Πολιτισμός στο Βελιγράδι
Αυτό το άρθρο αναφέρεται στον πολιτισμό του Βελιγραδίου στη Σερβία.
Το Βελιγράδι φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των FEST (Φεστιβάλ Ταινιών του Βελιγραδίου), BITEF (Φεστιβάλ Θεάτρου του Βελιγραδίου), BELEF (Καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Βελιγραδίου), BEMUS (Φεστιβάλ Μουσικής του Βελιγραδίου), την Έκθεση Βιβλίου του Βελιγραδίου και το Φεστιβάλ Μπύρας του Βελιγραδίου.[1] Ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ίβο Άντριτς έγραψε το πιο γνωστό του έργο, Το γεφύρι του Δρίνου, στο Βελιγράδι.[2] Άλλοι εξέχοντες συγγραφείς από το Βελιγράδι περιλαμβάνουν τους Μίλος Τσρνιάνσκι, Μπόρισλαβ Πέκιτς, Μίλοραντ Πάβιτς και Μέσα Σελίμοβιτς. Μερικοί από τους εξέχοντες καλλιτέχνες από το Βελιγράδι με διεθνή απήχηση είναι: Μαρίνα Αμπράμοβιτς και Μίλοβαν Ντεστίλ Μάρκοβιτς. Το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας κινηματογράφου της Σερβίας βασίζεται στο Βελιγράδι, και μία από τις πιο αξιόλογες ταινίες που δημιουργήθηκαν εκεί ήταν η Υπόγεια, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 1995, σε σκηνοθεσία Εμίρ Κουστουρίτσα. Η πόλη ήταν ένα από τα κύρια κέντρα του Γιουγκοσλαβικού νέου κύματος της δεκαετίας του 1970: οι VIS Idoli, Εκαταρίνα Βελίκα και Σάρλο Ακρομπάτα ήταν από το Βελιγράδι. Άλλα αξιοσημείωτες δράσεις ροκ περιλαμβάνουν τις Ρίμπλια Τσόρμπα, Μπαγιάγκα ι Ινστρουκτόρι και άλλες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η πόλη ήταν το κύριο κέντρο (στην πρώην Γιουγκοσλαβία) του μουσικού ύφους γνωστό ως τουρμποφόλκ. Σήμερα, είναι το κέντρο της σκηνής χιπ χοπ της Σερβίας, με μπάντες όπως τις Μπεογκράντσκι Σιντικάτ, Σκάμπο, Μαρτσέλο, και οι περισσότερα από τους Bassivity Music κατάγονται ή ζουν στην πόλη.
Υπάρχουν πολλά ξένα πολιτιστικά ιδρύματα, στο Βελιγράδι. Το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο βρίσκονται στο κεντρικό πεζόδρομο, την οδό Κνεζ Μιχαήλοβα. Άλλα πολιτιστικά κέντρα στο Βελιγράδι είναι η Αμερικανική Γωνιά, το Αυστριακό Πολιτιστικό Φόρουμ (Österreichischen Kulturforums), το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ινστιτούτο Κομφούκιος, το Καναδικό Πολιτιστικό Κέντρο, το Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο (Istituto Italiano di Cultura), το Πολιτιστικό Κέντρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, το Αζερικό Κέντρο Πολιτισμού και το Ρωσικό Κέντρο για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (Российский центр науки и культуры).
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ City of Belgrade - Culture and Art (Cultural Events)
- ↑ «Задужбина Иве Андрића - Биографија Иве Андрића». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2018.