντερ και μαθαίνει ότι η Καράι είναι η ίδια του η κόρη, Χαμάτο Μίουα, η οποία απήχθη από τον Σρέντερ και πιστεύει ότι η Σπλίντερ σκότωσε τη μητέρα της. Ο κύκλος τελειώνει με τις χελώνες να πανηγυρίζουν τη νίκη τους επί των Κρανγκ καθώς ο Σπλίντερ τους κρύβει το μυστικό της Μίουα, ενώ το Technodrome στον πάτο της θάλασσας αναβοσβήνει, δηλώνοντας πως η μάχη δεν τελείωσε ακόμα.

2ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χελώνες αγωνίζονται να συγκρατήσουν ένα ξέσπασμα μεταλλάξεων που συμβαίνει χάρη στο εναπομείναν μεταλλαξιογόνο από την αποτυχημένη εισβολή των Κρανγκ. Ο Κίρμπι είναι μεταξύ των θυμάτων της επιδημίας και μια παρεξήγηση οδηγεί την Έιπριλ να διακόψει τη φιλία της με τις χελώνες. Ωστόσο, οι χελώνες είναι σε θέση να κερδίσουν τη συγχώρεση της όταν τη σώσουν από την Καράι, η οποία έχει αναλάβει προσωρινά τη διοίκηση των Foot ενώ ο Σρέντερ λείπει στην Ιαπωνία. Μαζί με την Έιπριλ ήρθε και ο νέος της φίλος Κέισι Τζόουνς, ο οποίος βοηθά στην απόκρουση μιας επίθεσης στη φωλιά των χελωνών. Ο Κίρμπι αποκαθίσταται τελικά στην ανθρώπινη μορφή του όταν ο Ντονατέλο καταφέρνει να επινοήσει μια άλλη χημική ουσία των Κρανγκ που ονομάζεται ρετρό μεταλλαξιογόνο, η οποία αναγκάζει τα οργανικά όντα να αντιστρέψουν τους σημαντικούς φυσικούς μετασχηματισμούς τους.

Εν τω μεταξύ, ο Σρέντερ επιστρέφει από την Ιαπωνία με τον μεταλλαγμένο Ιάπωνα κυνηγό επικηρυγμένων Tiger Claw ως το νέο του δεξί χέρι. Ο Tiger Claw αποστέλλεται αργότερα μέσω μιας πύλης στην πραγματικότητα της ομότιτλης σειράς κινουμένων σχεδίων 1987–1996, αλλά αργότερα επιστρέφει σε αυτήν την πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια μιας μάχης με τις χελώνες, η Καράι ενημερώνεται για την αληθινή της φύση από τον Λεονάρντο (ο οποίος την έχει ερωτευτεί από τον 1ο κύκλο), αλλά είναι πολύ απρόθυμη να το δεχτεί. Όταν τη μεταφέρουν στη φωλιά, συνειδητοποιεί τελικά την αλήθεια και αποκηρύσσει τον Σρέντερ, ο οποίος απαντά φυλακίζοντάς την. Επανειλημμένες προσπάθειες απελευθέρωσης της Καράι τελικά πετυχαίνουν, αλλά ο Σρέντερ την αιχμαλωτίζει ξανά και τη χρησιμοποιεί ως δόλωμα για να σκοτώσει τη Clan Hamato. Ωστόσο, η Καράι καταλήγει να μεταμορφώνεται σε μια κερασφόρα οχιά με αλφισμό, προς φρίκη όλων.

Σε απάντηση σε αυτό, ο Σρέντερ βάζει τη Foot Clan να βοηθήσει τους Κρανγκ, που μόλις τελειοποίησαν το προηγουμένως ασταθές μεταλλαξιογόνο, να ξεκινήσουν μια δεύτερη εισβολή στη Νέα Υόρκη. Όταν η Έιπριλ φέρνει μια φίλη της στη φωλιά αποκαλύπτει ότι είναι ο υπαρχηγός των Κρανγκ Κρανγκ Σαμπράιμ, ο οποίος καταστρέφει τη φωλιά, αναγκάζοντάς τους να την εγκαταλείψουν. Οι Κρανγκ αρχίζουν να μεταλλάσσουν τον πληθυσμό της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένου του Κίρμπι, παρά τις προσπάθειες του στρατού της Γης και των χελωνών. Ο Λεονάρντο τραυματίζεται σοβαρά όταν δέχεται ενέδρα από ολόκληρο το Foot και ο Σπλίντερ φαίνεται πως σκοτώνεται κατά τη διάρκεια μιας μάχης με τον Σρέντερ, όταν ο δεύτερος τον πετάει σε μια αποχέτευση. Οι χελώνες, η Έιπριλ και ο Κέισι αναγκάζονται να φύγουν στο εξοχικό της οικογένειας Ο'Νιλ στο Upstate της Νέας Υόρκης καθώς οι Κρανγκ κατακτούν με επιτυχία το Μανχάταν. Εν τω μεταξύ, η μεταλλαγμένη Καράι σώζει τον Σπλίντερ αφήνοντάς τον στον υπόνομο.

3ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα βρίσκει καταφύγιο στο εξοχικό της οικογένειας Ο'Νιλ στο Νορθάμπτον προκειμένου να αναρρώσει από την απώλεια τους στα χέρια των Κρανγκ και της Foot Clan. Ο Λεονάρντο χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναρρώσει, αλλά καθοδηγούμενος από μια εμφάνιση του Σπλίντερ, είναι σε θέση να ξεπεράσει τις σωματικές και ψυχικές του πληγές. Τελικά επιστρέφουν στη Νέα Υόρκη με στόχο να βρουν τον Σπλίντερ, την Καράι, τον Κίρμπι και τους άλλους συμμάχους τους που αγνοούνται και να απελευθερώσουν την πόλη από τους Κρανγκ. Καταφέρνουν να βρουν τον Σπλίντερ και στήνουν μια προσωρινή βάση στην εγκαταλελειμμένη πίτσα Αντόνιο, και ο Ντονατέλο αρχίζει να εργάζεται για νέα δείγματα ρετρο-μεταλλαξιογόνου καθώς η αναζήτηση για τον Κίρμπι και την Καράι συνεχίζεται.

Εν τω μεταξύ, ο Σρέντερ, συλλαμβάνει τους Άντον Ζεκ και Ιβάν Στεράνκο, τους μεταλλάσει σε αγριογούρονο και ρινόκερο (Bebop και Rocksteady) αντίστοιχα και τους διατάζει να βρουν την Καράι. Το δίδυμο τα καταφέρνει και ο Σρέντερ υπόσχεται να τη θεραπεύσει. Οι χελώνες, συναντούν μια νέα ομάδα, τους Mighty Mutanimals (των οποίων μέλη είναι οι Σλας, Letherhead, Πιτ το Περιστέρι και Δρ Ρόκγουελ), με τους οποίους καταφέρνουν να διώξουν τους Κρανγκ πίσω στη Διάσταση X και να ελευθερώσουν τη Νέα Υόρκη. Το αποτέλεσμα της εισβολής κερδίζει τελικά στον Σρέντερ τον έλεγχο του εγκληματικού υπόκοσμου της πόλης για τις προσπάθειές του να δημιουργήσει έναν ορό ελέγχου του νου σε ένα σκουλίκι που προορίζεται για τις χελώνες, τους Mutanimals και την Καράι.

Οι χελώνες προσφέρονται αργότερα από τη μελλοντική μάγισσα του χρόνου Ρενέτ για ταξίδια στο χρόνο στο παρελθόν, όπου αντιμετωπίζουν τον Σαβάντι Ρομέρο, έναν κακοποιό που θέλει να καταλάβει τον κόσμο. Κατα τη διάρκεια του ταξιδιού στο χρόνο, συναντούν τους νεότερους Χαμάτο Γιόσι και Ορόκου Σάκι, καθώς και την εκλιπούσα σύζυγο του Γιόσι και μητέρα της Καράι, Τανγκ Σεν. Κατά τη διάρκεια της μάχης μεταξύ του Γιόσι και του Σάκι μέσα στο φλεγόμενο ντότζο της Clan Hamato, η Σεν σκοτώνεται κατά λάθος από τον Σάκι, ο οποίος ήθελε να σκοτώσει τον Γιόσι. Ο Σάκι φεύγει από το ντότζο αφού τα μαλλιά του καίγονται από τη φωτιά και απαγάγει τη Μίουα, την κόρης του Γιόσι και της Σεν, και ορκίζεται να την μεγαλώσει ως Καράι και αφήνοντας τον Γιόσι να πεθάνει. Μετά τη φυγή του, οι χελώνες σώζουν τον Γιόσι, καθώς ήταν "πάντα προορισμένοι" πριν ταξιδέψουν πίσω στο παρόν με την Ρενέτ.

Όταν οι Κρανγκ επιστρέφουν στη Γη, οι Χελώνες ανακαλύπτουν ότι οι Κρανγκ έχουν έναν άλλο εχθρό από τη Διάσταση Χ την Αυτοκρατορία Tραϊσέρατον, οι οποίοι θέλουν να καταστρέψουν τη Γη για να μην την καταλάβουν οι Κρανγκ. Ο Σπλίντερ απευθύνεται στον Σρέντερ για βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Τραϊσέρατον. Όμως ο Σρέντερ παραβιάζει την προσωρινή ανακωχή της Foot Clan με τις Χελώνες μαχαιρώνοντας τον Σπλίντερ κατά τη διάρκεια του αγώνα και οι αδίστακτοι Τραϊσέρατον ενεργοποιούν την Καρδιά του Σκοταδιού, ένα όπλο που δημιουργεί μαύρες τρύπες που εξοντώνει τόσο τους Κρανγκ, όσο και τη Γη και όλους όσοι βρίσκονται σε αυτήν. Αλλά ακριβώς όπως είναι το χειρότερο για τις χελώνες, την Έιπριλ και τον Κέισι, σώζονται από ένα φιλικό ρομπότ που ονομάζεται καθηγητής Ζέιτον Χάνικατ (επίσης γνωστός ως Fugitoid) που χρησιμοποιεί το διαστημόπλοιό του για να μεταφέρει τις Χελώνες, την Έιπριλ και τον Κέισι στο ένα ταξίδι στο διάστημα.[6]

4ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού οι Χελώνες, η Έιπριλ και ο Κέισι σώθηκαν από την καταστροφή της Γης, ο Fugitoid χρησιμοποιεί το διαστημόπλοιό του, Ulixes για να ταξιδέψει έξι μήνες πίσω στο χρόνο, προκειμένου αυτός και οι χελώνες να αποτρέψουν την Αυτοκρατορία Τραϊσέρατον με επικεφαλείς τους Αυτοκράτορα Ζανμόραν και Ναύαρχο Μόζαρ να εντοπίσουν ξανά το τρία συστατικά της Καρδιάς του Σκοταδιού που είναι διάσπαρτα σε όλο το σύμπαν πριν χαθούν τα πάντα στη Γη. Εκτός από την καταπολέμηση των Τραϊσέρατον, οι Χελώνες αντιμετωπίζουν επίσης νέους εχθρούς στο διάστημα, όπως ο λόρδος Ντρέγκ του πλανήτη Sectoid και ο κυνηγός επικηρυγμένων Άρμαγκον, και μάλιστα έχουν μια περιπέτεια με τους υπερδιάστατους ομολόγους τους του 1987 και τον εχθρό τους Κρανγκ, ο οποίος είναι εξόριστος συγγενής του Κρανγκ Σαμπράιμ. Εκτός από εχθρούς οι χελώνες συναντούν και νέους συμμάχους, τους Σαλαμανδριανούς Σαλ Κομάντερ και Μόνα Λίζα. Παρά τις προσπάθειες των Χελωνών, οι Τραϊσέρατον εξακολουθούν να είναι σε θέση να συλλέξουν και τα τρία κομμάτια της Γεννήτριας Μαύρης Τρύπας, μόνο για να επιστρέψουν οι Χελώνες στη Γη και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους προηγούμενους εαυτούς τους για να προειδοποιήσουν τον Σπλίντερ πριν σκοτωθεί από τον Σρέντερ, να σταματήσουν τον πυροκροτητή της Καρδιάς του Σκοταδιού και να νικήσουν τους Τραϊσέρατον. Ο Fugitoid καταστρέφει τη Γεννήτρια Μαύρης Τρύπας κοντά στον διαστημικό στόλο των Τραϊσέρατον, προκαλώντας έκρηξη, σκοτώνοντας πιθανώς τους δεύτερους. Στον απόηχο της μάχης κατά των Τραϊσέρατον, οι προηγούμενες εκδόσεις των Χελωνών, της Έιπριλ και του Κέισι εγκαταλείπουν τη Γη με τον παρελθοντικό Fugitoid, ενώ το κεφάλι του παρόντος Fugitoid επανενεργοποιείται στην τροχιά της Γης.

Εβδομάδες μετά την αποτροπή της εισβολής των Τραϊσέρατον και την εξαφάνιση της Foot Clan, η Έιπριλ προάγεται σε kunoichi τη στιγμή που φτάνει η μάγισσα Σινιγκάμι, η οποία είναι φίλη της Καράι και σχεδιάζουν να ξαναχτίσουν τη Hamato Clan και να απορρίψουν τον Σρέντερ που ακόμα αναρρώνει από την τελευταία του μάχη με τον Σπλίντερ. Ενώ η Καράι και η Σινιγκάμι είχαν μερικούς νίντζα στο πλευρό τους, η Foot Clan ενισχύει τον στρατό των Footbot δημιουργώντας τα Elite Footbots. Επιπλέον, κάποιες άλλες εγκληματικές οργανώσεις σχεδίαζαν να καταλάβουν την επικράτεια της Foot Clan και ένα κρυστάλλινο θραύσμα αφάνταστης δύναμης που έλαβε η Έιπριλ από τους εξωγήινους Aeons κατά τη διάρκεια της διαστημικής τους περιπέτειας αρχίζει να της ασκεί καταστροφική επιρροή. Χρησιμοποιώντας μια ειδική φόρμουλα μεταλλαξογόνου φτιαγμένη από τον Stockman-Fly, ο Ορόκου Σάκι αναρρώνει και γίνεται Super-Σρέντερ για να πάρει και πάλι τον έλεγχο του Foot Clan. Μόλις γίνει μια σταθερή φόρμουλα, ο Super-Σρέντερ επιτίθεται στις Χελώνες, στους Mighty Mutanimals, στην Καράι και στην Σινιγκάμι που τελειώνει με τον Σπλίντερ να σκοτώνεται στη μάχη εναντίον του Super-Σρέντερ και να θάβεται στο εξοχικό της οικογένειας Ο'Νιλ στο Νορθάμπτον. Αυτό οδηγεί στην τελική μάχη στην κρυμμένη έπαυλη του Super-Σρέντερ, όπου οι χελώνες νικάνε τους στρατιώτες του Σρέντερ και κάνουν τον Μπάξτερ Στόκμαν ξανά άνθρωπο. Ο Λεονάρντο καταφέρνει να σκοτώσει τον Super-Σρέντερ και να πετάξει το μεταλλαγμένο του Kuro Kabuto στις άλλες Χελώνες κερδίζοντας.

5ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του Super-Σρέντερ, ο Tiger Claw οδήγησε τους απροσδιόριστους Foot Cultists να αποκτήσουν τον Κύλινδρο του Δημοδράκου και ένα ειδικό φυλαχτό ελέγχου που ονομάζεται "Σφραγίδα των Αρχαίων" που θα του επιτρέψει να καλέσει τον δημοδράκο Kαβάξας. Όταν ο Kαβάξας καλείται από τον Κάτω Κόσμο, ο Tiger Claw σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις ικανότητες του για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του να αναβιώσει τον Σρέντερ. Επιδεικνύοντας την ικανότητα αναβίωσης στον Razhar που σκοτώθηκε σε μια υποβρύχια μάχη από τον Leatherhead, ο Καβάξας δηλώνει ότι θα χρειαστεί το Kuro Kabuto που περιέχει τις διανοητικές ενέργειες του Σρέντερ. Όταν ο Rahzar και ο Tiger Claw παίρνουν το Kuro Kabuto αφού ο Kavaxas αποστράγγισε την ψυχή του πρώην δεξίου χεριού του Σρέντερ, Χατόρι Τάτσου, ο Kαβάξας δηλώνει ότι θα χρειαστούν την καρδιά του Σρέντερ για να συμβεί η αναβίωση. Η Foot Clan αποκτά την καρδιά του Σρέντερ που ήταν στην κατοχή του Δον Βιζιόζο, ενός παλιού εχθρού του Σρέντερ. Όταν η καρδιά του Σρέντερ τοποθετείται στο πτώμα του, ο Kαβάξας αρχίζει να εργάζεται για την αναβίωση του Σρέντερ ως Ζόμπι Σρέντερ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που σχεδίασε τελικά ο Tiger Claw όταν ο Ζόμπι Σρέντερ καταστρέφει τη Σφραγίδα των Αρχαίων και επιτρέπει στον Kαβάξας να ανυψώσει τα πνεύματα του Κάτω Κόσμου προκειμένου να κυβερνήσει και τους δύο κόσμους. Ενώ το φάντασμα του Σπλίντερ βοηθά αυτούς που μάχονται στην επιφάνεια, ο Μικελάντζελο κατάφερε να χρησιμοποιήσει τσίχλα για να κολλήσει ξανά την Σφραγίδα των Αρχαίων, επιτρέποντάς του να ανατρέψει τον Kαβάξας και να ανοίξει την πύλη προς τον Κάτω Κόσμο, καθώς ο Ζόμπι Σρέντερ σέρνει τον Kavaxas πίσω στον Κάτω Κόσμο.

Στη συνέχεια, οι Χελώνες αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις, όπως η επιστροφή του Λόρδου Ντρεγκ όταν συνεργάζεται με τον Newtralizer, μεταφέρονται στην πραγματικότητα του Μιγιαμότο Ουσάγκι όπου βοηθούν στην προστασία του μικρού κουραβιού Kintaro από τον κακό γκρίζο λύκο Τζέι, μια περιπέτεια με ένα εναλλακτικό μέλλον που κυβερνάται από μεταλλαγμένα ζώα και μια άλλη περιπέτεια που περιλαμβάνει την επιστροφή του Σαβάντι Ρομέρο όπου συνεργάζεται με τον Κόμη Δράκουλα και άλλα τέρατα κλασσικών ταινιών της Universal για να κάνει τη Γη πιο κατοικήσιμη για τέρατα.

Οι Χελώνες αργότερα επανενώνονται με τους ομολόγους τους του 1987 όταν αντιμετωπίζουν την επιστροφή των Bebop και Rocksteady, οι οποίοι στρατολογούνται από τους ομολόγους του Σρέντερ και του Κράνγκ. Σχεδιάζουν να κατακτήσουν τη Γη τόσο της πραγματικότητας του 1987 όσο και του 2012 με ένα πλήρως εξοπλισμένο Technodrome αφού ο Bebop και ο Rocksteady τους έμειναν κατά λάθος πίσω. Ενώ οι Χελώνες και οι σύμμαχοί τους πολεμούν μια ορδή Foot Soldiers από την πραγματικότητα της σειράς 1987-1996 και τους Rock Soldiers του 2012 με επικεφαλής τους Traag και Granitor, ο Bebop και ο Rocksteady ανακαλύπτουν το ύπουλο σχέδιο του Σρέντερ και του Κρανγκ να καταστρέψουν τη Γη και επιλέγουν να γίνουν ήρωες στο για να σωθεί ο πλανήτης.

Ένα εναλλακτικό φινάλε, που κυκλοφόρησε ως τηλεοπτική ταινία με τίτλο Raphael: Mutant Apocalypse, διαδραματίζεται αρκετές δεκαετίες αργότερα, μετά από μια μεγάλη καταστροφή καθώς ο Ραφαέλ διασχίζει μια έρημη Γη, μαζί με τον Ντονατέλο (του οποίου η συνείδηση έχει μεταφερθεί σε ρομπότ). Τελικά συναντούν τον Μικελάντζελο (ο οποίος έγινε χίπι γκουρού με το όμομα, "The Holy Chalupa") και τελικά τον Λεονάρντο, ο οποίος είχε χάσει τη μνήμη και τα λογικά του και μεταλλάχθηκε στον αρχαιοποιό Μάξιμο Κονγκ, προτού ο Ραφαέλ προλάβει να ενεργοποιήσει ξανά τη συνείδηση του Λεονάρντο και βρούν μια όαση, ενώνοντας έτσι ξανά τους τέσσερεις πρωταγωνιστές σε ένα αίσιο τέλος.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τα Χελωνονιντζάκια όπως εμφανίζονται στην σειρά (από τα αριστερά προς τα δεξιά): Μικελάντζελο, Ραφαέλ, Λεονάρντο, και Ντονατέλο.
    Λεονάρντο (με φωνή από τον Τζέισον Μπιγκς μέχρι το "The Wrath of Tiger Claw", Ντομινίκ Κατραμπόουν για τα τελευταία επτά επεισόδια της σεζόν 2, Σεθ Γκριν στη σεζόν 3–5) – Ο Λεονάρντο, που ονομάζεται "Λίο" για συντομία, είναι ένας ενθουσιώδης μαθητής του νινζούτσου, που φοράει μπλε μάσκα και παλεύει με δύο σπαθιά που ονομάζονται Niten Ryu. Οδηγεί τις διάφορες αποστολές των Χελωνών.
  • Ντονατέλο (με τη φωνή από τον Ρομπ Πόλσεν, ο οποίος είχε προηγουμένως εκφράσει τον Ραφαέλ στη σειρά του 1987) – Ο Ντονατέλο, που ονομάζεται "Ντόνι" για συντομία, είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την κατασκευή όλων των εργαλείων και όπλων στο οπλοστάσιο των Χελωνών. Είναι επίσης ένας προικισμένος χάκερ. Φοράει μια μωβ μάσκα και παλεύει με ένα bō που μπορεί επίσης να μετατραπεί σε naginata μέσω μιας λεπίδας στο ένα άκρο του ραβδιού.
  • Ραφαέλ (με φωνή από τον Σον Άστιν) – Ο Ραφαέλ, που ονομάζεται επίσης "Ραφ", φοράει μια κόκκινη μάσκα και παλεύει με δύο sai. Γνωστός για την οργή του, συνήθως την βγάζει στον Μάικι και μερικές φορές τον Λίο, λόγω της κόντρας τους. Λειτουργεί ως οι μύες των επιθέσεων των Χελωνών.
  • Μικελάντζελο (με φωνή από τον Γκρεγκ Σίπες) – Ο Μικελάντζελο, γνωστός ως "Μάικι", είναι η λιγότερο ώριμη από τις χελώνες και είναι λάτρης των βιντεοπαιχνιδιών, του σκέιτμπορντ, των φάρσεων και της πίτσας. Φοράει μια πορτοκαλί μάσκα και παλεύει με δύο nunchaku που μπορούν επίσης να μετατραπούν σε kusarigama μέσω μιας λεπίδας μέσα σε ένα από τα ραβδιά κάθε nunchaku και επιπλέον μήκη αλυσίδας που αποθηκεύονται στο άλλο. Φέρνει πιο φωτεινή διάθεση από τον Ραφ προς την ομάδα.

Ελληνική μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρας Μεταγλώττιση
Λεονάρντο Χρήστος Θάνος
Ντονατέλο Μιθριδάτης
Ραφαέλ Θοδωρής Σμέρος
Μικελάντζελο Βούλα Κώστα
Σπλίντερ Θανάσης Κουρλαμπάς
Έιπριλ Ο'Νιλ Βούλα Κώστα
Κίρμπι Ο'Νιλ Θοδωρής Σμέρος
Καράι Βούλα Κώστα
Κέισι Τζόουνς Θανάσης Κουρλαμπάς

Θοδωρής Σμέρος (2ος κύκλος επεισόδια 1-14)

Σρέντερ Χρήστος Θάνος

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος Επεισόδια Πρωτοεμφανίστηκε στον αέρα
Πρεμιέρα κύκλου Φινάλε κύκλου
1 26 ο κάθε κύκλος 28 Σεπτεμβρίου 2012 (2012-09-28) 8 Αυγούστου 2013 (2013-08-08)[7][8]
2 12 Οκτωβρίου 2013 (2013-10-12)[9] 26 Σεπτεμβρίου 2014 (2014-09-26)
3 3 Οκτωβρίου 2014 (2014-10-03)[10] 27 Σεπτεμβρίου 2015 (2015-09-27)
4 25 Οκτωβρίου 2015 (2015-10-25)[11][12] 26 Φεβρουαρίου 2017 (2017-02-26)
5 20[13] 19 Μαρτίου 2017 (2017-03-19) 12 Νοεμβρίου 2017 (2017-11-12)

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Οκτωβρίου 2009, η Viacom ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει τα πλήρη δικαιώματα του franchise Χελωνονιντζάκια από τον Πίτερ Λερντ για 60 εκατομμύρια δολάρια και ότι θα αναπτύξει μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων CGI για την οικογένεια καναλιών Nickelodeon για μετάδοση το 2012.[14] Η κυκλοφορία επιβεβαίωσε επίσης μια ταινία μεγάλου μήκους παραγωγής Paramount Pictures (επίσης τμήμα της Viacom), η οποία θα κυκλοφορούσε τον Αύγουστο του 2014.[15]

Σε ένα τεύχος Μαΐου 2011 του The Licensing Book, το Nickelodeon δημοσίευσε την τέχνη της έννοιας θέμα-προς αλλαγή και των τεσσάρων χελωνών, μαζί με έργα τέχνης από την ανανεωμένη σειρά Winx Club του στούντιο.[16] Και οι δύο εκπομπές αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα στο Nickelodeon Animation Studio[17] ως μέρος της στρατηγικής της εταιρείας να επανεκκινήσει δύο καθιερωμένες μάρκες για νέους θεατές.[16] Τα Χελωνονιντζάκια στόχευαν ένα κοινό αγοριών ηλικίας 6 έως 11 ετών,[18] ενώ το Winx Club προοριζόταν να προσεγγίσει μια παρόμοια ηλικιακή ομάδα κοριτσιών.[19] Για την δική τους εκδοχή για τα Χελωνονιντζάκια, το Nickelodeon σημείωσε επίσης ένα δευτερεύον κοινό σε εφήβους και ενήλικες.[20] Τον Ιούνιο, αποκαλύφθηκε ότι η δημιουργική ομάδα του σόου θα είχε επικεφαλής τον σχεδιαστή Σίρο Νιέλι και τους συγγραφείς Τζένιφερ Βεντιμίλια και Τζόσουα Στέρνιν. Τα τρία μέλη του πληρώματος πήραν συνέντευξη τον επόμενο μήνα, αναφέροντας ότι οι χελώνες θα διαφοροποιούνταν σωματικά, αλλά ότι η προσωπικότητά τους δεν θα άλλαζε.[21] Ο Νιέλι δήλωσε ότι είχε επηρεαστεί από τα κόμικς του 1984, ενώ η Βεντιμίλια και ο Στέρνιν ήταν θαυμαστές της σειράς του 1987 και των ταινιών της δεκαετίας του 1990 στο κολέγιο.[21]

Στην Αμερικανική Διεθνή Έκθεση Παιχνιδιών τον Φεβρουάριο του 2012, παρουσιάστηκε η πρώτη σειρά από φιγούρες σχετικές με την σειρά. Όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, οι φιγούρες κατασκευάστηκαν από τον επί μακρόν κάτοχο άδειας Χελωνονιντζάκια Playmates Toys.[22] Τον Μάρτιο του 2012, τελικό σχέδιο από τη σειρά διέρρευσε στον ιστότοπο του Nickelodeon πριν καταργηθεί. Οι εικόνες έδειχναν τα σχέδια και των τεσσάρων χελωνών, του Σρέντερ, του Σπλίντερ, τηε Έιπριλ Ο'Νιλ και των Κρανγκ.[23] Ένα τρέιλερ για τη σειρά κυκλοφόρησε στις 21 Ιουνίου 2012 στο Nickelodeon Αμερικής.[24] Τον Ιούλιο, οι Playmates κυκλοφόρησαν τα εμπορεύματα της σειράς πριν από την πρεμιέρα της.[25]

Ο Σίρο Νιέλι, ο οποίος στο παρελθόν δημιούργησε τα Σούπερ Ρομπότ Μαϊμού Υπερομάδα Πάμε! και Εκδικητές: Οι Δυνατότεροι Ήρωες της Γης για την Disney Television Animation, ανέλαβε την ευθύνη ως υπεύθυνος και προγραμματιστής για τη σειρά. Ο Τζέισον Μπιγκς ήταν αρχικά η φωνή του Λεονάρντο και ο Ρομπ Πόλσεν του Ντονατέλο.[26] Τον Ιούνιο του 2011, επιβεβαιώθηκε ότι ο Σον Άστιν θα κάνει την φωνή του Ραφαέλ και ο Γκρεγκ Σίπες του Μικελάντζελο.[27] Τον Αύγουστο του 2011, αποκαλύφθηκε ότι η Μέι Ουίτμαν θα έκανε τη φωνή της Έιπριλ Ο'Νιλ.[28] Τον Απρίλιο του 2012, ανακοινώθηκε ότι ο Φιλ Λαμάρ θα την φωνή του Μπάξτερ Στόκμαν και ο Νόλαν Νορθ τους Κρανγκ,[29][30] ενώ η Ροζάν Μπαρ επιβεβαιώθηκε ότι θα κάνει την φωνή του αρχηγού τους, Κρανγκ Πράιμ.[31] Η ηθοποιός Κέλι Χου επιβεβαίωσε τον ρόλο της ως Καράι τον Μάιο του 2012.[32] Ο Κόρεϊ Φέλντμαν, ο οποίος προηγουμένως έδωσε τη φωνή του Ντονατέλο στην πρώτη και τρίτη ταινία Χελωνονιντζάκια, επιβεβαιώθηκε ότι θα παίξει το ρόλο του Σλας.[33] Ο Κέισι Τζόουνς άρχισε να εμφανίζεται στον δεύτερο κύκλο και εκφράζεται από τον πρώην σταρ του Nickelodeon, Τζος Πεκ.[34][35] Τον Ιούνιο του 2014, ανακοινώθηκε ότι ο Σεθ Γκριν θα αντικαταστήσει τον Τζέισον Μπιγκς και τον Ντόμινικ Κάτραμποουν ως φωνή του Λεονάρντο στον 3ο κύκλο.[36]

Αναμετάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στο καναδικό κανάλι YTV στις 29 Σεπτεμβρίου 2012. Έκανε επίσης πρεμιέρα στο Nickelodeon του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας στις 1 Οκτωβρίου 2012. Έκανε πρεμιέρα στο Nickelodeon της Αυστραλία και της Νέα Ζηλανδία στις 8 Οκτωβρίου 2012. Έκανε πρεμιέρα στο Nickelodeon του Καναδά στις 2 Σεπτεμβρίου 2013. Στην Ινδία, έκανε πρεμιέρα το 2013 στο Nickelodeon και στο Sonic[37] και αυτή τη στιγμή προβάλλεται στο Nick HD+. Προβάλλεται επίσης στο Channel 5 στο Ηνωμένο Βασίλειο.[38]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το IGN έδωσε θετικές κριτικές στην εκπομπή, με πολλά επεισόδια που ελέγχονται να έχουν τον τίτλο "Editor's Choice".[39] Το φινάλε του 2ου κύκλου με τίτλο "The Invasion" έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία 10/10.[40] Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ με 3,9 εκατομμύρια θεατές.[41]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Stransky, Tanner (6 Ιουλίου 2012). «Nickelodeon's 'Teenage Mutant Ninja Turtles' premiere date set». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2022. 
  2. «Teenage Mutant Ninja Turtles». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  3. «Teenage Mutant Ninja Turtles Make a Triumphant Return to TV - Nick Announces Season 2 Pick Up». Cartoon Brew. 3 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «'Teenage Mutant Ninja Turtles' CG Animated Series Gets 2D Reboot at Nickelodeon». Variety. 2 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2017. The CG series will air one last season starting Sunday, March 19. 
  5. Justin Wren (1 Ιανουαρίου 2018). «Rob Paulsen Reveals Release Date for Rise of the TMNT». Teenage Mutant Ninja Turtles. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2018. 
  6. «Teenage Mutant Ninja Turtles.com: TMNT – "Annihilation: Earth!" Review». TeenageMutantNinjaTurtles.com. 22 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2015. 
  7. «Nickelodeon Talks Teenage Mutant Ninja Turtles: Season 2 and Previews The Legend of Korra: Book 2». IGN. 7 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  8. «Teenage Mutant Ninja Turtles Season 1 Episode 25 - Showdown - Zap2it TV Listings». tvlistings.zap2it.com. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2013. 
  9. «Nickelodeon Sets Premiere Date for Teenage Mutant Ninja Turtles Season 2 - Today's News: Our Take». TVGuide.com. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2021. 
  10. Nickelodeon. «Teenage Mutant Ninja Turtles' Renewed by Nickelodeon for Third Season». Tumblr. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2021. 
  11. «Nickelodeon Renews 'Teenage Mutant Ninja Turtles' and Announces New Series 'Breadwinners', 'The Haunted Hathaways' & More». Tvbythenumbers.com. 26 Φεβρουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2013. 
  12. «Nickelodeon Renews 'Teenage Mutant Ninja Turtles' for Season 4 (Exclusive)». Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/nickelodeon-renews-teenage-mutant-ninja-712533. Ανακτήθηκε στις 2014-06-17. 
  13. «David Tennant, Peter Stormare, & Michael Dorn, To Guest Star On Teenage Mutant Ninja Turtles». Comicbook. 10 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2015. 
  14. Λάθος στην χρήση του Πρότυπο:cite press release: Η παράμετρος title είναι απαραίτητη
  15. «Tuning in to TV: Teenage Mutant Ninja Turtles have new series, toys». The Washington Times. July 29, 2012. http://www.washingtontimes.com/news/2012/jul/19/tuning-in-to-tv-teenage-mutant-ninja-turtles-have-/. Ανακτήθηκε στις July 23, 2013. 
  16. 16,0 16,1 «The Licensing Book: Summer 2011». Μαΐου 2011. 
  17. «What We Do - Nick Animation Careers». 20 Νοεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Νοεμβρίου 2012. 
  18. «Nickelodeon's Pam Kaufman». License! Global. 6 Απριλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2020. 
  19. Error on call to Template:Cite interview: Parameter subject (or last) must be specified Archived on 2020-01-13. Error: If you specify |archiveurl=, you must first specify |url=.
  20. «Nickelodeon Market Wrap». The Bugg Report Magazine. 30 Ιουλίου 2012. 
  21. 21,0 21,1 Harris, Jeffrey (27 Ιουλίου 2011). «SDCC2011: Toonzone Interviews the New "Teenage Mutant Ninja Turtles" Creative Team». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. 
  22. Stephens, Jason. «Toy Fair 2012: Playmates Mutates More Teenage Mutant Ninja Turtles Figures». MTV News. 
  23. Goellner, Caleb (9 Μαρτίου 2012). «Parting Shot: Nickelodeon Shells Out New 'Teenage Mutant Ninja Turtles' Images». Comics Alliance. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2012. 
  24. Stransky, Tanner (21 Ιουνίου 2012). «Nickelodeon's 'Teenage Mutant Ninja Turtles' reboot: See the show's trailer here! -- EXCLUSIVE». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2012. 
  25. «Nickelodeon's Teenage Mutant Ninja Turtles Toys Hit Toys'R'Us® Stores Nationwide This Month». 18 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2013. 
  26. Lowry, Brian (26 Σεπτεμβρίου 2012). «Variety Reviews - Teenage Mutant Ninja Turtles - TV Reviews - - Review by Brian Lowry». Variety.com. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2012. 
  27. Franich, Darren (14 Ιουλίου 2011). «Sean Astin voicing Raphael in new 'Teenage Mutant Ninja Turtles'». New York City: Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2012. 
  28. Rob Paulsen. «Voice of April ONeil revealed». Behind The Voice Actors. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2013. 
  29. «Episode 36 Guest: Phil Lamarr». Rob Paulsen Live. 13 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2012. 
  30. «Episode 38 Guest: Nolan North». Rob Paulsen Live. 27 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2012. 
  31. «Exclusive: Teenage Mutant Ninja Turtles Guest Cast Includes Roseanne Barr - Today's News: Our Take». TVGuide.com. 18 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2013. 
  32. «Twitter / KellyHu: "@JasonRainwater: @Kelly». Twitter.com. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2012. 
  33. «Corey Feldman is Slash for Nick's TMNT». Theouthousers.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2013. 
  34. «New Teenage Mutant Ninja Turtles Balances Comedy and Action». IGN. 3 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2013. 
  35. Comic-Con: Nickelodeon Sets 'Legend of Korra,' 'Ninja Turtles' Panels (Exclusive) Hollywood Reporter, Retrieved July 13, 2013
  36. «Nickelodeon Renews 'Teenage Mutant Ninja Turtles' for Season 4 (Exclusive)». Hollywood Reporter. 17 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2014. 
  37. «Viacom18 set to bring Teenage Mutant Ninja Turtles franchise to India». Indian Television Dot Com. 15 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2021. 
  38. «Teenage Mutant Ninja Turtles». Channel 5. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2017. 
  39. «Teenage Mutant Ninja Turtles (2012): Season 1 - TV». IGN. 18 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2013. 
  40. Nicholson, Max (26 Σεπτεμβρίου 2014). «Teenage Mutant Ninja Turtles: "The Invasion" Review». IGN. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2015. 
  41. Starlight Runner Entertainment Tapped to Prep Nickelodeon's Hit Teenage Mutant Ninja Turtles Franchise for Multi-Platform - Yahoo!

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]