Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποταμόχοιρος των Θάμνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμόχοιρος των Θάμνων
Ο Ποταμόχοιρος των Θάμνων
Ο Ποταμόχοιρος των Θάμνων
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mamalia)
Τάξη: Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)
Οικογένεια: Συίδες (Suidae)
Υποοικογένεια: Suinae
Γένος: Ποταμόχοιρος
Είδος: Ποταμόχοιρος των Θάμνων
Διώνυμο
Ποταμόχοιρος των Θάμνων (Potamochoerus Larvatus)
F.Cuvier, 1822
Υποείδη

Potamochoerus Larvatus Larvatus
Potamochoerus Larvatus edwardsi
Potamochoerus Larvatus hassama
Potamochoerus Larvatus koiropotamus
Potamochoerus Larvatus nyasae
Potamochoerus Larvatus somaliensis

Ο Ποταμόχοιρος των Θάμνων (Potamohoerus Larvatus), είναι ένα Αρτιοδάκτυλο θηλαστικό της οικογένειας των Συΐδων και ανήκει στο γένος Ποταμόχοιρος. Στο γένος αυτό ανήκει και ο Κόκκινος Ποταμόχοιρος.

Το μήκος των Ποταμόχοιρων των Θάμνων φτάνει από 66 έως 100 εκατοστά και ζυγίζουν 55 έως 150 κιλά.Το χρώμα τους είναι συνήθως κόκκινο-καφετί ή σκούρο καφέ και το χρώμα τους γίνεται πιο σκούρο καθώς μεγαλώνουν. Και τα 2 φύλα έχουν ανοιχτόχρωμη χαίτη. Τα άνω μέρη του προσώπου τους και των αυτιών τους είναι πιο ανοιχτόχρωμα. Οι αιχμηροί χαυλιόδοντές τους είναι αρκετά μικροί και δυσδιάκριτοι. Σε αντίθεση με τους Αγριόχοιρους οι Ποταμόχοιροι των Θάμνων τρέχουν με τις ουρές τους προς τα πάνω. Τα αρσενικά είναι συνήθως πιο μεγάλα από τα θηλυκά.

Οι Ποταμόχοιροι είναι πολύ κοινωνικά ζώα και ζουν σε αγέλες έως 12 μέλη. Μια ομάδα αποτελείται από ένα κυρίαρχο αρσενικό και ένα κυρίαρχο θηλυκό, με άλλα θηλαστικά και νεαρά άτομα που αντιπροσωπεύουν την υπόλοιπη αγέλη. Τα θηλυκά γεννάν 3-4 χοιρίδια μετά από κύηση 4 μηνών. Οι Ποταμόχοιροι των Θάμνων μπορεί να είναι πολύ επιθετικοί, ειδικά όταν έχουν μικρά.

Τα ζώα αυτά είναι παμφάγα και η διατροφή τους περιλαμβάνει ρίζες, καλλιέργειες, ψοφίμια καθώς και νεογέννητα αρνιά. Ο πληθυσμός των ζώων αυτών στις αγροτικές περιοχές, παρά τις προσπάθειες των κυνηγών, αυξάνεται λόγω της αφθονίας των τροφίμων και της έλλειψης θηρευτών.

Οι Ποταμόχοιροι των Θάμνων ζουν στην Αιθιοπία, στη Σομαλία, στην ανατολική και νότια Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στην περιοχή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, στην ανατολική περιοχή της Νότιας Αφρικής. Ζουν επίσης στη Μαδαγασκάρη και στις Κομόρες. Δεν είναι γνωστό το πως έφτασε εκεί, αλλά μάλλον μεταφέρθηκε από τους ανθρώπους, μετά από μια περίοδο εξημέρωσης.

  • Potamochoerus Larvatus larvatus
  • Potamochoerus Larvatus edwardsi
  • Potamochoerus Larvatus hassama
  • Potamochoerus Larvatus koiropotamus
  • Potamochoerus Larvatus nyasae
  • Potamochoerus Larvatus somaliensis