Τσουπακάμπρα (μυθολογία)
Το τσουπακαμπρα (ορθή προφορά: τσουπακάβρα) είναι μυθικό ζώο.
Μύθοι για την ύπαρξή του υπάρχουν στην Αμερική την Κεντρική και Θεωρείτο επικίνδυνο
Ετυμολογία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το όνομά του προέρχεται από τις ισπανικές λέξεις τσουπάρ (chupar) που σημαίνει "ρουφάω" ή "γλείφω" και κάβρα (cabra) που σημαίνει "κατσίκα", και προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο σκοτώνει τις κατσίκες και τα θύματά του, γενικά.
Επίσης, στην ισπανική γλώσσα η ορθή σύνθεση των λέξεων παράγει τη λέξη τσουπακάβρας (chupacabras), και όχι την τσουπακάβρα.
Περιγραφή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πλάσμα περιγράφεται ως βαρύ, ενώ το μέγεθός του είναι όσο αυτό μιας μικρής αρκούδας. Έχει φολιδωτό δέρμα, κόκκινα μάτια και μια σειρά σπασμάτων που προέρχονται από το λαιμό και τελειώνουν στη βάση της ουράς. Άλλες περιγραφές πάλι θέλουν το πλάσμα ως ένα αδύνατο, άσχημο και καχεκτικό σκυλί.
Αναφορές και επιθέσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η πρώτη επίθεση του ζώου αναφέρθηκε τον Μάρτιο του 1995 στο Πουέρτο Ρίκο.[1] Οκτώ πρόβατα βρέθηκαν νεκρά, με σημάδια στο λαιμό τους.[1] Μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, μια μάρτυρας, η Μάντελιν Τολεντίνο ανέφερε ότι είδε το κτήνος στο Πουέρτο Ρίκο, πιο συγκεκριμένα στην πόλη Κανόβανας, όπου 150 οικόσιτα ζώα και κατοικίδια είχαν σκοτωθεί.[1] Το 1975, παρόμοια περιστατικά συνέβησαν στη μικρή πόλη Μόκα του Πουέρτο Ρίκο. Οι κάτοικοι θεώρησαν υπεύθυνο το βαμπίρ της Μόκα.[2] Άλλοι πίστεψαν πως οι θάνατοι των ζώων έγιναν από σατανιστές. Αργότερα κι άλλοι θάνατοι ζώων αναφέρθηκαν στο νησί.
Ο Πουερτορικανός επιχειρηματίας και κωμικός Σιλβέριο Πέρεθ είναι ο εφευρέτης του όρου τσουπακάμπρα. Τον επινόησε λίγο μετά αφότου άρχισαν να αναφέρονται τα πρώτα ατυχήματα. Λίγο αργότερα αναφέρθηκαν θάνατοι ζώων στις περισσότερες χώρες της ισπανόφωνης Αμερικής, συγκεκριμένα στη Δομινικανή Δημοκρατία, την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Χιλή, την Κολομβία, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, το Περού, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και το Μεξικό.[1]
Τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2018 αναφέρθηκαν θάνατοι ζώων στην πολιτεία Μανιπούρ της Ινδίας. Πολλά οικόσιτα ζώα και πουλερικά σκοτώθηκαν με ύποπτο τρόπο, όπως τα τσουπακάμπρα. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι είδαν τα πλάσματα, ωστόσο ειδικοί ανέφεραν ότι τα πλάσματα δεν ήταν τσουπακάμπρα αλλά αδέσποτοι σκύλοι.[3]
Σε άλλη περίπτωση, μάρτυρες έχουν αναφέρει ότι έχουν δει το τσουπακάμπρα να αλλάζει χρώμα.
Θεωρίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Έχουν αναπτυχθεί ποικίλες θεωρίες για το τι είναι το πλάσμα αν υπάρχει. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως το τσουπακάμπρα μπορεί να προέκυψε από ένα πείραμα και να το έσκασε από κάποιο εργαστήριο. Άλλοι παλι λένε πως ενδέχεται να είναι άγνωστο είδος τσακαλιού ή λύκου, καθώς ο τρόπος με τον οποίο σκοτώνει τα θηράματά του είναι παρόμοιος με αυτόν των λύκων.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 Wagner, Stephen (1998). «On the trail of the Chupacabras». About.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2005.
- ↑ Wagner, Stephen (2000). «Encounters with Chupacabras». About.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2007.
- ↑ Raghu, Ningthoujam. «Strange Animal Attacks in Manipur: Monkeyoid OR Mutant Monkey ? | KanglaOnline» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2023. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2023.