Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρουτένοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νόμισμα των Ρουτένων, 5ος-1ος αιώνας π.Χ.

Οι Ρουτένοι (Γαλλικά: Rutenes, στα Λατινικά: Ruteni) ήταν κελτική φυλή της αρχαίας Γαλατίας εγκατεστημένοι στα νότια της Κεντρικής Οροσειράς (Μασίφ Σαντράλ).Η επικράτειά τους εκτείνονταν κυρίως στον σημερινό νομό Αβερόν και τμήμα του νομού Ταρν.

Οι Ρουτένοι έδωσαν το όνομά τους στην πόλη Ροντέζ.[1]

Χάρτης της Γαλατίας τον 1ο αιώνα π.Χ., όπου εμφανίζεται η περιοχή των Ρουτένων

Αναφέρονται ως Rutenos από τον Ιούλιο Καίσαρα στο έργο του Απομνημονεύματα περί του Γαλατικού πολέμου, ως R̔outēnoì (Ῥουτηνοὶ) από τον Στράβωνα (αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ), ως Ruteni από τον Πλίνιο (1ος αιώνας μ.Χ), και ως R̔outanoì (Ῥουτανοὶ) από τον Πτολεμαίο (2ος αιώνας μ.Χ).[2]

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τη σημασία του ονόματος, μία ερμηνεία είναι «οι Ξανθοί». [3]

Το έδαφος των Ρουτένων βρισκόταν νότια του Μασίφ Σαντράλ, ανάμεσα στη φυλή των Αρβέρνων στο βορρά, τους Καδούρκους στα δυτικά, τους Γάβαλους στα ανατολικά και τους Βόλκες στο νότο. [4] Ήταν υποτελείς των Αρβέρνων και ένα μέρος της επικράτειάς τους καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους μετά την ήττα του βασιλιά των Αρβενών Βιτούιτου το 121 π.Χ. [5]

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυγούστου, το μεγαλύτερο oppidum (οχυρωμένο μέρος) Σεγκοντούνουμ (σύγχρονο Ροντέζ) έγινε η κύρια πόλη τους.

Αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Κικέρωνα το 69 π.Χ., αλλά γνωρίζουμε από τον Στράβωνα ότι στο παρελθόν περιλαμβάνονταν μεταξύ των υποτελών φυλών των Αρβέρνων.

Κατά τη διάρκεια των Γαλατικών Πολέμων (58–50 π.Χ.), οι Ρουτένοι συμμετείχαν στη μάχη της Αλεσίας το 52 π.Χ. στέλνοντας 12.000 άνδρες.

  1. . «amicale-ruthenoise.com/rodez/son-histoire/». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. Falileyev, Alexander (2010) Dictionary of Continental Celtic Place-names: A Celtic Companion to the Barrington Atlas of the Greek and Roman World CMCS. ISBN 978-0955718236.p. entry 3337.
  3. An historical geography of France by Xavier de Planhol, Paul Claval p.10 books google
  4. . «historyfiles.co.uk/KingListsEurope/BarbarianRuteni». 
  5. . «referenceworks.brillonline.com/entries/brill-s-new-pauly/ruteni».