Πολυπολιτισμικότητα στο Αζερμπαϊτζάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πολυπολιτισμικότητα - έχει ως στόχο να προστατεύσει τη διαφοροποίηση των πολιτισμών των ανθρώπων από διαφορετικές εθνικότητες και θρησκείες από όλο τον κόσμο, την εθνική κουλτούρα των ετερόκλητων εθνών και χωρών. Είναι ένας άξονας που συντηρεί διακριτούς εθνοτικούς πολιτισμούς στο εσωτερικό ενός κράτους.

Μόνο στο Μπακού υπάρχουν πάνω από 20 συνεταιρισμοί Ρώσων, Ουκρανών, Κούρδων, Λακών,  Lezgins, Σλάβων, Τάταρων, Γεωργιανών,  Ingiloy people, Talysh, Αβάρων, Μεσχαιτικοί Τούρκοι, Ευρωπαίων και Ορεινών Εβραίων, Γεωργιανών Εβραίων, Γερμανών και Ελλήνων. Γενικά, σε όλες τις περιοχές υπάρχουν τέτοιες ενώσεις που ζουν σε συμπαγή μορφή.

Μικρά έθνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Αζερμπαϊτζάν υπάρχουν περισσότερα από δέκα μέρη όπου μικρά έθνη όπως οι Εβραίοι του βουνού - Κόκκινη Πόλη (Red Town που είναι γνωστή Qırmızı Qəsəbə), Μολοκάν Χωριό Ivanovka, Χωριό Udin - Nij, Khinalugs μένουν με την περίφημη γλώσσα τους, συγκεκριμένα έθιμα και παραδόσεις. Υπάρχουν ορισμένες εθνοτικές μειονότητες, μεταξύ των οποίων και οι Ρώσοι, Lezgian, ο Τάτ, Talysh και άλλα ελάσσοντα έθνη που εκπροσωπούνται από τα μέλη τους στην Εθνοσυνέλευση.[1]

Η διεθνής, πολυπολιτισμική και κρατική υπηρεσία για τα θρησκευτικά ζητήματα του Αζερμπαϊτζάν δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014.

Κόκκινη Πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόκκινη Πόλη

Κόκκινη Πόλη (στα αζερικά: Qırmızı Qəsəbə) είναι ένα χωριό και ένας δήμος στην επαρχία Quba του Αζερμπαϊτζάν. Έχει πληθυσμό 3.598 κατοίκων και πιστεύεται ότι είναι η μόνη εξωεβραϊκή πόλη έξω από το Ισραήλ.[2]

Η πιο διαδεδομένη γλώσσα στο Qırmızı Qəsəbə είναι το Juhuri. Σε ένα από τα δύο σχολεία τα παιδιά μαθαίνουν όλο το θέμα στα ρωσικά, σε ένα άλλο στα αζερικά. Αλλά ταυτόχρονα και στα δύο σχολεία διδάσκεται η εβραϊκή γλώσσα - η μητρική γλώσσα των Εβραίων. Επίσης, το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζει σχολικά βιβλία στις γλώσσες τους. [3]

Η εθνική πολιτική αντίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εθνική πολιτική αντίληψη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν βασίζεται σε διεθνή έγγραφα:

  • Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 
  • Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα
  • Οργανισμός για την Ασλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπηφά
  • Έγγραφο της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για τη Ανθρώπινη Διάσταση της ΔΑΣΕ
  • Δήλωση σχετικά με τα δικαιώματα των προσώπων που ανήκουν σε εθνικές ή εθνικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες

Η Κρατική Επιτροπή για την Εργασία με Θρησκευτικές Οργανώσεις της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν παρέχει 21 δραστηριότητες μη μουσουλμανικών θρησκευτικών ομάδων σχετικά με το νόμο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ελευθερία Θρησκευμάτων» και εκτελεί την εκτέλεση αυτού του νόμου. Υπάρχουν διατάξεις σχετικά με την ισότητα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του καθενός, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, γλώσσας, φύλου, καταγωγής, οικονομικής κατάστασης, κατοχής, πολιτικών πεποιθήσεων, συμμετοχής σε πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων δημόσιων οργανισμών στο Συντάγματο του Αζερμπαϊτζάν.

Οι Υπουργοί Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν στη συνάντηση των χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη στο Μπακού το 2009. Αργότερα, η προσπάθεια που ονομάζεται "διαδικασία του Μπακού" τόνωσε τη συνάντηση κορυφής των παγκόσμιων ηγετών, τον διαπολιτισμικό διάλογο και τα διεθνή φόρουμ ανθρωπιστικής βοήθειας του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν.[4]

Το 2011, το Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου ήταν το επόμενο γεγονός στο Αζερμπαϊτζάν.[5]

Στις 15 Μαΐου 2014 ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε διάταγμα για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Πολυπολιτισμικότητας του Μπακού.[6]

Δραστηριότητα του Ιδρύματος Haydar Aliyev[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκπαιδευτικό Συγκρότημα για Εβραϊκά παιδιά στο Μπακού, αποκατάσταση της Εκκλησίας στις γαλλικές και ιερές Ρωμαϊκές κατακόμβες από το Ίδρυμα Haydar Aliyev [7] [8], ανέγερση μνημείου στον πρίγκιπα Βλαντιμίρ στην Αστραχάν, Δημιουργία σχολής ημέρας Ohr Avner Chabad για εβραϊκά παιδιά και έκθεση φωτογραφιών για την επίδειξη της θρησκευτικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν από τον παγκοσμίου φήμης φωτορεπόρτερ Reza Deghati εξυπηρετούν τον αμοιβαίο σεβασμό και την υγιή φιλική σχέση μεταξύ των διαφόρων χωρών.[9]

Έτος πολυπολιτισμικότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τις τρέχουσες δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξοικονόμηση των αρχών της πολυπολιτισμικότητας, τη βελτίωση και την ευρεία χρήση του, ο Ιλχάμ Αλίγιεφ ανακοίνωσε ότι το έτος 2016 ονομάζεται «έτος πολυπολιτισμικότητας».[10] Ιδιαίτερα ο δημιουργός των παραδειγμάτων καλλιτεχνικής δημιουργίας ξεχωρίζει η Νιζάμι Γκαντζάβι.[11]

Ο ρόλος των βιβλιοθηκών στην πολυπολιτισμικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πολυπολιτισμικότητα και ο πολλαπλασιασμός των οικουμενικών αξιών μπορούν να συναντηθούν στη βιβλιογραφία από το έπος '' Kitabi-dede Gorgud ''.[12] Ιδιαίτερα ο δημιουργός των παραδειγμάτων καλλιτεχνικής δημιουργίας ξεχωρίζει o Νιζάμι Γκαντζάβι. Αυτός έγραψε το «Yeddi Gozel» («Οι Επτά Ομορφιές») που περιλάμβανε επτά διαφορετικούς πολιτισμούς τον 12ο αιώνα.[13] Η ανθρωπότητα ήταν το κριτήριο της προσωπικότητας για τον Nizami Ganjavi. Οι ήρωες αυτού του ποιητή αντιπροσωπεύουν τα έθνη τουρκικού, περσικού, αραβικού, ινδικού, κινεζικού, ελληνικού και γεωργιανού λαού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Red Village – the Biggest Jewish Community in Azerbaijan». www.advantour.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2017. 
  2. «https://www.thejc.com/lifestyle/features/it-s-an-all-jewish-town-but-no-it-s-not-in-israel-1.25044». www.thejc.com. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2017.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
  3. «Visions of Azerbaijan Magazine ::: Jews in Azerbaijan: a History Spanning Three Millennia» (στα ru-RU). Visions of Azerbaijan Magazine. http://www.visions.az/en/news/112/504c92fb/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-30. 
  4. «2009 – Baku process». bakuprocess.az (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2017. 
  5. «Introduction – Baku process». bakuprocess.az (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2017. 
  6. Huseynzadeh, Tunjay. «Azerbaijani Multiculturalism». multiculturalism.preslib.az (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2017. 
  7. «Heydar Aliyev Foundation funds restoration of catacombs» (στα αγγλικά). http://en.radiovaticana.va/news/2016/02/23/heydar_aliyev_foundation_funds_restoration_of_catacombs_/1210689. Ανακτήθηκε στις 2017-11-30. 
  8. «Contributions by the Heydar Aliyev Foundation to Christian culture in the Italian and Vatican mass media» (στα αγγλικά). http://www.mehriban-aliyeva.az/en/internationalpress/node/846017. Ανακτήθηκε στις 2017-11-30. 
  9. «The photo-exhibition "Azerbaijan- the country of tolerance" by world-renowned photographer Reza Deghati is successfully completed». http://heydar-aliyev-foundation.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2017.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  10. «Caspian Energy - 2016 declared Year of Multiculturalism in Azerbaijan» (στα ru-RU). Caspian Energy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-09-26. https://web.archive.org/web/20170926041650/http://caspianenergy.net/en/events/30269-2016-declared-year-of-multiculturalism-in-azerbaijan. Ανακτήθηκε στις 2017-11-30. 
  11. electricpulp.com. «HAFT PEYKAR – Encyclopaedia Iranica». www.iranicaonline.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2017. 
  12. «Archive of Turkish Oral Narrative •• Türk Öykürleri Sandığı». aton.ttu.edu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2017. 
  13. electricpulp.com. «HAFT PEYKAR – Encyclopaedia Iranica». www.iranicaonline.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2017.