Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τερψιθέα Πειραιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πλατεία Τερψιθέας

Η Τερψιθέα, γνωστή και ως Τρούμπα είναι μια απο τις κεντρικότερες συνοικίες του Πειραιά και πήρε το όνομα της από την ομώνυμη μεγάλη πλατεία που βρίσκεται στην διασταύρωση των δυο κεντρικότερων δρόμων του Πειραιά, της Ηρώων Πολυτεχνείου που οδηγεί στο Χατζηκυριάκειο και της 2ας Μεραρχίας που οδηγεί απ'ευθείας από το κεντρικό λιμάνι στο λιμάνι της Ζέας.

Βορειοδυτικά: Δημοτική αγορά Βόρεια: Γούβα του Βάβουλα Βορειοανατολικά: Ευαγγελίστρια
Δυτικά: Λιμάνι Πειραιά Τερψιθέα Ανατολικά: Ζέα
Νοτιοδυτικά: Υδραίικα Νότια: Βρυώνη Νοτιοανατολικά: Φρεαττύδα

Συνορεύει στα νότια με τα Υδραίικα και την συνοικία Βρυώνη με όριο τις οδούς Σαχτούρη και Κανθάρου, στα δυτικά με το Λιμάνι Πειραιά στην Ακτή Μιαούλη, στα ανατολικά με την συνοικία της Ζέας ή Πασαλιμάνι με όριο την οδό Αλκιβιάδου, και στα βόρεια με την Γούβα του Βάβουλα με όριο την Οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η πλατεία Τερψιθέας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ευαγγελική Εκκλησία Πειραιά - πλατεία Τερψιθέας
Πλατεία Θεμιστοκλέους στην Τερψιθέα - στο βάθος διακρίνεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα

Η πλατεία καταλαμβάνει έκταση περίπου 20 στρέμματα και 4 μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα στην διασταύρωση των δυο λεωφόρων οι οποίες χωρίζουν την πλατεία σε 4 μικρότερες με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία.

Παλαιότερα, μέχρι το 1968, επί της πλατείας Τερψιθέας υπήρχε το μνημείο του Αφανούς Ναύτη, ενώ η δυτική πλευρά προς το λιμάνι είχε το ίδιο σχέδιο με το υφιστάμενο σήμερα της πλατείας Συντάγματος της Αθήνας. Ο χώρος αυτός επί δημαρχίας του χουντικού Αριστείδη Σκυλίτση ανακαινίσθηκε, το μνημείο καταργήθηκε και η μεγάλη μαρμάρινη σκάλα δυτικά αφαιρέθηκε, προκειμένου να δημιουργηθεί η λεωφόρος που ενώνει σήμερα το λιμάνι Ζέας (Πασαλιμάνι) με το κυρίως λιμάνι του Πειραιά. Επί της ομώνυμης πλατείας βρίσκεται το εμπορικό κέντρο Τερψιθέας, η εκκλησία των Ευαγγελιστών του Πειραιά, η Σχολή Πλάτω, ενώ στην ίδια συνοικία νότια στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, το Ωδείο Τερψιθέας και η δημοτική πινακοθήκη.

Κεντρική συνοικία του Πειραιά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνοικία της Τερψιθέας μπορεί να χαρακτηριστεί ως το κέντρο του Πειραιά γιατί εκτός του ότι είναι ο μεγαλύτερος συγκοινωνιακός κόμβος βρίσκονται σε αυτήν η κεντρική πλατεία Κοραή όπου γίνονται οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις με το δημαρχείο, στην πλατεία Κοραή βρίσκονται οι πιο διάσημες καφετέριες του Πειραιά. Επίσης βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα πολιούχου της πόλης του Πειραιά, οι ΔΟΥ και το πρωτοδικείο Πειραιά.

Στα βόρεια της Τερψιθέας υπάρχει ο τρίτος μεγάλος συγκοινωνιακός κόμβος η οδός Βασιλέως Γεωργίου Α' που ενώνει το λιμάνι του Πειραιά με την Καστέλλα. Στην γωνία της βασιλέως Γεωργίου Α' με την Ηρώων Πολυτεχνείου υπάρχει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και απέναντι απο τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ο Καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας. Η Τερψιθέα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής κίνησης του Πειραιά με μεγάλα πολυκαταστήματα ιδιαίτερα ρούχων κατά μήκος των κεντρικών δρόμων και πεζόδρομοι με πλήθος απο καφετέριες, εστιατόρια, μικρότερα καταστήματα και γραφεία. Στην διασταύρωση της Ακτής Μιαούλη με την Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α' δίπλα απο την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα υπάρχει η μεγάλη πλατεία Θεμιστοκλέους με τον ανδριάντα του ομώνυμου αρχαίου ιδρυτή της πόλης του Πειραιά.

Η Τρούμπα είναι το τμήμα της Τερψιθέας που βρίσκεται σε γειτνίαση με το λιμάνι του Πειραιά στην Ακτή Μιαούλη σε μια πολύ στενή ζώνη σε απόσταση περίπου 200 μέτρα απο το λιμάνι, η συνολική της έκταση είναι μόλις 85 στρέμματα φτάνοντας μέχρι την Οδό Κολοκοτρώνη. Σε παλιότερες εποχές η Τρούμπα είχε κακόφημο όνομα λόγω των πολλών οίκων ανοχής κατά μήκος της Οδού Νοταρά η οποία ήταν η καρδιά της συνοικίας, οι περισσότεροι απο αυτούς έχουν καταργηθεί. Σήμερα έχει προσαρμοστεί με την υπόλοιπη Τερψιθέα και μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο σαν ναυτική ζώνη επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο κεντρικό λιμάνι. Στην ακτή Μιαούλη κατά μήκος της Τρούμπας υπάρχουν πάρα πολλά ναυτιλιακά γραφεία, τράπεζες και κέντρα εξυπηρέτησης των επιβατών για τα πλοία.

"Βούρλα - Τρούμπα": Μια περιήγηση στο χώρο του υποκόσμου και της πορνείας του Πειραιά, Βασίλης Πισιμίσης, Εκδόσεις Τσαμαντάκη

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα Δήμου Πειραιά Αρχειοθετήθηκε 2007-10-29 στο Wayback Machine.

Οι πλατείες της Τερψιθέας