Πύργος Γαλατά (παλαιός)
Ο παλαιός Πύργος Γαλατά ήταν πύργος ο οποίος στεκόταν στην βόρεια πλευρά του Κεράτιου Κόλπου στην Κωνσταντινούπολη, εντός του φρουρίου του Γαλατά. Ο πύργος βρισκόταν στο βορειότερο άκρο της μεγάλης αλυσίδας, η οποία εκτεινόταν κατά μήκος της εισόδου του Κεράτιου Κόλπου για την αποτροπή της εισόδου στο λιμάνι των εχθρικών πλοίων. Ο πύργος διέθετε έναν μηχανισμό για το ανήψωμα και κατέβασμα της αλυσίδας.[1]
Ο πύργος καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Λατίνους Σταυροφόρους στην διάρκεια της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1204, στα πλαίσια της Δ΄ Σταυροφορίας, δίνοντάς τους την δυνατότητα να εισέλθουν στο λιμάνι και να επιτεθούν στην πόλη από την θάλασσα, όπου τα τείχη ήταν ευκολότερα στην αναρρίχηση.
Ο πύργος αυτός δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον σημερινό Πύργο Γαλατά, ο οποίος βρίσκεται ακόμη όρθιος. Ο τωρινός πύργος ανεγέρθηκε από τους Γενουάτες το 1348, σε διαφορετική θέση, στο βορειότερο και υψηλότερο σημείο του φρουρίου του Γαλατά.
Οι Γενουάτες ονόμασαν τον νέο πύργο Christea Turris (Πύργο του Χριστού). Οι Βυζαντινοί, ωστόσο, αποκαλούσαν, επίσης, τον νέο αυτό πύργο με την ονομασία Μεγάλος Πύργος.[2]
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πύργος Γαλατά (1348)
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Edward Luttwak (1 Νοεμβρίου 2009). The Grand Strategy of the Byzantine Empire. Harvard University Press. σελ. 70. ISBN 978-0-674-03519-5. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2012.
- ↑ Istanbul Metropolitan Municipality (2008), Galata Tower Αρχειοθετήθηκε 2012-04-13 στο Wayback Machine.
Αυτό το λήμμα σχετικά με την Τουρκία χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |