Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νινζούτσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η λέξη "Νίντζα" στα Κάντζι

Το Νινζούτσου (ή και νιντζίτσου) ή Νινπό (ιαπωνικά: 忍術‎‎) αναφέρεται ως πολεμική τέχνη. Σε αυτήν την μορφή ιαπωνικής πολεμικής τέχνης το μυστικό είναι η στρατηγική, οι τακτικές που πρέπει να μάθει ασκούμενος και η ασυμβίβαστη μέθοδος στην οποία εξασκούνταν οι shinobi , γνωστοί και ως ninja. Αρχικά μάλιστα εξασκούνταν κρυφά αφού κανείς, εκτός απ’ τους νίντζα, δεν γνώριζε για την ανάπτυξη αυτής της τέχνης.

Φιλοσοφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ninjutsu ,ηλικίας 800 ετών, στηρίζει την ερμηνεία του στα ιδεογράμματα που έχουν χρησιμοποιήσει οι Ιάπωνες. Το nin (忍?) αποτελείται από δύο γράμματα. ha (刃?) που σημαίνει η άκρη του σπαθιού ενώ το kokoro (心?) σημαίνει καρδιά ή ψυχή. Μαζί και τα δύο ερμηνεύονται ως μυστικότητα, υπομονή, ενθάρρυνση. Jutsu (術?) σημαίνει τέχνη ή τεχνική. Ο θρύλος θέλει το ninjutsu ν΄ αναπτύσσεται από τους νίντζα σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν τις δύσκολες εποχές των πολιτικών αναταραχών στην Ιαπωνία. Τότε που οι σαμουράι θεωρούνταν επίγειοι Θεοί. Έτσι οι μέθοδοι που τελειοποίησαν οι «πατέρες» της τέχνης, οι οποίοι μάλιστα φρόντιζαν να εξωθούν τους εαυτούς τους στα άκρα, είναι συγκέντρωση πληροφοριών και τεχνικές αποφυγής εντοπισμού, μεταμφίεση, απόδραση, κρυφτό, παρασκευή εκρηκτικών και δηλητήριου καθώς και τοξοβολία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θρύλος θέλει το ninjutsu ν΄ αναπτύσσεται από τους νίντζα σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν τις δύσκολες εποχές των πολιτικών αναταραχών στην Ιαπωνία. Τότε που οι σαμουράι θεωρούνταν επίγειοι Θεοί. Έτσι οι μέθοδοι που τελειοποίησαν οι «πατέρες» της τέχνης, οι οποίοι μάλιστα φρόντιζαν να εξωθούν τους εαυτούς τους στα άκρα, είναι συγκέντρωση πληροφοριών και τεχνικές αποφυγής εντοπισμού, μεταμφίεση, απόδραση, κρυφτό, παρασκευή εκρηκτικών και δηλητήριου καθώς και τοξοβολία.

18 τομείς εκπαίδευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη συγκεκριμένη τέχνη 18 ικανότητες, 18 τομείς εκπαίδευσης αποτελούν τον οδηγό των αρχών πάνω στις οποίες βασίζεται η επιτυχία.

Seishin-teki kyōkō (πνευματική λεπτότητα, ευγένεια)

Taijutsu (άοπλη μορφή μάχης)

Kenjutsu (μάχη μεσπαθί)

Bōjutsu (μάχη με ραβδί)

Shurikenjutsu (εκτόξευση αστεριών)

Sōjutsu ( μάχη με λόγχη)

Naginatajutsu ( μάχη με naginata, ειδικό ξίφος)

Kusarigamajutsu (μάχη με kusarigama)

Kayakujutsu ( εκρηκτικά)

Hensōjutsu (μεταμφίεση)

Shinobi-iri (μέθοδοι αθόρυβων εισβολών)

Bajutsu ( ιππευτική δεινότητα)

Sui-ren (εκπαίδευση στο νερό)

Bōryaku (μέθοδοι τακτικής)

Chōhō ()

Intonjutsu (τεχνικές απόδρασης)

Tenmon (μετεωρολογία)

Chi-mon (γεωγραφία)

Για να καταφέρει όμως κάποιος να διακριθεί σε όλ’ αυτά ήταν σημαντικό η εκπαίδευση να ξεκινά σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα του βήματα. Από μωρό δηλαδή. Μέσα από παιχνίδια που σχεδιάστηκαν ειδικά γι αυτό το σκοπό, τα παιδιά απ’ τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους, μάθαιναν άοπλη μάχη, ξιφασκία, καμουφλάζ, αποδράσεις και άλλα.

Το Νιντζουτσου σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετές σχολές ninjutsu. Η Neoninja για παράδειγμα, είναι ένας όρος που αναφέρεται στις μοντέρνες σχολές που ισχυρίζονται ότι διδάσκουν στοιχεία ίδια με αυτά που δίδασκαν και οι νίντζα της Ιαπωνίας και σε όλο τον κόσμο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ninjutsu στο Wikimedia Commons